מספר הולך וגובר של צרכנים בכל העולם, ביניהם גם ישראלים רבים, מגלים שהתייחסות ידידותית לסביבה – או היעדרה – מגיעה במגוון צורות ואופנים.

אנחנו כבר מודעים לעבודה שצמחונות או טבעונות הן חלק מאידאולוגיה רחבה יותר, הומניסטית וחברתית, שדואגת לא רק לאיכות ומקור המוצרים שאנחנו מניחים על הצלחת, אלא גם לנזק שאנחנו מסבים לסביבה ולחי כשאנחנו בוחרים לאכול בשר, ביצים או חלב המופקים בפסי ייצור המוניים. אופנה אקולוגית היא חלק מאותה מגמה – כאשר המוצר הסופי שאנחנו פוגשים על המדף בחנות נוצר ומיוצר תוך התחשבות בסביבה ובהשפעה החברתית של תהליכי הייצור.

אז מהי, למעשה, אופנה אקולוגית? אין הגדרה אחידה לעיצוב אופנה אקולוגי, אך באופן כללי, מעצבים עם אידאולוגיה אקולוגית וחברתית מקפידים על שימוש בחומרים וסיבים ברי-קיימא, תהליכי ייצור ששמים דגש על אחריות חברתית תוך מתן תנאי העסקה הוגנים לעובדים, והפחתה של טביעת הרגל הפחמנית (carbon footprint) משלב הייצור הראשוני ועד השינוע לחנויות.

החומרים המשמשים את מעצבי האופנה הירוקים של היום כוללים, בין השאר, כותנה אורגנית, צמר ממקורות שונים, משי ואנגורה, וסיבים ממוחזרים משאריות של בדים שנאספים מבתי חרושת לטקסטיל.

יש לזכור שאפילו בתהליכי הייצור הידידותיים ביותר יש נזק לסביבה (חישבו למשל על המשאיות זוללות הדלק שפולטות פחמן לאוויר, ומשמשות לשינוע הבגדים לחנויות) ולכן הפרקטיקה הירוקה ביותר תהיה זו שנמנעת מקניית בגדים בכלל, או מקפידה לרכוש רק בגדים מחנויות יד שניה, מחברים או בני משפחה. אך עד אז – עד שכולנו נתחיל ללכת עירומים - הנה כמה מעצבי אופנה ירוקים שמסייעים להפוך את התעשייה, ואת העולם בכלל, למקום מעט יותר טוב לחיות בו.

סטלה מקרטני

לסטלה מקרטני, בתם של החיפושית פול מקרטני ולינדה מקרטני – פעילה ידועה למען בעלי חיים - לא היתה ברירה אלא לגדול למשלח יד יצירתי המלווה במצפון חברתי ואקולוגי מפותח.

בשנים האחרונות, מקרטני מזוהה יותר ויותר עם פרקטיקות ידידותיות לסביבה ולאדם. היא אמנם משתמשת בצמר, משי וחומרים אחרים שמקורותיהם בעולם החי, אך מעולם לא השתמשה בעור או בפרווה בעיצוביה ועל חלק מבגדיה מודפסת משנתה הצמחונית.

בראיון למארי קלייר, מקרטני פירטה כי בין 20% ל-30% מהחומרים שהיא משתמש בהם עשויים מחומרים אקולוגיים, כגון אריגים אורגניים או צבעים טבעיים, במשרדיה משתמשים בנייר ממוחזר ובשקיות מתכלות, ובחלק מהחנויות שלה החשמל מסופק על-ידי חברה שמשקיעה באנרגיית רוח. בנוסף, חנות הדגל של מקרטני בלונדון משתמשת באנרגיה סולארית בלבד.

לא תמצאו עור או פרווה. על המסלול של סטלה מקרטני (צילום: gettyimages)
לא תמצאו עור או פרווה. על המסלול של סטלה מקרטני (צילום: gettyimages)

מיק דולסה

ישראלים מעטים בלבד נחשפו לעיצוביה ופועלה של מיק דולסה – מעצבת אופנה, כובענית, שחקנית וסולנית של שתי להקות בפיליפינים, ואישה מגניבה במיוחד.

דולסה נכנסה לרשימה בזכות הקפדתה על שימוש בחומרים טבעיים, ואריגים שנטוו על-ידי קבוצות אתניות שונות בארצה במטרה לשמור על המורשת והתרבות הפיליפינית. החברה של דולסה אף מקפידה על תנאי העסקה הוגנים, והמעצבת מגדירה את בית החרושת שלה כ"יוזמה חברתית" יותר מ"עסק".

מקפידה על חומרים טבעיים. עיצוב של מיק דולסה (צילום: gettyimages)
מקפידה על חומרים טבעיים. עיצוב של מיק דולסה (צילום: gettyimages)

הנרייטה לאדגייט

לאדגייט, מעצבת סקוטית צעירה שכבר הספיקה לקטוף כל תואר שקשור ל"חדשנות", "הבטחה" ופרסים בתחום האופנה האתית באיים הבריטיים, מאמינה בשימוש בחומרים מתכלים – ובעיקר בחומרים שמקורם בסקוטלנד ואנגליה. כך, היא נמנעת מייבוא יקר ומזיק לסביבה.

היא מקפידה להעסיק עובדים מקהילות מקומיות בסקוטלנד, ועושה שימוש בחומרים ממוחזרים שהיא אוספת מבתי חרושת לטקסטיל, וכן מחומרים שנזרקו על-ידי בתי חרושת או חנויות אחרות (כגון כובעי בייסבול ישנים והתאמתם לפריטים בקולקציות שונות).

מרסיה פטמוס

מרסיה פטמוס היא המעצבת והשם מאחורי M. Patmos, בית אופנה שמקפיד על שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, כגון פרווה העשויה מצמר כבשים ואלפקות, חומר הנקרא vegetable –tanned leather (שנחשב אקולוגי במיוחד, שכן הוא מנצל מקורות טבעיים בלבד) ועוד.

המותג משתמש בטכניקות הלקוחות מקהילות אומנים בנפאל ובוליביה, וכן בטכניקת סריגה יפנית המבטיחה אפס בזבוז של חומר.

טיטאניה אנגליס

מעצבת האופנה טיטאניה אינגליס, שנדמה כאילו אימצה שם שנוצר במיוחד לתעשייה, נולדה באופן מפתיע בשם זה בדיוק לאם סינית ואב אמריקאי בניו יורק. האידאולוגיה שלה היא "פחות זה טוב יותר" (Less is better) ומשתקפת היטב בעיצובים מינימליסטיים ובעיצובים המתאימים לאירועים שונים ולשעות שונות ביום. כך, היא טוענת, לקוחותיה יצטרכו לרכוש פחות פריטים ובכך יחסכו – למעצבת עצמה ולעולם בכלל – בתהליכי ייצור יקרים ומזיקים לסביבה.

הכל מיוצר בבית החרושת הקטן של אנגליס בברוקלין, והחומרים המשמשים אותה נבחרים, היא אומרת, לפי ההשפעה הסביבתית שלהם. כך, ניתן לראות אצלה כותנה אורגנית מיפן, vegetable –tanned leather ובדים ממוחזרים.

חומרים נבחרים. עיצוב של טטיאנה אינגליס (צילום: gettyimages)
חומרים נבחרים. עיצוב של טטיאנה אינגליס (צילום: gettyimages)

___________________________________________________________________________________________________________

עוד באנשים: