מזונות ללא סוכר ועוד שבעה גורמים שמעלים את 'רמת המתוק' בגופנו

לקראת יום המודעות הבינלאומי למחלת הסוכרת, כדאי שתדעו כי האויב עלול להסתתר גם במוצרים שנראים לא מזיקים ואף בכאלה שנחשבים לבריאים

עינת מזור-בקר

|

11.11.18 | 09:21

לפני שלועסים, בודקים את כמות הפחמימות במוצר (צילום: Shutterstock)
לפני שלועסים, בודקים את כמות הפחמימות במוצר (צילום: Shutterstock)

כמעט כל דבר שאנו עושים משפיע על רמות הסוכר שלנו. חשוב לשמור על איזון ולהימנע מקפיצות חדות כדי למנוע את הסיבוכים של מחלת הסוכרת. אבל גם אם אתם לא סוכרתיים, כדאי להכיר את הגורמים שמעלים/מורידים את רמות הסוכר:

 

1) מאכלים 'ללא סוכר': חולי סוכרת רבים בוחרים לקנות מוצרי מזון עם הכיתוב המטעה 'ללא סוכר', מתוך מחשבה שמאכל זה לא יעלה את רמת הסוכר בדם. גם כאלה שאינם חולים רוכשים מוצרים אלה מתוך רצון לשמור על איזון. חשוב לדעת כי על אף הכתוב הם כן מעלים את רמות הסוכר. לעיתים, במקום הסוכר מאכלים אלה מכילים תחליפים מסוג 'סוכר כוהלי', שאומנם יעלו לנו בפחות קלוריות אך עדיין יעלו רמות הסוכר בדם.

 

תחליפים אלה גם מכילים פחמימות, מאותו סוג שמתפרק בגוף לסוכר ומעלה את רמתו בדם. בקבוצה זו ניתן למצוא למשל את הסורביטול, מניטול וכל רכיב נוסף שמסתיים ב-'ול', שתורמים מתיקות למאכלים אך מכילים פחות קלוריות. לכן, לפני שבוחרים מוצרים 'ללא סוכר', כדאי לשים לב לכמות הפחמימות הרשומה על גבי התווית ולא להתפתות לכיתובים מטעים.

 

>> הסוכר מתחבא מאחורי שמות רבים

>> דברים שחשוב לדעת על ממתיקים

>> כך תקראו נכון את התוויות שעל המזון

 

2) סוג הלחם שאתם אוכלים: חצי באגט או בייגל אחד שווים ל6-4 פרוסות לחם, כלומר ערכם הקלורי והפחמימתי גבוהים מאוד. אם אתם רוצים לאכול לחמניה, אכלו רק חצי ממנה או תבחרו בלחמניה קלה. חשוב שתדעו כי צבע הלחמנייה אינו מעיד על טיבה. מאפה בצבע חום, שנראה לנו בריא יותר, עלול להיות עשוי מקמח לבן עם צבע מאכל חום, כדוגמת קרמל. וודאו כי הלחם שבחרתם עשוי 100% מקמח מלא כדי להימנע מעליית סוכר משמעותית. 

 

3) חטיפי בריאות: שלל חטיפי אנרגיה זוכים להילה בריאותית אך למעשה הם חטיפים המבוססים על פחמימות (שיבולת שועל / תירס / אורז / חיטה), בתוספת סוכרים שמוסווים תחת שמות שונים, כמו סילאן, אגבה, דקסטרוז, סירופ תירס, מלטודקסטרין ועוד. רוב החטיפים האלה מכילים בקירוב כ-15 גרם פחמימה שהם שווי ערך לשלוש כפיות סוכר.

 

4) פעילות גופנית עצימה: השפעת הספורט על רמות הסוכר היא אינדיבידואלית, אך לעומת ההשפעה של הפעילות האירובית (שמורידה את הסוכר), פעילות עצימה עלולה לגרום לעלייה מיידית ברמות הסוכר. זאת בעקבות ההפרשה של הורמוני הסטרס שמתרחשת בזמן הפעילות. עם זאת, פעילות גופנית מכל סוג מומלצת (לאחר אישור רפואי).

 

5) מזון שומני: מזונות עשירים בשומנים שמכילים גם פחמימות (כדוגמת פיצה, צ'יפס והמבורגר בלחמנייה) עלולים לגרום לעליית סוכר מתמשכת, מכיוון שהשומן מעכב את פירוק הפחמימות לסוכרים. נקודה זו חשובה במיוחד עבור הסוכרתיים שמבצעים בדיקה כמה שעות לאחר הארוחה, שכן הם עלולים לקבל תוצאות גבוהות לאורך זמן ממושך מבלי להבין את הסיבה.

 

6) פירות יבשים: פירות ככלל נחשבים למזון בריא בגלל נוכחות הוויטמינים, המינרלים והסיבים תזונתיים שבהם. יחד עם זאת אל תשכחו כי הפירות מכילים סוכר והפירות היבשים מכילים כמות גבוהה יותר שלו, ביחס לגודלם. שתי כפות של צימוקים / שתי תאנים/ שלושה משמשים מיובשים, כולם שווי ערך למנת פרי שלם וכל מנה כזו מכילה כשלוש כפיות סוכר.

 

7) מחלות: כאשר הגוף נלחם במחלה, רמות הסוכר שבו עולות. יש לשים לב כי גם תרופות מסוימות משפיעות על רמות הסוכר. כמו כן, בחלק מהמחלות קיים מצב של אובדן נוזלים עד להתייבשות, מצב שעלול גם הוא לגרום לעלייה ברמות הסוכר. לכלל האנשים ולסוכרתיים בפרט חשוב להקפיד על שתייה מספקת בעת מחלה.

 

8) לחץ נפשי: במצבי סטרס ומתח, משתחררים הורמונים שעלולים להוביל לעלייה ברמות הסוכר. הדרך להתמודד עם מצבים כאלה היא באמצעות ניהול הרגשות השליליים שמתעוררים באמצעות טכניקות שמתאימות לכם, כגון: התעמלות, תרגילי נשימות, מדיטציה, שיחות עם חברים, האזמנה למוסיקה, הליכות, יוגה, ריקוד וכו'.

 

 

גורמים שמורידים את רמות הסוכר:

 

>> תנועה - פעילות יומיומית כגון - חניה רחוקה, עלייה במדרגות וגם התנענעות יזומה באמצע ישיבה ממושכת.

>> מטלות בית - ניקיון בית, עבודה בגינה ואפילו שטיפת כלים יכולים להיחשב כפעילות ספורטיבית מתונה שמשפיעה לטובה.

>> אלכוהול - אלכוהול נקי אינו מעלה את רמות הסוכר, ולעיתים אף עלול לגרום לנפילת סוכר משמעותית. מסיבה זו חשוב ללוות את שתיית האלכוהול עם אוכל ולסוכרתיים גם לבדוק סוכר מספר פעמים בשעות שלאחר צריכתו. כמו כן, אין להזריק אינסולין במהלך שתיית אלכוהול.

>> טיפולים ברפואה סינית כדוגמת דיקור, הינם בעלי השפעה חיובית על רמות הסוכר והפחתת רמות המתח והלחץ בקרב חלק מן האנשים. כמובן שכל טיפול שתורם לשקט הנפשי שלכם יסייע גם הוא בשליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם.

 

לסיכום, חשוב לזכור כי כל הגורמים הנ"ל משפיעים על כל אחד בצורה שונה. על מנת לוודא כי רמות הסוכר מאוזנות ונמצאות בטווחים הבטוחים כדאי להתחבר למד סוכר רציף. המדידות שנעשות ללא דקירות יכולות לסייע להחליט אלו מאכלים או פעילויות משפיעים יותר ואלו פחות ובכך לעזור לסגל אורח חיים בריא.

 

עינת מזור בקר היא דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת

 

---------------------

 

בטוחים שהסוכר לא מזיק לכם, כי אתם לא חולים? המשיכו לקרוא

 

לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד