מחקר חדש קובע: לרובנו יש קפיצות סוכר מדאיגות ואנחנו לא מודעים לכך

נהנים מדגני בוקר? אולי אתם צריכים להיזהר: מתברר כי צריכת פחמימות גבוהה חושפת גם אנשים בריאים לכאורה לסכנות כמו שבץ או עיוורון

ד"ר מריאנה ירון

|

10.10.18 | 08:07

ארוחה תמימה של דגני בוקר עלולה להקפיץ לכם את הסוכר (צילום: Shutterstock)
ארוחה תמימה של דגני בוקר עלולה להקפיץ לכם את הסוכר (צילום: Shutterstock)

רמת הסוכר בדם משתנה לאורך היום כתוצאה מאכילה, פעילות גופנית, פעילות הורמונאלית, מצבים רפואיים ועוד. רמות סוכר גבוהות מדי (וגם נמוכות מדי) מסוכנות מכיוון שהן מזיקות לכלי דם ואף מגבירות את הסיכון למחלות לב, שבץ, מחלות כליה, עיוורון ובעיות עצביות. זאת אחת הסיבות לחשיבות האבחון של מחלת הסוכרת וטיפול בה. אנשי מקצוע ממליצים גם לאלה שנמצאים במצבים של טרום סוכרת לטפל במצבם על מנת למנוע את התפתחות המחלה.

 

כעת מחקר חדש שנערך באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה והתפרסם ב- PLOS Biology Journal קובע שגם אנשים בריאים (כאלה שאינם חולי סוכרת או שאין להם תסמונת מטבולית) חווים קפיצות דרמטיות של רמות הסוכר בדם עד כדי ערכים של חולי סוכרת. זאת בניגוד למה שסברו עד כה כי אצל אנשים בריאים רמות הסוכר בדם צפויות להיות תקינות, ללא הקפיצות האופייניות לסוכרת.

 

החוקרים ניטרו תחילה את רמות הסוכר של המשתתפים במחקר ושייכו אותם לאחד מבין שלושה טיפוסים: אלה שרמות הגלוקוז בדמם לא השתנו כמעט לאורך היום, אלה שהיו להם קפיצות סוכר רבות ואלה שהיו להם קפיצות סוכר מתונות, לא תכופות.

 

בהמשך, המשתתפים קיבלו מספר פעמים אחת מבין ארוחות הבוקר הבאות:

 

דגני בוקר עם חלב – ארוחה עשירה בסוכר ודלה בסיבים

 

לחם עם חמאת בוטנים – ארוחה עם רמת חלבון ושומן גבוהה יותר

 

חטיף חלבון – ארוחה עשירה בחלבון ובשומן

 

החוקרים ניטרו את רמות הסוכר בדם של המשתתפים וניתחו את הממצאים. בסיכום הם מצאו כי ארוחת בוקר עשירה בפחמימות/סוכרים הקפיצה את רמות הסוכר בדם של רוב המשתתפים, גם כאלה שרמות הגלוקוז בדמם לא השתנו הרבה לאורך היום – כלומר לא חולי סוכרת.

 

"הופתענו לגלות ערכים גבוהים בטווח הטרום סוכרת-סוכרת שהופיעו לעיתים קרובות אצל משתתפים 'רגילים'", סיכם פרופ' מיכאל שניידר, ראש המחקר, "כמו כן, נראה שמספר גדול של אנשים מסתובבים עם רמות סוכר גבוהות מדי והם כלל אינם מודעים לכך. אנשים שחושבים שהם בריאים, כלל אינם דואגים לאזן את רמת הסוכר – שלעיתים היא חמורה כמו זו אצל סוכרתיים – ואין להם שמץ של מושג על כך."

 

לאור זאת, ייתכן וכדאי לשקול בדיקות במד סוכר רציף, גם אצל אנשים בריאים. הוא יכול ללמד אותנו על אורח החיים והבחירות התזונתיות שלנו – מה מטיב עם גופנו ומה, לא שכן התגובות של הגוף שלנו ייחודיות רק לנו. מידע זה הוא יקר ערך ואף עשוי למנוע מאיתנו להגיע למצב של טרום סוכרת או סוכרת. ככל שנעשה את השינויים הדרושים בתזונה ובסגנון החיים מוקדם יותר, נוכל לחיות חיים בריאים יותר.

 

ד"ר מריאנה ירון היא מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ובמכון לאנדוקרינולוגיה בבית החולים איכילוב

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד