רוב הזוגות שחיים יחד מתחילים את דרכם המשותפת אחרי היכרות והתאהבות. הם נפגשים בדרך זו או אחרת , מוצאים חן אחד בעיני השנייה, מבלים יחד והאהבה פורחת. אחר כך עוברים לגור יחד, מתחתנים, וההמשך ידוע.
אז מה קורה במהלך השנים לכל הזוגות שהתחתנו מתוך אהבה? מה הם הנושאים שמעוררים את מירב המחלוקות ביניהם? מה הנושאים החמים ביותר שגורמים להם בסוף להחליט על פרידה? והשאלה החשובה ביותר: האם אפשר לשנות זאת?
ובכן, אחד הנושאים הבוערים בזוגיות - אם לא הבוער מכולם - הוא כסף.
הרבה פעמים שני בני הזוג באים לנישואין עם פרדיגמות (אמונות) שונות לגבי כסף. יש כאלה שחושבים שצריך לעבוד קשה בשביל כסף, יש כאלה שמאמינים שכסף הוא טוב, או כסף הוא דבר רע ומשחית. יש שחושבים שכסף הוא טוב וצריך לחסוך לשעת משבר ויש כאלה שחושבים שצריך לחיות את הרגע הזה, כאן ועכשיו, וחיים כאילו אין מחר, ועוד אמונות כאלה ואחרות שרוב רובן הגיעו מהחיים בבית הוריהם.
רוצים עוד טורים של ד"ר ירון מאיר?
- מדחי אל בכי: מה עושים עם בן זוג עצלן?
- והם חיו באושר ועושר: עשו לעצמכם זוגיות מהאגדות
- בני הזוג לחוצים מהחדשות? חמישה פתרונות אפשריים
- שמור מרחב: איך שומרים על הרומנטיקה לאורך השנים
כאשר שני אנשים עם אמונות מנוגדות ותפיסות עולם שונות מתחתנים, מתחילים חילוקי הדעות בקשר לשימוש בכסף. זה יכול להתחיל אפילו כבר בתכנון החתונה: אחד רוצה חתונה צנועה עם מעט משתתפים ואילו האחר רוצה חתונה גדולה עם הרבה משתתפים ואירוח כיד המלך.מי מהם צודק? ומי מהם בסוף ישפיע על האחר?
וכיצד יגיעו להחלטה משותפת?
ואחרי החתונה, הצנועה או המפוארת, עם הזמר או התקליטן, עם הבר האקטיבי והרקדניות המפזזות באולם עם שפע של חיוכים ואופטימיות שמחר בבוקר יהיה יום קסום צריך להחליט על דיור: האם לקנות דירה או לשכור דירה? לשכור לתקופה קצרה או ארוכה ובינתיים נחסוך לבית החלומות? והיכן לגור: באזור המרכז היקר, או באזור ספר זול יותר?
וכאשר נולדים הילדים, אפשר להמשיך בחילוקי הדעות הכספי. לכל החלטה יש השפעה גדולה על המצב הכלכלי של המשפחה.
כאשר זוג מגיע להסכמות ויודע לחשב את רמת ההוצאות מול רמת ההכנסות, סביר להניח שלא יהיו יותר מידי מתחים על רקע כלכלי. אבל במקרים רבים זוגות חיים בלי חשבון. הם לא יודעים לתכנן תקציב ולאזן אותו. ואז נקלעים למינוסים, לחובות ולהתחייבויות בלי סוף. כאשר הזוג מגיע למצבים כאלה, מתחיל לחץ כלכלי. פתאום אין כסף ותקציב לדברים בסיסיים שהורגלו להם. ואז מרגישים פתאום נקישה קלה בדלת ומבינים כשהעוני דופק בדלת האהבה בורחת מהחלון.
אז מה עושים? הנה כמה צעדים מעשיים שיעזרו לכם בדרככם אל האהבה, האושר והעושר.
עקבו אחרי כל שקל
ראשית צריך לדעת לאן כל שקל הולך.
רצוי להכין רשימה על פי קטגוריות, לארגן את כל החומר לתיק מסודר , להחליט לעשות סוף לברדק, לאסוף נתונים מבנקים, חברות ביטוח, קופות הגמל, פנסיה, חסכונות
ולרשום כל הוצאה והכנסה לחודש שלם.
בנוסף, לא להכחיש ולא להסתיר ולמלא במשותף טבלת הוצאות והכנסות.
שנו גישה
עלינו להחליף את תודעת החוסר שאנו חיים בה להוויה של חיים ממה שיש היום. כמה שנרוויח, תמיד יהיה לנו חסר. באמירה "לחיות ממה שיש" אין הכוונה לוויתור על השאיפות שלנו ליותר או לחיים בצמצום, אלא לניהול תקציב נכון. כלומר, הופכים לצרכנים נבונים.
כאשר אנו בחובות אנחנו מרגישים שאנחנו נמצאים במרדף בלתי פוסק בניסיון להדביק את הפער, כלומר, להחזיר ולכסות, אבל המינוס עדיין שם. המטרה שלנו היא להפוך ממשועבד לקניות לצרכן נבון.
הגדירו סדרי עדיפויות
אם אני לא מוכן לוותר על סיפוקים מיידים, כמו חולצה או נעליים למשל, יתכן שאני עלול בכך לוותר על שאיפות גדולות יותר: לימודים גבוהים, חופשה בחו"ל או עזרה לילדים.
אנחנו אומרים: "מגיע לי", ואנחנו צודקים: מגיע לנו, אבל לא זאת השאלה. השאלה היא האם אני יכול להרשות לעצמי עכשיו.
אין הוצאות קדושות
משא ומתן מחדש מול ביטוחים, בנקים, מטפלות, גני ילדים, גנן, עוזרת, ספר, מועדון, מכון כושר וכל משאבת כסף. בנוסף, קנו בשוק או בחנויות זולות – אל תשלמו עבור שיש, מדרגות נעות, מיזוג אויר, מוזיקת רקע, ריח טוב או לובי מפואר. זאת ועוד, לא לקנות מה שלא צריך. יש להשמיד את זוללי הכסף הקטנים והנוחים לשימוש כמו פלאפונים מיותרים ובזבוזים קטנים.
בדקו כל הוצאה
שאלו את עצמכם: האם אני באמת רוצה וצריך את כל מה שאני צורך? האם אני צריך את זה עכשיו. בחנו כל קטגוריה (חשמל, מים, תקשורת, מזון, מתנות, בריאות ועוד) ובדקו כיצד אפשר לחסוך בכל מוצר. בנוסף יש לבדוק האם אתם משלמים תשלומים כפולים או מיותרים.
נהלו את התקציב
אחד מגהץ כאילו אין מחר ולשני דווקא המזומן בורח מהידיים. בחרו את אמצעי התשלום המאפשר לכם שליטה טובה יותר על ההוצאות. אם החלטתם שזה מה שאתם עושים, כולם מתגייסים. כל אחד לוקח אחריות על עצמו ועל הוצאותיו ולא עושה ויתורים בשמם של אחרים.
הגדילו את ההכנסה
מעבודה, חלטורה, ירושה, גביית חובות או כל מקור חוקי אחר.
הקדישו חלק מההכנסה לחסכון
גם לטווח הקצר והבינוני. אם תתרגלו לחסוך, תוכלו להתמודד טוב יותר כאשר תצוץ הוצאה.