זהו. זה סופי. אם חשבנו שאולי נצליח להתחמק מזה, שאולי משהו יקרה וישנה את התוכניות - התבדנו. התקציב החדש תיכף כאן ואולי לא שמתם לב, אבל בזמן שישנתם העלו לכם את המע"מ באחוז אחד, מה שמייקר את סל הקניות שלכם במאות שקלים. בזמן שעבדתם קשה, העלו לכם את מס ההכנסה (כן, לכולכם) באחוז וחצי, מה שמצמצם את המשכורת שלכם ומקטין עוד יותר את יכולת הקנייה שלכם.

בנוסף, קיצצו בצהרונים ובתשלומים על טיפולי שיניים ואפילו קיצצו את קצבאות הילדים לכל ילד וילד, ללא הבדל של מיקומו במשפחה. תוסיפו לכך את העובדה שהרשויות מאיימות להעלות את הארנונה. כן, בגלל שגם להם האוצר מתכנן לקצץ בתקציבים, ניחשתם נכון.

תוסיפו גם את זה ששוב ולמרות שאף אחד לא מבין למה, צפוי לעלות מחיר המים בעשרות אחוזים. בקיצור, התמונה ברורה. חשבון הבנק שלכם התכווץ במקרה הטוב במאות של שקלים. במקרה הפחות טוב במעל אלף שקלים. איך מתמודדים עם הגזירות האלה בלי להיכנס לחובות ולמינוסים? פורטל המשפחה הישראלי ביקש מההורים בקבוצת הפייסבוק שלו לתת כמה עצות טובות שיעזרו לשאר ההורים לשרוד את התקופה הבאה בלי להיכנס לסחרור. קבלו את התוצאות:

1. אינטרנט, סלולאר, בזק וכבלים - זה הזמן להתנתק (או לפחות לעשות כאילו שמתנתקים)

הסוד הגלוי ביותר, שמשום מה עדיין יש אנשים לא יודעים עליו, של חברות התקשורת, הוא שככל שאתם לקוחות שקטים יותר ויציבים יותר, כך אתם משלמים יותר. כלומר, אם לא דיברתם בחצי השנה האחרונה עם ספק האינטרנט, הסלולאר, בזק או הכבלים, סביר להניח שאתם משלמים מחיר גבוה יותר מהמחיר שאתם יכולים לשלם.

מה עושים? מתקשרים ומבקשים להתנתק ומסבירים שלחבר הכי טוב שלכם, בדיוק הציעו את אותה חבילה בחצי המחיר. סביר להניח שכבר באותו השבוע ייצור איתכם קשר מה שמכונה "נציג שימור לקוחות", שיציע לכם הצעה משתלמת במיוחד. סביר להניח גם שבאותו יום תשלמו על אותו השירות חצי מהמחיר.

למשל, ידעתם שעל סלולאר אתם יכולים לשלם בין 20 ל-50 שקלים בחודש ללא הגבלת שיחות? ידעתם שלספק האינטרנט אתם יכולים לשלם 20 ש"ח ולתשתית האינטרנט אתם יכולים לשלם 50 בלבד? נסו את זה ותגלו שחסכתם לכם מאות אלפי שקלים בחודש.

2. כבלים ובזק – אתם יודעים מה? אפשר גם באמת להתנתק

המלצה לאמיצים שביניכם היא לנסות להתנתק מהכבלים או הלווין לפחות למשך חמישה חודשים. התייחסו לזה כאל ניסוי. בחודש הראשון ריכשו ממיר שנקרא עידן+ בחנויות החשמל וכך תוכלו לצפות בערוצים המסחריים או חברו את הטלוויזיה שלכם לאינטרנט בעזרת מזרים מדיה (סטרימר) ולצפות בתכניות רבות שמשודרות ברשת.

ההשקעה הראשונית על אחד משני המכשירים האלה אמנם שוות ערך לחודש או שניים של תשלום לכבלים. עידן+ עולה כמאתיים שקלים ומזרים מדיה כמה מאות שקלים, אבל אם תחליטו להמשיך לצפות כך בטלוויזיה, תגלו שההשקעה חוסכת לכם מאות שקלים מדי חודש בטווח הרחוק.

אם שמעתם לעצתנו בסעיף הראשון ורכשתם לכם חבילה לא מוגבלת של שיחות בסלולאר בעשרות בודדים של שקלים, תגלו מהר מאוד שהקו הביתי של בזק פשוט מיותר. מכיוון שרובנו גם ככה משתמשים בטלפונים אלחוטיים, הרי שגם ככה אנחנו לא חוסכים את הקרינה (כן, גם בטלפונים אלחוטיים יש קרינה אלקטרו מגנטית). לכן, עדיף לרכוש אוזניה למכשיר הנייד ולהתחיל לנהל את כל השיחות דרכו. תוכלו ליצור קשר עם בזק ולנתק רק את השימוש של הטלפון הקווי ואם אתם משתמשים בקו עבור אינטרנט, תוכלו לבקש להשאיר את תשתית האינטרנט פעילה.

3. סופר? רק אם קוראים לו "רמי לוי", "אושר עד" או "ויקטורי" (ויש עוד כמה צדיקים בסדום)

את הטיפ הזה אתם חייבים לנסות על בשרכם כדי להבין כמה מטורף הסכום שאתם יכולים לחסוך על קניות בסופר. ההפרשים שאני מצאתי בין סופרים יקרים לבין הסופרים שאנו ממליצים עליהם, הם עצומים. זה יכול להיות הפרש של 10 שקלים על שמן זית, 3 שקלים על פסטה ואפילו על מוצרי חלב בסיסיים. מדובר על חסכון של מאות שקלים לקניה גדולה. בנוסף לזה, ברשתות האלה, יש הרבה מאוד תחרות בתוך המדף. כלומר, רק ברשתות האלה תמצאו מותגים קטנים וחסכוניים.

החדשות הרעות בסיפור הזה, הוא שלא בכל מקום יש רשת שהיא באמת זולה. מכיוון שהדלק מאוד גבוה, נותר רק להציע פעם בחודש לעשות קניות של כל המוצרים שאינם מתקלקלים: פסטות, אורז, חומרי ניקוי וכדומה. ורק השלמות לעשות במכולות או בסופר הקרוב.

זה המקום להזכיר לעבוד רק לפי הרשימה (ותודה לרויטל רומאו). הסופר מסודר באופן שגורם לנו לקנות בצורה אסוציאטיבית ולצערנו, הטריק הזה עובד להם. לכן חשוב להיצמד לרשימה ולא להתפתות לקנות בסגנון חופשי.

4. בגדים? מותגים לא מבטיחים איכות

לפני כמה שבועות חזרה גיסתי נרעשת ממסע קניות בבני ברק. "את לא מאמינה", היא אמרה לי. "קניתי לבן שלי חולצות בחמישה שקלים לפריט, מכנסיים בשישה שקלים לפריט. את לא מבינה. קניתי מלתחה שלמה באיזה מאה שקלים והכל מהמם".

אז נכון, הבן שלה בן שנה והפתרון הזה לא מתאים לכולנו, אבל חבר'ה, אני חייבת לנפץ לכם סטיגמה. העובדה שאתם קונים בקניון בחנויות גדולות, לא אומרת שאתם קונים איכות. רוב המוצרים האלה מיוצרים בסין ונמכרים בפערים עצומים. נסו להגיע לבזארים, לבני ברק, לשוק, לשווקים נודדים כמו שוק רמלה לוד וראש העין. אתם תהיו מופתעים מאיכות הבגדים והנעליים, ובמיוחד מהביגוד וההנעלה לילדים.

5. אוכל מעובד? עזבו את זה שזה לא בריא לכם. זה מאוד מאוד יקר

זה סעיף קשה לשכנוע, אבל הוא כל כך חסכוני שאני לא יכולה להתאפק. כל האוכל המעובד שאנחנו קונים: סלטים, שניצלים, קורנפלקס, חטיפים, מיצים, יוגורטים ממותקים. אלה הסעיפים הכי יקרים בסל הקניות.

עזבו את זה שכל תזונאי או נטורופת יגיד לכם שזה גומר לכם את הבריאות; שרמת המלח, הסוכר, החומרים המשמרים וצבעי המאכל במוצרים האלה היא מטורפת. עזבו את כל זה. זה גומר לכם את חשבון הבנק.

הרבה יותר בריא וחסכוני לאכול יוגורט עם פירות אמיתיים, להכין שניצל לבד (או סתם לשים חזה עוף מהמקפיא על המחבת ולבזוק עליו קצת מלח), להכין מרק בתחילת השבוע ולהקפיא אותו. הרבה יותר זול להתחיל להיגמל ממוצרים מעובדים ולנשנש כל היום פירות, בוטנים וקרטושקס בתנור. זה גם יחסוך לכם הוצאות בריאות ורופאי שיניים.

6. אל תקנו בתשלומים (או הגבילו את עצמכם לקנייה אחת בלבד)

זה סעיף פשוט וחד משמעי. לא קונים בתשלומים - נקודה. אין לכם? אל תקנו.

קשה מדי? אוקי, רוצים לקנות ספה או מוצר חשמל וחייבים בשביל זה תשלומים? דאגו שזה יהיה הסעיף היחיד בכרטיס האשראי שלכם שמחולק לתשלומים. רק ברגע שתסיימו לשלם אותו, הרשו לעצמכם לקנות עוד משהו בתשלומים.

במילים אחרות, אם אתם ממש, אבל ממש חייבים לקנות בתשלומים, הגבילו את עצמכם לקנייה אחת בלבד.

7. בנק, ביטוחים ופנסיה – הפסיקו לפחד להתמקח

משלמים על כרטיס האשראי שלכם עמלות? חבל. יש בשוק כרטיסי אשראי ללא עמלות. משלמים עמלות כבדות בבנק? חבל, יש בנקים ללא עמלות כלל.

זה הזמן להבין שבנקים, ביטוחים, פנסיות, כרטיסי אשראי ושמות כל המוצרים הפיננסים שאנחנו משלמים עליהם בריבית דריבית, הם שוק לכל דבר. יש היום כרטיסי אשראי בלי עמלות בכלל, חלקם כרטיסי אשראי של איגודים מקצועיים וחלקם פתוחים לכל דורש.

מי שעבד כסוכן ביטוח, כעובד בבנק או כנציג של חברה פיננסית, יודע אילו פערים אדירים אפשר להשיג בהתמקחות קצרה. זה הזמן להפסיק לפחד מהם ולהתחיל להתמקח.

דבר נוסף: משרד האוצר פרסם באתר האינטרנט שלו דף נחיתה ידידותי שמאפשר לבדוק האם יש לכם נכסים פיננסים שאתם לא יודעים על קיומם, בזבזו דקה ועשו את הבדיקה הזאת, בלינק הזה. מצאתם נכס כזה? אחדו אותו עם הפנסיה שלכם או פדו אותו והכניסו לתכנית חסכון לטווח רחוק.

8. פארמים? אל תיכנסו

לא הצלחתי לפענח עדיין מה יש בפארמים האלה שגורם לאנשים לקנות. שמעו, הם פשוט ממכרים. אני רק נכנסת לשם ומיד אני מבינה שאני חייבת את הקרם הזה ואת השמפו ההוא, את הויטמין החדש ואיך אפשר בלי משחה לכפות הרגליים?

אז אני לא נגדם, אבל אני כן בעדכם. רוצים לאושש את חשבון הבנק שלכם? עשו לעצמכם טובה ואל תיכנסו לפארמים. קנו אחת לחודש בסופר הזול את השמפו, הסבון, משחת השיניים, המוצרים לתינוקות ואבקת הכביסה וקנו אותם בכמויות. אל תגידו לי, אני קונה רק את מה שאני צריך. נכנסת לפארם? צריך להיות נזיר בודהיסטי כדי לא להתפתות לקנות איזה קרם ידיים במבצע או עוד איזה מוצר לטיפוח השיער. עשו לעצמכם טובה, פשוט הימנעו מלהיכנס לשם.

9. החליפו, מחזרו וקחו צעצועים מחברים

שמעו, צעצועים זה דבר יקר והעניין המתסכל הוא שהרבה פעמים הילדים שלנו משתעממים מהם מאוד מאוד מהר. הגיע הזמן להפסיק להתבייש ולהתחיל לעשות החלפות עם חברים ועם קרובי משפחה, בדיוק כמו שעושים עם ספרים.

דבר שני שאני רוצה להגיד לגבי צעצועים הוא שהחברים של הילדים שלכם זה הצעצוע הטוב ביותר. אני יכולה לחזור הביתה עם הבת שלי ושם יחכו לה שלושה צעצועים חדשים ועדיין, אם תחכה לה שם חברה, השעות יעברו מהר יותר ובכיף גדול יותר. אבל זה כבר לוקח אותנו לטיפ גדול יותר שמדבר בכלל על כמה חשוב וחסכוני לטפח את היחסים עם השכנים ועם הקהילה שמסביב.

10. יד שנייה זה לא קללה

אני מודה. אני לא מסוגלת לקנות בגדים יד שנייה. אני חייבת להגיד שיש לי חברות שקונות בגדים מעלפים ביד שנייה ועדיין, אני לא מצליחה לשנות את התחושה שלי לגבי זה ואין לי זכות להטיף לאחרים.

אבל חברים, תנור, מצלמה, מדפסת ושולחן אוכל או סתם ספסל למרפסת, זה לא בגדים. בהחלט אפשר לקנות אותם ביד שנייה והם נראים מעולה. חברים שלי קנו ביד שנייה שידת החתלה, אחת היפות שראיתי ב-300 ש"ח ונראית כאילו יצאה עכשיו מהחנות.

הגיע הזמן להיפטר מהתפיסה שמקדשת את החדש. נסו פעם אחת ותהיו מופתעים מהדברים שאתם מוצאים באתרי המכירות של יד שנייה. אני יודעת שזה לא מתאים לכל אחד, אבל אני מבקשת מכם רק לנסות, רק לנסות פעם אחת לקנות ביד שנייה. לא מצאתם דברים שווים? אוקי, ותרו. אבל גם יש סיכוי גדול שתופתעו מאיכות הדברים שתמצאו שם.

11. לפני שאתם קונים משהו – שאלו את עצמכם 3 שאלות (ותודה לדורין פרנסיס על ההברקה)

זה נשמע קצת כמו פסיכולוגיה בגרוש, אבל זה טיפ שעובד נפלא. כמה פעמים יצא לכם לחזור הביתה ולשאול את עצמכם, למה בכלל קניתי את זה? אני באמת צריך את זה? מוכרים טובים יודעים לבצע מכירה מהירה ולגרום לנו לקנות הרבה מאוד דברים שאנחנו לא ממש צריכים.כדי לפתור את הקונפליקט הזה, עשו תרגיל. בכל פעם כשאתם באים לקנות משהו, שאלו את עצמכם 3 שאלות:
  • למה אני צריך את זה?
  • האם אני באמת צריך את זה? בטוח?
  • איך ייראו חיי אם לא אקנה את המוצר והשירות הזה?
אם יש לכם ספק לגבי התשובות, אל תקנו. רוב הקונים לא התחרטו על דבר שלא קנו, אלא ההיפך.

12. עבדו עם סכום מזומן קצוב בכל חודש (ותודה לליאב עזר וליטל ירון)

הטיפ הזה מתאים לכל מי שבאמת נכנס למצוקה כלכלית ורוצה לצאת ממנה כמה שיותר מהר. יש לכם חובות? מינוס? אין לכם מושג איך לצאת מזה? זאת הדרך המהירה, האפקטיבית והפשוטה ביותר. את כל התשלומים לחברות תקשורת כמו אינטרנט ובזק העבירו להוראת קבע. הם חייבים לאפשר לכם את זה. בטלו את כרטיסי האשראי שלכם וזרקו את הצ'קים. אם אתם חייבים צ'קים, הזמינו כרטיס רק עבור תשלום לגן או לשכר דירה למשל.

הקציבו לעצמכם סכום מזומן ועבדו איתו בכל החודש. גם אם תצטרכו להוציא עוד סכום, לפחות תדעו על כך ולא תגלו בסוף החודש.

אני חייבת להוסיף שעבור רוב המשפחות זה סעיף קשה ליישום. מי שמצליח לחיות ככה לאורך זמן יצא נשכר, אבל אם אתם מרגישים שזה קשה מדי, הקציבו לעצמם תקופה מוגבלת כדי לחיות כך, על מנת לצאת מהמצוקה המיידית.

אם אתם עצמאיים ואין לכם משכורת קבועה: בתחילת כל חודש, לפני שאתם מפקידים את הצ'קים של הלקוחות, עשו הערכת מצב ובדקו כמה כסף תוכלו להוציא השבוע. עשו זאת אחרי מחשבה ותכנון ולפי זה החליטו כמה מזומן למשוך ואיך תתנהלו החודש.

13. חסכו עכשיו לחופש הגדול (ותודה לשרית ניניו)

כדי להפוך את הטיפ הזה לישים, בואו ניקח בחשבון שני טיפוסים. הטיפוס האחראי והמתוכנן והטיפוס המופתע (כל שנה מחדש).

לטיפוס האחראי והמתוכנן, ותודה לאל שיש עדיין כאלה בינינו, כדאי לחסוך מדי חודש כבר מספטמבר סכום כסף עבור החופש הגדול והאימתני. כמה לחסוך? תלוי מה התכנית לחופש. חשבו את הקייטנות, את החופשה ואת הבזבוזים והוסיפו עוד עשרה אחוזים לכל החישוב הזה.

אבל יש גם את הטיפוס השני, הפחות מתוכנן, המייצג את רובנו. לא התכוננתם כל השנה לחופש הגדול? היכנסו למדיניות חסכון בחודשיים שלפני החופש. נכון, חג שבועות בפתח וסוף שנה והקיץ כבר באוויר, אבל אם לא תהדקו חגורה עכשיו, תקרסו בחופש הגדול. זה הזמן להכריז על חודשיים של צנע לקראת החופש הגדול ובחודשיים האלה לקנות רק מה שצריך.

14. תכננו קייטנות קהילתיות ומשפחתיות

אם אתם יכולים, תכננו כבר עכשיו את הלו"ז המלא של החופש הגדול יחד עם הקהילה, החברים והמשפחה הסובבים אתכם. למשל, בדקו האם יש תלמידי תיכון, בני דודים, שכנים או חברים, שרוצים לשמור על הילדים בתמורה לסכום נמוך.

בדקו גם האם אתם יכולים לעשות קייטנת הורים בתורות. למשל, אם אתם שלוש משפחות קרובות עם ילדים בערך באותו הגיל, בנו כבר עכשיו תכנית שבה מדי שבוע תיקח משפחה אחת את הילדים על עצמה. בשבוע הזה תוכלו לחלוק את הנטל כך שחצי מהשבוע תיקח האם חופש ותפעיל את הקייטנה בעצמה ובחצי השני האב ייקח את החופש ויפעיל את הקייטנה בעצמו. הרווחתם כך שלושה שבועות של קייטנה קהילתית ומגוונת ללא תשלום.

15. ערכו סיעור מוחות משפחתי

קשה לנו להגיד לילדים שלנו שצריך לחסוך. אולי זה בגלל שהבטחנו לעצמנו שאנחנו ניתן להם הכל, אולי בגלל התחרות שנוצרת לפעמים בין ילדים, אולי סתם כי אנחנו מפחדים להרגיש קמצנים. אבל דווקא לילדים יש את הרעיונות הטובים ביותר איך לחסוך וכשמשתפים אותם בתהליך, הם בדרך כלל לומדים על הדרך שיעור מדהים בכלכלה ואפילו נהנים מהגיבוש המשפחתי שנוצר סביב המטרה המשותפת.

שבו איתם על לימונדה וגייסו אותם למטרה. שתפו אותם, התייעצו איתם ושאלו איך הם יכולים לעזור בנטל. פתחו איתם קצת עיתונים ושאלו אותם מה הם חושבים על המצב ובקיצור, הפכו את כל הסיפור למעניין, מאתגר ומצמיח גם עבורם. בדקו ביחד איתם איך אפשר לצמצם את צריכת החשמל, לתכנן טיולים חסכוניים יותר או למצוא מקומות מיוחדים וזולים לקניות. ייתכן מאוד שתופתעו מהיצירתיות ומשיתוף הפעולה שלהם.

בהצלחה.

עוד כתבות בנושא בפורטל המשפחה הישראלי .