גורמה מהמזווה: חמש מנות מעולות שיעזרו לכם להוציא ממנו את המיטב

משתגעים משעמום? זה הזמן להכניס עניין בשגרת האורז-פסטה ועל הדרך להשמיש גם את תכולת המזווה: מחומוסים ופתיתים ברוטב צהוב עד תוספת-על שמכילה כמעט הכול

ילנה ויינברג

|

22.03.20 | 09:16

אתם יכולים להפוך אותה לגורמה ע"י שימוש במרכיבים הנכונים: פסטה א לה פוטנסקה (צילום: Shutterstock)
אתם יכולים להפוך אותה לגורמה ע"י שימוש במרכיבים הנכונים: פסטה א לה פוטנסקה (צילום: Shutterstock)

פתאום כולם התחילו לבשל. מומחים לפתיחה יעילה של אריזות משלוח, מחפשים להם מתכונים ללחם ללא לישה ומתאימים בין הרוטב לפסטה. וזה נפלא בעיני כי בישול ביתי, מעבר להיותו טעים, בריא וזול יותר, ידוע כמעביר זמן ומשפר מצב רוח ירוד. נכון, לפעמים הפסטה יוצאת "פחות" אבל כשהכול מצליח הקרום של הלחם הטרי שלכם משמיע את הצליל החלול הכי מספק בעולם, במיוחד אם אחרי כמה דקות מגיעה יד שמושטת לתוספת.

 

אז איך ממשיכים מכאן? אפשר כמובן להגביר הילוך ולכוון למקרונים או לקראנץ' שוקולד, (הם בהחלט יגבירו את קריאות ההתפעלות של בני הבית) ואפשר פשוט לרענן את התפריט הרגיל בכמה מנות חדשות. אבל לא "סתם" מנות - שהרי מי באמת ילך עכשיו לחפש לו מרכיבים אקזוטיים בחנויות? אלא מאכלים שיעזרו לנצל את מה שכבר יש לכם במזווה.

 

פסטה א-לה פוטנסקה

 

"מי לא אכל פסטה עם טונה?" תגידו בביטול. "זאת לא מנת גורמה" תוסיפו בידענות ולא תטעו - זאת לא מנה המתיימרת להיות הרבה מעבר לארוחת צהריים פשוטה ומשביעה. עם זאת, כמו כל מנה, טעמה ישתבח ככל שתשקיעו במרכיביה. אין כל פסול לנצל את הטונה שאגרתם לעתות חירום, אבל שימוש בסרדינים איכותיים ובאנשובי, יגרום לכם לתהות למה הסתפקתם במועט עד כה. לכן, אם במקרה השתרבבה לה קופסת שימורי סרדינים למלאי, תנו לה סיכוי להיות תוספת לפסטה ואל תאכלו אותה כמו שהיא עם טוסט יבש.

 

מרכיבים

3-2 מנות

 

  • 3 כפות שמן זית
  • 1 שן שום, פרוסה דק
  • 2 יחידות פילה אנשובי, קצוצות
  • 1/4 כפית פתיתי צ'ילי או פלפל חריף לפי הטעם
  • 1 כוס יין לבן יבש
  • עגבניות משומרות, קלופות מקופסת שימורים גדולה, עדיף מסוג תמר
  • 110 גרם שימורי סרדינים או קופסת שימורי טונה
  • 1/4 כוס זיתים, קצוצים גס
  • 2 כפות צלפים, מסוננים וקצוצים
  • 1/4 כפית מיורן יבש או 1 כפית מיורן טרי
  • מלח
  • 1/2 חבילת ספגטי, מבושל לפי הוראות היצרן
  • 1 כוס נוזלי הבישול של הספגטי
  • פטרוזיליה טרייה, קצוצה (להגשה)

 

אופן הכנה

  1. מחממים את השמן במחבת גדולה, מוסיפים את השום ומטגנים כחצי דקה עד להשחמה. מוסיפים את האנשובי, מערבבים ומטגנים עד שהוא נמס לתוך השמן, כדקה נוספות. מוסיפים את הפלפל החריף, מגבירים את החום ומוסיפים את היין. מבשלים כ-6 דקות עד שהיין מצטמצם מעט.
  2. מוסיפים את העגבניות המשומרות. מפרקים ומועכים אותן עם כף הערבוב. מוסיפים את הסרדינים, הזיתים, הצלפים והמיורן. מנמיכים את האש ומבשלים כרבע שעה. טועמים ומתנים תיבול אם צריך.
  3. מוסיפים את הפסטה למחבת עם הרוטב ומערבבים. אם הרוטב יבש מדי, מוסיפים מנוזלי הבישול של הפסטה, מערבבים, מקשטים בפטרוזיליה ומגישים מיד.

 

>> המתכון המקורי נמצא כאן

 

 

 אורז מטוגן

 

מעניין שאף אחד לא מדבר על זה שגם האורז נחטף מהמדפים, בדיוק כמו הפסטה. ובדיוק כמו הקולגה עתירת הגלוטן, גם הוא יכול לשמש בסיס למנות ברמות קושי משתנות. אם שכללתם את טכניקת בישול האורז הלבן לכדי שלמות, הגיע הזמן שתגוונו ותעזו מעבר - למשל, צבעו אותו בסגול, הוסיפו לו טעמים משונים או אם אתם במצב רוח אסייתי, הקפיצו אותו עם תוספות טעימות והפכו אותו לגורמה.בתמונה: אורז מוקפץ עם פטריות שיטאקה וקייל, אבל אתם יכולים בקלות להכין את המנה עם חזה עוף ותירס או עם אפונה וגזר, טופו עם בצל ירוק וכו' כיד הדמיון הטובה.

 

 

מרכיבים

6-4 מנות

 

  •  1/2 1 כוסות אורז לבן, מוכן (הכמות המצויינת היא לפני הבישול)
  • מלח
  • 7 כפות שמן
  • 1 כוס (300 גרם) חזה עוף פרוס לקוביות, טופו, סלסילת פטריות טריות פרוסות
  • 5 ביצים, טרופות
  • 1/2 כפית סוכר
  • 1/4 כפית פלפל שחור
  • 1 כוס אפונה קפואה ומופשרת, תירס משומר או שימורי פטריות
  • 3 כפות רוטב סויה
  • חצי לימון (לא חייבים)
  • בצל ירוק או כוסברה טרייה קצוצה (לא חייבים)

 

אופן הכנה

  1. מניחים לאורז להצטנן לטמפרטורת החדר או מאווררים במזלג את השאריות של אתמול.
  2. מחממים 2 כפות שמן בווק ומטגנים בו את נתחי העוף/הטופו/הפטריות כ-3 דקות. מוציאים לצלחת.
  3. מוסיפים לווק את יתר השמן ומחממים אותו, מוסיפים את הביצים הטרופות, מטגנים תוך כדי ערבוב על אש בינונית-גבוהה שתי דקות, עד שהביצים כמעט מוכנות.
  4. מוסיפים את הסוכר, המלח, הפלפל השחור האפונה/תירס/פטריות, העוף והאורז ומקפיצים 6-3 דקות, עד שכל המרכיבים מבושלים דיים. טועמים, מתקנים תיבול. מטפטפים מעל מיץ לימון, מפזרים בצל ירוק (אם משתמשים) ומגישים.

 

 

גרגרי חומוס ופתיתים ברוטב ג'ינג'ר וכורכום

 

אזהרה: המנה הזאת דורשת יותר פתיחות מהממוצע, לא רק מבחינת הטעמים המשולבים אלא גם בגזרת המרכיבים הדרושים. כאן תזדקקו לשקיות תה ג'ינג'ר-כורכום. כן, התה הזה שחשבתם שתשתו כדי לחזק את המערכת החיסון בתחילת החורף והותרתם אותו במזווה מפאת טעמו ה"אקזוטי" מדי. בדיוק נגמר לכם? לא נורא, עשו חליטה מכורכום טחון או טרי עם ג'ינג'ר טרי או זנגוויל. עדיין חסר? נסו אבקת קארי או עברו למתכון הבא.

 

 

מרכיבים

2 מנות

 

  • 3 כוסות מים רותחים
  • 4 שקיות תה ג'ינג'ר-כורכום או 2 כפיות אבקת קארי או 1/2 כפית כורכום טחון ו-4 ס"מ שורש ג'ינג'ר כתוש
  • 1/2 כוס חלב או קרם קוקוס
  • 3 כפות מיץ ליים או לימון
  • 3/4 כפית מלח
  • 1/2 כפית רוטב דגים
  • גרגרי חומוס מקופסת שימורים אחת, שטופים ומסוננים
  • 1 כוס פסטה קטנה או פתיתים, מבושלים לפי הוראות היצרן
  • כוסברה טרייה קצוצה, בצל ירוק קצוץ דק או צ'ילי פרוס (לקישוט, לא חייבים)

 

אופן הכנה

  1. יוצקים את המים לסיר קטן, מוסיפים את שקיות התה ומביאים לרתיחה. מכבים את האש, מוסיפים את חלב הקוקוס ואת מיץ הליים, מערבבים ומכסים. מניחים לעמוד 5 דקות.
  2. מוציאים את שקיות התה, מוסיפים את המלח ואת רוטב הדגים ומערבבים.
  3. מחלקים את גרגרי החומוס ואת הפסטה בין הצלחות. יוצקים מעל את הרוטב, מפזרים כוסברה טרייה ומגישים מיד.

 

>> המתכון המקורי נמצא פה

 

 

תבשיל שעועית מהיר

 

במקור מדובר במתכון קובני שהיה לכל הפחות מרים גבה על הפרשנות החופשית הזאת שלי. להגנתי ייאמר שדווקא בימים האלה אין לי סבלנות לחכות עד שהשעועית תסיים את זמן ההשרייה שלה וגם להקפיד על צבעים הפסקתי. המנה דורשת רבע קילו שעועית שחורה ויבשה? אין כל פסול בשתי פחיות שעועית לבנה משומרת ואם ארגיש נועזת במיוחד אולי אף אכין את המתכון עם פול או גרגרי חומוס משומרים.

 

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 3 כפות שמן
  • 1 בצל, קצוץ דק
  • 1 פלפל ירוק, קצוץ דק
  • 2 שיני שום, מעוכות למשחה
  • 1/2 כף מלח
  • 2 עלי דפנה
  • 1/4 כוס יין לבן יבש
  • 1 כפית כמון, טחון
  • 3/4 כפית אורגנו יבש
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 2 פחיות שימורי שעועית, שטופה ומסוננת
  • 1 כף שמן זית
  • כוסברה טרייה, קצוצה (לא חייבים)
  • פלחי ליים או לימון (לא חייבים)

 

אופן הכנה

  1. מחממים במחבת גדולה את השמן ומטגנים בו את הבצל ואת הפלפל. מערבבים את השום עם המלח ומוסיפים למחבת. מערבבים ומטגנים כ-6 דקות.
  2. מוסיפים את עלי הדפנה, היין, הכמון, האורגנו ואת רסק העגבניות ומערבבים. מבשלים 3-2 דקות.
  3. מוסיפים את פלפל השחור ואת השעועית, מערבבים ומביאים לרתיחה. אם התערובת סמיכה מדי, אפשר להוסיף מעט מים רותחים. מבשלים כעשר דקות.
  4. מורידים מן האש, מזלפים מעל שמן זית ומיץ ליים, מפזרים כוסברה ומגישים עם אורז לבן או לחם טרי.

 

>> המתכון המקורי נמצא כאן

 

 

קושארי

 

מנה פופולארית של שכנינו מהדרום. לרוב היא מכילה אורז, אטריות, עדשים, חומוס, עגבניות ובצל מטוגן, כאילו לא צלח בידי יוצרה להחליט איזה מין תוספת להכין היום - אבל כאן טמון קסמה. כי לפעמים מותר לרצות גם וגם (וגם). במבט נוסף, תוכלו להכין את המנה לקראת הסוף השבוע משאריות התוספות שנותרות במקרר (אלא אם יש לכם ילדים בבית) ולעטוף אותה בשם מושך הרבה יותר מ"חיממתי את האורז משלשום".

 

 

תחליטו שלא להחליט: קושארי, מנה של גם וגם (צילום: Shutterstock)
    תחליטו שלא להחליט: קושארי, מנה של גם וגם(צילום: Shutterstock)

     

    מרכיבים

     

    • 5 כפות שמן
    • 2 בצלים גדולים, פרוסים לחצאי טבעות
    • 3/4 כוס עדשים ירוקות
    • מלח
    • 1/2 1 כפות כמון, טחון
    • 1/2 1 כפיות מלח
    • 1 כוס אורז לבן, ארוך
    • 2 כוסות מים רותחים
    • 1/2 חבילת פסטה קצרה, מוכנה לפי הוראות היצרן
    • 1 פחית שימורי חומוס, שטופים ומסוננים

     

    לרוטב העגבניות

    • 2 כפות שמן
    • 1 בצל קצוץ דק
    • 1 פלפל חריף קצוץ דק
    • 5 שיני שום, כתושות
    • 500 מ"ל עגבניות מרוסקות
    • 4 כפות חומץ
    • מלח ופלפל שחור

     

    אופן הכנה

    1. מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את הבצל כרבע שעה, עד שהוא שחום ופריך, אך לא שרוף. מפרידים בין הבצל והשמן ושומרים את שניהם.
    2. מבשלים את העדשים במים עד שהן חצי מוכנות, מסננים ושומרים בצד.
    3. שמים מחצית מהשמן של הבמל בסיר ומחממים אותו. מוסיפים את המלח, הכמון, האורז, העדשים ו-2 כפות מהבצל ומערבבים. מחממים תוך כדי ערבוב כשלוש דקות ויוצקים את המים הרותחים. מכסים, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים 11 דקות. מכבים את האש ומניחים לעמוד בצד.
    4. הרוטב: מחממים את השמן במחבת עמוקה, מוסיפים את הבצל ואת הפלפל ומטגנים עד לריכוך. מוסיפים את יתר המרכיבים ומבשלים 10 דקות. מערבבים מדי פעם, טועמים ומתקנים תיבול.
    5. מחממים את גרגרי החומוס במים ומסננים.
    6. מערבבים את הפסטה המוכנה עם מחצית השמן השנייה שנותרה מטיגון הבצל.
    7. מסדרים בתחתית צלחת הגשה גדולה את האורז עם העדשים. מסדרים מעליו שכבה של פסטה. שמים מעל את רוטב העגבניות ומעליו את גרגרי החומוס. מסיימים עם שכבת בצל מטוגן.

     

     >> המתכון המקורי נמצא כאן

     

      מחפשים לגוון בגזרת המתוקים? נסו עוגיות משונות

       

       לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: Shutterstock)
      לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: Shutterstock)

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד