נטול, קל, טבעי ומה שביניהם: מה אומרות לנו התוויות שעל המזון?

כשאת אומרת 'דל' למה את מתכוונת? הסימון התזונתי על התוויות עלול לגרום לכם לחשוב שהמוצר בריא יותר ממה שהוא באמת. כך תדעו מה הייתה כוונת המשורר

סיון ורקר-פלג

|

04.07.18 | 08:28

זה שהמוצר נטול גלוטן, זה לא אומר שהוא בריא (צילום: Shutterstock)
זה שהמוצר נטול גלוטן, זה לא אומר שהוא בריא (צילום: Shutterstock)

ידע זה כוח. ידע תזונתי זה כוח כפול: גם יודעים מה נכנס לגוף וגם שומרים על הבריאות. אומנם המודעות שלנו כצרכנים עלתה בשנים האחרונות אך אנחנו עדיין ממוקמים במקום גבוה ברשימת המדינות הסובלות מאחוזי השמנה גבוהים. לא מעוניינים לפרנס את הסטטיסטיקה הזאת? חפשו את המידע שיעזור לכם. הוא זמין מאוד, במיוחד אם יודעים לחפש בגוגל. בישראל קיימים חוקים הנוגעים לסימון תזונתי תקין שמטרתו להנגיש את המידע לצרכנים. מומלץ לקרוא את ההנחיות, כדי להיות מודעים לערכו של מזון מסוים ולמנוע בלבול 'משמין'.

 

להלן תוויות שכיחות שנוטות להטעות וההסבר מאחוריהן:

 

רק 50 קלוריות למנה? מה גודל המנה? (צילום: Shutterstock)
    רק 50 קלוריות למנה? מה גודל המנה?(צילום: Shutterstock)

     

    מאוד מפתה לקנות מוצרים שמבטיחים "רק" כמות קטנה של קלוריות למנה. ועכשיו השאלה היא: מהי מנה? דוגמא מצויינת לכך היא דגני בוקר אשר מתייחסים לרוב לכמות של 30 גרם כמנה. הבעיה שמדובר בכמות קטנה (פחות מנפח של כוס פלסטיק חד פעמית) שממילא לא תשביע אתכם. אם אתם רוצים באמת לדעת כמה קלוריות קיימות במנה שאתם רגילים לאכול, נסו לשקול את המנה הרגילה שלכם ולהשוות לכמות הקלוריות ב-100 גרם מוצר. ייתכן מאוד שהמילה "רק" כבר לא תתאים יותר.

     

    כל הצירופים הנ"ל מציינים כי המוצר מכיל פחות קלוריות או רכיבים מסוימים (למשל: שומן או סוכר) ממוצרים דומים. מוצר דל שומן הוא מוצר שתכולת השומן שבו אינה עולה על 2%. מוצר דל קלוריות הוא מוצר שכמות הקלוריות שבו ל-100 גרם אינה עולה על 40 קק"ל, במוצר מוצק או 20 קק"ל במוצר נוזלי, וכך גם מוצרי דיאט. לעומת זאת, מוצר מופחת קלוריות או מוצר לייט/קל הם מוצרים שיש בהם עד כ-2/3 מכמות הקלוריות מהמוצר המקביל.

     

    >> שימו לב להבדל בין מוצר 'ללא' למוצר 'נטול' - מוצר שמהתחילה אינו מכיל את הרכיב המדובר יסומן כמוצר 'ללא'. מוצר שהיצרן הוציא ממנו את הרכיב המדובר ייקרא 'נטול'.

     

    ללא תוספת סוכר - זה אומר ללא סוכר? (צילום: Shutterstock)
      ללא תוספת סוכר - זה אומר ללא סוכר?(צילום: Shutterstock)

       

      כוונת היצרן היא כי לא הוסיפו סוכר נוסף למוצר. אין זה אומר כי המוצר מטבעו אינו מכיל סוכר (כמו למשל מחית פירות) או כי המוצר אינו מכיל פחמימות. יש לכך משמעות אם בכוונתכם להפחית את צריכת הסוכר הכוללת בבית, אם אתם מחשבים את כמות הפחמימות ובפרט אם אתם חולי סוכרת. בדקו את רשימת המרכיבים ואת הערך התזונתי של המוצר כדי להיות בטוחים ואל תסמכו על טוב ליבם של היצרנים.

       

      גם אם המוצר באמת אינו מכיל סוכר - אל לכם לטעות ולחשוב כי זה הופך אותו אוטומטית לבריא, שכן הוא עלול להכיל רכיבים לא אטרקטיביים אחרים כמו שומן, קלוריות, מלח וכו'. קראו היטב את התווית וחפשו היכן מתחבאים 'הנזקים'.

       

      >> התווית 'ללא סוכר' - אומרת שהמוצר מטבעו אינו מכיל סוכר וגם כאן אין הדבר מעיד על תכולת השומן, הקלוריות והמלח שבו.

       

      ללא תוספת מלח - בריא יותר ללחץ הדם? (צילום: Shutterstock)
        ללא תוספת מלח - בריא יותר ללחץ הדם?(צילום: Shutterstock)

         

        מעוניינים להפחית את כמות המלח שאתם אוכלים? התווית הנ"ל אינה מספיקה. כמות המלח במזון תופיע בצורת כמות הנתרן בטבלה כאשר יש לזכור כי הכמות המומלצת לאדם מבוגר היא כ-2400 מ"ג ליום, כלומר בערך כפית אחת שטוחה של מלח. אין צורך לחשב, רובנו עוברים את המנה היומית המומלצת ולכן כדאי להתחיל ולחפש את הנתרן במיוחד אם הבריאות שלכם דורשת זאת (וגם אם לא). הסיבה לכך היא כי גם אם המוצר מסומן כ'ללא תוספת מלח', ייתכן כי הוא מכיל כמות נתרן גבוהה מטבעו.

         

        כמו הסוכר, גם המלח 'ממכר'. אם התרגלתם לאכול מזון מלוח ועז טעם, יהיה לכם קשה לוותר, אבל אין סיבה לבזבז את הכמות היומית על מוצרים מתוקים. תופתעו כמה מזונות שאינם מלוחים מכילים מלח מיותר.

         

        >> המוצר יהיה 'דל נתרן' אם יכיל עד 100 מ"ג נתרן ב-100 גרם מוצר. מזון עתיר נתרן ייחשב לכזה אם יכיל יותר מ-400 מ"ג נתרן ל-100 גרם מוצר.

        >> מוצר 'מופחת נתרן' ייחשב לכזה כאשר כמות הנתרן בו נמוכה ברבע, מכמות נתרן של מוצר דומה.

         

        מה יכול להיות רע ברכיבים טבעיים? (צילום: Shutterstock)
          מה יכול להיות רע ברכיבים טבעיים?(צילום: Shutterstock)

           

          כולם יודעים להיזהר ממזון מתועש ולכן מחפשים את הטבעי. זאת הסיבה שהתווית הזאת מושכת אותנו וגורמת לנו להעדיף מוצר אחד על פני אחר. חשוב לזכור כי אין פה שום ערובה לבריאות: מלח וסוכר הם טבעיים לחלוטין, כך שגם מוצר שמכיל 98%  סוכר יכול להיחשב טבעי לחלוטין. לכן, יש לעיין בסימון התזונתי ולהבין מה בדיוק הוא מכיל. באופן כללי חשוב לדעת כי הפקת מוצר מהטבע לא הופכת אותו באופן אוטומטי לבריא ומומלץ לצריכה.

           

          >> יש מוצרים המסומנים כ'ללא מספרי E' או 'ללא חומרים משמרים/צבעי מאכל/מתחלבים וכו' שזאת בעצם גרסה נוספת של התווית. מספרי E מושמצים לא מעט, אך כדאי לדעת שמדובר במספר עצום של מרכיבים המוספים מסיבות כאלו ואחרות למזון, ומטרתם להשפיע על איכותו, עמידותו, צבעו, טעמו, מרקמו ועוד. הופעת המרכיבים האלה אינה אמורה אוטומטית לצבוע את המוצר באור שלילי: דוגמא מצויינת לכך הוא E300 המסמן את ויטמין C, איתו כידוע אין כל בעיה.

           

          עם זאת, כן מומלץ להימנע ממוצרים שמכילים צבעי מאכל שנתגלו כמסרטנים או חשודים כמסרטנים. ביניהם:

          E102 - טטרזין

          E110 - סאנסט יילו

          E129 - אדום אלורה

          E153 - פחם שחור 

           

          המוצר ללא כולסטרול? חייבים לקנות! או שלא (צילום: Shutterstock)
            המוצר ללא כולסטרול? חייבים לקנות! או שלא(צילום: Shutterstock)

             

            כל מוצר ללא כולסטרול יכול באמת ובתמים להתהדר בתווית זאת. השאלה היא מה הערך שלה אם היא מופיעה על מוצרים שלא אמורים מלכתחילה להכיל כולסטרול? הכולסטרול נמצא במוצרים מן החי בלבד ולכן אין זה מרגש במיוחד כאשר היא מופיעה על מוצרים מהצומח או ממקור אחר, שכן הם לא אמורים להכילו ולא מדובר על סגולה מיוחדת שהכניס היצרן. רוצים להצחיק אדם שמבין בתזונה? הביאו לו בקבוק מים קנוי עם הכיתוב 'ללא כולסטרול'.

             

            >> אותו סיפור עם התווית 'ללא גלוטן'. הטרנד כאן כדי להישאר וכן היצרנים מנסים להפוך את המוצרים לאטרקטיביים בעיני הצרכנים עם הסימון המופרז. מוצר ללא גלוטן הוא לא אוטומטית בריא יותר ולא יפחית קלוריות מגופכם, הוא פשוט מוצר שאין בו גלוטן. האמור אינו מתייחס לאנשים שיש להם מצב רפואי שמחייב הימנעות מגלוטן או ניטור כמויות גלוטן שנכנסות לגוף (צליאק, רגישויות של מערכת העיכול ועוד).

             

             

            אורגני זה יותר טוב? (צילום: Shutterstock)
              אורגני זה יותר טוב?(צילום: Shutterstock)

               

              "מזון אורגני הוא מזון המיוצר בחקלאות אורגנית, לפי התקנים שנקבעו לחקלאות זו במדינות השונות, המגבילים את סוגי החומרים שניתן להשתמש בהם בתהליכי ייצור המזון, הזנת בעלי חיים, לחיטוי, לדישון, להדברת מזיקים וכדומה" (תודה לויקיפדיה). מוצר המסומן כאורגני נחשב לבריא ולטבעי יותר בזכות שיטת גידולו. עם זאת כדאי לדעת כי אין המחקר קובע באופן חד משמעי כי מזון אורגני בריא יותר. כמו כן, יש להתייחס גם לרוח הדברים - האם סלמון אורגני לדוגמה יכול להיחשב לכזה אם הוא גודל בחווה, נארז והוטס לישראל מארץ רחוקה?

               

              חשוב לדעת כי יש שני צדדים למטבע ומומלץ להיות מודעים לשניהם. נכון שמדובר במזונות אשר לא עברו ריסוס של חומרי הדברה, אך יחד עם זאת, כאשר לא מתבצעת הדברה, חשוף המזון לקלקולים שונים ממזיקים שגם הם לא בדיוק בריאים לגופנו. לכן כדאי אולי להימנע מהכללות ולהתייחס לכל מזון בפני עצמו.

               

              אין צורך ללמוד את ההבדלים הקטנים - חשוב לזכור את הרעיון המרכזי וגם לתת את הדעת לשאלה - איך הפכו את המוצר לפחות שמן/מתוק/מלוח? האם המוצר עובד עד לעייפה? ההאם הוספו לו חומרים לא רצויים? למשל אם המוצר הוא דל שומן - ייתכן מאוד שהכניסו בו הרבה סוכר/עמילן כדי לשמור על טעמו. נראה שאין מנוס מלקרוא את הסימון התזונתי אם אתם רוצים לדעת מה באמת נכנס לכם לגוף.

               

              סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד