סיוט או הזדמנות: הורים, כך תהפכו את החופש הגדול למתנה גדולה

תשעה שבועות של חופש גדול לפניכם ואם בא לכם שהכל פשוט יזרום מעצמו, אז ממש כדאי קודם כל לתכנן. אפרת לקט, אמא מאמנת, מסבירה לכם איך תעשו זאת נכון

אפרת לקטפורסם: 01.07.18 09:02
חוויות בחופש הגדול זכירות יותר ממתנות. חדר בריחה זו הזדמנות נהדרת לשיתוף פעולה
חוויות בחופש הגדול זכירות יותר ממתנות. חדר בריחה זו הזדמנות נהדרת לשיתוף פעולה
תנעצו ביומן ביקור במוזיאונים ותערוכות מעניינות, לאו דווקא לילדים, במקום זמן מסך
תנעצו ביומן ביקור במוזיאונים ותערוכות מעניינות, לאו דווקא לילדים, במקום זמן מסך

החופש הגדול יכול להיות הסיוט שלנו ומהצד השני יכול להיות זמן להנאה, לחיבור משפחתי משמעותי, לצבירת חוויות וזיכרונות, לזרימה, כיף והנאה. בסדרת הטורים הקרובה אציע לכן טכניקות שיכולות להפוך את החופש הגדול לחוויה טובה עבורך ועבור ילדייך, אולי אפילו חוויה מתקנת לחופשים הקודמים.

 

מוכנה?

אז זרימה זה חשוב, ואם את קוראת אותי עכשיו, כשהשבוע הראשון של החופש התחיל, את עלולה בטעות לחשוב שאם השבוע הראשון מתנהל בצורה מצויינת, הילדים זורמים, את זורמת והכל נפלא, ואם זה מרגיש לך ככה זה בטח באמת ככה. אבל בואי, יש לחופש תאריך סיום והוא נמצא במרחק 9 שבועות מכאן, וכדי להפחית שיבושים לא צפויים שאולי יגיעו, חשוב מאוד שתזרמי בתוך התכנון מראש, אחרת מרוב ספונטניות, תמצאי את עצמך רוב החופש מכבה שריפות, נלחצת, נזכרת שלא דאגת לסידור ביום ההוא שאת חייבת להיות בעבודה וכבר אין קייטנה, ובעיקר מרגישה ממש אמא גרועה. אז הנה אופציה אחרת.

 

יאללה – בואי נתחיל להתאמן

כל מה שאת צריכה כדי להתחיל אלו שני בריסטולים, אחד שיוקדש לחודש יולי והשני עבור חודש אוגוסט. על כל אחד מהם טבלה הכוללת את כל ימי החופש. אם הילדים גדולים וכותבים וקוראים, אפשר כמובן לתכנן גם בדף רגיל ובטבלת אקסל.

 

אתייחס כאן לכתיבה על בריסטול עם ילדים צעירים (עד גיל 6-7). את העקרונות שאציג את יכולה כמובן ליישם בדרך הייחודית שלך, בטבלת אקסל, בדף ציור או בכל דרך אחרת. מה שחשוב לזכור הוא שהתכנון צריך בסופו של דבר לעמוד לנגד עיניהם של כל בני הבית, בכל הגילאים, זמין ומוכן, על המקרר או על קיר בבית.

 

לפוסטים הקודמים של אמא מאמנת:

     

שלב ההכנה – ואנחנו שניים

בשלב הזה רק אתם ההורים מתכוננים ומתכננים. עוד אין צורך במעורבות הילדים. אז יש לנו בריסטולים ועליהם טבלת הימים של החודשים הרלוונטיים. אל תוך הטבלה אתם ״שופכים״ ומסמנים את כל העוגנים שכבר ידועים לכם. מה נחשב עוגן? כל פעילות או אילוץ שאתם כבר יודעים שקיים: קייטנות שהילדים כבר משובצים בהן, חופשה משפחתית שכבר סגורה מראש, ימי הולדת צפויים, חתונות ושמחות אחרות, מסיבות סיום בחוגים של הילדים (אם אין תאריך – בקשו לקבל אותו).

 

סמנו בטבלה גם את ימי החופש שאת יכולה להיעדר בהם ובן הזוג יוכל להיות בהם בבית ולהיפך וביחד נסו לאתר את הנקודות בהן שניכם נעדרים ומי יכול להיות עם הילדים בהתאמה. ככל שתקדימו לתכנן, ככה תוכלי לשמור לעצמכם יותר אופציות זמינות של עזרה. בסופו של השלב הזה, יש מולך טבלה המכילה את כל מה שכבר מצוי ביומן שלכם, וכבר נעוץ בתאריך ובשעה מסויימת. עכשיו נשאר ״רק״ לשבץ את כל החורים הריקים בלו״ז.

 

אז יש לנו שתי טבלאות תכנון ובהן סימנתם את העוגנים.

 

לוחופש. אביבית ירקוני כהן
    לוחופש. אביבית ירקוני כהן

     

    שלב ההכנה – אתם ההורים מתכננים תקציב

    חופש גדול קשור בדרך כלל בהוצאה גדולה ועד שלא יהיה מתאם בין ימי החופשה שלנו ההורים לימי החופשה של הילדים הלומדים במסגרות חינוך, כדאי לתכנן את התקציב שלנו לתקופה הזו בקפידה. אמליץ לך להתכנס ולבחון מהו הסכום שתוכלו להקצות כמשפחה לכל אתגרי החופש, החל מבייביסיטר, דרך קייטנה, ועד כמובן, המקומות שתרצו להספיק לבקר בהם וכרוכים בתשלום. חשוב שתקפידו על תקציב שלא לוקח אתכם לקצה גבול האוברדראפט. דווקא הפתרונות היצירתיים יגיעו מהעובדה שהתקציב נתון ומוגבל. חוכמה גדולה יותר מאשר כשיש תקציב להכל, מה שבטוח הוא שאם לא מתכננים את התקציב לחופש הגדול, נשארים עם חורים עמוקים מאוד בכיס, שקרו בלי שבכלל שמנו לב, וכשנרים את הראש - הופס, מגיעים החגים.

     

    אפשר להתייחס לתקציב כמשפחתי ואפשר להתייחס אליו באופן אישי לכל ילד על פי גילו וצרכיו ולצד זה, להשאיר תקציב לפעילויות משפחתיות משותפות. יש יתרונות וחסרונות לכל אחת מהדרכים ואציג כמה יתרונות של כל אחת מהן כאן בהמשך.

     

    אז יש לנו תקציב משפחתי או אישי ומשפחתי.

     

    שלב ההכנה – הורים וילדים

    החופש הוא זמן טוב להספיק פעילויות וחוויות שלא הספקנו במהלך השנה: את הטיול שראינו שהחברים עשו בנחל ההוא, את התערוכה במוזיאון שכדאי להספיק לבקר בה לפני שתתקפל, ובתוך כל אלה יש פעילויות חדשות וייעודיות שיתקיימו רק ואך ורק בקיץ.

     

    גם לילדים שלנו יש רצונות משלהם. חשוב להם להיפגש עם החבר ההוא ולישון אצל בן הדודה ההוא, להספיק את הסרט ההוא ששמעו שהוא מצחיק ולפרק אנרגיה בלונה פארק. תארי לך שכדי להתכונן לחופש הגדול כל אחד מבני המשפחה עורך את רשימת המקומות והחוויות שהוא רוצה להספיק לעשות? הכנה משותפת של רשימה כזו, לבדה, יש בה הזדמנות נהדרת להכיר את עולמו של כל אחד מהילדים שלנו באופן אישי ועמוק יותר, להבין מה מעניין אותו, מה חשוב לו להספיק ועם מי להיות.

     

    עכשיו, דמייני שאת הופכת את החופש הגדול שבפתח להזדמנות לסמן על הרבה מהחוויות האלה וי גדול? ולמה שאת תסמני? אחרי שכל ילד הכין את הרשימה, תלו אותה במקום מרכזי בבית. נעצתן את החוויה המבוקשת בטבלה, חוויתם אותה? עכשיו סמנו וי גדול. החוויה שהסימון הזה מייצרת אצל כל אחד מהילדים, אי אפשר לתאר אותה במילים. אם תנסי, תדעי.

     

    רשימות החופש הגדול של יונתן
      רשימות החופש הגדול של יונתן

       

      אז את לא צריכה רק לתאר. אפשר להתחיל לנעוץ את החוויות האלה ביומן ולגרום להן לקרות.

       

      כשאתם ישובים יחד כל המשפחה, בשיחה משפחתית שנועדה בדיוק לתכנון החופש (תהיי סובלנית גם אם ישיבה אחת לא תספיק ותידרשו לקיים אחת נוספת או אולי אפילו שתיים), ובה אנחנו ההורים אומרים מה חשוב לנו להספיק בחופש, אבל גם קשובים למה שחשוב לילדים להספיק ולחוות, זו הזדמנות נהדרת ללמד את הילדים שלנו הדדיות. למדו אותם את העובדה שכל בני המשפחה יהנו מהחופש באופן שנותן מקום לצרכים של כולם. שימי לב, לא לכל הצרכים, אבל לכל אחד יהיה מקום לחוויה אחת לפחות שחשוב לו להספיק.

       

      הוא מחליט מהי, הוא מחליט כמה היא חשובה, ואנחנו נצטרך להתאפק שלא להחליט בשבילו. חכמה קטנה ולא תמיד אפשרית היא לתת לילד כל מה שהוא רוצה להספיק על מגש של כסף או כרטיס אשראי. יש חוויות שניתן לצבור מבלי שהן קשורות בכסף כלל וכלל, ולוח תכנון הקיץ צריך לאזן בין שני סוגי החוויה באופן שעולה בקנה אחד עם הערכים בבית הפרטי שלך, בכמה שאתם מוכנים ויכולים להקציב לחוויות החופש הגדול.

       

      אז יש לכל אחד מאיתנו רשימת חוויות וחלומות שחשוב לו להספיק.

       

      רשימות אישיות של הזדמנויות

      עכשיו, אפשר להמשיך את התכנון על פי ההגיון. רשימה של כל אחד, למול תקציב – והעיקרון ברור.

       

      החופש הגדול הוא בעצם כר פורה לאינסוף הזדמנויות לאימון הילדים שלנו למיומנויות חשובות. למשל, ההזדמנות לעבוד בשיתוף פעולה. ייתכן ורשימות הילדים דומות בחלקים. יכול להיות שכל הילדים רוצים לבלות במקומות דומים. הנה עוד הזדמנות לאפשר להם להתאמן על משא ומתן, לשכנע זה את זו לחלוק תקציב או להשקיע אותו באופן משותף, לברר יחד את העסקה הטובה ביותר המוצעת (שלל כרטיסי האשראי מציעים הטבות קיץ בלעדיות).

       

      זו גם הזדמנות ללמוד להתנהל באופן מחושב ואל מול תקציב. אף אחד לא מלמד בבית הספר התנהלות פיננסית, וככל שנקדים ללמד את הילדים שלנו מיומנויות כאלה, הם ירוויחו הטמעה והבנה עמוקה יותר, שתעמוד להם בהמשך חייהם ובכלל.

       

      בהתחלה ובסוף הרבה מאיך ייראה החופש הגדול הזה שבפתח, טמון בגישה שאיתה נצא אליו. אם נחליט שהוא הולך להיות מתוכנן, כך שיכיל כמה שפחות בלת״מים; אם נחליט שהוא ייסוב ככל שניתן סביב חוויות של הנאה, שיתוף פעולה וכיף משותף; אם תהיה בו זרימה ונשמור על גבולות ובעיקר, אם יהיה בו איזון של כל אלה - ככה יגדל הסיכוי שנוכל לחוות חופש גדול ומהנה.

       

      אם משהו מתוך ההצעות האלה נראה לך כזה שיכול להפוך את חווית החופש הגדול לטובה ומהנה, הרחבה נוספת עם הנחיות מצולמות בוידאו תוכלי למצוא בקייטנה שהפקתי, וכל תכליתה הוא לעזור לך לעשות שימוש בכלים האלה שהצגתי כאן ובעוד רבים ואחרים. להרשמה לקייטנה.

       

      לכי לעשות לכם חופש מהנה.

       

      התמונות של לוחופש באדיבות בלוג הכל טוב .

       

      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

       

      אפרת לקט, אמא לשניים, מחברת הספר "אמא מאמנת", ממקימי בית הספר המונטסורי בכפר הירוק, מרצה בארץ ובעולם ומכשירה אמהות להיות המאמנות של ילדי המאה ה-21.

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      בת 42 שנים ומחוברת לאהבת חיי בדיוק מחצית מהן, מחברת הספר "אמא מאמנת", ממקימי בית הספר המונטסורי ״דרך הילד״ בכפר הירוק, תלמידה נצחית ולא מפסיקה לרגע ללמוד את מה שהגדרתי כתפקיד חיי - אמא מאמנת.
      במסגרת בית הספר לאימון אימהות שהקמתי, אני מכשירה אימהות כמאמנות לילדי המאה ה-21. הכלים שלי משלבים תכנים משלושה עולמות תוכן: אימון, חינוך מונטסורי ופסיכולוגיה חיובית. משמשת כמאמנת ראשית בבית אמא מאמנת ומרצה בארץ ובעולם כיצד להפוך כל דילמה הורית להזדמנות לאמן את ילדי המאה הזו למיומנויות שיידרשו להם בבגרותם.