צילום: שי יחזקאל

20 סודות של האנשים שלא מזדקנים (או לפחות עושים את זה טוב יותר)

הם נראים צעירים, רעננים, נמרצים. תמיד מחייכים, ונראה שהם מתכוונים להישאר כאן לתמיד. מה סודם של האנשים הללו, שלא מזדקנים לעולם, ואיך תזהו אותם מרחוק?

אופטימיות משפיעה לטובה על תפקוד מערכת החיסון ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ואת הסיכון למוות בכלל (צילום: Shutterstock)
אופטימיות משפיעה לטובה על תפקוד מערכת החיסון ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ואת הסיכון למוות בכלל (צילום: Shutterstock)

1. הם לא יוצאים לשמש בלי כובע רחב שוליים ומשקפי שמש

העור שלהם נראה רענן, חלק ובעל גוון אחיד. לעור פנים נפלא יש אמנם סיבות רבות (ראו בהמשך), אבל אחד הכללים החשובים ביותר לשמירה על המראה הצעיר שלו הוא להימנע מחשיפה לקרני השמש המזיקות בשעות החמות, ובפרט לקרינה אולטרה סגולה מסוג UVA, שחודרת לעומק העור, גורמת לקמטים ומאיצה את הזדקנותו.

 

החשיפה לשמש פוגעת לא רק בעור אלא גם בעיניים. הקרינה האולטרה סגולה (UV) יוצרת נזק מתמשך וקשורה להתפתחות פטריגיום (רקמה צלקתית הצומחת על פני הקרנית), לקטרקט ולניוון רשתית הקשור לגיל. זו הסיבה לכך שכמעט לא תראו אותם מסתובבים בחוץ בין 10:00 ל־16:00, ואם כן, הם תמיד יהיו חמושים במשקפיים ובכובע רחב שוליים כדי להגן על עור הפנים, הצוואר והעיניים, וימרחו על העור מסנן קרינה בעל SPF30 לפחות.

 

2. אבל ב־08:00 בבוקר תתפסו אותם יושבים בחוץ בחולצה קצרה

לצד הרווח בצמצום החשיפה לשמש והשימוש בתכשירי הגנה יש גם הפסד: הגוף לא מייצר מספיק ויטמין D, הנוצר בעקבות חשיפה לשמש ונחוץ לתפקודן התקין של מערכות רבות בגוף, כולל מערכת החיסון. חסר בו עלול לגרום לסיכונים כמו יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, אוסטיאופורוזיס וסרטן השד. עדויות חדשות אף הראו קשר בין מחסור בוויטמין D לחומרת מחלת הקורונה. נמצא שככל שרמותיו בגוף היו נמוכות יותר, כך חומרת המחלה הייתה גבוהה יותר. לכן אחת הדרכים להאריך ימים ולשמור על בריאות טובה היא לדאוג שלגוף לא יהיה חסר בוויטמין הזה.

 

חסר בוויטמין D עלול לגרום לסיכונים כמו יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, אוסטיאופורוזיס וסרטן השד. עדויות חדשות אף הראו קשר בין מחסור בוויטמין D לחומרת מחלת הקורונה  (צילום: Shutterstock)
    חסר בוויטמין D עלול לגרום לסיכונים כמו יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, אוסטיאופורוזיס וסרטן השד. עדויות חדשות אף הראו קשר בין מחסור בוויטמין D לחומרת מחלת הקורונה (צילום: Shutterstock)

     

    אז מה עושים אותם צעירים נצחיים?

    • חלקם נחשפים מדי יום ובאופן מבוקר לשמש, בחולצה קצרה ובלי מסנן קרינה, בשעות שבהן הקרינה נמוכה יחסית (עד 08:00 ומ־16:00). מחקר מ־2017 שפורסם בכתב העת Science of The Total Environment, מצא שבקיץ מספיקות 10 דקות של חשיפה לשמש כדי להשיג את רמות ויטמין D הנחוצות לגוף בלי להזיק לעור. בחודשי החורף, החל באוקטובר, יידרשו 30 דקות לחשיפה (הנתונים מתייחסים לאנשים בעלי סוג עור 3, השכיח ביותר בספרד, שם התבצע המחקר).
    • הם משלבים בתפריט מזונות עשירים בוויטמין D, כמו דגים (טונה, סרדינים), מוצרי חלב מועשרים, ביצים, טחול ואיברים פנימיים.
    • רבים מהם מבקשים מהרופא בדיקת דם לגילוי רמות הוויטמין בגופם, ואם נמצא חסר, נוטלים אותו כתוסף יומי לאחר שהרופא קבע את המינון המתאים עבורם.

     

    3. אתם הולכים לרופא רק כשאתם מרגישים רע? הם הולכים לרופא גם כשהם מרגישים מצוין

    אם תשאלו אותם למה, הם יאמרו לכם שאבחון מוקדם עשוי להציל חיים. אמנם כרגע, טפו טפו טפו, הם מרגישים במיטבם, אבל מי יודע מה יהיה מחר? לכן הם מקפידים על בדיקות תקופתיות (מעקב אחר משקל, ספירת דם, בדיקת שומנים בדם, בדיקת שיניים, בדיקת עיניים, בדיקת עור ועוד), כדי למנוע ולאתר מחלות ומצבים רפואיים שונים מבעוד מועד, ובמידת הצורך, שוב טפו טפו טפו, לטפל בהם בשלבים מוקדמים.

     

    4. עישון מבחינתם זה Big No No

    הסיכון של מעשנים מתחת לגיל 40 ללקות בהתקף לב גדול פי חמישה בהשוואה ללא מעשנים. המעשנים הם גם בסיכון הגבוה ביותר לפתח מחלות ריאה ודרכי נשימה הפוגעות משמעותית באיכות החיים

    אל תעזו להציע להם סיגריה, וגם אל תעשנו לידם (אלא אם כן אתם מעוניינים להבריח אותם מכם הכי רחוק שרק אפשר). האנשים האלה מודעים היטב לנזקי העישון בכלל ולעור הפנים בפרט. מבין הנזקים האסתטיים: היווצרות קמטים מסביב לפה בשל תנועת היניקה בזמן שאיפת העשן, הקטנת אספקת הדם לעור הפנים הגורמת לירידה באספקת חומרי מזון החיוניים לעור ולפגיעה בתהליך ההתחדשות הטבעי שלו,

    וכן הצהבת העור והשיניים.

     

    אבל הנזקים האסתטיים האלה מתגמדים לעומת הנזקים מקצרי החיים הכרוכים בעישון. הסיכון של מעשנים מתחת לגיל 40 ללקות בהתקף לב גדול פי חמישה בהשוואה ללא מעשנים. המעשנים הם גם בסיכון הגבוה ביותר לפתח מחלות ריאה ודרכי נשימה שאינן גורמות בהכרח למוות מיידי אך פוגעות משמעותית באיכות החיים. אגב, גם עישון של סיגריה אחת ביום הוכח כמקצר חיים.

     

    5. את קרם האנטי אייג'ינג שלהם הם קונים במרשם רופא

    שגרת הטיפוח שלהם כוללת שימוש בקרם המכיל רטינואידים 2־3 פעמים בשבוע. הרטינואידים הם קבוצת תרכובות המופקות מוויטמין A, ובמחקרים שנערכו עליהם נמצא כי הם משפרים את מראה העור בכמה דרכים: מעודדים צמיחה של תאי עור צעירים, מאיצים את ייצור הקולגן והאלסטין ובכך תורמים למיצוק העור ולגמישותו, מעבים את שכבות העור ומבהירים כתמי שמש.

      

    כדי ליהנות מיתרונות הרטינואידים לא צריך לקפוץ לרשת הפארם ולהוציא הון על קרם של חברת קוסמטיקה יוקרתית, מה שצריך זה להגיע לרופא עור ולבקש מרשם לרטין A או רטאוויט

    אבל כדי ליהנות מיתרונות הרטינואידים לא צריך לקפוץ לרשת הפארם ולהוציא הון על קרם של חברת קוסמטיקה יוקרתית, מה שצריך זה להגיע לרופא עור ולבקש מרשם לרטין A או רטאוויט. תכשירים אלה מכילים ריכוז גבוה יותר של רטינואידים בהשוואה לרטינול המצוי במוצרי קוסמטיקה, ולכן יעילותם גבוהה יותר. ולמה במרשם? בגלל העוצמה והיעילות, השימוש בתכשירים אלה מחייב כמה כללי זהירות ובהם הימנעות מחשיפה לשמש.

     

    6. הם נוטלים ויטמין C כדי לשמור על עור קורן ורענן יותר

    מלבד היותו נוגד חמצון יעיל במיוחד המגן על העור מפני נזקי השמש, הוויטמין הזה, שמכונה גם "ויטמין החיים", תורם להאצת ייצור הקולגן, חלבון המהווה חלק מרקמת החיבור בגוף ותורם לגמישות העור. מגיל 30 ייצור הקולגן בגוף הולך ופוחת, וכתוצאה מכך העור מתחיל לאבד מהאלסטיות שלו ומתחילים להיווצר קמטים. בנוסף, ויטמין C מעכב ייצור בלתי מבוקר של מלנין ואת שלב החמצון ביצירת מלנין, וכך תורם לצמצום כתמי פיגמנטציה.

     

    שימוש בתכשירים המכילים ויטמין C באופן קבוע ומגיל צעיר יחסית תורם להבהרת העור, מקנה לו זוהר ומעודד את ייצור הקולגן. (צילום: Shutterstock)
      שימוש בתכשירים המכילים ויטמין C באופן קבוע ומגיל צעיר יחסית תורם להבהרת העור, מקנה לו זוהר ומעודד את ייצור הקולגן.(צילום: Shutterstock)

       

      שימוש בתכשירים המכילים ויטמין C באופן קבוע ומגיל צעיר יחסית תורם להבהרת העור, מקנה לו זוהר ומעודד את ייצור הקולגן. ההשפעה של ויטמין C גדולה יותר כשמורחים אותו על העור, אולם לדברי חוקרים גם בנטילה כתוסף דרך הפה הוא עשוי להועיל.

       

      7. הם הולכים לישון בכל יום באותה שעה ומתעוררים למחרת בשעה קבועה

      יש להם שגרת שינה קבועה והם לא מתביישים בכך. לא יהיה אירוע שישאיר אותם ערים כל הלילה, והסיכוי שהם יאריכו את שנתם מעבר ל־7־9 שעות קלוש ביותר. במחקרים נמצא כי הקפדה על שעות שינה קבועות, במשך כל ימות השבוע, תורמת להפחתת הסיכון לעודף משקל, מתח נפשי, השמנה, עלייה בלחץ הדם, סוכרת ומחלות לב. עוד נמצא כי המצב האופטימלי לצורך איזון מערכות הגוף הוא שמירה על שגרת שינה קבועה - ללכת לישון באותו הזמן בכל לילה ולהתעורר באותה שעה בבוקר, כולל בסופי השבוע.

       

       במחקרים נמצא כי הקפדה על שעות שינה קבועות, במשך כל ימות השבוע, תורמת להפחתת הסיכון לעודף משקל, מתח נפשי, השמנה, עלייה בלחץ הדם, סוכרת ומחלות לב (צילום: Shutterstock)
        במחקרים נמצא כי הקפדה על שעות שינה קבועות, במשך כל ימות השבוע, תורמת להפחתת הסיכון לעודף משקל, מתח נפשי, השמנה, עלייה בלחץ הדם, סוכרת ומחלות לב(צילום: Shutterstock)

         

        8. במיטה שלהם תמצאו מצעי משי וכריות ייעודיות למזעור "מעיכת" הפנים במהלך השינה

        על פי מחקר שנערך על ידי האגודה האמריקאית לכירורגיה פלסטית אסתטית (ASAPS) ופורסם ב־2016, כשאנחנו ישנים על הצד או על הבטן מופעלים על הפנים כוחות של לחץ ודחיסה שעם הזמן גורמים לקמטים. קמטים אלה מעמיקים עם הזמן בשל החזרה הקבועה על אותה תנוחה שמעודדת קמטים, בפרט בגילאים מבוגרים יותר שבהם העור מאבד מגמישותו.

         

        הצעירים הנצחיים לא ישנים בתנוחת כפיות או עובר אלא משתרעים על הגב. מאחר שקשה לתרגל שינה קבועה על הגב למשך כל הלילה, חלקם נעזרים בכריות ייעודיות למזעור "מעיכת" הפנים על הכרית במהלך השינה ועוטפים אותה בציפית משי. ציפיות משי אינן סופגות לחות כמו בדי כותנה, ולכן הלחות בעור נותרת. בנוסף, המשי יוצר פחות חיכוך עם העור לעומת בדים אחרים, ובכך מסייע במניעת סימנים על העור שעלולים ליצור קמטים.

         

        9. הם אופטימיים חסרי תקנה

        לא משנה לאיזה מידע הם נחשפים, הם תמיד יראו את חצי הכוס המלאה. ממחקרים עולה שאנשים בעלי השקפת עולם חיובית לא רק מאריכים שנים, אלא גם זוכים להעביר את ימיהם בבריאות טובה יותר. נמצא כי אופטימיות משפיעה לטובה על תפקוד מערכת החיסון ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ואת הסיכון למוות בכלל. מנגד, מחקרים אחרים הראו שחשיבה פסימית, המלווה ברגשות שליליים וסטרס מתמשך, מגבירה את הסיכון למוות מוקדם ולהתפתחות מחלות הקשורות לגיל, כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב ואלצהיימר.

         

        אופטימיות משפיעה לטובה על תפקוד מערכת החיסון ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ואת הסיכון למוות בכלל. (צילום: Shutterstock)
          אופטימיות משפיעה לטובה על תפקוד מערכת החיסון ומפחיתה את הסיכון למחלות לב ואת הסיכון למוות בכלל.(צילום: Shutterstock)

           

          10. הם יודעים לפתח יחסי חברות עם עמיתים לעבודה

          יש להם יחסים טובים עם עמיתיהם לעבודה. הם יושבים לאכול יחד איתם, שותים איתם קפה ומפתחים איתם שיחות על נושאים שאינם קשורים רק לעבודה, כולל החיים האישיים. מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב ב־2011, מצא כי סביבה תומכת של חברים לעבודה לא רק מגבירה את התפוקה ואת המוטיבציה, אלא גם מנבאת סיכון נמוך יותר לתמותה לאורך זמן.

           

          החוקרים, מהפקולטה לניהול בשיתוף אנשי שירותי בריאות כללית, אספו מידע על 800 עובדים בריאים שניגשו לבדיקות תקופתיות במשך 20 שנה (מ־1988 עד 2008). במקביל לבדיקות הגופניות התבקשו הנבדקים להשיב על שאלוני בריאות ועל שאלונים פסיכולוגיים ותעסוקתיים. מניתוח הממצאים, שהתבסס גם על נתוני תחלואה ותמותה רשמיים מהמדינה, עולה כי נבדקים שדיווחו על עבודה בסביבה לא תומכת (מעשית ורגשית) היו בסיכון גבוה פי 2.4 למות לעומת אלה שדיווחו על סביבה תומכת.

           

          11. יש להם אופי והם עקשנים גדולים

          מדובר בטיפוסים עם אישיות חזקה, ובעיקר באנשים עקשנים. במחקר שפורסם ב־2019 בכתב העת International Psychogeriatrics, הוכיחו מדענים כי אחד המפתחות לבריאות טובה ולאריכות ימים הוא נפשי ותלוי בתכונות אופי. החוקרים ערכו סדרת בדיקות וראיונות לקשישים בני 90־101 מאזורים כפריים בדרום איטליה וביקשו מהם לתאר את האישיות ואת אורח החיים שלהם. לאחר ניתוח הממצאים מצאו החוקרים שלרוב הקשישים יש כמה תכונות משותפות, כמו אופטימיות, מוסר עבודה גבוה, קשר חזק עם בני המשפחה, זיקה לדת וגם עקשנות. באשר לעקשנות ציינו החוקרים כי זו תכונה פסיכולוגית רבת ערך התורמת לאריכות ימים משום שאנשים אלה אינם מוטרדים באשר למה שאחרים חושבים עליהם, ולכן חיים עם עצמם בשלום וסובלים פחות מסטרס.

           

          12. מכל תחומי הפעילות הגופנית הם מעדיפים את הספורט הלבן

          פעילות גופנית, מכל סוג שהוא, היא חלק בלתי נפרד משגרת היומיום שלהם, אבל אם תשאלו אותם, הם מעדיפים יותר מכל את הספורט הלבן. במחקר שנערך בדנמרק ופורסם ב־2018 בכתב העת Mayo Clinic Proceedings, נמצא כי בחירה בטניס כפעילות גופנית או במשחקי כדור חברתיים אחרים, יכולה להוסיף כעשר שנים לתוחלת החיים בהשוואה לפעילויות כושר אייקוניות יותר כמו ריצה או שחייה.

           

          החוקרים, שעקבו אחר כ־9,000 איש במשך 25 שנה, מצאו כי משחק הטניס הוסיף 9.7 שנים בממוצע לתוחלת החיים, אחריו בדמינטון (תוספת של 6.2 שנים) ואחריהם כדורגל (4.7 שנים). לדברי החוקרים, פעילויות אלה מחייבות אינטראקציה חברתית בדרך משחקית, ומשחק חברתי הוא תרופה טבעית להפחתת לחץ.

           

          במחקר שפורסם ב־2018 נמצא כי משחק הטניס הוסיף 9.7 שנים בממוצע לתוחלת החיים  (צילום: Shutterstock)
            במחקר שפורסם ב־2018 נמצא כי משחק הטניס הוסיף 9.7 שנים בממוצע לתוחלת החיים (צילום: Shutterstock)

             

            אגב, אם טניס זה לא כוס התה שלכם, אל תיכנסו ללחץ. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים כי די ב־30 דקות ביום, במצטבר, של פעילות גופנית מתונה (הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים), כדי ליהנות מהיתרונות הגלומים בכושר. לא מוצאים 30 דקות בלו"ז? בצעו פעילות במשך עשר דקות, שלוש פעמים ביום. בנוסף חפשו הזדמנויות להניע את הגוף ולהעלות את קצב הלב, כמו טיול עם הכלב, עלייה במדרגות במקום במעלית או חנייה רחוקה מהיעד.

             

            13. כשהם לא במכון הכושר הם קוראים ספר

            הם מדברים על ספרים שהם קוראים, ולא כדי לעשות עליכם רושם. הם באמת קוראים! וזה מאריך להם את החיים. כך נמצא במחקר שפורסם ב־2016 בכתב העת Social Science & Medicine וכלל 3,635 משתתפים מעל גיל 50.

             

            החוקרים, מאוניברסיטת ייל, חילקו את המשתתפים לשלוש קטגוריות: אלה שלא קראו ספרים כלל, אלה שקראו ספרים עד 3.5 שעות בשבוע, ואלה שקראו במשך יותר מ־3.5 שעות בשבוע, ועקבו אחריהם במשך 12 שנים. נמצא כי המשתתפים שקראו כחצי שעה ביום היו בסיכון נמוך יותר ב־17% למות במשך תקופת המחקר לעומת אלה שלא קראו ספרים כלל, וכי אלה שקראו מעבר ל־3.5 שעות בשבוע, הפחיתו את הסיכון שלהם לתמותה ב־23%.

             

            המשתתפים במחקר שקראו מעבר ל־3.5 שעות בשבוע, הפחיתו את הסיכון שלהם לתמותה ב־23% (צילום: Shutterstock)
              המשתתפים במחקר שקראו מעבר ל־3.5 שעות בשבוע, הפחיתו את הסיכון שלהם לתמותה ב־23%(צילום: Shutterstock)

               

              החוקרים מעריכים שככל הנראה קריאת ספרים יוצרת מעורבות קוגניטיבית שמשפרת את אוצר המילים, כישורי החשיבה והריכוז. הקריאה גם מעוררת אמפתיה ומשפיעה לטובה על התפיסה החברתית ועל האינטליגנציה הרגשית. כל אלה מסייעים לאנשים שקוראים ספרים להישאר על כדור הארץ זמן רב יותר.

               

              14. כשתזמינו אותם לארוחת ערב, הם יבקשו להגיע לקפה שאחרי...

              לא משום שהם מזלזלים ביכולות הקולינריות שלכם, הם פשוט אימצו לעצמם את דיאטת הצום לסירוגין, שנחקרה רבות בשנים האחרונות. כך לדוגמה, במאמר שפורסם בדצמבר 2019 בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine, סקרו שני חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס 20 שנות מחקר על הרגלי צום בחלק משעות היום. הם מצאו בסיס מדעי איתן לכך שדיאטה המבוססת על אכילה במשך שמונה שעות וצום ב־16 השעות הנותרות תורמת לעיכוב ההזדקנות שלנו. בין היתרונות שהוצגו במחקר: איזון לחץ הדם, שיפור הזיכרון, ירידה במשקל, שמירה על בריאות הלב.

               

              במחקר שפורסם ב־2019 נמצא כי דיאטה המבוססת על אכילה במשך שמונה שעות וצום ב־16 השעות הנותרות תורמת לעיכוב ההזדקנות שלנו (צילום: Shutterstock)
                במחקר שפורסם ב־2019 נמצא כי דיאטה המבוססת על אכילה במשך שמונה שעות וצום ב־16 השעות הנותרות תורמת לעיכוב ההזדקנות שלנו(צילום: Shutterstock)

                 

                יש לציין כי הדעות עדיין חלוקות באשר ליתרונות דיאטת הצום. בין השאר טוענים המתנגדים כי טרם נאספו נתונים המספקים תמונה רחבה של השפעותיה. בנוסף, לדבריהם הצום עלול לעורר את הרצון לפצות את עצמנו באכילה מופרזת, לא מבוקרת, המבוססת על מזונות עתירי סוכר ושומן.

                 

                15. התזונה המועדפת עליהם: ים תיכונית

                רבים מ"הצעירים" שלנו מאמצים את תזונתם של תושבי האי היווני איקריה, שנחשב לאחד מחמשת המקומות (לצד סרדיניה, חצי האי ניקויה שבקוסטה ריקה, אוקינווה שביפן ולומה לינדה שבדרום קליפורניה), שהוגדרו בשנות ה־90 על ידי הדמוגרף הבלגי מישל פולן כ"כאזורים כחולים", כאלה שתושביהם מאריכים חיים ושומרים על איכותם, יותר מבכל מקום אחר העולם.

                 

                מאמצים את תזונתם של תושבי האי היווני איקריה, שנחשב לאחד מחמשת המקומות שתושביהם מאריכים חיים (צילום: Shutterstock)
                  מאמצים את תזונתם של תושבי האי היווני איקריה, שנחשב לאחד מחמשת המקומות שתושביהם מאריכים חיים(צילום: Shutterstock)

                   

                  את אחד ההסברים הבולטים לכך תמצאו בצלחת שלהם: הם ניזונים מתזונה ים תיכונית קלאסית המבוססת על שמן זית, ירקות ופירות טריים, קטניות ועשבי בר. הם ממעטים בצריכת בשר ומוצרי חלב (למעט חלב עזים). בנוסף הם שותים "תה הרים" - חליטה המסייעת באיזון לחץ הדם ומבוססת על צמחים עשירים בנוגדי חמצון כמו מרווה, רוזמרין, מיורן ומנטה.

                   

                  16. יש להם סיבה להתעורר בבוקר

                  מחקר שפורסם בכתב העת Psychological Science ב־2014 קבע חד משמעית: תחושת משמעות מאריכה חיים. במחקר בדקו החוקרים, אמריקאים וקנדים, נתונים שנאספו מ־6,000 משתתפים לאורך 14 שנה. הנבדקים נשאלו באשר לתחושת המשמעות שהם חווים והאם יש להם מטרות שמניעות אותם להתעורר בבוקר.

                   

                  נתונים אלה הוצלבו עם נתוני התמותה של המשתתפים באותן שנים. הממצאים הראו כי משתתפים שדיווחו על תחושת משמעות בחייהם היו בעלי שיעור תמותה נמוך יותר בקרב כל קבוצות הגיל, צעירים וזקנים כאחד. לדברי החוקרים, המחקר מצביע על כך שגם בהיעדר מסגרת מסודרת של עבודה, מצב האופייני לגיל השלישי, חשוב לייצר תכלית לחיים על ידי הצבת מטרות שישמשו מוטיבציה לקום לבוקר של יום חדש.

                   

                  יש לנו 20 דרכים למציאת משמעות החיים. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Andreas Rentz/GettyimagesIL)
                  יש לנו 20 דרכים למציאת משמעות החיים. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Andreas Rentz/GettyimagesIL)

                   

                  17. לא תתפסו אותם בלי בקבוק מים ביד

                  הם מרווים את הגוף שלהם במים צלולים. לא משקאות דיאט, לא מיצים ממותקים, ומאלכוהול הם נהנים רק באירועים מיוחדים וגם אז במתינות — כוסית עד שתיים. אם תבקשו הסבר לבחירה האדוקה שלהם במים, הם ינמקו כי אחרי החמצן, המים שמעורבים בתהליכים פיזיולוגיים רבים הם המרכיב החשוב ביותר עבור הגוף והבריאות. והם צודקים. כשהגוף רווי, אנחנו חיוניים יותר, ערניים ומרוכזים, הביצועים שלנו באימוני הכושר טובים יותר, ואנחנו שומרים כך על תפקוד טוב יותר של המפרקים והסחוסים. מעבר לכל אלה, המים ממלאים את הקיבה ומקנים לנו תחושת שובע.

                   

                  כשהגוף רווי, אנחנו חיוניים יותר, ערניים ומרוכזים, הביצועים שלנו באימוני הכושר טובים יותר, ואנחנו שומרים כך על תפקוד טוב יותר של המפרקים והסחוסים  (צילום: Shutterstock)
                    כשהגוף רווי, אנחנו חיוניים יותר, ערניים ומרוכזים, הביצועים שלנו באימוני הכושר טובים יותר, ואנחנו שומרים כך על תפקוד טוב יותר של המפרקים והסחוסים (צילום: Shutterstock)

                     

                    18. הם לא מתחמקים משמרטפות לנכדים

                    לא רואים עליהם שהם כבר סבא וסבתא לנכדים, אבל זו האמת. הם גם גאים בכך, ולמרות שיש להם חיים מלאים, הם לא יוותרו על בילוי עם הנכדים. וזה גם ישתלם להם. כך לדוגמה, במחקר שפורסם בכתב העת Evolution and Human Behavior ב־2017, נמצא כי בקרב סבים וסבתות הלוקחים חלק פעיל בגידול הנכדים (עזרו, שמרו או טיפלו), הסיכון לתמותה נמוך ב־37% לעומת אלה שאינם מעורבים בגידול הנכדים ואלה שאין להם נכדים. בסיכום ציינו החוקרים כי היעדר קשר כלשהו לנכדים עלול להשפיע על הבריאות באופן שלילי. ההסבר קשור במנגנון שיש לו שורשים עמוקים, בעבר האבולוציוני שלנו, כשטיפול בילדים היה קריטי להישרדות המין האנושי.

                     

                    נמצא כי בקרב סבים וסבתות הלוקחים חלק פעיל בגידול הנכדים (עזרו, שמרו או טיפלו), הסיכון לתמותה נמוך ב־37% לעומת אלה שאינם מעורבים  (צילום: Shutterstock)
                      נמצא כי בקרב סבים וסבתות הלוקחים חלק פעיל בגידול הנכדים (עזרו, שמרו או טיפלו), הסיכון לתמותה נמוך ב־37% לעומת אלה שאינם מעורבים (צילום: Shutterstock)

                       

                      19. הם יודעים לנהל את הלחצים הנפשיים שלהם

                      למרות השם הרע שיצא לסטרס, מחקרים מהשנים האחרונות מראים שלא כל סטרס הורג, וכי יש מתח נפשי שלילי שעלול להזיק לבריאות, ויש מתח חיובי שעשוי לתרום לה. במצב של סטרס מתמשך הגוף מפריש רמות גבוהות של הורמון הסטרס קורטיזול, שעלול לשבש את תפקודי מערכות הגוף השונות. הוא עלול לפגוע במערכת החיסונית, לגרום להפרעות שינה, בעיות עיכול, עלייה בלחץ דם, כאבי גב, לחץ בחזה, ובמקרים חמורים אפילו לשבץ מוחי, להתקף לב, ואף להתפרצות סוכרת מסוג 2.

                       

                      נעזרים בפעילות גופנית לניהול הסטרס (צילום: Shutterstock)
                        נעזרים בפעילות גופנית לניהול הסטרס(צילום: Shutterstock)

                         

                        אבל סטרס יכול להיות גם חיובי, כי הוא מדרבן אותנו ומניע לפעולה, זאת כל עוד מנהלים אותו בתבונה. אותם "צעירים נצחיים" פשוט יודעים איך לנהל את הלחץ הנפשי. הם נעזרים בשיטות הרפיה שונות, כמו דמיון מודרך, תרגילי נשימות, מדיטציה, יוגה ופעילות גופנית. נוסף על כך, גם הדרך שבה הם מסתכלים על החיים מסייעת להם: הם לוקחים הכל בפרופורציה ויודעים לתעדף משימות ולנצל את הזמן ביעילות כך שיישאר להם די זמן לרגיעה.

                         

                        20. איך תדעו אם האדם שפגשתם הוא אכן "צעיר נצחי" או פייק? בקשו ממנו לבצע תרגיל קטן ופשוט

                        בקשו ממנו לשבת על הרצפה בישיבה מזרחית ולקום בלי לגעת ברצפה. לפי מחקר שהתפרסם בכתב העת European Journal of Prevention Cardiology ב־2012, התרגיל הזה מהווה אינדיקציה למצב הגופני שלנו ואף עשוי לנבא את תוחלת החיים הצפויה. כך למשל, לטענת החוקרים, מי שיצליח לבצע את התרגיל בשלמותו, כלומר לקום מישיבה לעמידה בלי להיעזר בידיים עשוי להרוויח שש שנים נוספות מעבר למה שייעד לו הגורל. לדברי החוקרים, התרגיל מספק מדד לשיווי המשקל וכוח השרירים, המהווים אינדיקטור חשוב לבריאות הכללית ולתוחלת החיים הצפויה.

                         

                        יש לסייג ולומר שהמבקרים למחקר טוענים כי אנשים המבצעים את התרגיל בשלמותו הם פשוט בעלי כושר גופני טוב, וכי הקפדה על פעילות גופנית, ללא קשר לתרגיל, הוכחה באינספור מחקרים, על מיליוני אנשים בעולם, כמאריכה חיים וכמשפרת את איכותם.

                         

                        ייעוץ מקצועי:

                        • ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה, שירותי בריאות כללית
                        • ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר
                        • ד"ר אמיר דגן, מנהל פנימית ב', בית החולים הציבורי אסותא אשדוד
                        • יואב אבידר, מנכ"ל הג'ימנסיה, בית הספר להסמכת מאמני כושר ותנועה מקבוצת הולמס פלייס

                         

                          המזדקנים החדשים: איזה אייג'-טייפ אתם ולמה בכלל כדאי לכם לדעת?

                           

                          יך זיהוי מוקדם של הטיפוס שלכם יכול להשפיע על תוחלת החיים שלכם ואיכותם? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)
                          יך זיהוי מוקדם של הטיפוס שלכם יכול להשפיע על תוחלת החיים שלכם ואיכותם? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)

                           

                           

                           

                          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                           
                          הצג:
                          אזהרה:
                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד