

תתפלאו, אבל בדיאטה חשוב לא רק מספר הקלוריות, אלא גם המקור שלהן: חוקרים מאוניברסיטת קיוטו ביפן גילו כי מזונות מסוימים מכילים מרכיבים פעילים שמגבירים את קצב שריפת האנרגיה בגוף. אם תקפידו לאכול את המזונות האלה תוכלו להמשיך לאכול לשובע – ועדיין לרזות. אז איך עושים את זה? הנה כל מה שצריך לדעת.
חלבון: מלך שריפת האנרגיה
קצב שריפת האנרגיה לאחר ארוחה משתנה בהתאם לסוג המזון שאכלנו וכמותו. לדוגמה, לאחר שאנו אוכלים מזונות חלבוניים גובר קצב שריפת האנרגיה ב-30% בממוצע, לעומת 7% בלבד לאחר אכילת מזונות סוכריים, עמילניים או שומניים.
מדוע זה קורה?
תופתעו לשמוע שאכילת בשר מקבלת אור ירוק מרוב המומחים. אבל לפני שתשימו את הסטייק על המחבת או את הפרגיות על האש, כדאי לכם לדעת איך להכין בשר, כדי שתהיו מוגנים מהחומרים הלא רצויים שנוצרים בתהליך הבישול, ותישאר לכם מערכת חיסונית חזקה ומערכת לב וכלי דם בריאים.
מה לאכול וממה להתרחק
מבחינה בריאותית סוגי הבשר מתחלקים לבשרים אדומים - הכוללים בשר בקר, עגל וכבש, ולבשרים לבנים - הכוללים עוף והודו. בשר מעובד, כמו נקניקים ונקניקיות, קשור בעיקר לנזקים בריאותיים קשים ותחלואה קשה, אשר פחות אופייניים בקרב אוכלי בשר נקי, טרי או קפוא, לא מעובד וללא חומרי שימור.
רוצים לנקות את הגוף לקראת האביב? אין צורך בתוספים מיוחדים לניקוי רעלים, או ימי צום, או מוצרים מההימלאיה או מהרי המאצ'ופיצ'ו. קחו את סל הקניות וצאו אל הסופר השכונתי או אל השוק הקרוב, ותתחילו במלאכת ניקוי הרעלים מהגוף, זה יותר פשוט ממה שחשבתם.
הפירות הטריים שתמצאו ליד הבית גדלים ברובם באזור גיאוגרפי בו אתם חיים. הם מכילים חומרי ניקוי והגנה שהתפתחו כדי להגן מעוצמת קרני השמש ומידת זיהום האוויר.
העוצמה וכושר ההגנה שלהם דורגו על ידי חוקרים בטבלאות המכונות ORAC. ככל שמספר ה ORAC גבוה, גבוהה יותר יכולתו של הפרי בנטרול רעלים וניקוי הגוף.
הריוניות רבות יודעות לשמור על תזונתן, ומקפידות על תפריט מאוזן ובריא. עם זאת, כמו נשים רבות שאינן בהיריון, יש הריוניות שנחלקות לשתי קבוצות קיצון: אלה החוטאות בהתרת רסן ("אני אוכלת בשביל שניים"), ואלה החוששות מהיום שאחרי, ולכן נמנעות בצורה לא מבוקרת ממאכלים רבים. לדברי ד"ר גילה רוזן, דיאטנית קלינית ומנהלת המחלקת לתזונה קלינית במרכז הרפואי רמב"ם שבחיפה, שתי הקבוצות נשענות על הנחה שגויה מיסודה.
חלון הזדמנויות
"לתזונה במהלך ההיריון חשיבות מכרעת לא רק לבריאותו של העובר, אלא לשנים ארוכות אחר כך", מסבירה רוזן.
בשורה לכל אלה מאיתנו המנסים את מזלם בדיאטה: מחקר חדש מאוניברסיטת איווה בארצות הברית, שפורסם בגליון האחרון של Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, מצא כי הכפלת מספר הלעיסות מפחיתה בין 9.5% ל-15% מכמות האוכל שנצרכת באותה ארוחה. לדברי החוקרים, נמצא קשר ישיר בין
מספר הלעיסות ובין הקטנת/הגדלה הכמות הקלורית שנצרכת בכל ארוחה. ובמלים אחרות: אנשים רזים פשוט לועסים את האוכל מספר רב יותר של פעמים.
החוקרים ציינו שידוע ממחקרים קודמים שאכילה איטית ולעיסה ממושכת של האוכל מסייעת לבקרת התיאבון ומפחיתה הסיכון להשמנה.
איך משפיעים עלינו אבות המזון?
חלבונים
דוגמאות: בשר בקר, עוף, הודו, דגים, ביצה, טופו, גבינות.
תהליך גופני: אלה מעוררים ייצור והפרשת סרוטונין, דופמין ונוראפינפרין.
כולנו מודעים לכך שאכילת פירות וירקות מסייעת בירידה במשקל, בעיקר כשהאלטרנטיבה מתבטאת במזונות עתירי שומן. אך מחקר חדש ומעניין מראה כי הבחירה האקטיבית שלנו במזון מסוים תלויה, פעמים רבות, לא במודעות מפותחת, אלא בנוסחה פשוטה בהרבה – המזון הקרוב אלינו יותר באותו רגע.
מחקר אמריקאי שעתיד להתפרסם בגליון מאי של מגזין Appetite בדק העדפה וצריכה של מזון עתיר שומן וקלוריות לעומת מזון דל שומן וקלוריות. במחקר השתתפו 56 נבדקים בריאים - 20 משתתפים היו בעלי משקל תקין, 21 בעלי עודף משקל ו-15 סבלו מהשמנת-יתר.
ארגון הבריאות העולמי התגייס זה מכבר למלחמה במגיפת ההשמנה, והחודש פרסם הנחיות חדשות שעשויות לעניין אימהות הרות, מי שמגדל ילדים, נוער, או מי שנמצא בעיצומו, או מתכנן להיכנס, לתהליך של דיאטה. לפי ההנחיות החדשות,יש להפחית במחצית את כמות הסוכר המוסף לאוכל לעומת המלצות קודמות. ההנחיות החדשות קובעות שרק 5% מכמות הקלוריות היומית צריכה להכיל סוכר. אם לדוגמה עליכם לצרוך 1,300 קלוריות ליום, רק 65 מהן יכולות להיות מוקדשות לדברי מתיקה. כמות גדולה מזו, מזהיר הארגון, עלול להוביל להשמנה, למחלות בעתיד ולעששת.
65 קלוריות הן שוות ערך לשלוש כפיות סוכר או שתי קוביות שוקולד או 2/3 כוס מיץ פירות.
