




הקיץ מחלק את הישראלים לשלוש קבוצות.
1. אלה שבשבילם, זאת ההזדמנות היחידה לבריחה נטולת דאגות מהלוונט. הרבה אלכוהול עם אופציה של הרבה סמים קלים, ביחס הפוך למספר פריטי הלבוש שייארזו במזוודה. תיכוניסטים וסטודנטים תופסים מקום גדול בקבוצה הזאת.
2. אנשי סוף הקיץ: נאלצים להידחק לצוהר המאולץ של השבועיים האחרונים של אוגוסט, ולקחת את החופשה דווקא אז (עד היום לא הבנתי איך לא קם הגאון שיפתח קייטנה רק באותם שבועיים). אלה בעיקר משפחות עם ילדים קטנים, כלומר 70% מעם ישראל.
3. המחרימים: עצם המחשבה על עמידה של שעות בתורים אינסופיים, דחיפות בנתב״ג וצווחות בעברית באמצע הלובר גורמת להם בחילות וזיעה קרה. רווקים והדוניסטים - נכון, זה אתם.
אם אתם בקבוצה 1 ו-2, ועוברים בקרוב בנתב"ג כדי להימלט לערים תוססות, ואפילו אמיצים כדי לעמוד בתור לתערוכות הטובות של הקיץ - הסקירה הזאת היא בשבילכם. והיא גם למען מי שמסוגל לברוח לשעתיים של עיצוב בין היער השחור ליורו-דיסני. הנה אסופה עכשווית של 20 תערוכות ואירועי עיצוב בינלאומיים. תיהנו!
יולי
Stanley Kubrick
שלוש תערוכות מעניינות נפתחו בימים אלה במוזיאון העיצוב בלונדון. הגדולה, המסקרנת והמדוברת היא תערוכת מחווה לבמאי הבריטי סטנלי קובריק, שהשנה מציינים 20 שנה למותו.
האוצרים מבקשים לחשוף את האופן הייחודי שבו תכנן ועיצב הבמאי הנודע את סרטיו, על כל שרשרת המזון שבתהליך – החל באדריכלות הלוקיישנים, דרך עיצוב החללים, ועד לגרפיקת הכתוביות ומוצרים טכנולוגיים שיצר בסרטיו פורצי הדרך.
זו אינה תערוכה ראשונה על קובריק, שהלך לעולמו אחרי 50 שנות יצירה ו-16 סרטים שחלקם נכנסו להיכל התהילה של הקולנוע במאה ה-20, אבל היא בהחלט תערוכה תקדימית במוזיאון שמוקדש לעיצוב.



קובריק נחשב לדמות טוטאלית ואובססיבית בכל מה שקשור לעיצוב ואסתטיקה, ונודע כפדנט שאין ולו דבר אחד שעלול להיכנס "במקרה" לפריימים שלו.
אולי משום שסבל מחרדת טיסות, הוא לא הרבה לצאת מלונדון, והייתה לו יכולת נדירה כמו של זיקית להפוך את הבירה הבריטית ללוקיישן של מקומות רחוקים ממנה – אם זו מנהטן ב״עיניים עצומות לרווחה״, או וייטנאם ב״מטאל ג׳אקט״.
המבקרים יזכו לתיעוד מרתק של עיצוב סצנות איקוניות משני הסרטים האלה, לצד יצירות מופת כמו "תפוז מכני", "הניצוץ" ו"2001: אודיסיאה בחלל". אם לא די בכך, הרי שהאוצרים בחרו כ-700 חפצים נדירים, בהם סרטים, ראיונות, מכתבים ותצלומים, כדי לשקף לא רק את יחסיו המיוחדים של קובריק עם אנגליה ולונדון כמקור השראה, אלא גם את התרומה האדירה שלו לעיצוב, לאדריכלות וכמובן לקולנוע. השפה העיצובית שהוא ניסח לפני עשרות שנים לא איבדה מהרלבנטיות שלה גם היום.
שימו לב: חלק מחדרי התערוכה מכילים סצנות שאינן מתאימות לקטינים.
Cornflakes to Cola
זה קרה ב-1950. רשת הסופרמרקטים Sainsbury's פתחה חנות בשירות עצמי, וזו הייתה הפעם הראשונה שהצרכנים הבריטים יכלו לשרת את עצמם ישירות מן המדפים.
תקופה זו, של השנים שבאו לאחר מלחמת העולם השנייה, נחשבת למכוננת בתחום עיצוב המוצר. מוצרי המדף היו צריכים לא רק להתמודד עם השפע המתרחב ועם התחרות על לכידת תשומת הלב של הצרכן על המדף, אלא גם ״לתקשר״ מידע באופן עצמאי.
Sainsbury's השכילה להבין זאת מהר. ב-1963 הוקם צוות עיצוב פנימי בחברה, בראשות המעצב הגרפי פיטר דיקסון, לצדו של המנכ"ל ג'ון סיינסבורי, שהיה אחראי גם על עיצוב זהות המותג - ממדי העובדים ועד משאיות האספקה.
הרשת חוגגת השנה 150 שנה להיווסדה. התערוכה היא קפסולת זמן, שמציגה תיעוד רב ואת העיצובים הישנים לכרזות ואריזות המותג. כולם נראים, גם היום, יותר עדכניים ואפקטיביים מדומיהם הישראלים הנוכחיים.
Made In 2019
התערוכה השלישית של מוזיאון העיצוב הבריטי מציינת 30 שנה להיווסדו. ראשי המוסד ביקשו מ-30 מעצבים ידועים – ותיקים וצעירים – לעצב סמל עם הספרות 30. בין המשתתפים: קוונטין בלייק, פיטר סוויל ואנטוני גרומלי.
נעילה: 15 בספטמבר
Design Museum London
from 10.00 to 18.00 – last entry 17.00.
224 - 238 Kensington High Street
London W8 6AG, UK
World Illustration Awards 2019 Exhibition
זו כנראה תערוכת פרסי האיור הגדולה בעולם. בכל שנה ניגשים אליה כ-3,000 מאיירים מ-75 מדינות.
התערוכה העולמית, בחסות איגוד המאיירים העולמי ובשיתוף מגזין האיור Directory of Illustration, תציג השנה את 200 הפיינליסטים לפי קטגוריות, ובראשם כמובן הזוכים.
נעילה: 28 ביולי
Somerset House
Strand, London
WC2R 1LA, UK
Visual Memoranda:
A Sampling of Posters from the IBM Poster Program: 1969-1979
אוסף נדיר של כרזות משנות ה-60 המאוחרות של ענקית המיחשוב IBM, שהייתה חברה פורצת דרך באותן שנים. כשהיא מוקפת בהילה הזו, פנתה החברה למעצבים גרפים בולטים וחדשנים – ממש כמו הטכנולוגיה שהיא הוציא לעולם – כדי שיעצימו את התדמית של יבמ כארגון מתוחכם ויעיל.
בין היועצים והמעצבים שאותם שכר נשיא החברה, תומאס ג'יי ווטסון ג'וניור, היו אליוט נויס, מעצבים הרהיטים צ'ארלס וריי איימס, וגם פול רנד (שעיצב את הלוגו המפורסם של IBM המזוהה עד היום איתה).
Type Directors Club
347 W 36th St Suite 603
New York, NY 10018United States
Too Fast to Live, Too Young to Die: Punk Graphics, 1976-1986
יותר מארבעה עשורים אחרי שהפאנק השתלט על סצינות המוזיקה של ניו יורק ולונדון, השפעתו על התרבות הפופולרית מעולם לא הייתה כה מהדהדת.
תחייתה של תרבות הפאנק, שהפכה לטרנד עיצובי שהשתלט על כמעט כל זירה, תעמוד במרכז התערוכות של המוזיאון לעיצוב בניו יורק. התערוכה בוחנת את השפה החזותית של פאנק באמצעות מאות עיצובים גרפיים של אלבוי ויניל, פוסטרים, מגזינים ועלונים שקראו תיגר על החלקלקות המסחרית של עולם התקשורת בזמנו.
MAD
2 Columbus Circle
New York, NY 10019
Creatures Made to Measure
שייקספיר השריש את הקלישאה שחיות וילדים תמיד יגנבו את ההצגה, אבל ספק אם אפילו הוא ניבא את מערכת היחסים העתידית בין בעלי חיים למעצבים. בתערוכה ״יצורים לפי מידה״ (תרגום חופשי), שנפתחה במוזיאון העיצוב של העיר הבלגית גנט בסוף מאי, מוצגים מאות פריטי אופנה ועיצוב גרפי, רובוטים וחללי מגורים, וכל מה שביניהם.

המשותף לכולם הוא השימוש בבעלי חיים כאלמנטים עיצוביים. ולקוראת מיקי חיימוביץ' נמסור: הבשורה הראשית בתערוכה היא חיפוש אחר "האיזון הנכון", בעזרת מוצרים משופרים לבעלי החיים עצמם, ומחקרים שמבקשים להחליף חומרי גלם – שבמשך דורות התבססו על חיות מתות – לטובת תחליפים מוסריים יותר.
Belgian Design: Generous Nature
באותו מוזיאון, התערוכה ״עיצוב בלגי: טבע נדיב״ (תרגום חופשי) מתמקדת ביכולתם של מעצבים מהמדינה הקטנה לחולל שינויים מעמיקים בייצור התעשייתי, באמצעות בחירה במערכות בנות-קיימא. מטרת המעצבים אינה רק עידוד מודעות סביבתית, פוליטית, כלכלית או התנהגותית, אלא הנחת אבן פינה לתרבות עיצובית.

שלושה ארגונים (Flanders DC, MAD Brussels and WBDM) פיתחו כל אחד פרויקט עם מעצבים עכשוויים, שהוצגו באביב האחרון בשבוע העיצוב במילאנו. למי שמזדמן לאזור - גנט קרובה לצרפת, להולנד ולבריטניה ויש סיבות טובות נוספות לבקר בה - יש כאן הזדמנות להכיר נושא חם וגם סצינת עיצוב מעניינת.
נעילה: 29 בספטמבר
Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5, Gent
Light in/as Image
אור היה ועודנו אלמנט מסקרן, מאתגר ולא תמיד מפוענח בעבור מעצבים. בתחילת המאה ה-20, אמנים מארבע ערים - דיסלדורף, אמסטרדם, פריז ומילאנו - השתמשו ברשתות שבירה, בהשתקפויות, באור מראות, במנורות מסתובבות ובחפצי אור קינטיים, כדי לשלב אור בעבודות שלהם. תערוכה מיצירותיהם, שנפתחה לא מזמן במרכז לאמנות של ענקית הרכב ״דיימלר״ בשטוטגרט, עוסקת ביחסים שבין עיצוב, אמנות ואור.
נדבך נוסף של התערוכה הוא משנות ה-70 וה-80 של המאה החולפת. יותר מ-80 יצירות אור מרכיבות את התערוכה, ובסך הכל אפשר להתרשם כאן מספקטרום נרחב של יוצרים כמו חריט ריטפלד, קונסטנטין גרצ'יץ', מרטין בויז, אנסלם רייל, פייטרו סנגינטי ואיך לא, יעקב אגם וגם אבשלום, האמן הישראלי שפעל בפריז.
נעילה: 9 בדצמבר
Daimler AG
Epplestraße 225
70567 Stuttgart-Möhringen
Germany
Olafur Eliasson: In Real Life
אחרי שב-2003 תלה את השמש בחלל הכניסה הגדול שלה, חוזר האמן והמעצב האיסלנדי-דני אולאפור אליאסון ל"טייט מודרן", לתערוכה שמעוררת עניין רב עוד בטרם נפתחה.



אליאס עוסק ביחסים בין בני האדם לבין הטבע והסביבה, בדגש על חוויה חושית. בתערוכה הנוכחית הוא מנסה לשחזר תופעות טבע כמו קשת בענן, ברקים, גשמים, מפלי מים ומערבולות, כך שהמבקרים עומדים לעבור מסע חווייתי-חושי, בין עבודות שבחלקן עשויות אדמה, אש ומי ים.
כך, למשל, החלל של אחת הגלריות נצבע בגוון המסמל ריח של ״וניל, עדין וקפיצי״, כשעל הרצפה עוברים זרמים של מים זהובים בתוך תבניות זכוכית, מה שיוצר גלים נשברים. גם סוגיות אקטואליות כמו ההתחממות הגלובלית, גלי ההגירה ומצוקת המגורים יהיו נוכחות בתערוכה, כשאליאסון מנסה לברר מהי תרומתם של אמנים ומעצבים לקיבוע תפישות.
תיאלצו להיות מודעים מאד לחושים שלכם, לאנשים סביבכם ולעולם שמעבר להם", כתבו אוצרי הגלריה הלונדונית. "יצירות אמנות שיציגו תופעות טבע כמו קשתות או השתקפויות, צללים ואשליות אופטיות, יגרמו לכם לשחק עם הדרך שבה אנו תופסים אינטראקציה עם העולם".
נעילה: 5 בינואר 2020
Tate Modern
Bankside, London SE1 9TG
אוגוסט
(Brisbane Art Design (BAD
היא נפתחה כבר במאי, אבל הבאזז שיצרה מצדיק את המאמץ - אם אתם בדרך לאוסטרליה - להספיק ולבקר בה לפני שהיא ננעלת באמצע אוגוסט. BAD היא תערוכה אינטראקטיבית עם מיתוג יפהפה, שמציגה כמה אמנים ומעצבים מבריקים בעיר החוף השוקקת בריסביין. האירוע מפוזר בין 25 תערוכות, כשהמסקרנת שבהן היא BAD @ MoB - עם יוצרים ואמנים רב-תחומיים: רובוטיקה, אמנות, וידאו, מיצבי חלל, קרמיקה, תכשיטים וציור.
נעילה: 14 באוגוסט
Museum of Brisbane
Level 3, City Hall
King George Square, Brisbane
Design Festa Summer 2019
בתחילת אוגוסט ייפתח פסטיבל העיצוב הבינלאומי בטוקיו. הוא יימשך יומיים, שבמהלכם יוצגו לקהל כ-10,000 יצירות אמנות, עיצוב ומלאכת יד, מעשה ידיהם של אלפי יוצרים מכל רחבי העולם – וכמובן מהמדינה המארחת.
3-4 באוגוסט
SBB CFF FFS
שווייץ היא מדינה של מסילות רכבת, ויש לה את אחת מרשתות הרכבת העמוסות בעולם. במשך יותר ממאה שנים, "רכבות שווייץ הפדרלית" (SBB) הבטיחו לאזרחים ניידות נוחה ואמינה, וכך עיצבו את החיים הציבוריים במדינה ההררית.
התחנות והרכבות של SBB בלטו בעיצובן העדכני (והנצחי), והפכו את חברת הרכבת הלאומית לדוגמה מובהקת של מסורת עיצובית. לראשונה בהיסטוריה תוצג תערוכה שתחשוף את הישגיה של SBB בתחומי האדריכלות, העיצוב התעשייתי והתקשורת החזותית. חפצים מקוריים, תצלומים, כרזות, מתקני וידאו ודגם של רכבת מזמינים את המבקרים למסע בזמן - החל מנקודת היציאה של החברה ועד המחר.
נעילה: 5 בינואר 2020
Museum für Gestaltung Zürich
Toni-Areal, Pfingstweidstrasse 96
8005 Zurich
Formland
זהו אחד מירידי העיצוב הוותיקים באירופה, והוא נוסד לפני 35 שנה בעיר הדנית הרנינג. היריד הגדול מושתת על טהרת העיצוב הדני, ולכן תוכלו להתרשם מאוספים חדשים, מתערוכות השראה וממגמות עכשוויות באחת מסצינות העיצוב החזקות בעולם, לקראת צאתן לשוק בשנה הבאה.
15-18 באוגוסט
DW! Sao Paulo Design Weekend
שבוע העיצוב הבינלאומי של ברזיל ייערך השנה בסאו פאולו. המנהל האמנותי הוא לאנדרו אנדרדה, שמבטיח להציף את העיר ביותר מ-200 אירועים בו בזמן.
18-25 באוגוסט
Stockholm Summer Design Week
שעות האור האינסופיות בקיץ הסקנדינבי הן הרקע המושלם לשבוע העיצוב, שאותו מקיימת שטוקהולם בימים שבהם אין באמת לילה וממילא בלתי אפשרי לישון. אפשר לשוטט בבירת שוודיה במשך שעות, יום ולילה, וליהנות משלל פתיחות, סמינרים, ארוחות ערב וקוקטיילים, שירכיבו את שבוע עיצוב של העיר.
19-25 באוגוסט
Formex
עוד בשטוקהולם: ארנה Formex תשיק אירוע עיצוב, שבראשו הצצה ראשונה למגמות עכשוויות בעיצוב פנים, יחד עם תערוכת השראה שיצרה חזאית הטרנדים ההולנדית, לי אדלקורט.
23.8.2019 – 20.8.2020
Oslo Design Fair
מחפשים יעד לסופשבוע האחרון של החופש הגדול? עוד עיר מושלמת לקיץ היא אוסלו, וגם היא תסגור את אוגוסט עם יריד עיצוב ואמנות משלה. זו תערוכת העיצוב הגדולה ביותר בנורווגיה, והיא תכלול הרצאות של דוברים בינלאומיים ומקומיים, חוקרי עיצוב תעשייתי, אופנה, סגנון חיים, עיצוב פנים, עיצוב לילדים, וגם עיצוב מזון ופרחים.
29-30 באוגוסט
Design Biennale Zurich
תחתום את אוגוסט הביאנלה לעיצוב של ציריך. זו בסך הכל הפעם השנייה שהיא נערכת, אחרי שנוסדה במטרה לקדם הישגים יוצאי דופן באמנויות שימושיות.
29 באוגוסט עד 1 בספטמבר
Edinburgh International Book Festival
פסטיבל הספרים הבינלאומי של אדינבורו הוקם בראשית שנות ה-80 כאירוע דו-שנתי, ולנוכח הצלחתו הפך לאירוע שנתי שהוא אחד מפסטיבלי הספרות הבולטים בתבל: השנה אמורים להשתתף בו כ-900 סופרים, עם מספר דומה של אירועים, שיחות וסדנאות.
השנה, נושא הפסטיבל הוא "אנחנו צריכים סיפורים חדשים״, ומי שהופקדה על האיור והמיתוג היא המאיירת האמריקאית רוז וונג, שיצרה קמפיין בהשראת רצועות קומיקס. על רקע עידן ה"פייק ניוז", בחנה וונג את השאלה מהי האמת, דרך נקודות מבט רבות על אותה סיטואציה - עם דגש על אירועים פוליטיים כמו הברקסיט הבריטי ומסע הבחירות לנשיאות ארה״ב של דונלד טראמפ.
10-26 באוגוסט