בוטנים, כמו כוסברה וחצילים - או שאוהבים או ששונאים, שכן קשה להישאר אדישים אל מול טעמם המובהק. לפניכם כמה מתכונים מיוחדים שאוהבי הבוטנים יחגגו איתם.
עוד במדור הבראת מתכונים
>> מתכונים עם שקדים להעלאת המצב רוח
>> מרקי שעועית עם המון עשבי תיבול
ראשית, זכרו שאת הבוטנים חובה לקלות. בוטנים לא קלויים אינם בריאים. בוטן הוא קטניה ולא אגוז, וכקטניה הקליה אינה מזיקה לו אלא להיפך, היא הופכת חלק מהאנזימים המצויים בו לידידותיים יותר לעיכול. כדאי לרכוש בוטנים חצויים קלופים שאינם קלויים ולקלות בבית.
הבוטנים טעימים כשבוע לאחר הקלייה, ואחר כך מתחיל תהליך עיפוש של השמן (שנמצא בכמות לא קטנה בבוטן) והוא הופך מר ועם טעם לוואי. על כן כדאי לקלות את הבוטנים סמוך ככל האפשר לאכילתם על מנת להמנע מטעמי לוואי לא נעימים. מי שמפתח ליחה בעקבות אכילת בוטנים סובל כנראה מרגישות לבוטנים ומומלץ לו להימנע מהם.
חמאת בוטנים טבעית וביתית
ניתן להשתמש בחמאה זו לא רק למריחה על הלחם אלא גם כבסיס למשקה חורפי ומפנק או כרוטב לסלט המתובל גם בצ'ילי מתוק. הבוטנים מאזנים את עוקצנות הפלפל החריף בזכות השומניות והעמילניות העשירה שלהם על כן אני אוהבת לשדך אותם יחד במשקה ובמזון.
ההכנה פשוטה בתכלית: מדובר רק בטחינה עד דק של הבוטנים. כשהם משחררים את השומן האצור בהם הבוטנים מתחילים להפוך לעיסה הכבדה המוכרת לנו, ואין צורך להוסיף להם דבר. לשם הצלחת התהליך יש להשתמש בבלנדר/מעבד מזון רב עוצמה, כזה המסוגל לטחון עד דק את הבוטנים בלי שהמנוע יתאמץ ויישרף.
מידת הקלייה של הבוטנים קובעת את צבע וטעם חמאת הבוטנים. אני תמיד מעדיפה לקלות אותם רגע לפני השחמה של ממש שכן טעמה של חמאת בוטנים המופקת מבוטנים שחומים מרירה מדי לטעמי.
המרכיבים
- 2 כוסות בוטנים קלופים
ההכנה
1. מפזרים את הבוטנים על מגש אפייה וקולים ללא שום תוספת בתנור ב-180 מעלות עד שמזהיבים. מערבבים קלות את הבוטנים וממשיכים לקלות אותם מכל מהכיוונים עד הזהבה עם שחמחמות קלה בלבד. זמן הקלייה משתנה מתנור לתנור, ועומד על 10 עד 20 דקות.
2. מניחים לצינון את המגש עם הבוטנים, ולאחר שהתקררו מעבירים אותם למיכל הבלנדר או מעבד המזון רב העוצמה ומפעילים עד היווצרות משחה הומוגנית, ללא חתיכות. אם בחמאת הבוטנים נשארו עדיין חתיכות ויש סכנה למנוע, אנא עצרו את פעולתו ותנו לו להתקרר, גשו למרכול וקנו חמאת בוטנים טבעית. לא כדאי להרוס את הבלנדר/מעבד המזון על מה שהוא כנראה לא מסוגל להתמודד עמו.
3. מעבירים לצנצנת זכוכית נקייה ושומרים במזווה או במקרר.
דפי אורז בתיבול חמאת בוטנים ושומשום קלוי
מלית דפי האורז היא סלט עשיר, וכמו סלט ניתן לגוון אותה לפי הירקות האהובים והקיימים אצלכם במגירת הירקות. אפשר לשים מלפפונים, פלפלים, צנוניות וכדומה, להשמיט את הטופו וכן הלאה, ממש כמו סלט רגיל שמגוונים את תכולתו.
המרכיבים
- 8 דפי אורז גדולים
- 1 גזר גדול
- 1/4 כרוב
- 80 גרם טופו (בערך רבע חבילה) - לבחירה
- חופן נבטים מסוג כלשהו (אלפלפא/ נבטים סיניים/ ברוקולי/ חמנייה) או רוקט קרוע לפיסות או חסה פריכה
- חופן עלי כוסברה ללא גבעולים
- חופן עלי נענע ללא גבעולים
- 2-3 כפיות חמאת בוטנים (ראו הוראות הכנה למעלה)
- 1-3 כפיות רוטב צ'ילי מתוק ביתי
- 1/2 כפית זגוויל טרי קצוץ
- 1 כף רוטב סויה
- מלח (לפי הטעם, אני לא משתמשת בכלל)
- שמן שומשום קלוי
ההכנה
1. מגררים גס את הגזר והכרוב והטופו (אם רוצים) בדיסקית הגרור של מעבד המזון. מעבירים לקערת ערבוב ומוסיפים את הנבטים/הרוקט/החסה, עלי כוסברה שלמים ועלי נענע קרועים לפיסות בינוניות. מערבבים פנימה את רוטב הסויה, הזנגוויל, חמאת הבוטנים והצ'ילי המתוק טועמים ומתקנים תיבול, לפי הטעם. הסלט צריך להיות טיפה יותר מתובל מהרגיל, כי דפי האורז תפלים.
2. ממלאים קערה גדולה במי ברז, טובלים דף אורז אחד במים ל-15 שניות בדיוק, שולפים מן המים ופורשים על משטח נקי. מסדרים בשליש התחתון של העיגול חופן מן הסלט בנפח של 3 כפות, מקפלים את השליש הקרוב אלינו מעל הסלט, את כנף שמאל וכנף ימין ואז מגלגלים תוך הידוק ומתיחה (דף האורז אלסטי וניתן למתוח אותו בעדינות) עד הסוף.
3. משרים את דף האורז הבא וכן הלאה. מניחים את דפי האורז הממולאים על צלחת הגשה ומטפטפים על כל אחד טיפה או שתיים של שמן שומשום קלוי ומלטפים ומשמנים מכל הכיוונים. השמן ידאג שדף האורז לא יידבק או יתייבש וכן יעטוף אותו בארומה מעושנת עדינה.
4. ניתן להכין כמה שעות מראש, או לאכול מייד.
צ'אי מסאלה עם חמאת בוטנים
ספק משקה חורפי ספק קינוח סמיך ומחמם.
המרכיבים (לכוס צ'אי אחת)- 2 כפיות חמאת בוטנים טבעית
- 1 כוס מים
- קורט מלח
- 1 שקית "צ'אי מסאלה"
- 1/2 כפית סוכר חום (או יותר לפי הטעם)
- קינמון טחון לעיטור
ההכנה
1. שמים בסיר קטן או פינג'אן את חמאת הבוטנים, המים והמלח וטוחנים עם בלנדר מוט עד היווצרות נוזל חלבי ומוקצף.
2. מרתיחים (בזהירות כי יש לחלב נטייה לגלוש) מכבים את האש ומוסיפים את הסוכר ושקית התה.
3. חולטים את התה בחלב הבוטנים למידת התיבול הרצויה ומוזגים לכוס, אפשר לפזר מעט קינמון טחון מעל.
>> גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא
>> לכל המתכונים של גלי לופו אלטרץ