גל הפטריוטיות ששוטף את ארצות הברית מאז שחוסל אוסמה בן לאדן לפני כחודשיים, החזיר גם את דגל הכוכבים והפסים למרכז האופנה. ככה זה באמריקה: לא מפספסים אף הזדמנות לעטות את הדגל על הגוף, בין אם כסימן של אבל לאומי (כמו בימי נפילת מגדלי התאומים) או של אופוריה משתוללת.
היום מציינת האומה האמריקאית את יום העצמאות ה-235 שלה. בעצמאות זו זכתה, כזכור, לאחר שהשתחררה מעולו של דגל אחר – היוניון ג'ק של האימפריה הבריטית, גם הוא אייקון אופנה בולט. למרות השנים שעברו, שתי המעצמות דוברות האנגלית ממשיכות להיאבק ביניהן על קביעת סדר היום התרבותי העולמי, כמו גם על יוקרתו של דגלן. ואכן, לא ניתן להתכחש לכך ששני הדגלים המדוברים זוכים ליחס נדיר מתעשיית האופנה, כזה שדגלי איטליה, יפן או ברזיל יכולים רק לחלום עליו. אז רגע לפני שתירטבו גם אתם מנחשול החגיגות האמריקאיות, קבלו את שני הדגלים בקרב ראש בראש המוקדש לידידותיה הטובות של ישראל.העיצוב
אדום, כחול ולבן הם הצבעים שיוצרים את שני הדגלים. אולם בניגוד לדגל הצרפתי – שם משמשים אותם שלושה צבעים לביטוי אחווה, חירות ושוויון – דגלי ארצות הברית ואנגליה מייצגים אג'נדה לאומנית ודתית, ולא עקרונות הומניים. דגל "הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד" (או בקיצור, יוניון ג'ק), המשמש כדגלה הרשמי של בריטניה מאז 1801, מורכב מחיבור של שלושה צלבים: צלב ג'ורג' הקדוש, פטרונה של אנגליה; צלב פטריק הקדוש, פטרונה של אירלנד; וצלב אנדרו הקדוש, פטרונה של סקוטלנד.
הגרסה הנוכחית של דגל ארצות הברית, לעומת זאת, הונפה לראשונה רק בשנת 1960, אבל יסודותיה הונחו כבר בסוף המאה ה-18. הדגל מורכב מ-13 קווים אופקיים בצבע אדום על רקע לבן, המסמלים את י"ג המושבות שמרדו כנגד הממלכה הבריטית, ובצדו 50 כוכבים המסמלים את 50 המדינות שנכללות בארצות הברית כיום.
הדגל ומעצבי האופנה
פטריוטיות היתה ונותרה הכוכב ה-51 של אזרחי ארצות הברית, שלא מחמיצים אף הזדמנות להתעטף בדגל האומה: בין אם במשחק פוטבול חשוב או בהלוויה צבאית. גם מעצבי האופנה האמריקאים אינם יוצאים מן הכלל. טומי הילפיגר ביסס על הדגל את כל הקריירה שלו, ויצר מותג ברוח "כל אמריקאית" המתאפיין גם בבגדים בצבעי הדגל. כך הוא מיתג את עצמו כקול פטריוטי המייצג את אמריקה החופשית. גם ראלף לורן ודונה קארן נוטים להתייחס לדגל בקולקציות שלהם, עם שמלות פסים בצבעי כחול-אדום-לבן או מערכות לבוש המשלבות את שלושת הצבעים הללו. אבל לדגל האמריקאי יש גם אזכורים מעבר לים, למשל בקולקציה שיצר כריסטוף דקרנין לבלמן או בקולקציית אמריקנה שהעלה קרל לגרפלד לשאנל בקיץ 2008, שממנה זכורה שמלת כוכבים בצבעי כחול ולבן עם ז'קט תואם בפסי אדום ולבן.
היוניון ג'ק, בוגר ומודע לעצמו, הוא לא רק סמל לפטריוטיזם. למעשה, מאז שנות ה-70 הוא הפך דווקא לגילום של התנגדות למדינה, הכול תלוי בקונטקסט כמובן. להקת הסקס פיסטולס ותנועת הפאנק השתמשו בדגל כדי לשבור מוסכמות ולמרוד בדור הוריהם, וכך עקרו ממנו את המטען הלאומני שבו. למרות הפופולריות הגדולה שלו בעולם, הדגל הבריטי כמעט ולא משמש את מעצבי האופנה במדינתו, להוציא שניים: מעצבת האופנה הבועטת ויויאן ווסטווד ומעצב האופנה המנוח אלכסנדר מקווין, אשר השקיעו רבות בבחינת המשמעויות התרבותיות והאסתטיות של "להיות בריטי".
הדגל ותעשיית המוזיקה
בעולם המוזיקה נראה כי הדגל הבריטי, על שלל משמעויותיו, מנצח בגדול. דיוויד בואי לבש אותו כז'קט (בעיצוב אלכסנדר מקווין) על עטיפת אלבומו Earthling משנת 1997, כמו גם במהלך סיבוב ההופעות שנלווה לו. עוד קודם לכן היתה זו ג'רי האליוול מהספייס גירלס, שהפכה את הדגל לסמלה המסחרי כשהופיעה איתו מרוח על שמלות קצרצרות ועל בגדי גוף. דווקא בתקופה האחרונה מנסה הדגל האמריקאי לתפוס את הבמה, בעיקר דרך ליידי גאגא – שלבשה מערכת לבוש מינימליסטית בדמותו בקליפ לשיר "טלפון".
הדגל וישראל
מעצבי האופנה הישראלים חולמים על אמריקה, אבל מעדיפים לקשט את בגדיהם דווקא ביוניון ג'ק. במילים אחרות, הישראלים לא יהססו לתלות את דגל אמריקה על חלון הרכב ביום העצמאות, אבל ילבשו חולצות המזוהות עם הממלכה הבריטית. את הדגל הבריטי אפשר לראות בקולקציות של המותג שוגרדדי בעל האפיל החתרני כמו גם בזו של רשת האופנה לצעירות לוצ'י, כאשר המראה שמתקבל הוא מרדני בכאילו.
מישל אובמה מול קייט מידלטון
למרות חיבת ההמונים לדגלים, אף אחת מהנשים הראשונות, האמריקאית או האנגלייה, לא תצא לרחוב כשהיא לובשת את דגל מדינתה. יש בכך, בואו נודה על האמת, הפגנת טעם רע. אך ממרום מעמדן מקפידות הנשים הבולטות באנגליה ובארצות הברית להפגין פטריוטיות מעודנת דרך בחירות המלתחה שלהן. מישל אובמה, הגברת הראשונה של ארצות הברית, הכריזה עם כניסתה לבית הלבן כי תפעל לקידום האופנה האמריקאית על ידי לבישת מותגים ומעצבים מקומיים. זה החזיק עד שגילתה את השמלות של אזדין אלאיה הצרפתי. עדיין, היא משרתת נאמנה את הדגל ומקפידה להופיע בציבור בפריטים של המותגים גאפ, ג'יי קרו ובננה רפבליק, כמו גם בעיצובים של המעצב האמריקאי הצעיר ג'ייסון וו.
קייט מידלטון, הדיירת החדשה בארמון בקינגהם, לא יוצאת בהצהרות נחרצות אך מביעה מחויבות לארצה בבגדיה. היא התחתנה בשמלה של אלכסנדר מקווין, ובוחרות לרוב לשלב בגדים של מותגי אופנה בריטיים עם פריטים של מעצבי עילית. לאחרונה עשתה מידלטון שירות מצוין למותג ריס, כששמלה שרכשה בו הפכה מיד ל"בסט סלר" ונחטפה מהמדפים.השורה תחתונה
אין שום ספק, אם היינו צריכים לבחור בין הדגל האמריקאי לדגל הבריטי – היינו מאמצים מיד את זה של נתיני המלכה. המטען החתרני פשוט עושה לנו את זה יותר.