להתחסן או לא להתחסן נגד נגיף הקורונה – זו השאלה

נכון שתמיד רציתם לשאול את רופא המשפחה שלכם אם הוא מתחסן בעצמו? אז לד"ר דורון עמוסי ("סגר נוסף? אני לא מזהה גל תחלואה") יש עכשיו תשובה

ד"ר דורון עמוסיפורסם: 16.12.20 08:45
יש קושי לגשר בין הרצון האישי של כל אחד להיות מוגן בפני המחלה העלומה הזו, לבין המחשבות המטרידות על שליטה גלובאלית, קפיטליזם, ושינוי יחסי הכוח לרמות שמפחיד לדמיין (צילום: חיים הורנשטיין)
יש קושי לגשר בין הרצון האישי של כל אחד להיות מוגן בפני המחלה העלומה הזו, לבין המחשבות המטרידות על שליטה גלובאלית, קפיטליזם, ושינוי יחסי הכוח לרמות שמפחיד לדמיין (צילום: חיים הורנשטיין)
רעיון לתסריט. הפקה הוליוודית. יכול גם להתאים לבוליווד. אולי אפילו למארוול . סרט הרפתקאות לכל המשפחה. על גבול הפנטזיה. ניתן גם לשייך לסרטי אימה. שילוב של ארמגדון ופרח לב הזהב. יחליטו על זה בהפקה.

 

סצנת פתיחה: חורף בסין. נגיף המוכר לעולם שנים רבות עובר שינוי קטלני, ייתכן שבמעבדה ללוחמה ביולוגית, אבל לא בטוח. מועבר על ידי חיה. צריך להחליט האם זו חיה הפועלת במחשכים או על ידי חיית מחמד. הנגיף מפיל למשכב עיר זרה ולא מוכרת, שברגע אחד כל העולם נושא אליה עיניים.

 

ד"ר עמוסי לא מצליח לזהות את הגל השלישי ולא מבין את האיומים בסגר נוסף >>

מערכת הבריאות שולטת במצב - למה לשדר פאניקה? >>

 

אט אט הסיקור העולמי מתגבר ועימו החרדה. ניתן לעקוב אחר התפשטות הנגיף על פני הגלובוס. הוא מופץ על ידי מפיצים מקצועיים או אולי באירועי ספורט המוניים. מתפתחת מגיפה עולמית שלא פוסחת על אף מדינה. תמונות של חדרי מיון קורסים. אזרחים במצור. רופאים בתמונות הרואיות. חלקם מתים מחנק בזמן טיפול בחולים. מנסים לומר מילים אחרונות מבעד למסכות חמצן. מנהיגים ומנהיגות בנאומים לאומה. התמודדויות שונות עם המגיפה. כל מדינה על פי אופייה. ניתן לשבץ בעלילה עירוב שיקולים פוליטיים בטיפול במשבר. לחץ חברתי גלובלי. עולם במצור. עצירת טיסות. קריסה כלכלית. במקביל לתמונות החורבן תחילתו של מרוץ של מדענים אחר מציאת תרופה או חיסון.

 

מה יהיה טוב יותר לסרט ההמשך, תרופה או חיסון? תכשיר עם שוק של שמונה מיליארד צרכנים, וחשבון בנק בלתי מוגבל של כל מדינות העולם. אינטרס כלכלי במקביל לאינטרס הומני להצלת העולם. שבועיים אחרי הפסד מנהיג העולם החופשי בבחירות בארצו, הודעה דרמטית על מציאת חיסון. ההודעה נמסרת בארצו של אותו מנהיג מודח, שזלזל בנגיף. העולם ניצל. משפחות מתאחדות בשדות תעופה החוזרים לפעול בכל העולם. סוף מרגש עם רמיזה לסרט המשך.

 

להתחסן או לא להתחסן?

אין ספק. אנחנו חיים בסרט. סרט שלא ראינו כמותו עד היום. לוהקנו, ללא כל אודישן ושלא מרצוננו, לסרט שמטלטל את חיינו. אין אדם שלא מושפע מהמגיפה הזו. נראה שאנחנו בשלב מאוד מכריע בהתפתחות העלילה. איך החיסון יתקבל בציבור ואיך הוא ישפיע על התפשטות הנגיף? להתחסן או לא להתחסן? והכול חוזר לפרשנות שלנו לתסריט.

 

קל להבליט את סימני השאלה סביב פיתוח הבזק של החיסון. להיבהל מהעובדה שבתוך שבועות או חודשים ייערך מבצע להזרקת תכשיר שיוצר במעבדה לכל אוכלוסיית העולם. זה ממש מפחיד.

קל וגם טבעי להיצמד לפרשנות הפוליטית, הקונספירטיבית של המאורעות. יש לכל אחד דוגמאות לשיקולים פוליטיים בטיפול במשבר, ברמה הארצית והעולמית. המגיפה הזו אפשרה לממשלות לבצע מהלכים כוחניים שלא זכורים לי, לא במלחמות ולא בעתות משבר אחרות. הטלת עוצר על מדינה שלמה. פגיעה באמצעות צווי שעת חרום בחירותו הבסיסית של כל אדם. החופש להסתובב, לעבוד ולפגוש חברים נשלל בין לילה. קל להבליט את סימני השאלה סביב פיתוח הבזק של החיסון. להיבהל מהעובדה שבתוך שבועות או חודשים ייערך מבצע להזרקת תכשיר שיוצר במעבדה לכל אוכלוסיית העולם. זה ממש מפחיד.

 

 

 איך מגשרים על הפער הזה ויוצאים להתחסן? (צילום: טל שחר)
    איך מגשרים על הפער הזה ויוצאים להתחסן?(צילום: טל שחר)

     

    יש קושי לגשר בין הרצון האישי של כל אחד להיות מוגן בפני המחלה העלומה הזו, לבין המחשבות המטרידות על שליטה גלובאלית, קפיטליזם, ושינוי יחסי הכוח לרמות שמפחיד לדמיין. איך מגשרים על הפער הזה ויוצאים להתחסן? אני קורא, בראש ובראשונה לעצמי, להפסיק עם מחשבות השליטה. מחשבות ורעיונות תיאורטיים אלה חשובים ביותר, אבל כעת יש להיות פרקטיים ולהחליט כיצד לנהוג. יש לחזור, עם כל הקשיים, לקריאה נאיבית של התסריט. העולם נמצא במגיפה מאיימת, ומדענים מוכשרים הצליחו לבצע את הבלתי יאומן, וייצרו חיסון שנראה מבטיח.

     

    אנו צריכים להאמין שלמרות מסיחי הדעת הפוליטיים והכלכליים, הגרעין הבסיסי שהניע את מציאת החיסון הוא טבע האדם החושב, הסקרן, המחפש מזור למחלותיו

    חשוב לזכור שכל החיסונים הניתנים היום, בתוכניות החיסונים השגרתיות, הם פיתוחים של עולם המדע לשמירה על האנושות והצלתה ממחלות זיהומיות שאיימו לפגוע בה. פיתוחים ששינו את עולם הרפואה ואת חיינו, ונראים לרובנו מובנים מאליהם. מחלות זיהומיות, שפעם פגעו באוכלוסיות שלמות, כמעט ונכחדו מן העולם. אבעבועות שחורות, חצבת, פוליו, דלקות כבד שונות ועוד. אנחנו כמעט ולא רואים היום את המחלות האלה.

     

    מהירות הפיתוח, ההפצה, וחיסון האוכלוסייה מתאפשרים בזכות התפתחות המדע והטכנולוגיה. אנו צריכים להאמין שלמרות מסיחי הדעת הפוליטיים והכלכליים, הגרעין הבסיסי שהניע את מציאת החיסון הוא טבע האדם החושב, הסקרן, המחפש מזור למחלותיו.

     

    קראתי לא מעט סקירות של אנשי מקצוע אודות החיסון שעומד להגיע לארץ ונראה שמדובר בחיסון יעיל ובטוח. נשמע כמו סיכון זעיר אל מול תועלת אפשרית אדירה. למרות הספקות הרבים אלך להתחסן. אתחסן מיד כשיתחיל מבצע החיסונים. אשמור עלי, על משפחתי ועל החברה בה אני חי. בהצלחה לנו.

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ד"ר דורון עמוסי
    דורון עמוסי הוא רופא משפחה. ספר הביכורים שלו "רופא משפחה. יומן" ראה אור בשנת 2019 בהוצאת עולם חדש