הסוכר שהתחפש: 20 שמות אלטרנטיביים לסוכר מוסף

לפעמים הוא נשמע טבעי ואף מקדם בריאות, לפעמים יש לו שם לועזי או כינוי תמים - אבל אל תטעו, עדיין מדובר באותו מרכיב מזיק שאתם ממש לא רוצים באוכל שלכם

ילנה ויינברג

|

01.03.18 | 07:56

הכנת עוגיות עם סוכר קנים אורגני? זה עדיין נחשב לסוכר (צילום: Shutterstock)
הכנת עוגיות עם סוכר קנים אורגני? זה עדיין נחשב לסוכר (צילום: Shutterstock)

כולם כבר יודעים שכדאי להימנע מסוכר לבן או לכל הפחות להמעיט בצריכתו. אז אנחנו שותים פחות משקאות מוגזים וממותקים, שמים פחות סוכר בקפה ואולי אף משתמשים בסטיוויה במקום, אבל הקאץ' הוא שהסוכר מרבה להתחפש ולהתחבא מאחורי שמות שלעיתים אף נשמעים בריאים ולא מזיקים.

 

תעשיית המזון מן הסתם רוצה שנקנה כמה שיותר מוצרים. לשם כך על המוצרים להיות טעימים יותר ובעדיפות ממכרים, כדי שנשוב ונקנה עוד ועוד. המתקת המוצרים והוספת חומרי טעם מבטיחה את זה אך בו זמנית מעלה את הצורך להסתיר את השימוש בהם בגלל המודעות הגוברת לנזקים הרבים שנגרמים לבריאות כתוצאה מצריכת סוכר מוסף.

 

אם אתם נוהגים לקרוא תוויות מזון (קבלו אות שבח) אתם בטח יודעים לשים לב לסדר המרכיבים. השאלה היא האם אתם יודעים לשים לב גם לכמות הפחמימות ולכמות הסוכרים מתוכן? נקודות בונוס מקבלים אלה שממשיכים לקרוא את המרכיבים עד הסוף וגם יודעים לזהות את הסוכר מתוכם.

 

לסוכר יותר מ-50 שמות, לא נמנה את כולם, נזכיר רק את הנפוצים שבהם כדי שגם אתם תדעו לזהות אותו בתחפושת:

 

  • סוכר חום - סוכר המופק מקנה סוכר או מסלק סוכר, לאחר תהליך מיצוי, ניקוי וגיבוש. כדאי להתייחס אליו בדיוק כמו לסוכר לבן שכן הערך התזונתי של שניכם כמעט זהה.

 

סוכרוז - המרכיב העיקרי בקנה סוכר ובסלק סוכר. לאחר תהליכי מיצוי וניקוי הוא שהופך למה שמוכר לנו בתור סוכר לבן.

 

דקסטרוז - הכינוי הנפוץ ביותר של הגלוקוז בתעשיית המזון. מדובר על סוכר פשוט שהגוף יכול לנצל בקלות ובמהירות ולכן הוא גם מעלה מהר את רמת הסוכר בדם.

 

  • פרוקטוז - מכונה גם סוכר פירות ומצוי באופן טבעי במגוון מזונות. הפרוקטוז מתוק יותר מסוכרוז והאינדקס הגליקמי נמוך יותר ממנו, עם זאת מחקרים שונים עמדו על הקשר בין צריכתו לבין השמנת יתר, עמידות לאינסולין ועוד תופעות לא נעימות.

 

לקטוז - מכונה גם סוכר החלב. מדובר על סוכר פשוט שמצוי בכל סוגי חלב טבעי.

 

מלטוז - המוכר גם כ'סוכר לתת', הוא דו-סוכר המורכב משתי מולקולות גלוקוז. בין היתר הוא נמצא במוצרים שעברו הידרוליזה של עמילן והם מוצרי מזון מתועש, כמובן.

 

  • סוכר קנים (אורגני, טבעי וכו') - מיצוי קנה הסוכר. מדובר על גרסה מתועשת פחות של סוכר לבן. הוא אומנם מכיל מעט חומרים מזינים אבל, הוא עדיין סוכר.

 

  • סוכר ענבים - למעשה מדובר בגלוקוז, המשמש כממתיק טבעי למזון ולמשקאות. מדובר על סוכר טהור שמעלה מהר מאוד את רמת הסוכר בדם (אפילו יותר מסוכר לבן).

 

  • סוכר/סירופ תמרים - סוכר המופק מתמרים, בתהליך ייבוש וטחינה לאבקה. סוכר זה מכיל כ-85% סוכרוז וגם חומרים מזינים ומעט סיבים.

 

לא משנה כמה אקזוטי זה נשמע, זה עדיין סוכר מוסף (צילום: Shutterstock)
    לא משנה כמה אקזוטי זה נשמע, זה עדיין סוכר מוסף(צילום: Shutterstock)

     

    דקסטרין - עמילן המשמש כחומר מסמיך ומייצב

     

    • מלטודקסטרין - רב סוכר המשמש כתוסף מזון במזון מעובד, המופק מעמילן תירס או חיטה.

     

    • סירופ תירס - ממתיק המבוסס על עמילן תירס, המשמש לעיבוי, שימור והוספת לחות למוצרי מזון מתועשים.

     

    סירופ תירס עשיר בפרוסטוז - וריאציה מתוקה יותר וסמיכה פחות של סירופ תירס רגיל.

     

    מולסה - או בשמה העיברי דִּבְשָׁה היא תוצר המיצוי של מיץ קנה סוכר או סלק סוכר. קיים סוג דבשה (Blackstrap) שמכיל כמויות משמעותיות של ויטמינים ומינרלים אך היא עדיין מכילה כמות יפה של סוכרים.

     

    • סירופ מייפל - סירופ המיוצר מלשד של עץ האדר. למרות היותו מוצר טבעי, הוא עדיין מכיל כמות גבוהה של סוכרים ועדיף לא להפריז בצריכתו.

     

    סירופ אורז חום/מלא - ממתיק אסייתי המיוצר מאורז. הסירופ כמעט נטול ערך תזונתי ורובו גלוקוז.

     

    • רכז תפוחים או פירות אחרים - פירות הכי בריאים במצב הטרי שלהם, כל עיבוד שלהם בהכרח יפחית מערכם התזונתי ו'יבליט' את הפרוקטוז שהם מכילים, זאת במידה ולא הוסיפו לאותו רכז ממתיקים פחות טבעיים.

     

    סירופ אגבה - סירופ המופק מקקטוסים, בעל מרקם נוזלי ונטול טעם לוואי (כמו דבש או סילאן למשל), כמו כן הוא מתוק יותר ולכן אפשר להשתמש בכמות קטנה יותר. מבחינה תזונתית הוא עשיר בפרוקטוז ובעל ערך גליקמי נמוך, עם זאת יש לצרוך אותו במתינות.

     

    • דבש - גם אם משתמשים בדבש אמיתי (מה שפחות סביר כי הדבש האמיתי הוא יקר), איכותי, לא מחומם ולא מהול, עדיין מדובר על מוצר שלצד היתרונות הבריאותיים שבו, הוא עשיר בסוכרים.

     

    סירופ קרמל - את הקרמל מכינים בדרך כלל מסוכר, הוא אומנם טעים יותר, אבל עדיין מדובר בסוכר.

     

    אז מה עושים עם כל הרשימה? צפו בסרטון וגלו איזה התנהגויות כדאי לאמץ כדי להימנע מכל המתוק הזה:

     

     

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד