מי מאיתנו לא עבר את זה לפחות פעם בחייו? ריב נוראי עם חבר או חברה, שיחה עם הבוס שהוציאה אותנו מאיזון, או סתם יום מעצבן. יש מי שסיטואציות כאלו שולחות אותו היישר אל מקרר הגלידה בפיצוציה הקרובה, או אפילו אל ארונות המטבח שמכילים וופלים מלפני שבועיים. מדובר באכילה רגשית, שאינה קשורה כלל למנגנון רעב ושובע, ועלולה לשבש את הדיאטה או את השמירה על אכילה מאוזנת.
חוקרים מאוניברסיטת "לידס" בבריטניה, אשר עקבו אחר הרגלי האכילה של נשים עובדות, מצאו שנשים שחוות לחצים בעבודה נוטות לאכול פחות ירקות ויותר חטיפים ומזונות משמינים לאורך היום. הסיבה לכך היא שבזמן לחץ הגוף מייצר ביתר שאת הורמון סטרואידי בשם קורטיזול, שתפקידו להעלות את רמות הגלוקוז, ולסייע במטבוליזם של השומנים, הפחמימות והחלבונים. כחלק מתפקידו להעלות את רמות הסוכר בדם, הקורטיזול בעצם מעורר את החשק לאכילת מזון עתיר קלוריות.
למרות מירב המאמצים, לפעמים קשה מאוד לשלוט ולווסת אכילה רגשית, ועכשיו אנחנו גם יכולים להבין למה. נכון, על מנת להתגבר על הלחץ בחיי היומיום יש לחפש דרכים להירגע, אם בחדר כושר ואם על ידי תרגולי נשימה, אבל מה אם כל אלו לא עוזרים ובכל זאת אנו מוצאים את עצמנו שוב מול המקרר?
ישנם מספר כלים בהם אפשר להשתמש על מנת להשתלט על האכילה הלא מבוקרת הזו:
1. עבדו בסביבה שקטה או השתמשו באטמי אוזניים
חוקרים מאוניברסיטת פנסלבניה שבארה"ב מצאו הבדל בין נשים אשר הצליחו לסנן את רעשי הסביבה בזמן מבחן לבין אלו שלא הצליחו לסנן את הרעש הסביבתי. אלו שלא הצליחו לסנן את הרעש מהסביבה אכלו כמות כפולה של קלוריות לאחר המבחן.
2. אל תוציאו שום מזון באופן מוחלט מהתפריט
חוקרים באוניברסיטת "מונטיקליר" בניו ג'רזי, ארה"ב, מצאו שאנשים שמונעים מעצמם מזונות מסוימים, כמו גם אנשים שנמצאים בתהליכי ירידה במשקל, נוטים לפנות למזון מנחם בזמן סיטואציות מלחיצות.
השתדלו לא להימנע משום מזון, גם לא ממתקים וחטיפים. מותר לאכול הכל במידה, כל עוד שומרים על מסגרת יומית של קלוריות אשר מאפשרת ירידה או שמירה על המשקל.
עוד דרכים לרדת במשקל
- 10 טיפים איך לחסוך 100 קלוריות
- 5 דרכים להיפטר מהקילוגרמים האחרונים של הדיאטה
- שינויים בהרגלי הבליסה
- בלעדי ברשת: 60 מחשבוני תזונה וכושר
3. אל תוותרו על ארוחות במהלך היום
מחקרים רבים מראים שהימנעות ודילוג על ארוחות, מביאים לצריכה קלורית גבוהה יותר בארוחה הבאה. הדבר נכון גם במקרים בהם האכילה רגשית. כאשר אוכלים כל שלוש עד ארבע שעות, שומרים על מצב שובע קבוע, כך שכאשר מגיעים למצב בו נכנעים לרגשות ואוכלים, האכילה תהיה פחותה יחסית.
4. למדו לזהות את רגעי המשבר
כשאתם מזהים סיטואציה מלחיצה התרחקו מהמקרר או המטבח. צאו לטיול בשכונה או קחו את הכלב להליכה בפארק הקרוב. סביר להניח שעד שתחזרו הביתה, תשכחו מהגורם המלחיץ או לפחות להתמודד איתו מבלי להשתמש באוכל כגורם מרגיע.
5. ציידו את הבית במזון בריאות דל קלוריות
אם בכל זאת אינכם מצליחים להתמודד עם סיטואציות מלחיצות, ואתם מוצאים את עצמכם חוזרים שוב ושוב לאותם ההרגלים אשר גורמים לכם לצאת מהמסגרת, שדרגו את המוצרים בבית - היפטרו מכל מוצר מזון שעלול להוות מכשלה כמו שוקולדים וחטיפים, ובמקומם ציידו את הבית בחטיפים בריאים ודלי קלוריות כמו: חטיפי גרנולה דלי קלוריות, שוקולדים מופחתי קלוריות, שקיות צ'יפס תפוחי עץ אפויים והמון ירקות ופירות.
6. אכלו בישיבה וליד שולחן
נכון שבזמן לחץ קשה לשבת לאכול ליד שולחן, אבל שימו לב לנתון הבא: חוקרים בבריטניה מצאו שכאשר אוכלים בישיבה ליד שולחן, וללא הפרעות כגון טלוויזיה, מחשב או עיתון, נוטים לאכול פחות. מחקר בהשתתפות ילדים מצא שכאשר הם ישבו לאכול מול טלוויזיה, הם אכלו פי 1.5 יותר מאשר בארוחה ליד שולחן.
חלק ממנגנון הרעב והשובע תלוי במערכת הראיה. כאשר מתרכזים בארוחה בלבד, שבעים מהר יותר. גם אם החלטתם לנשנש, כמות הנשנוש משמעותית. ככל שתנשנשו פחות, תחסכו יותר קלוריות.