צילום: שי יחזקאל

סדר בכל חדר: הפרטים הקטנים שישמרו על גוף בריא ושקט נפשי

למה מטבח מבולגן יחבל בדיאטה, איך חלון פתוח בחדר השינה יגרום לכם לחלום יותר, ומה ארגון הניירת בשולחן העבודה יעשה ליצירתיות שלכם? פרויקט הסדר הגדול

הציוד שבאמצעותו אתם מתחברים לעולם הדיגיטלי משמש במציאות האמיתית כקפיטריה לחיידקים (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
הציוד שבאמצעותו אתם מתחברים לעולם הדיגיטלי משמש במציאות האמיתית כקפיטריה לחיידקים (צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

הסלון

הספות מהוות אכסנייה לחיידקים, לנגיפים ולקרדית האבק, במיוחד אם נוהגים לאכול אצלכם מול הטלוויזיה (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
    הספות מהוות אכסנייה לחיידקים, לנגיפים ולקרדית האבק, במיוחד אם נוהגים לאכול אצלכם מול הטלוויזיה(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

     

    1. הכניסו את הבלגן לקופסאות

    הסלון הוא לרוב החדר הראשון שאתם פוגשים כשאתם נכנסים הביתה (וגם האורחים שלכם) והחדר המרכזי בבית שבו אתם מארחים ומבלים את רוב שעות הפנאי. כשנכנסים הביתה אחרי יום עבודה עמוס ומטריד ופוגשים הררי כביסות, עיתונים, ספרים וצעצועים בסלון, עומס החפצים טורד לא רק את העין אלא גם את הראש, מוציא מריכוז, מפר את השלווה ומייצר לא מעט רעש נפשי. הסלון לא צריך להיראות כמו אולם תצוגה שתפחדו לנשום בו, אבל כדאי ליצור מקומות אחסון מתאימים לכל הפריטים היומיים האלה, וגם מקומות אחסון זמניים לפי הצורך (למשל סלסילה בפינת החדר לכביסה שממתינה לקיפול, במקום ערמת בגדים על הספה). בדרך זו הבלגן ייכנס לקופסה באפס זמן, ואתם תיהנו ממרחב ראייה ונשימה קצת יותר מאורגן.

     

    2. הרחיקו מחוללי מחלות ממערכות הישיבה

    אם תעיפו מבט בספות ובכורסאות שבסלון בעזרת מיקרוסקופ, תגלו שהן מהוות אכסנייה לחיידקים, לנגיפים ולקרדית האבק (שההפרשות שלה מעודדות אלרגיה), במיוחד אם נוהגים לאכול אצלכם מול הטלוויזיה. כדי להיפטר ממחוללי המחלות האלה חשוב לנקות את מערכת הישיבה בקביעות. את ספות הבד כדאי לשאוב ולהעביר עליהן מטלית יבשה, ואת ספות העור יש לנגב במטלית לחה ולאחר מכן לייבש היטב (מדי פעם רצוי גם לשמן אותן כדי לשמור על גמישות העור).

     

    3. נקו אבק בתשלומים

    מעטים מאיתנו יכולים לנקות אבק מכל פריטי הסלון יום־יום. לכן עשו לכם הרגל לנגב אבק ממדף אחד, או אפילו מחפץ אחד בכל יום - פעם מהשידות, פעם מהטלוויזיה ופעם מהתמונות. כך תוכלו לשמור על הניקיון בלי לעבוד קשה ותמנעו הצטברות אבק ממושכת.

     

    4. רוצים קצת ירוק בעיניים?

    סוקולנטים מומלצים לבית (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
      סוקולנטים מומלצים לבית(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

       

      שני סוקולנטים שיכניסו לכם קצת טבע ובריאות לסלון:

      • כידון תלת פסי (Sansevieria Trifasciata). העלים שלו נראים כמו לשונות לטאה, הוא עמיד מאוד ויסייע בספיגת רעלנים מהסביבה.
      • אלוי אמיתי (Aloe Vera). העלים של הצמח, המוכר בשם אלוורה, מכילים ג'ל שיכול לשמש אתכם להרגעת העור, ואפשר גם להוסיף חתיכה קטנה ממנו לשייק הירוק כדי לסייע לתפקוד מערכת העיכול.

       

        המטבח

         

        מטבח מבולגן וכיור מלא בכלים מזיקים לכם לא רק בגלל פוטנציאל הזיהום, אלא עלול לחבל גם בדיאטה ובתוכניות שלכם לאכול בריא (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
          מטבח מבולגן וכיור מלא בכלים מזיקים לכם לא רק בגלל פוטנציאל הזיהום, אלא עלול לחבל גם בדיאטה ובתוכניות שלכם לאכול בריא(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

           

          1. החליפו את ספוג הכלים לפחות פעם בשבוע

          5.5 טריליון. זהו מספר החיידקים המיקרוסקופיים שמתגוררים על הספוג שמשמש לניקוי כלי האוכל שלכם

          כן, ספוג הכלים התמים ו"הנקי" שלכם הוא כנראה הדבר הכי מזוהם בבית - אולי אפילו יותר מהאסלה - כי בזכות השילוב של שאריות מזון ולחות מדובר במצע גידול מעולה לחיידקים. כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב־2017 בכתב העת Scientific Reports נמצאו 362 סוגים שונים של חיידקים שהתגוררו בחרכים של ספוגי הכלים במספרים עצומים: עד 45 מיליון חיידקים לסנטימטר מרובע! שזו בערך אותה כמות שתמצאו בדגימת צואה אנושית ממוצעת. הבשורה המרגיעה היא שלא נמצאו חיידקים מסוכנים כמו אי־קולי או סלמונלה, אבל לפני שאתם מוותרים לסקוץ' שלכם, דעו שהחוקרים ציינו כי ייתכן שבמחקר עם דגימה גדולה יותר של ספוגי כלים, יימצאו גם החיידקים המסוכנים האלה.

           

          2. ואת מגבות המטבח אחת לשלושה ימים

          הידעתם? מגבות לחות ומגבות שהגיעו ממשפחות שאוכלות בשר נטו יותר להכיל קוליפורמים וסטפילוקוקים (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
            הידעתם? מגבות לחות ומגבות שהגיעו ממשפחות שאוכלות בשר נטו יותר להכיל קוליפורמים וסטפילוקוקים(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

             

            גם מגבות המטבח משמשות יופי של כר גידול לחיידקים שעלולים לגרום להרעלות מזון. תרביות שנלקחו ממגבות מטבח במחקרים מהשנים האחרונות הצביעו על צמיחת חיידקים בכ־50%־90% מהמגבות, בעיקר בבתים עם משפחות גדולות ובפרט כאלה עם ילדים. החברה האמריקאית למיקרוביולוגיה, שפרסמה ב־2017 את המחקר האחרון בתחום, ממליצה להחליף את מגבות המטבח אחת לשלושה ימים לכל היותר, לכבס אותן במים רותחים ולא להשתמש בהן ליותר ממטרה אחת.

             

            3. אל תשאירו את הכלים בכיור

            מתברר שמטבח מבולגן וכיור מלא בכלים מזיקים לכם לא רק בגלל פוטנציאל הזיהום, אלא עלולים לחבל גם בדיאטה ובתוכניות שלכם לאכול בריא. מחקר שפורסם בכתב העת Environment and Behavior ב־2017 מצא שבמטבח מבולגן אנשים אכלו פי שניים יותר עוגיות לעומת מטבח מסודר. לדברי החוקרים, התוצאות האלה ממחישות את ההשפעה המשמעותית שיש לסביבת אכילה מסודרת על השליטה בצריכת המזון שלנו ועל אכילה בריאה.

             

            4. הדיחו את מדיח הכלים

            מחקר שפורסם ב־2011 בכתב העת Fungal Biology ובדק מדיחי כלים בבתים פרטיים ב־101 ערים ברחבי העולם, מצא ש־62% מהם הכילו פטריות, בהן שני זנים הידועים כמסוכנים לבריאות, בעיקר על הגומי שעוטף את דלת המדיח מבפנים. זני הפטריות האלה שורדים אפילו בטמפרטורות הגבוהות של 60־80 מעלות צלזיוס במדיח, למרות השימוש בדטרגנטים ובמלחים. מחקר נוסף, שפורסם בשנת 2018 ב־Applied and Environmental Microbiology, מצא שרבים ממדיחי הכלים הכילו לא רק פטריות אלא גם חיידקים כמו אי־קולי וחיידקי גראם שליליים הקשורים לדלקות בדרכי השתן, דלקות עור, הרעלת מזון ודלקות לב.

             

            כדי שמדיח הכלים שלכם לא ישמש בית גידול לחיידקים, מרחו מדי פעם אקונומיקה על גבי הגומי של המדיח, השאירו במשך 10־30 דקות ונגבו. כדי למנוע היווצרות עובש ופטריות, השאירו את דלת המדיח פתוחה ונגבו את הגומי בעזרת מטלית יבשה בתום כל הדחה - יובש הוא האויב הגדול ביותר של פטריות.

             

            5. היפרדו מכלי הפלסטיק (ויש לכך גם סיבות חדשות)

            ההנחיה לצמצם את השימוש בכלים ובקופסאות אחסון מפסלטיק ולהעדיף על פניהם כלים מזכוכית אינה חדשה, ואת ה־BPA (ביספנול A) אתם כבר מכירים מאזהרות קודמות. מחקרים אכן הוכיחו שכשהחומר הכימי הזה זולג מכלי הפלסטיק למזון שלנו הוא מחקה את פעילות האסטרוגן בגוף ועלול לגרום (אפילו בריכוזים נמוכים) לשיבוש הורמונלי ולהגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם, לסוכרת, לפגיעה בבלוטת התריס, להשמנה ולבעיות פוריות. כעת מסתבר שגם לתחליף שלו, ביספנול F, יש השפעות שליליות דומות וגם הפתלטים, סוג אחר של חומרים שמצויים במוצרי פלסטיק רבים, נמצאו כמשבשי הורמונים.

             

              חדר האמבטיה

               

              עובש הוא סוג של פטרייה שמתפשטת באמצעות נבגים, וחשיפה אליו יכולה לגרום לתופעות אלרגיות כמו נזלת, סינוסיטיס, גודש באף, דלקות בעיניים ואסתמה (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
                עובש הוא סוג של פטרייה שמתפשטת באמצעות נבגים, וחשיפה אליו יכולה לגרום לתופעות אלרגיות כמו נזלת, סינוסיטיס, גודש באף, דלקות בעיניים ואסתמה(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

                 

                1. השקיעו בצחצוח חדר הרחצה

                כן, אין לנו דרך אחרת לומר זאת, אבל הדרך הטובה ביותר למניעת הצטברות חיידקים, נגיפים ועובש בחדר האמבט היא לנקות אותו לעתים תכופות ככל האפשר. חשוב לחטא את האסלה, הכיורים, האמבטיה, המקלחון ואריחי הקירות, ולא לפספס גם את ידיות הברזים - מהמקומות החביבים ביותר על חיידקים ונגיפים בבית. ניקיון החדר הזה על בסיס יומיומי גם ימנע הצטברות של לכלוך ומזהמים, וגם יחסוך את הצורך בשימוש בדטרגנטים קשים שלהם פוטנציאל פגיעה בריאותי.

                 

                2. טפלו גם באבנית

                האבנית מגבירה עוד יותר את פוטנציאל הצטברות החיידקים ולכן חשוב למנוע הצטברות שלה בחדר האמבט. בסיום כל רחצה במקלחון כדאי לגרוף את המים מהזכוכיות בעזרת מגב ידני ואחת לשבוע לרסס אותם במסיר אבנית ולנגב במטלית. כתמי אבנית קלים אפשר לנסות להסיר בעזרת תמיסה של חומץ, מלח לימון ומים רותחים.

                 

                3. תנו לעובש לצאת מהחלון

                חדר האמבטיה, המאופיין בלחות גבוהה ובחום, הוא האכסניה הטובה ביותר בבית לעובש, שנוטה להצטבר על הקירות, על התקרה, על וילון האמבט ועל זכוכיות המקלחון. עובש הוא סוג של פטרייה שמתפשטת באמצעות נבגים, וחשיפה אליו יכולה לגרום לתופעות אלרגיות כמו נזלת, סינוסיטיס, גודש באף, דלקות בעיניים ואסתמה. כדי למנוע את היווצרותו והצטברותו, חשוב להקפיד לפתוח חלון ולאוורר ככל האפשר את חדר האמבטיה. להסרת עובש אפשר להשתמש באקונומיקה — לשפוך מעט על האזורים הנגועים, להמתין כמה דקות ולשטוף במים, או להשתמש בתרסיס ביתי טבעי נגד עובש:

                 

                מערבבים במכל תרסיס 1 כפית שמן עץ התה עם 2 כוסות מים, מנערים היטב, מרססים ומנגבים. מתאים גם לניקוי פינות החלונות.

                אין לכם שמן עץ התה בבית? אפשר להשתמש גם בחומץ: טובלים מטלית יבשה בחומץ, משפשפים את האזורים הנגועים ושוטפים במים. 

                 

                4. החליפו בתכיפות את מגבות הרחצה

                ולא רק בשביל אווירת בית המלון, אלא כי כמו מגבות המטבח, גם מגבות הרחצה עלולות לשמש מצע לגידול חיידקים ונגיפים. כדי למנוע זאת יבשו את היטב את המגבות לאחר השימוש בהן והחליפו אותן לפחות פעם בשבוע, רצוי פעמיים. לא מומלץ גם לחלוק מגבות עם בני המשפחה, ועל אחת כמה וכמה אם אם אחד מבני המשפחה חולה. במקרה כזה הקפידו במיוחד על מגבות נפרדות ועל החלפה תכופה של המגבות.

                 

                  חדר השינה

                   

                   חדר שינה מינימליסטי ומועט ריהוט ואביזרים ישרה רגיעה ויפחית משמעותית את כמות האבק והאלרגנים בסביבת השינה (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
                    חדר שינה מינימליסטי ומועט ריהוט ואביזרים ישרה רגיעה ויפחית משמעותית את כמות האבק והאלרגנים בסביבת השינה(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

                     

                    1. תפתחו חלון לשינה

                    שינה איכותית קריטית לתפקוד ולבריאות שלנו. הנטייה הצרכנית היא להתמקד במזרנים, בכריות ובשאר אביזרים, אבל למעשה אחד המרכיבים החשובים ביותר לשינה מיטבית לא יצריך מכם לגהץ את כרטיס האשראי אלא רק לפתוח חלון. במחקרים שנערכו בשנים האחרונות נמצא שאוורור טוב של חדר השינה יכול לעזור משמעותית לשיפור איכות השינה. לפי מחקר שפורסם ב־2018 בכתב העת Indoor Air, אוורור החדר על ידי פתיחת חלונות ודלתות לפני השינה יכול להפחית את כמות הפחמן הדו־חמצני בחדר, וכך להוביל לשינה איכותית, עמוקה ויעילה שבה מגיעים לשלב החלימה, ולהפחית את מספר הפעמים שבהם מתעוררים מהשינה במהלך הלילה.

                     

                    2. החליפו את המצעים לעתים קרובות

                    בשל החום שאנו מפיצים במהלך השינה, הלחות והזיעה, כלי המיטה מהווים סביבה אידיאלית לשגשוג חיידקים ופטריות. בנוסף, הם מהווים אתר התנחלות מועדף לקרדית אבק הבית, יצור מיקרוסקופי שמשגשג בתנאי חום ולחות וניזון משאריות העור והשיער הנושרים מכולנו באופן טבעי. הקרדית היא אחד הגורמים השכיחים ביותר למחלות אלרגיות כמו אסתמה, שיעול, נזלת ואטופיק דרמטיטיס. כדי למנוע את הצטברות המיקרואורגניזמים האלה, מומלץ להחליף מצעים אחת לשבוע ולכבס אותם בטמפרטורה של 60 מעלות. גם את הכריות עצמן מומלץ לכבס לפחות פעמיים־שלוש בשנה, שכן גם בהן מצטברים חיידקים, פטריות וקרדית.

                     

                    3. שאבו אבק מהמזרן (וגם מהמיטה)

                    אחד האמצעים המרכזיים לסילוק קרדית אבק הבית וגורמים אלרגניים נוספים בחדר השינה הוא על ידי שאיבת אבק גם מהמיטה, המזרן והכריות. מומלץ לבחור בשואב המצויד במסנן צפוף המסוגל ללכוד את חלקיקי האלרגנים הזעירים באבק ולמנוע את הפליטה החוזרת שלהם לאוויר החדר. מסננים אלו מכונים HEPA (High Efficiency Particulate Air Filters). כמו כן כדאי לשים לב לעוצמת השאיבה של המכשיר, שמשפיעה כמובן על יכולת היניקה של חלקיקי האבק. עוצמה זו נמדדת בערכים של Air Watt — הספק היניקה.

                     

                    4. הסתפקו במיטה ושתי שידות

                    מעבר לכך שחדר שינה מינימליסטי ומועט ריהוט ואביזרים ישרה רגיעה, הצעד הזה יפחית משמעותית את כמות האבק והאלרגנים בסביבת השינה, וגם יקל על ניקיון החדר, שצריך לתחזק באופן שוטף.

                     

                    5. ותרו על וילונות

                    הצעד הזה יאפשר לאור הבוקר לחדור לחדר וכך לתרום לשיפור מחזור השינה־ערות הטבעי שלכם. מעבר לכך, וילונות, בדומה לשאר מוצרי הטקסטיל, נוטים לצבור אבק וקרדית אבק. אם למרות הכל אתם לא יכולים בלי וילונות, בחרו בווילונות כותנה קלים שאפשר לכבס במכונה וכבסו אותם לעתים קרובות.

                     

                    6. לכו לראות טלוויזיה בסלון

                    המסכים של המכשירים הדיגיטליים למיניהם מפיצים אור כחול, ומחקרים מהשנים האחרונות הראו שהוא פוגע בייצור המלטונין, ההורמון המופרש עם שקיעת השמש ומשרה שינה, ועל ידי כך מגביר את הסיכון להפרעות שינה ולשלל בעיות בריאות נוספות כמו בעיות קשב וריכוז, כאבי ראש, השמנה, מחלות כרוניות ואפילו סרטן. בנוסף, נמצא שהוא פוגע ברשתית העין. לכן מומלץ להימנע משימוש במסכים במשך שעה לפחות לפני השינה, ורצוי גם יותר. כדי להימנע מהפיתוי להציץ בהם ומעוד סכנות בריאותיות, כדאי לסלק את המכשירים הדיגיטליים מחדר השינה (כן, כולל טלוויזיה) ולהטעין סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים נישאים הרחק מחדר השינה.

                     

                      חדר העבודה

                      הניירת המצטברת יוצרת בלגן לא רק על שולחן העבודה אלא גם בעיניים, דבר שמסיח את הדעת ואת המחשבה ומקשה על היצירתיות ועל ההשראה (צילום: אנטולי מיכאלו  סגנון: אינה גוטמן)
                        הניירת המצטברת יוצרת בלגן לא רק על שולחן העבודה אלא גם בעיניים, דבר שמסיח את הדעת ואת המחשבה ומקשה על היצירתיות ועל ההשראה(צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: אינה גוטמן)

                         

                        1. חטאו את המקשים

                        הידעתם? המקלדת שלכם מכילה 3,543,000 חיידקים לאינץ' מרובע - פי 20 יותר מאשר האסלה שלכם (!) ועכבר המחשב 1,370,000 חיידקים לאינץ' מרובע - פי שישה יותר מאשר באסלה

                        הציוד שבאמצעותו אתם מתחברים לעולם הדיגיטלי משמש במציאות האמיתית כקפיטריה לחיידקים, כך מצאו לא מעט מחקרים בשנים האחרונות. אחד מהם, שפורסם ב־2016 על ידי CBT Nuggets, מצא שהמקלדת, הטלפון הנייד ועכבר המחשב מכילים כמות אסטרונומית של חיידקים. הסיבה לכך היא התדירות הנמוכה שבה מנקים את ציוד המחשב והמגע המתמיד איתו, שלא לדבר על כך שאנחנו גם אוכלים לידו ותוך כדי שימוש בו, וכך מחלקים מזון גם לכל החיידקים שנמצאים עליו.

                         

                        מחקרים קודמים גם הצביעו על כך שחלק מהחיידקים שנמצאים על המחשב, העכבר והטלפון הנייד הם כאלה שיכולים לגרום לזיהומים ולדלקות, כמו שלשולים, זיהומי עור, שפעת, מחלות בדרכי הנשימה ודלקות עיניים (וגם להדביק אנשים אחרים שמשתמשים באותה סביבת עבודה). לכן חשוב לנקות את המקלדת ואת העכבר לפחות אחת לשבוע. איך עושים את זה?

                         

                        • הפכו את המקלדת ונערו אותה היטב כדי להוציא את כל הלכלוך הכבד.
                        • נקו במטלית ספוגה באלכוהול או במגבון לח שמכיל אלכוהול את המקשים ומסביבם.
                        • עברו בין המקשים גם עם קיסם אוזניים ספוג באלכוהול ונקו היטב. אם המקלדת ממש מזוהמת, כדאי להוציא את כל המקשים בעזרת מברג, להשרות אותם בחומר ניקוי, ולפני שמחזירים אותם, לנקות את פנים המקלדת עם מטלית או מגבון לח שמכילים אלכוהול.
                        • אופציה פשוטה יותר ופחות אקולוגית היא להצטייד במקלדת חדשה - אך הפעם לדאוג שהיא לא תגמור כמו קודמתה.

                         

                        נקו גם את העכבר: באמצעות קיסם גרדו את החריצים של הכפתורים ונקו את כל המשטח החיצוני שלו ואת התחתית בעזרת מגבון או מטלית ספוגים באלכוהול. אחת לזמן מה כדאי גם לפתוח אותו, להוציא את הכדור ולנקות גם אותו.

                         

                        2. סדרו את הניירת (ואת הראש)

                        הניירת המצטברת יוצרת בלגן לא רק על שולחן העבודה אלא גם בעיניים, דבר שמסיח את הדעת ואת המחשבה ומקשה על היצירתיות ועל ההשראה. לכן השתדלו לעשות סדר בניירות לעתים תכופות, לתייק את מה שחשוב ולהשליך לסל המיחזור כל מה שלא זקוקים לו. מגשי אחסון שולחניים יעזרו לכם לשלוט טוב יותר בניירת ולתייק את המסמכים שסובלים דיחוי.

                         

                        3. וגם את מגירות שולחן העבודה

                        השתמשו בקופסאות או במחיצת מגירות כדי לסדר את הציוד המשרדי שלכם באופן נגיש. כך תוכלו למצוא את הפריט שאתם מחפשים בקלות, במקום לצאת למסע חיפוש בכל פעם שאתם נזקקים למספריים, דבק, עט וכדומה בלי לצאת מריכוז או לבזבז אנרגיות מיותרות.

                         

                        4. הצמידו כבלים סוררים

                        הכבלים של המכשירים החשמליים השונים הזרוקים על הרצפה ועל השולחן מפריעים גם הם לסדר בעיניים ובראש. כדי להימנע מכך הצמידו אותם לקיר באמצעות תפסנים. לחלופין אפשר להשתמש במארגן כבלים — צינור מלופף ומחורר שלתוכו אפשר להכניס את הכבלים השונים.

                         

                         

                        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד