מה עושים ברגע שהדיאטה מפסיקה לעבוד? מה עושים כאשר אורח החיים החדש שלנו, בריא ככל שיהיה ומומלץ ככל שיהיה, לא עוזר לנו להשיל את הקילוגרמים העודפים? מה עושים כשכבר השלנו נתח יפה ממשקלנו ואת הדרך שנשארה איננו מצליחים לצלוח?
הדבר הראשון שחשוב לזכור, זה שמדובר במצב נורמלי: "תקיעות" במשקל או ירידה איטית מאוד במשקל היא דבר שקורה לכל אדם שעושה דיאטה ונמצא בשלביה האחרונים.
כאשר מתחילים בדיאטה נוטים להפחית את כמות הקלוריות שצורכים ביום ולעלות את ההוצאה הקלורית בעזרת פעילות גופנית. מאחר שכמות הקלוריות שאנו מכניסים לגוף קטנה מהרגיל - הגוף צריך להתחיל לייעל את עצמו. חלק מתהליך הייעול בא לידי ביטוי בהפחתת קצב חילוף החומרים (הפחתת ההוצאה הקלורית היומית). לכן בשבועות הראשונים ניתן לראות ירידה מהירה במשקל, אך ברגע שהגוף מתרגל לתפריט החדש, הוא מייצב את עצמו והירידה במשקל נעצרת.
המשמעות של הגעה למצב של ישורת פירושה שהגוף התרגל למצב החדש ומסוגל להישאר באותו משקל במשך תקופה ארוכה (בהנחה שלא חזרתם להרגלים הישנים). אם רוצים להמשיך לרזות, יש למצוא דרך להוריד את הצריכה הקלורית או לעלות את ההוצאה הקלורית היומית.
מה עושים? בוחנים את תוכנית הדיאטה והאימונים ומבצעים שינויים. הנה כמה נקודות חשובות:
1. בחנו מחדש את ההרגלים שלכם
הסתכלו על התפריט של תחילת הדיאטה (אם הקפדתם על יומני מזון מסודרים, זה עוד יותר טוב), ובדקו האם אתם עדיין מקפידים על התפריט המקורי. שימו לב שלא הוספתם פה ושם איזה חטיף מיותר במהלך היום, ושמשמעת האימונים שלכם לא התרופפה.
2. הקפידו על שעות שינה
הקפידו על לפחות שבע שעות שינה רצופה בלילה. מחקרים רבים מראים שחוסר בשעות שינה מעכב משמעותית תהליכי ירידה במשקל, ואף גורם להשמנה, זאת, משום שהוא גורם לירידה ברמות ההורמון לפטין (הורמון השובע) ועליה ברמות ההורמון גרלין (הורמון הרעב).
המחשבונים שיעזרו לכם לרדת במשקל
- מחשבון משקל אידיאלי
- מחשבון הוצאה קלורית לפי סוג פעילות
- מחשבון הערכת קלוריות ואחוזי שומן
- מחשבון מדידת הכושר הגופני
3. שימו לב להכנסה וההוצאה הקלורית היומית
אם התחלתם את הדיאטה עם תפריט של 1,800 קלוריות ביום ואתם מקפידים עליו באדיקות, אולי הגיע הזמן לקצץ 100 קלוריות מהתפריט היומי. חשוב לדעת שירידה בהכנסה הקלורית אמנם תסייע לירידה במשקל, אבל כדי לשמור על בריאות תקינה ותזונה נכונה, אין לרדת מתפריט של 1,200 קלוריות ביום.
4. הגבירו את כמות הפעילות הגופנית השבועית
אם כשהתחלתם את תהליך הירידה במשקל הסתפקתם בפעילות גופנית שכללה יציאה להליכה שלוש פעמים בשבוע למשך חצי שעה, האריכו את זמן ההליכה בעוד רבע שעה. התחילו ללכת עם מד צעדים והקפידו על לפחות 10,000 צעדים ביום. עלו במדרגות במקום במעלית וצעדו לכל מקום שנמצא במרחק הליכה.
5. הוסיפו עוד פעילויות שורפות קלוריות במהלך השבוע
הצטרפו לחוג כושר, חוג ריקודים או קבוצת ריצה. נכון שאתם כבר מבצעים פעילות גופנית על בסיס שבועי, אבל יש משהו בפעילות גופנית במסגרת שעושה את ההבדל וגורם למחויבות. מסגרת עם אנשים חדשים או חברים תגרום לכם להתחייב לעוד פעילות שורפת קלוריות בשבוע ותמנע מכם לוותר לעצמכם ולעגל פינות.