עשר המלצות לחולים בטרשת נפוצה לניהול המחלה ולשיפור תסמיניה

לרגל שבוע המודעות לטרשת נפוצה: הוויטמינים שיש להקפיד עליהם במיוחד, החשודים המיידיים שרצוי להגביל בתפריט והתנהגויות בריאות שכדאי לאמץ ביומיום

הדס חרדון

|

26.05.19 | 10:03

צריכת מזון מתועש ושומני היא לא רעיון  טוב באופן כללי  (צילום: Shutterstock)
צריכת מזון מתועש ושומני היא לא רעיון טוב באופן כללי (צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, הנובעת מתקיפת מערכת העצבים בידי מערכת החיסון: המחלה פוגעת בתפקוד מערכת העצבים, מה שעלול לגרום לפגיעה באיברים שונים. עדיין לא ידוע לחלוטין מהם הגורמים למחלה אך הדעה הרווחת היא שמדובר בשילוב של מרכיב גנטי וגורמים סביבתיים. מחקרים הראו כי הקפדה על תזונה, ספורט והפחתת מתחים יכולים להפחית את חומרת ההתקפים ואת תדירותם. אז איך עושים את זה?

 

1. דיאטה ים תיכונית – מחקרו של פרופ' רוי סוואנק שפורסם בעיתון הרפואי היוקרתי ה- lancet, עקב במשך 34 שנה אחרי 144 חולים מצא כי תזונה עשירה בפירות וירקות מגוונים, בשומנים מהצומח (ודלה בשומן רווי) יכולה לסייע בניהול המחלה, למנוע את החרפתה ואת הסיבוכים השונים שהיא עלולה לגרום להם.

 

עוד על התזונה הים תיכונית

קחו דיאטה ים תיכונית ותגבירו

 

מחקרו של פרופ' סוואנק הוביל אותו לפתח דיאטה המגבילה את הכמות השומן היומית עד לכדי 65 גרם בלבד (כאשר מדובר על שמן דגים ושמנים ממקור צמחי בלבד). החוקרים דיווחו כי החולים בטרשת נפוצה שאמצו את הדיאטה חוו הידרדרות פחותה והסיכון למוות כתוצאה מהמחלה ירד גם הוא. עם זאת, רבים עדיין אינם משוכנעים כי מדובר במסקנות חותכות.

 

ההמלצה כיום היא הימנעות משומן רווי ומשומן טראנס וצריכה מתונה (עד 30% מכמות הקלוריות היומית) של שומן חד בלתי רווי שמקורו מאבוקדו, אגוזים או זיתים. שומן מסוג זה חיוני ליצירת המיאלין ורקמת של מערכת העצבים (הנפגעים במחלה).

 

>> הכניסו לדיאטה שלכם יותר שמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים והפחיתו בבשרים, גבינות עתירות שומן ומוצרים עתירי שמן קוקוס ושמן דקלים.

 

2. שמירה על משקל תקין – מחלות רבות הנלוות להשמנה ובהן סוכרת, כולסטרול, יתר לחץ דם וכבד שומני מגבירות את המצב הדלקתי בגוף ובכך עלולות להאיץ את הידרדרות המחלה. מחקרים הראו כי שמירה על משקל גוף תקין מפחיתה את מדדי הדלקת.

 

תשישות, דיכאון ותופעות לוואי של הטיפול במחלה עלולים להוביל לעלייה במשקל גם הם. העלייה במשקל מגבירה בתורה את התסמינים ויוצרת מעגל סגור שמאיץ את ההידרדרות.

 

>> התחילו בקביעת מטרה ברת השגה - מחקרים מראים שירידה של 10% בלבד ממסת הגוף מספיקה כדי להתחיל להנות מיתרונות בריאותיים.

 

3. דיאטה דלה בסוכר ובמלח – תזונה שבה מעל 10% מסך הקלוריות מגיעות מסוכר וכוללת מעל לכפית מלח אחת ביום (האופיינית לתזונה המערבית) מגבירה את חדירות המעי לאלרגנים שונים. אלרגנים אלו מעוררים את מערכת החיסון כנגדם ועלולים להחמיר את מצב המחלה.

 

>> הפחיתו את כמות הסוכר הלבן בתפריט - כך התצליחו גם להוריד את הדלקתיות בגוף וגם להשיג/לשמור על משקל היעד שלכם. החלפת הסוכר הלבן בפירות תגדיל את כמות הסיבים התזונתיים בתפריט ותקל על מגוון תסמינים של המחלה.

 

4. שימו לב לאלרגנים במזונות שלכם – חולי טרשת נפוצה עלולים להיות בעלי רגישות גבוהה יותר למזונות שונים ובהם חלב, גלוטן, ביצים, קטניות ושמרים. במידה וקיימת רגישות אליהם או למזונות אחרים, יופעלו נוגדני מערכת החיסון נגדם ותסמיני המחלה עלולים להחמיר. על מנת לבחון אילו מזונות עלולים לגרום לרגישות יש להיעזר באיש מקצוע שכן הרגישויות משתנות מאוד מאחד לשני.

 

5. הקפידו על תזונה בעת קבלת טיפול בסטרואידים – הטיפול בסטרואידים עלול לגרום לצבירת נוזלים ולעלייה ברמות הסוכר בדם ולכן מומלץ לשמור על תזונה דלה במלח ובסוכרים פשוטים במיוחד בתקופה זו. התעלמות מהשינויים הפיזיאולוגיים שמתרחשים בעת הטיפולים עלולה להחמיר את תופעות הלוואי ולגרום להתפתחות מצבים רפואיים חדשים. 

 

כמו כן, מכיוון שטיפול בסטרואידים מעלה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס יש להקפיד על תזונה עשירה בסידן: כמו מוצרי חלב, טחינה משומשום מלא, טופו וסרדינים.

 

6. צריכה נאותה של ויטמין B12 – ויטמין B12 נחקר רבות בנוגע להשפעתו על חולי טרשת נפוצה. מקורו במאכלים מן החי, והוא מסייע בדיכוי מערכת החיסון ובייצור המיאלין, שכאמור נפגע אצל חולי טרשת נפוצה. חסר ב-B12 עלול להחמיר את המחלה ולכן יש לשמור על רמתו בתוך טווח הנורמה.

 

>> הכמות המומלצת היומית של B12 עומדת על כ-3 מיקרוגרם למבוגרים ואפשר לקבלה ממזונות כגון כבד, כליות, בשר רזה, דגים, עוף, ביצים, חלב ומוצריו.

 

7. ויטמין D – מחקרים מצאו כי השכיחות לטרשת נפוצה אצל אוכלוסייה שגרה צפונית לקו המשווה במקומות קרים יותר, גדולה פי שתיים מקרב האוכלוסייה מדרום לקו המשווה וקרוב אליו באזורים חמים יותר. נראה כי רמות טובות של ויטמין D עשויות למנוע את התפתחותן של מחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה. במקביל, ויטמין D עשוי גם להפחית את מספר ההתקפים.

 

ההמלצה היומית היא צריכה של 600 יחידות בינלאומיות ליום למבוגרים. חולי טרשת נפוצה צריכים לוודא כי רמת ויטמין D בדמם בתחום הנורמה. הוויטמין ניתן כתוסף או לחלופים ניתן לקבל אותו על ידי חשיפה לשמש בין 5-3 פעמים בשבוע בהתייעצות רפואית ובהתאמה אישית.

 

דברים שחשוב לדעת על ויטמין D

 

8. שמירה על פעילות גופנית – פעילות גופנית יכולה לסייע בשיפור היציבה, בהתמודדות עם עייפות יתר, בשיפור התפקוד הקוגניטיבי ובשיפור מצב הרוח. באופן כללי, הפעילות המומלצת היא 150 דקות של התעמלות אירובית ואחת לשבוע פעילות מחזקת שריר לשיפור היציבה.

 

9. התמודדות עם מתחים - מחקרים הוכיחו כי סטרס עלול להגביר את הסיכוי להתקפי המחלה ולהחמרתה ולכן שילוב של פעילות מרגיעה במהלך היום-יום כמו מדיטציה, יוגה ואף טיפול פסיכולוגי או תרופתי יכולים לסייע להפיג מתחים ולמנוע מצבי סטרס.

 

10. הימנעות מעישון ושתית אלכוהול מופרזת – עישון ואלכוהול עלולים להגביר את מדדי הדלקת בגוף ולכן חשוב להימנע מעישון ולהפחית בשתיית אלכוהול.

 

לסיכום מומלץ שהתפריט לחולי טרשת נפוצה יתבסס על עקרונות התזונה הים תיכונית - תזונה עשירה בפירות ובירקות מגוונים, בקטניות ודגנים מלאים, בדגים שמנים, בחלקים רזים של בשר ועוף ובשומן מן הצומח כגון אבוקדו שמן זית וגרעינים. לא מדובר על דיאטה קפדנית שתקשה עליכם, אלא על שיטת תזונה בעלת קווים כלליים שמסייעת בניהול המחלה ותסמיניה ומטיבה עם הגוף והנפש. חשוב לזכור כי בכל מקרה של שינוי תזונתי או נטילת תוספים כדאי להתייעץ קודם עם אנשי מקצוע שיכולים לסייע בהתאמה אישית של דיאטה.

 

הדס חרדון היא דיאטנית קלינית

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד