בבית הוא עושה לכם טרור שינה, אבל בגן ישן "כמו תינוק"? כך תתמודדו

מאז שהגיע לעולם אתם עובדים על אסטרטגיות הרדמה. סוף סוף הגעתם לישון טוב ופתאום ילדכם נכנס לפעוטון והכל משתבש. סיגל פולר, יועצת שינה - באה לעזרתכם

סיגל פולרפורסם: 23.11.17 08:05
לונה, עוזרת הגננת הנפלאה על ארבע בגן של תומאס, הבן שלי - משגיחה ועוזרת לילדים להירדם
לונה, עוזרת הגננת הנפלאה על ארבע בגן של תומאס, הבן שלי - משגיחה ועוזרת לילדים להירדם

דניאל היה אז בן 7 חודשים ולהורים שלו, זוג מקסים, היה ערב קבוע שבו הם בזמן זוגי וסבתא מגיעה לשמור על הקטנצ'יק. סבתא ממש אהבה להרדים את דניאל על הידיים ולרוב גם לא הייתה ממהרת להניחו במיטה, אלא נהנית להישאר איתו בידיים על הספה. ההורים פנו אלי מוטרדים. הרי עבדנו כל כך קשה על לנתק את דניאל מהירדמות על הידיים וסבתא פתאום מגיעה והורסת הכל. הם הציעו לבטל את הערב הזוגי שלהם כדי לא ליצור רגרסיה בגלל סבתא.

 

בגן הוא דווקא ישן מצוין

מהרגע שתינוק נולד יש התעסקות אינסופית בשינה שלו (ובמרקמי היציאות, אבל זה כבר למומחית אחרת): איך הוא נרדם, כמה ישן, כמה פעמים קם לאכול ומתי התעורר. אין ספק שזה אחד הנושאים שהכי מעסיקים הורים, ובצדק.

 

אך מה קורה כשהדברים יוצאים קצת מהשליטה שלכם? כשהתינוק נכנס למסגרת, למשל? אם הוא נמצא אצל מטפלת אז זה כנראה פשוט יותר. היא יכולה לפעול לפי ההוראות המדויקות שלכם ויש לה תשומת לב מלאה לתינוק ולצרכי השינה שלו. אך מה קורה במשפחתון? בגן? כשיש עוד ילדים והיחס הוא כבר לא 1:1. ומה קורה כשסבתא שומרת עליו ומלמדת אותו דרכי הירדמות חדשות לגמרי?

 

הפעם החלטתי לכתוב לכם קצת על השינה של תינוקות ופעוטות במסגרות החינוכיות והסבתאיות. קצת טיפים לאנשי הצוות (זה הזמן לתייג או לשלוח לגננת ולסבתא את הכתבה) וכהרגלי בקודש - מילות הרגעה אליכם, ההורים.

 

אבל לפני שאתחיל - אחזור לרגע לדניאל וסבתא שלו. דיברנו על כך רבות ובסופו של דבר כמובן שהמלצתי בחום לשמר את הערבים שלהם ולתת לסבתא לעשות כרצונה. עם הזמן הם ראו שבאמת לא הייתה לכך השפעה על ההרדמות שלהם עם דניאל. הוא למד לישון במיטה באופן עצמאי והסבתא המשיכה להרדימו על הידיים עד השלב שזה כבר נהיה קשה מדי פיזית.

 

אחת השאלות שחוזרות על עצמן בכל תהליך ליווי שינה קשורה להבדלים בין צורת ההרדמה בבית לבין זו שבגן. "הרגלנו אותה למשהו בבית, אבל בגן היא נרדמת עם בקבוק. מה עושים?" "הילד רגיל שהגננת מנענעת לו את הלול עד שהוא נרדם. צריך להגיד לה להפסיק?" זו שאלה מאוד מתבקשת, כי אתם משקיעים בבית, מלמדים את הילד משהו אחד בלילות ובגן הוא מקבל מסר שונה לחלוטין. אז אני יכולה להרגיע אתכם - אין שום השפעה לאופן ההרדמה בגן על הבית.

 

אני מאוד אוהבת להגיד להורים לשחרר את הגננות מתהליך השינה שלהם בבית. יש להן מספיק עבודה על הראש; מספיק ילדים ועניינים לדאוג להם, גם מבלי שיצטרכו לתת לכל ילד את התנאים הסטריליים לשינה שהוא מקבל בבית. תינוקות יודעים כבר מגיל מאוד צעיר להבדיל בין גורמים מטפלים. תינוק יודע להבדיל בין אמא ואבא לבין סבתות / סבים / גננות ומטפלות שונות. מה שאתם עושים בבית זה נפלא, אך תנו לאנשים אחרים את החופש להרדים אותו כפי שנוח להם.

 

מה כן אפשר לעשות כדי להקל על הילדים? נכון שאמרנו שאופן ההרדמה לא משפיע או מקלקל את המצב בבית, אך יש דברים שגם גננות יכולות לעשות כדי להקל על הילדים את הכניסה לשינה (למרות שבגן בדרך כלל הלחץ החברתי מכריע וכולם נרדמים כך או אחרת).

 

פעולות מקדימות לשינה בגן:  

טקס שינה: אחד הדברים הטובים בגן הוא סדר היום המובנה שלו. זה מאוד עוזר ומקל על הילדים שהם יודעים מה הולך לקרות הלאה ומכינים את עצמם בהתאם. לדוגמא, אם הילדים יודעים שלאחר ארוחת הצהריים יש החלפת בגדים וחיתולים ואז הולכים לישון - זהו סוג של טקס שינה שיעזור להם להירדם במהרה וימנע התנגדויות.

 

החשכה: אני לא מדברת כמובן על חושך מוחלט, אבל כיבוי אורות, הגפת תריסים או וילונות - תכניס את הילדים לאווירת שינה מתאימה יותר ותקל על ההירדמות.

 

  • להיות שם עבורם: ילדים בגן בדרך כלל נרדמים עצמאית גם אם בבית יש תלות כלשהי (ידיים, הנקה, בקבוק וכד'), אך ישנם ילדים שגם בגן מתקשים ונזקקים לעזרה כלשהי מהצוות. חברי הצוות צריכים בעיקר לעשות מה שהם עושים הכי טוב - להיות קשובים לכל ילד וצרכיו. אם הוא צריך שישבו לידו קצת, שילטפו אותו עד שנרדם - אני ממליצה לאפשר זאת כדי שיצליח לישון בצורה רגועה.

 

  • בקבוק - כן או לא? לגבי תינוקות קטנים, הרבה גננות נוטות להרדימם עם בקבוק, פשוט כי זה קל יותר. גם כאן, אין השפעה על מה שתעשו בבית ולכן אם לכם זה לא מפריע - תנו להן להרדימו באופן זה.

 

עכשיו אפשר להבין למה ילדים שעושים בבית "טרור שינה" נרדמים בגן דווקא בקלות. זה לא משהו אישי נגדכם, אלא להיפך - הם יודעים שאתם ההורים שלהם, שאיתכם הם יכולים לעשות ולנסות הכל ושתמשיכו להיות שם בשבילם. ובינינו, הם גם צודקים.

 

  • בתמונה למעלה: עוזרת הגננת לונה מסייעת לילדי גן בשדה לשקוע בשינה.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.