מהשנייה הראשונה שפוגשים את שלוש המנהלות הנמרצות של תנועת הנוער "כנפיים של קרמבו", ברור שאין מקום להכניס הרבה מלל. החבורה הנמרצת מפטפטת, סוגרת קצוות, עונה לטלפונים ובאופן כללי משרה אווירה של כל המבערים פתוחים וגורמת למתבונן בה לחשוב שחנה לסלאו מדברת נורא לאט.

>> לעוד כתבות בערוץ אנשים, לחצו כאן

מולטיטסקינג היא המילה שחוזרת על עצמה אולי יותר מכל במהלך הראיון, מה שאולי מסביר כיצד תנועה שנוסדה בסך הכל בשנת 2002 על ידי עדי אלטשולר, הפכה תוך קצת יותר מעשור למערך של 25 סניפים ברחבי הארץ, מסגרת חברתית וחינוכית לשעות אחר הצהריים עבור צעירים מהחינוך המיוחד והרגיל גם יחד. לאחרונה התנועה החלה אף להוציא מסעות נוער לפולין.

רק בארבע השנים האחרונות גדל תקציב העמותה מ-2 מיליון ש"ח ל-14 מיליון ש"ח, והיקף הפעילים התרחב מ-300 ל2500. איך כל זה קורה? התשובה היא, באופן הולם ליום האישה הבינלאומי: ניהול נשי. אז מי הן הנשים מאחורי המהפכה ומהו סיפורן?

שלוש המנהלות של התנועה כיום הן המנכ"לית אופירה רותם (58), סמנכ"לית פיתוח המשאבים מירב (בוזי) בועז (45) וסמנכ"ל פיתוח תורה והכשרה טליה הראל בז'רנו (31). "קיבלנו לידינו עמותה קטנה עם רוח מיוחדת", מספרת רותם, "היה עלינו לקחת משהו שראינו את הכוח שלו, ולהסתכל עליו גם כביזנס. לנהל את העמותה כגוף עסקי, ובד בבד לשמר את הרוח שלו, שמבינה שאנשים עם צרכים מיוחדים אלו אנשים שמעצימים אותנו".

את כל תפקידי הניהול בתנועה ממלאות נשים?

"אנו היינו הצוות של שלוש הנשים הראשונות, ולאט לאט נוצר מצב שבתנועה יש אך ורק נשים במשרות ניהול, למעט זכר אחד שאחראי על ניהול מחוז".

איך זה תורם?

"הערך המוסף של הניהול הנשי בעיניי יש לו שני מקומות: קודם כל, נשים יכולות לעשות קצת יותר דברים משניים במקביל. לצד האפקטיביות הניהולית, יש יכולת להכיל, לתמוך ולייצר שיתופי פעולה. אנחנו מגיעות ממקום של להיות שותפות, לא לפקד. להגיד שאני גאה לנהל את התנועה זו התנשאות. אני גאה להיות חלק מהעשייה של בני הנוער שמנהלים אותה יותר טוב ממני".

טליה: "כשנותנים לבני נוער אחריות כה גדולה בגיל כה צעיר הם מועצמים מזה. אני צמחתי בתנועת הצופים וכשנכנסתי ל'כנפיים של קרמבו' אני זוכרת שראיתי תמונה מקסימה ומרגשת, אבל כזו הרחוקה מלהיות תנועת נוער עם פעולה מובנית. המטרה הייתה לעשות שינוי ארגוני מהיסוד.

"הדבר הראשון שעשינו היה לתת תפקידים ניהוליים לבני נוער, להעצים אותם, לתת להם באמת אחריות ולפתח מערך הכשרה והדרכה תומך שנותן להם את כל הכלים לניהול והכירות עם עולם הצרכים המיוחדים. אני חושבת שיש בינינו כמנהלות נשים כנות ונטרול אגו. כל אחת יודעת למה היא מסוגלת ומתי היא זקוקה לשנייה. הצלחה של אחת היא הצלחה של כולן".

מירב: "אני חושבת שאנחנו מודעות יותר לעניין של הכלה. התנועה יוצרת לבני הנוער מקום מכיל, וההכלה היא אפידמית, היא ויראלית והיא עוטפת את כולם. הסוכנים הצעירים האלו יפיצו אותה כשיהיו בהמשך מפקדים בצבא או כשיקבלו עובד עם צרכים מיוחדים למשרה. אנחנו מאמינות שלכל אחד יש צרכים מיוחדים. זו החברה הצודקת".

אופירה (מחייכת): "יש סינרגיה נדירה. הן אומרות מה שהן רוצות ואני אומרת מה שאני מחליטה".

וזו יד המקרה שדווקא נשים פונות למגזר השלישי?

אופירה: "אני חושבת שלמגזר השלישי מתנקזות נשים כי קשה להן יותר לעבוד בלי הנשמה והנפש. אי אפשר לבוא לעבודה הזו מנותק רגשית. זה חודר מבעד לעור. כמו כן המשכורות יותר נמוכות לרוב, ויש גברים שזה מפחיד אותם להתפשר על משכורות".

לאפשר לעוף

המנכ"לית אופירה הגיעה לתנועה לפני ארבע שנים וחצי, לאחר מספר שנים בהיי-טק ופרישה מצה"ל בדרגת סא"ל (היא ממשיכה בשירות מילואים פעיל). לאחר שנים בהם עסקה בשכול במסגרת התפקיד במחלקה המלווה את משפחות הנפגעים בשעותיהם הקשות ביותר, הבשורה המרה מכל הגיעה לפתח ביתה והיא נתבשרה שבנה, לוחם הנדסה קרבית סגן אורן רותם ז"ל, נהרג במהלך שירותו הצבאי בתאונת דרכים.

"אני אם לחמישה, שהגדול מביניהם מצוי כבר ארבע עשרה שנים בקבר. כשהוא נהרג היו לי שני ילדים, אייל ואלון, ולאחר שהוא נהרג החלטתי להיכנס שוב להריון. לאחר שנתיים נולדו לי תאומות, אורי ורוני, שהן כיום בנות 11.

"כשהייתי קצינת נפגעים, יש משפט שחזר על עצמו לפיו לא שופטים אדם בצערו. כיום זה משפט מתנשא בעיניי. אמרתי פעם למישהו שאיבדתי את הילד שלי, לא את החכמה שלי ולא את השפיות שלי. תשפטו אותי לפי מי שאני. כך הגעתי למקום של תנועה שכולם מסתכלים ורואים בחלק מחניכיה 'ילדים מסכנים', ואני רוצה להראות שאפשר לשלב אותם, שצריך לתת להם להיות שותפים שווים בחברה ולא לשפוט אותם.

"הגעתי מהמקום של רצון לנהל משהו שהוא שלי במגזר השלישי, שמייצר עשייה שנוגעת בחיים של אנשים אחרים. היום אני אומרת בכל מוצאי שבת איזה כיף שחוזרים לעבוד. אתה מייצר משמעות לחיים שלך בזה שאתה משפיע על אחרים. חזרתי לפרוח".

מירב ("כל חיי עבדתי בעמותות") מספרת כי כדי להשיג את השיוויון הזה, התנועה דוגלת בהנגשה מלאה לכולם: המדים שלה מותאמים בגדלים ובאופן סגירתם גם לילדים עם צרכים מיוחדים. האולמות בהם מתקיימת פעילות התנועה מאפשרים הגעה, ואפילו להסעות דואגת התנועה. דמי ההרשמה הם 200 שקלים גם לחניכים וגם לבני הנוער המשמשים להם כחונכים. ישנה עובדת סיעודית במקום הדואגת לצרכים ההיגיינים מתוך אמונה ש"חבר לא מחליף חיתול לחבר, וצריך לשמור על מערכת יחסים שהיא חברית ומכבדת".

טליה מוסיפה כי באמצעות השוויון המושג, "התנועה היא תנועה צעירה, שובבה, בועטת, מגניבה, חדשנית וכיפית. את כל הצער והרחמים משאירים בבית".

טעים ועטוף באהבה

"אם בכל עיר בישראל יהיה סניף של 'כנפיים של קרמבו', אנחנו נראה את הפירות בעוד 20 שנה", קובעת מירב, "והמהפכה תהיה בפוליטיקה, ובצבא וזה ישפיע. אי אפשר שזה לא ישפיע על פני החברה".

אופירה מהנהנת בהסכמה: "ההשתלבות היא לא רק של ילדים עם צרכים מיוחדים. ברהט יש לנו סניף שהוא חצי-חצי מוסלמים ויהודים. בקריית שמונה - יש מושבניקים, עולים ודרוזים. אתה רואה בהרבה מקומות כיפה סרוגה וחילונים. ברגע שאתה קשוב לשונות ולצרכים של אנשים אחרים אתה קשוב לכל השונויות.

"יש אצלנו יציאות מהארון בגילאים של זהות מינית לא מוגדרת, ולבני הנוער זה לא משנה אם הזהות המינית שלך היא שונה, אם שאתה ילד על כיסא גלגלים – הם רואים את האדם שאתה, ומאפשרים לך להיות מי שאתה ולכבד אותך. אתה נכנס לסניף של התנועה ורואה מיקרוקוסמוס של אהבה".

"'כנפיים של קרמבו' מייצרת שנה אחרי שנה אנשים טובים יותר", מצטרפת טליה, "אנשים עם חשיבה נגישה לא רק בלבנות רמפה, אלא בלקבל את האחר באשר הוא".

ואילו מירב חוזרת ומסכמת: "אני חד-ילדית והבן שלי חד-הורי. הוא הסתכל בגיל 3 על 29 ילדים על כסאות גלגלים כשהוא בא איתי יום אחד לעבודה ואמר: 'אני אהיה רופא. אני רוצה לתקן אותם'. ואני יודעת שהוא יהיה אדם יותר מכיל, יותר רגיש לסביבה, ולשונות".

עושים שינוי

בתאריך 1 באפריל יתקיים אירוע התרמה ל-300 תורמים בהיקף גדול של תנועת 'כנפיים של קרמבו', עם הופעות של ענקי הצחוק איל קיציס, אלי יצפאן, גורי אלפי, רשף לוי ובובה של מדינה. מופע ההתרמה יתקיים ב"אביגדור – מקום לאירועים" ברחוב בן אביגדור 22 בתל-אביב. ניתן לרכוש כרטיסים במחיר 900 ש"ח דרך אתר התנועה.

_______________________________________________________________________________________________________

עוד באנשים:

  • הסוד המשפחתי של מלכת קלטות הילדים