"אל תתנו לו מוצץ" ו"שלא יישן צהרים". מיתוסים על שנת תינוקות

בפעם הבאה שלקופאית בסופר / סבתא / דודה רחוקה - יש עצה עבורכם לגבי השינה של תינוקכם - העבירו לה את הכתבה הזו (או את התינוק בארבע בבוקר)

סיגל פולרפורסם: 03.01.18 08:28
5 מיתוסים על שינה של תינוקות
"ילד שייכנס לשינה בעייפות יתר יקום יותר במהלך הלילה ויקיץ מוקדם יותר בבוקר" (צילום: Shutterstock)
"ילד שייכנס לשינה בעייפות יתר יקום יותר במהלך הלילה ויקיץ מוקדם יותר בבוקר" (צילום: Shutterstock)

כל זוג שנולד לו תינוק מכיר את הסיטואציה, המציקה יש לומר, של קבלת הערות, עצות, טיפים ומה לא מכל עבר - הורים, דודות ואפילו סתם עוברי אורח. זה מעצבן, מרגיז ובעיקר - רוב המשפטים האלה פשוט לא נכונים. אז החלטתי לעשות קצת סדר בבלגן. ריכזתי כאן כמה מיתוסים שכל הורה בטוח שמע והוספתי גם את האמת מאחוריהם. אז בפעם הבאה שהקופאית בסופר אומרת משהו - שלחו לה לינק לכאן.

 

תנו לו דייסה לפני השינה. כך הוא יישן טוב יותר ולא יתעורר לאכול

לא נכון! ואפילו להיפך - דייסה לעתים דווקא מכבידה על הקיבה. הגוף הקטן של התינוק מתקשה לעכל אותה, מה שיוצר תוצאה הפוכה, מקשה על ההירדמות וגורם ליותר יקיצות בלילה, לא כי הוא רעב, אלא פשוט כי הבטן מציקה לו. תחשבו על עצמכם אחרי ארוחה גדולה בלילה. זה בדיוק מה שהקטנצ'יק שלכם מרגיש. הפתרון הוא ללמד את הילד הרגלי שינה נכונים ולא לנסות לגרום לו לישון "בכוח" ע"י עזרים חיצוניים כדוגמת להאביס אותו באוכל.

 

 

לטורים הקודמים של סיגל פולר:

 

אל תתנו לו לישון בחושך ביום, שלא יתרגל

לא נכון! החשכת החדר בתנומות היום תקל על התינוק להיכנס לשינה ותעודד הפרשת מלטונין בגוף (הורמון השינה). שנות היום גם ככה לרוב קשות יותר מהלילה. לתינוק קשה "לכבות" את עצמו ולשקוע בשינה. לצפות ממנו לישון באור מלא רק מקשה על התהליך. אל דאגה. זה לא ימנע ממנו להירדם בסיטואציות אחרות מחוץ לבית. רק ייקל כשאתם כן בבית ומי יודע, אולי תצליחו גם אתם להגניב איזה שנ"צ.

 

שימו לו מובייל מעל המיטה. זה יעזור לו להירדם מהר יותר

לא נכון! זה אולי נראה ככה כי התינוק שוכב בשקט מתחת למובייל, אבל זה רק כי הוא עסוק ומנסה לעכל את הגירויים הרבים שמתרחשים מולו - מוזיקה, תנועה, צורות וצבעים. דווקא כל הגירויים הרבים מקשים על הירגעות והירדמות ופוגעים בטיב השינה. כמה שפחות גירויים לפני השינה ובמהלך ההירדמות יובילו להירדמות מהירה יותר ולשינה רגועה.

 

אל תתנו לו מוצץ. הוא יתרגל ותצטרכו לקום בלילה לשים לו בפה

לא נכון! מוצץ זה דבר שמאוד תורם להירגעות עצמית של הקטנים. המוצץ בפני עצמו אינו מהווה גורם תלות. התלות בו מגיעה כאשר התינוק צריך את העזרה שלכם להכניס אותו לפה. מגיל 5 חודשים תינוק מסוגל להכניס מוצץ לפה בעצמו (אפשר להתחיל לעבוד על זה כבר לפני כן) וכדאי ללמד אותו לעשות זאת כדי שיוכל להיות עצמאי במהלך הלילה ויחסוך מכם קימות מיותרות של הכנסת המוצץ לפה. אגב, רוצים לדעת איך לעשות זאת? צרו איתי קשר במייל, פייסבוק או אתר שמופיעים כאן בתחתית ותקבלו מדריך חינמי עם הנחיות מפורטות.

 

אם התינוק מתעורר הוא בטח רעב. תנו לו לאכול

לא בהכרח נכון! תינוק יכול להתעורר מהרבה סיבות שונות. חלק מהן (תלוי גיל כמובן) הן באמת לאוכל, אך לא בכל יקיצה הוא קם מרעב. יכול להיות שחם לו, קר לו, סיים מחזור שינה ולא מצליח להחזיר את עצמו לשינה ועוד. אם יוצרים לתינוק התניה שבכל פעם שהוא מתעורר הוא יקבל אוכל זה נהפך להרגל והוא ידרוש אוכל בכל יקיצה כדי להצליח לחזור לישון. חייבת לסייג ולציין שאני מדברת בסעיף הספציפי הזה על תינוקות מגיל 5 חודשים ומעלה.

 

אל תתנו לו לישון צהריים. ככה הוא יישן טוב יותר בלילה

או בגרסת הסבתות בארוחות שישי: תמשכו אותו. הוא יישן טוב יותר אם יילך לישון ב-23 ולא ב-20.

ממש לא נכון! ככל שהילד יישן טוב יותר במהלך היום כך שנת הלילה תהיה איכותית ורצופה יותר. ילד שייכנס לשינה בעייפות יתר יקום יותר במהלך הלילה ויקיץ מוקדם יותר בבוקר, אז אלא אם הסבתא היא זו שקמה איתו ב-5 בבוקר, קחו בחשבון שהזמן האידיאלי להכנסת הילד לשינה הוא חצי שעה מרגע שראיתם סימני עייפות, בדרך כלל בין 18:30 ל-20:00 בערב.

 

הדרך הכי טובה לגמול מבקבוק בלילה היא לדלל או להחליף במים

לא נכון! לא כדאי להכניס גורם תלות חדש כדוגמת מים ובכללי אין צורך לתת לילדים מים כשגרה בלילה. גם אנחנו כמבוגרים לא שותים במהלך הלילה בדרך כלל. זה רק יהפוך לעוד התעסקות בלילה ועוד דבר ממנו תצטרכו לגמול בהמשך.

 

הנקה פוגעת בהרגלי השינה

ממש לא נכון! גם ילד יונק יכול ללמוד להירדם עצמאית ולישון רצוף בין ההנקות בלילה. לצורך העניין, בלימוד ותהליך השינה אין הבדל בין תינוק יונק לתינוק שאוכל מבקבוק. אני מאוד מעודדת הנקה וצורם לי לשמוע שאנשים מעזים להגיד דבר כזה לאמא מניקה ולגרום לה לפקפק במה שהיא עושה ובבחירות שלה כאמא. הנקה זה מדהים ואין קשר בינה לבין בעיות שינה. תמ"ל הוא לא מה שגורם לילד לישון טוב יותר בלילה.

 

מכירים עוד משפטים? מוזמנים לכתוב אלי.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

סיגל פולר, יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" ואמא לתומאס.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.