צילום: שי יחזקאל

דברו עם אמא בזמן ארוחת הצהריים ובטלו את התראות המייל במחשב

רצים בעקבות הזמן האבוד? לא מבינים איך שוב לא הספקתם את כל המשימות? הנה 16 צעדים לניהול זמן יעיל וחכם שישאיר לכם מספיק פנאי בשביל עצמכם והבריאות שלכם

בולעני זמן" או "גוזלי זמן" הם מושגים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו ב־20 השנים האחרונות, וככל שהזמן מתקדם והטכנולוגיה מתפתחת, הבעיה הזאת רק הולכת ומחריפה (צילום: Shutterstock)
בולעני זמן" או "גוזלי זמן" הם מושגים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו ב־20 השנים האחרונות, וככל שהזמן מתקדם והטכנולוגיה מתפתחת, הבעיה הזאת רק הולכת ומחריפה (צילום: Shutterstock)

סביר להניח שאם היו מודיעים לכם עכשיו שנמצאה הדרך להאריך את היממה ל־48 שעות, הייתם נושמים לרווחה. סוף־סוף תוכלו להספיק את כל המשימות שמזמן לכם היום, ועוד יישאר לכם עודף לכושר וליוגה. אבל האמת היא שלא פחות סביר להניח שגם אם היו לכם עוד 24 שעות ביממה, לא הייתם מצליחים להתחקות אחר הזמן האבוד. "בולעני זמן" או "גוזלי זמן" הם מושגים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו ב־20 השנים האחרונות, וככל שהזמן מתקדם והטכנולוגיה מתפתחת, הבעיה הזאת רק הולכת ומחריפה.

 

מסך הסמארטפון שלנו מאוכלס באינספור אפליקציות, מכאלה שעוזרות לנו לנהל את חשבון הבנק שלנו, דרך הרשתות החברתיות ועד אלה שמאפשרות התעדכנות מתמדת בחדשות וצפייה בלתי נלאית בסרטים ובסדרות. מצד אחד הן מאפשרות לנו להיות מחוברים ומעודכנים נון־סטופ. מצד שני הן גוזלות את הפנאי ואת זמן העבודה שלנו כשהן כופות עלינו זמינות אינסופית, יוצרות חרדת FOMO (הפחד להחמיץ מה קורה ברשתות החברתיות כשאנחנו לא שם), מושכות אותנו לצפיית בינג', ומסיחות אותנו ממה שחשוב או ממה שבאמת תכננו לעשות.

 

בזבוז זמן משפיע לא רק על היעילות בעולם העבודה אלא גם מהווה פקטור בניהול ה־Well Being. רק תחשבו מה יכולתם לעשות עם כל הזמן האבוד הזה בשביל עצמכם והבריאות שלכם – למשל להקדיש יותר זמן לבישול בריא, לעשות יותר כושר, לתרגל מיינדפולנס, לקרוא ספר (Book ולא רק Facebook), לבלות עם המשפחה או אפילו סתם לבהות ולתת לראש "זמן טיסה" לנדידת נתונים. אז למה אנחנו לא מספיקים כלום?

 

יש פעילויות רבות שנכנסות לחיינו בדלת האחורית שאנחנו לא שמים לב אליהן, כמו הססנות, דחיינות, מדיה חברתית, הצורך לענות לכל שיחת טלפון. מחקרים מראים שכל הפעולות האלה עלולות לבזבז לנו 50% מהזמן שאנחנו מייעדים לעבודה, וזה המון (צילום: Shutterstock)
    יש פעילויות רבות שנכנסות לחיינו בדלת האחורית שאנחנו לא שמים לב אליהן, כמו הססנות, דחיינות, מדיה חברתית, הצורך לענות לכל שיחת טלפון. מחקרים מראים שכל הפעולות האלה עלולות לבזבז לנו 50% מהזמן שאנחנו מייעדים לעבודה, וזה המון(צילום: Shutterstock)

     

    אם תשאלו את תום ברנע, מומחה לניהול זמן, מעטים המנהלים שלא מתלוננים על כך שהם לא מספיקים לבצע את כל המטלות היומיות. ולא רק מנהלים. הבעיה הזאת משותפת לכולנו – מעט זמן, הרבה משימות ותסכול מכך שאנחנו פשוט לא מספיקים. בסופו של יום אנחנו מרגישים שלמרות שעבדנו בלי הפסקה, נראה שלא התקדמנו הרבה. "לאן ברח לי הזמן?", אנחנו תוהים ושוברים את הראש מאיפה להשיג עתודות נוספות. או כמו שאומר הכובען המטורף לעליסה בספרו של לואיס קרול "עליסה בארץ הפלאות": "לו הכרת את הזמן כמוני, לא היית מדברת על לבזבז אותו. הוא לא אחד שמתבזבז!". המשפט הזה, שעושה האנשה למושג הזמן, הוא אולי מפתח להבנת היחס שלנו לזמן בעידן הנוכחי - זמן שווה כסף, והוא הון שאפשר לבחור על מה לבזבז. אבל האם באמת אנחנו בוחרים?

     

    "הסוד הוא להיות פרואקטיביים, ואנשים מצליחנים הם אנשים שפיתחו יכולת לנהל את הזמן שלהם בצורה אפקטיבית. ניהול זמן הוא למעשה ניהול חיים"
    התשובה של ברנע היא שאם אנחנו מתוסכלים מאיך שאנחנו מבזבזים את הזמן, אנחנו יכולים לשפר את זה. "הסוד הוא להיות פרואקטיביים", הוא אומר, "ואנשים מצליחנים הם אנשים שפיתחו יכולת לנהל את הזמן שלהם בצורה אפקטיבית. ניהול זמן הוא למעשה ניהול חיים – כל אחד יכול לשפר את ניהול הזמן שלו, וכל אחד ירוויח מהגדלת הפרואקטיביות שלו. יש פעילויות רבות שנכנסות לחיינו בדלת האחורית שאנחנו לא שמים לב אליהן, כמו הססנות, דחיינות, מדיה חברתית, הצורך לענות לכל שיחת טלפון. מחקרים מראים שכל הפעולות האלה עלולות לבזבז לנו 50% מהזמן שאנחנו מייעדים לעבודה, וזה המון. זה ההבדל בין יום עבודה יעיל ליום עבודה לא יעיל".

     

    אז איך מנהלים טוב יותר את זמן העבודה כדי שיישאר זמן גם לנו? הנה 16 צעדים קטנים ויעילים שיעזרו לשפר את הניהול העצמי, להגדיל את הפרואקטיביות שלכם בעבודה ולפנות עוד קצת זמן לטיפוח הוול ביאינג שלכם.

     

     

    1. אל תוותרו על תוכנית יומית

    למראית עין מדובר בבזבוז זמן. למה שתוסיפו לעצמכם עוד מטלה יומית כמו לתכנן את הזמן? לא עדיף לצלול ישר לרשימת המשימות ולהספיק יותר? התשובה היא לא. אי תכנון יגרום לכם לבזבז עד 50% מהזמן שלכם, כי אולי תספיקו יותר, אבל מי אמר שמה שתספיקו אכן חשוב ומועיל לכם?

     

    "אנשים רבים פועלים כ'מכבי שרפות', וזה הגיוני מאוד", מסביר ברנע. "אנחנו מטפלים בכל מה שדחוף, אבל החיסרון הוא שאנחנו פועלים לפי הדחיפות של אנשים אחרים ולא לפי מה שדחוף וחשוב לנו. כשאנחנו פועלים ללא תוכנית, נתחיל את היום בתגובה לאנשים אחרים, או במילים אחרות: נעשה את מה שאחרים רוצים שנעשה. הטלפון מצלצל ואתם עונים ומדברים על נושא שלא חשוב לכם כלל? בזבזתם שעה. אם לא תתכננו את היום שלכם, אתם בעצם מחכים שמישהו אחר יפעיל אתכם. ואכן יהיה מי שיעשה זאת.

     

    בתכל'ס: צרו תוכנית בסיסית בכל יום. רשימת המטלות שלכם צריכה להכיל משימות שחשובות לכם, והמיקוד הוא מטרות שהצבתם לעצמכם. מובן שבמהלך היום יהיו מקרים של כיבוי שריפות, אבל הם יהיו חלק קטן מהיום ולא כולו.

    אי תכנון יגרום לכם לבזבז עד 50% מהזמן שלכם (צילום: Shutterstock)
      אי תכנון יגרום לכם לבזבז עד 50% מהזמן שלכם(צילום: Shutterstock)

       

      2. הקדישו עד 20% מהזמן שלכם לתכנון יעיל

      כמה זמן לבזבז על תכנון הזמן שלכם? עד 20% זה סביר מאוד ולא מוגזם כלל. אברהם לינקולן אמר פעם: "לו היו לי שמונה שעות לכרות עץ, הייתי מקדיש שש מהן להשחזת הגרזן", או במילים אחרות: להתחיל ישר לכרות את העץ בלי לחשוב על הדרך הטובה ביותר לעשות זאת זה בזבוז זמן שעלול להסתיים בכישלון. תכנון דרך הפעולה והכנתה (השחזת הגרזן) תחסוך זמן ותעלה את סיכויי ההצלחה במשימה.

       

      אם אתם מתוסכלים מבזבוז הזמן, הביאו בחשבון שעם הזמן וצבירת ניסיון, תכנון היום שלכם יגזול מכם פחות ופחות זמן, כי תצברו מיומנות לניהול זמן, ותדעו מראש מה חשוב ומה פחות. בלתי אפשרי לנצל את הזמן ללא מטרות ויעדים ברורים. כשאין לכם מטרה ואינכם יודעים לאן אתם הולכים, אתם נעים במעגל החיים ללא כל משמעות ויעד.

       

      בתכל'ס: הדבר הראשון שכדאי לעשות בכל יום הוא חלוקת המשימות לפי תחום: עבודה, משפחה, לימודים, חברים, פנאי וכדומה. כשאתם מסיימים מטלה – סמנו אותה ב־V.

       

      3. תעדפו נכון את המשימות שלכם

      כשאתם מתכננים את זמנכם, חלקו את המטלות שלכם על פי סדר חשיבותן. בספר "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" (הוצאת אור עם) מתייחס המחבר סטיבן קובי לארבע דרכים (ארבעת הרביעים) שבהן אנו מתנהלים:

       

         

        הידעתם?

        • אנשים אפקטיביים נזהרים מהרביע השלישי והרביעי. הם גם מצמצמים את הרביע הראשון ומקדישים יותר זמן לרביע השני.
        • רבים מאיתנו נמצאים 90% מזמנם ברביע הראשון וברוב הזמן שנותר להם ברביע הרביעי (עסוקים בזוטות – פעולות המבזבזות זמן). אין להם זמן לרביע השני והשלישי.
        • אחרים מבלים חלק ניכר מזמנם בטיפול בנושאים דחופים אך לא חשובים (ברביע השלישי) וחושבים שהם ברביע הראשון. רוב זמנם הם מגיבים לדברים דחופים ומניחים שהם גם חשובים, אבל הדחיפות מבוססת על סדר קדימויות וציפיות של אחרים.

         

        בתכל'ס: בתחילת היום בצעו את המשימות שברביע הראשון, כלומר הדברים שדורשים טיפול מיידי. משם המשיכו לרביע השני, ולא לשלישי או לרביעי – כפי שעושים רבים. סדר עדיפויות אפקטיבי נותן קדימות ל"חשיבות" על פני ה"דחיפות". הרביע השני הוא החשוב ביותר כי הוא מפתח ושומר על יכולת הייצור שלכם. רביע זה הוא לב לבו של הניהול האישי האפקטיבי. הוא עוסק בדברים שאינם דוחקים ועם זאת חשובים. ברביע זה שלבו משימות כמו: בניית יחסים בינאישיים, תכנון לטווח הארוך והבינוני, אימון כושר, בדיקות תקופתיות, טיפול מונע, או במילים אחרות - כל אותם הדברים שאנו יודעים שאנחנו צריכים לעשות אבל אף פעם לא מגיעים אליהם מפני שאינם דחופים. המפתח לניהול זמן נכון יותר, המוביל לאיכות חיים טובה יותר, פחות לחץ ויותר תוצאות רצויות הוא הגדלת הפעולות השייכות לרביע השני.

         

        4. הגדירו מה חשוב לכם באמת

        האם אתם מתקשים להחליט מה חשוב באמת? כדי לתעדף נכון את המשימות שאלו את עצמכם את שלוש השאלות הבאות:

        • האם המשימה חשובה?
        • על איזה צד בחיי משפיעה משימה זו?
        • האם יש לי תוכנית ברורה ואפקטיבית להשגת מטרה זו?

         

        בתכל'ס: כשתענו על השאלות האלה תוכלו לתכנן את המטלות שלכם לפי סדר עדיפות, תוך התמקדות במטלות שחשובות ורצויות לכם.

         

        5. אל תבזבזו זמן על חיפושים

        חיפוש אחר מסמכים עלול להתגלות כאחד ממבזבזי הזמן המשמעותיים של כל אדם עסוק. עשו לכם הרגל: ברגע שאתם נוגעים במסמך, סיימו את הטיפול בו. אם תניחו בצד ותחזרו אליו מאוחר יותר, תשקיעו בו יותר זמן.

         

        בתכל'ס: רצוי לסרוק את כל המסמכים החשובים (אפשר בעזרת אופיס 365) ולתייק בתיקייה המתאימה במחשב. שמרו גם בטלפון הנייד את המסמכים החשובים, כמו ביטוחים, חשבוניות, דוחות, כך שהם יהיו זמינים לכם תמיד ולא תיאלצו לבזבז זמן עבודה יקר בחיפוש אחריהם.

         

        6. קבעו יעדי זמן

        משימות ללא קביעת מועד סיום הן מתכון בטוח למריחת זמן. קביעת מועד תמנע מכם בזבוז זמן מיותר.

         

        בתכל'ס: ליד כל מטלה כדאי לכתוב מועד יעד ביצוע או מועד סיום. נסו להבטיח לאחרים מועד לסיום המטלה, כי התחייבות מדרבנת ומונעת בזבוז זמן. עליכם לקחת 100% אחריות לסיים את המשימה בזמן שנקבע, בלי תירוצים, האשמות או תלונות.

         

        ליד כל מטלה כדאי לכתוב מועד יעד ביצוע או מועד סיום (צילום: Shutterstock)
          ליד כל מטלה כדאי לכתוב מועד יעד ביצוע או מועד סיום(צילום: Shutterstock)

           

          7. זהו את בולעי הזמן שלכם

          מבזבזי זמן הם האויב של מי שרוצה להספיק יותר ולנצל את הזמן שלו היטב. חשוב מאוד לזהות אותם, ואפשר לחלקם לשניים:

          • מבזבזי זמן חיצוניים שאין לנו שליטה עליהם: עמיתים לעבודה, משפחה, לקוחות, פקקי תנועה.
          • מבזבזי זמן פנימיים (תלויים בנו בלבד): דחיינות, התרועעות חברתית, היעדר תכנון, אי יכולת לסרב, טלפונים, ביצוע מטלות שלא מקדמות אותנו.

           

          בתכל'ס: נסו לבדוק מהם מבזבזי הזמן שלכם - האם אלה שיחות טלפון משפחתיות? רשתות חברתיות? חוסר ריכוז? נסו להעריך כמה זמן אתם מבזבזים ביום על מבזבזי זמן, ונסו להפחית אותם למינימום. אם אתם חייבים לדבר עם בני המשפחה, נסו להשלים משימות כאלה תוך כדי ביצוע משימה אחרת שלא מצריכה ריכוז, כמו למשל ניקיון הבית, קיפול כביסה, הכנת אוכל.

           

          8. רכזו משימות דומות ביחד

          אף אחד לא אוהב לטפל בביורוקרטיה כמו הזמנת חשמלאי או טכנאי למדיח, מס הכנסה, אישורים שונים או הצעות מחיר ותשלומים, אבל זה חלק מהחיים.

           

          בתכל'ס: נסו לטפל בכל המשימות האלה ביחד כי זה יחסוך לכם זמן. מכיוון שמטלות אלה כרוכות בהמתנה בטלפון, נסו לשלב כמה פעולות ביחד. למשל, נסו באותו זמן לענות לאימיילים או לתייק.

           

          9. תזמנו משימות לפי מידת הריכוז שלכם

          בריאן טרייסי, מומחה בינלאומי לניהול זמן, כתב בספרו "לבלוע צפרדע" (הוצאת אסיה) שלא מומלץ לטפל במשימות לא חשובות בשעות הריכוז שלנו. רוב האנשים מרוכזים יותר בשעות הבוקר, ולכן כדאי לנצל את השעות האלה למשימות הקשות ביותר שדורשות ריכוז רב ומיקוד.

           

          בתכל'ס: נצלו בכל יום את שעות הריכוז שלכם, ונסו לא לקבוע בהן שום דבר שאפשר לעשות בשעות אחרות, כמו למשל ללכת לדואר, לפגוש חברה או לדבר בטלפון. הפכו את השעות האלה לזמן עבודה נטו - הרחיקו את הטלפון, מזגו לכם מים, סגרו את הדלת ואפילו בקשו לא להפריע לכם. החליטו שאתם לא זזים מהכיסא עד שהמשימה תושלם. בהתחלה יהיה לכם קשה, אבל בהמשך תתרגלו לניצול שעות הריכוז ולא לשלב בהן שום דבר חוץ מעבודה. לעומת זאת, את השעות ה"מתות" שלכם, כשרמת הריכוז יורדת, כמו למשל לאחר ארוחת הצהריים או שעות הערב, נצלו לקריאה ולפעולות שדורשות פחות ריכוז ודיוק. גם פעולות מונוטוניות מתאימות לשעות האלה.

           

          לא מומלץ לטפל במשימות לא חשובות בשעות הריכוז שלנו. כריכת הספר "לבלוע צפרדע"
            לא מומלץ לטפל במשימות לא חשובות בשעות הריכוז שלנו. כריכת הספר "לבלוע צפרדע"

             

            10. בטלו את התראות המייל והווטסאפ במחשב הנייח

            האם כל אימייל או הודעת ווטסאפ חדשה קופצים לכם על המסך של שולחן העבודה? כדאי להפסיק את השירות הזה כי הוא פוגע ביכולת שלכם להתרכז ולעבוד ברצף.

             

            בתכל'ס: הגדירו זמן במהלך היום שבו אתם עונים לאימיילים ולהודעות. כשעונים לכל הודעה או לכל אימייל שנכנס, זמן הריכוז והעבודה שלנו מתקצר באופן ניכר. זכרו שלוקח זמן לחזור לריכוז, ולכן כל יציאה ממנו היא בזבוז זמן.

             

            11. סדרו את השולחן שלכם

            גם אם אתם מוכנים להישבע שבלגן לא מזיז לכם, כדאי שתדעו ששולחן לא מסודר גורם לבלגן ולאי סדר בראש.

             

            סדר בכל חדר: הפרטים הקטנים שישמרו על גוף בריא ושקט נפשי. לחצו לכתבה (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
            סדר בכל חדר: הפרטים הקטנים שישמרו על גוף בריא ושקט נפשי. לחצו לכתבה (צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

             

            בתכל'ס: סדרו את השולחן העבודה שלכם בסיום יום העבודה (שעות שבהן אתם ממילא מרוכזים פחות), כדי שתוכלו להתחיל את יום העבודה הבא עם שולחן מסודר. הניחו את הניירות על השולחן באופן מסודר ובחלוקה לפי נושאים.

             

            12. סרבו לפגישות לא מתוכננות

            נחמד להיפגש עם בן משפחה או עם חבר ותיק באופן ספונטני, אבל לצערנו פגישות לא מתוכננות הן בזבוז זמן אדיר.

             

            בתכל'ס: נסו להימנע מכך ככל האפשר. כל הפגישות צריכות להיקבע מראש - ורק אחרי שהחלטתם שהן עונות להגדרת "חשוב" או "בילוי".

             

            13. למדו לומר לא

            הסביבה שלנו מלאה ב"מבזבזי זמן", והקושי לסרב להם עלול להיות יקר מאוד. משבר משפחתי, חברה שזקוקה לעצה טובה, הזמנה לבית קפה, בקשת עזרה מבית הספר – כולנו מכירים את זה. אבל כדי לייעל את הזמן צריך ללמוד לומר לא.

             

            בתכל'ס: למדו לעמוד על שלכם, אבל באלגנטיות:

            • תעדפו. אפשר להתנצל בנימוס ולהחליט ביניכם ובין עצמכם על מה וכמה זמן אתם מוכנים לבזבז על פעילויות מהסוג הזה. בתקופות לחוצות כדאי לסרב לפעילויות מהסוג הזה או לשלב אותן עם משימות אחרות או בשעות שאתם מרוכזים פחות.
            • גלו אמפתיה. הקושי שלנו לסרב ל"מבזבזי זמן" נובע מהתחושה שאנחנו "לא בסדר", ולכן אנו נוטים לתקוף את הצד המבקש וליצור מתח. במקום זאת כדאי לנסות לגבש גישה לא מלחמתית ואפילו אמפתית כלפי "מבזבז הזמן".
            • אמצו גישה חיובית. חשוב שגישתכם תהיה גישה של פתרון בעיות משותף ולא של מאבקי כוח ושליטה. הביעו את הצרכים שלכם בלי לפגוע בצד השני.
            • זכרו מה אתם רוצים להשיג. הישארו ממוקדים בתוצאה העתידית הרצויה.
            • הסבירו את אילוצי הזמן שלכם. ועשו זאת בצורה אדיבה ואמפתית.
            • היו מודעים לשפת גופכם. הפגינו טון דיבור, קצב דיבור ושפת גוף אסרטיבית ואפקטיבית, וסנכרנו אותם עם האנשים שעמם אתם מתקשרים.

             

            14. נצלו את "הזמן המת" שלכם לפעולות חשובות פחות

            אם יש לכם ייסורי מצפון על כך שסירבתם להיפגש עם בן משפחה או עם קולגה בעבודה, נסו לשלב זאת בזמן ארוחת הצהריים.

             

            בתכל'ס: זמן האוכל יכול להיות מצוין לפגישות עבודה שלא מחייבות כתיבה או ריכוז מיוחד. אם אתם מבלים זמן רב בנסיעות לעבודה ובחזרה, נצלו את הזמן הזה לשיחות טלפון שדחיתם.

             

            15. תגמלו את עצמכם בהתאם

            לא קל לסיים משימה לא קלה ולא נעימה, אבל אם הצלחתם לסיים, תגמלו את עצמכם בפרס קטן. זה אולי יישמע לכם טיפשי, אבל הכרזה על השלמת המשימה מעניקה תחושת הישג שמגבירה את המוטיבציה.

             

            בתכל'ס: אל תשכחו לפרגן לעצמכם. לדוגמה, לאחר שסיימתם משימה קטנה – כוס קפה; לאחר שסיימתם משימה גדולה – ארוחת צהריים במסעדה מפנקת. הקפידו לא לתגמל את עצמכם לפני השלמת המשימה.

             

            פרגנו לעצמכם (צילום: Shutterstock)
              פרגנו לעצמכם(צילום: Shutterstock)

               

              16. נתחו את היום שחלף

              ניתוח ובקרה של היום שנגמר הם חלק בלתי נפרד מתהליך ניהול הזמן. זהו שלב חשוב מאוד, ולא מומלץ לדלג עליו. בשלב הזה בדקו אם עמדתם בלוחות הזמנים שהצבתם לעצמכם, נסו לחשוב על מה בזבזתם זמן ואיך לתקן זאת בעתיד. נסו להיות כנים ככל האפשר, כי רק כך תצליחו לאתר את גוזלי הזמן בחייכם ולהתגבר עליהם בהצלחה.

               

              בתכל'ס: בסוף היום נסו לענות על השאלות הבאות

              > האם השלמתי היום את כל הפריטים שבעדיפות גבוהה?

              > כמה זמן בזבזתי בשיחות עם עמיתים?

              > מהו הדבר הכי פחות יצרני שעשיתי היום?

              > האם השגתי את מטרותיי להיום או יותר מכך?

              > האם אני יכול להימנע מחלק מהדברים שאותם אני מחשיב/ה כבזבוז זמן?

              > האם טיפלתי בכל הניירת שבה היה עלי לטפל היום?

              > מה או מי בזבז את הכמות הגדולה ביותר של הזמן שלי?

              התשובות לשאלות אלה יסייעו לכם לראות מה אתם עושים היטב ומה תוכלו לשפר מחר ובימים הבאים.

               

               ייעוץ מקצועי: תום ברנע, יועץ ארגוני, מנחה קבוצות ומרצה ומומחה לניהול זמן ולתקשורת בינאישית  אפקטיבית

               

                 ואולי תנסו את עקרונות האיורוודה לחיים קצת יותר מקורקעים, מאוזנים ונושמים? 

                 

                קומו ב-05:30 והתיזו על הפנים מים קרים שבע פעמים. לחצו על התמונה לכתבה (צילום: Shutterstock)
                קומו ב-05:30 והתיזו על הפנים מים קרים שבע פעמים. לחצו על התמונה לכתבה (צילום: Shutterstock)

                 

                 

                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד