דיאטת בריאות פלנטרית: גם עוזרת לרזות וגם שומרת על הגלובוס

במשך שנתיים שקדו 37 מדענים בינלאומיים על יצירת דיאטה שתציל את העולם מפני התחממות גלובלית ותאריך את תוחלת החיים. מה אוכלים בה, והאם היא מתאימה לכם

הדיאטה הפלנטרית היא בעצם גרסה קשוחה של הדיאטה הים־תיכונית (צילום: Shutterstock)
הדיאטה הפלנטרית היא בעצם גרסה קשוחה של הדיאטה הים־תיכונית (צילום: Shutterstock)
כל כך הרבה דיאטות יש בעולם, אבל מעולם לא הייתה דיאטה שמטרתה לשמור על העולם. עד עכשיו. "דיאטת בריאות פלנטרית", שפורסמה לאחרונה בכתב העת המדעי The Lancet, מספקת הבטחה שאפתנית: לא רק שתשיגו גזרה חטובה באמצעותה, אלא גם תסייעו במניעת תמותה בטרם עת של מיליוני אנשים בשנה וגם תהיו שותפים בהצלת כדור הארץ מפני ההתחממות הגלובלית. נשמע מופרך? תכף תגלו כמה היגיון יש בה.

 

על הדיאטה החדשה אחראית ועדת EAT-Lancet, שהוקמה מטעם כתב העת הרפואי, כארגון ללא מטרות רווח בסטוקהולם, וכללה 37 מדענים וחוקרים (ובהם מומחים בתחום הבריאות, התזונה, קיימות סביבתית, כלכלה וממשל פוליטי) מ־16 מדינות שונות. הוועדה, בראשותו של ד"ר וולטר ווילט מאוניברסיטת הרווארד, שקדה במשך שנתיים על מחקרים ונתונים אפידמיולוגיים, מיפתה הקשרים בין מזון, בריאות וסביבה וניסחה יעדים גלובליים לתזונה בריאה ולייצור מזון בר־קיימא.

 

התוצאה: גרסה קשוחה של הדיאטה הים־תיכונית (שמבוססת על דגים, ירקות ופירות טריים, שמן זית, אגוזים, יוגורט ועוד) עם הרבה פחות מזון מן החי (בשר, עוף, דגים וביצים) ויותר מזונות מהצומח.

 

בדוח המפורט שפרסמה הוועדה במהלך חודש ינואר השנה, קוראים המומחים לקובעי המדיניות בעולם לעודד את האוכלוסייה ליישם את הדיאטה הבריאה על ידי קביעת אסטרטגיות ושינויים במדיניות חקלאית (למשל, הגבלת השימוש בחומרי הדברה, מתן תמריצים לחקלאים שמקפידים על תנאי גידול ידידותיים לסביבה) ובתעשיית המזון, כדוגמת הסרת מוצרים מזיקים מהמדפים ברשתות השיווק או הטלת קנסות כבדים על ייצורם.

 

הנחיות הוועדה, כפי שפורסמו בדוח, מותאמות לאורח החיים של האוכלוסיות השונות בעולם. כך, למשל, לאזרחי ארצות־הברית מומלץ להפחית צריכת בשר אדום ב־84 אחוז מהצריכה הרגילה שלהם ולהגדיל את צריכת השעועית והעדשים פי שישה. לאירופאים מומלץ להפחית צריכת בשר אדום ב־77 אחוז ולצרוך פי 15 יותר אגוזים וזרעים.

 

התפריט היומי כולל כ־2,500 קלוריות לגבר במשקל ממוצע של כ־70 ק"ג וכ־2,000 קלוריות לאישה במשקל של כ־60 ק"ג, שמבצעים רמת פעילות גופנית בינונית עד גבוהה - הוועדה מדגישה כי זו המלצה כללית, ויש להתאים את מספר הקלוריות באופן אישי.

 

 

התוצאה: גרסה קשוחה של הדיאטה הים־תיכונית  (צילום: Shutterstock)
    התוצאה: גרסה קשוחה של הדיאטה הים־תיכונית (צילום: Shutterstock)

     

    יתרונות הדיאטה

    ירידה במשקל: תפריט שמבוסס על ירקות ופירות וחלבונים ממקור צמחי, מספק לגוף שפע ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ורכיבים טובים נוספים, ומנגד - מעט מאוד שומן. זאת ועוד, ההגבלה על צריכת סוכר מזוקק תוביל לירידה עקבית במשקל.

     

    בריאות טובה: הדיאטה הפלנטרית נהנית מכל היתרונות המוכחים של דיאטה ים־תיכונית שנחקרים קרוב ל־50 שנה, כמו צמצום מחלות לב, סוכרת, סוגים שונים של סרטן, מחלות כרוניות ומחלות ניווניות של המוח (אלצהיימר ופרקינסון).

     

    הצלה של כ־11 מיליון איש בשנה ממוות בטרם עת: אם כולם יאמצו את הדיאטה (וזו השאיפה של מחברי הדוח), יופחתו משמעותית גורמי סיכון לתמותה ממחלות שכיחות כמו סוכרת, יתר לחץ דם וסוגים שונים של סרטן. הצפי של חברי הוועדה הוא הצלה של מיליוני אנשים בשנה ממוות בטרם עת, שהרי תזונה לקויה נמצאה קשורה לכל המחלות הנ"ל. ההנחה שאם אנשים ייאלצו לאכול מזון בריא (למשל, בעקבות מיסוי או חקיקה), הם יסבלו פחות ממחלות ויאריכו חיים.

     

    ירידה בפליטות גז החממה: הדוח מספק דרכים רבות להפחתת ההתחממות הגלובלית באמצעות אימוץ הדיאטה הפלנטרית. למשל, צריכה מוגברת של ירקות ופירות תעודד את החקלאים להגדיל את שטחי החקלאות - צמחים ועצי פרי ניזונים מפחמן דו־חמצני, שהוא גז חממה, והופכים אותו לחמצן הכרחי לנשימה.

    דוגמה נוספת: תעשיית הבשר העולמית אחראית לכ־18 אחוז מפליטת הגזים הרעילים, שמביאים להתחממות כדור הארץ. אכילה מופחתת של בשר תביא לצמצום משק החי בעולם וכך תסייע בעצירת ההתחממות הגלובלית.

     

     

    הרבה פחות מזון מן החי ויותר מזונות מהצומח. (צילום: Shutterstock)
      הרבה פחות מזון מן החי ויותר מזונות מהצומח.(צילום: Shutterstock)

       

      חסרונות הדיאטה

      חברי הוועדה מאמינים בדיאטה הפלנטרית והם ניסו אותה קודם כל על עצמם, אבל מאחר שמדובר בתוכנית כל כך קפדנית, שניים מתוך שלושת חברי הוועדה שהציגו אותה בתדרוך עיתונאים בלונדון הודו כי לא הצליחו להתמיד בה. ד"ר ריצ'רד הורטון, העורך הראשי של The Lancet, אמר שהוא דווקא הולך בכיוון הנכון, אך עדיין אוכל שתי ביצים לארוחת בוקר, ואילו ד"ר ליין גורדון, מנהל מרכז החוסן של סטוקהולם, הודה: "אני מתקדם לכיוון הדיאטה, אבל יש לי ילדים קטנים בבית, וזה לוקח אותי לעתים קרובות לכיוונים הפוכים".

       

      אבל לא כולם מהללים את הדיאטה. כריסטופר סנודון, מנהל כלכלת החיים במכון לעניינים כלכליים בבריטניה, אמר ל"טלגרף" כי "ההגבלה על צריכת הבשר מוגזמת, ואין ספק שתוכנית הדיאטה נקבעה על ידי קבוצת פנאטים, שמנסים לכפות על העולם תזונה טבעית".

       

      גם פרופ' סטיוארט פיליפס, מנהל מרכז McMaster לתזונה, פעילות גופנית ומחקר בריאות באוניברסיטת מקמאסטר שבקנדה, מזהיר מפני הימנעות מכמויות גדולות של חלבון. לדבריו, בני אדם, בייחוד קשישים, לא יכולים להסתדר בלי חלבון מן החי.

       

      ואצלנו, כך אומרת אילנית סנדרוביץ, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות: "דיאטה פלנטרית מציעה תזונה בריאה, אך היא אינה מתאימה לכולם. שיעור הפחמימות בתפריט היומי גבוה (כ־260 עד 280 ואף יותר גרם ביום) ביחס לתפריט של כ־2,000 קלוריות. למרות העובדה שהפחמימות מגיעות ממקורות בריאים, כמו פירות, דגנים מלאים, קטניות וירקות עמילניים, הדיאטה אינה מומלצת לאנשים עם רמות גבוהות של טריגליצרידים (שומנים בדם) וכן לסוכרתיים או טרום־סוכרתיים".

       

      אמנם התפריט מציע מזונות בריאים ומזינים, מוסיפה סנדרוביץ, אך היחסים בין אבות המזון אינם מאוזנים (בהשוואה לדיאטה ים־תיכונית, יחס הפחמימות בדיאטה הפלנטרית גבוה לעומת החלבון). "הייתי שמחה לראות כמות גדולה יותר של דגים, למשל, כמקור חלבון, או טופו לצמחונים וטבעונים", היא מסכמת.

       

       

      5 עקרונות שיסייעו לכם

       

      1. דאגו לצריכה מגוונת של פירות, ירקות, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים. כך תבטיחו שאתם מזינים את גופכם בכל הוויטמינים, המינרלים והרכיבים החיוניים לו.

       

      2. גלו פתיחות וחקרנות לטעמים חדשים ממזונות צמחיים. יש יותר מ־30,000 מזונות זמינים מהצומח, שאותם תוכלו לשלב בתפריט היומי שלכם.

       

      3. לא חייבים לוותר על בשר, עוף ודגים, אך חשוב לצרוך אותם במתינות, בהתאם לכמויות המומלצות. הם מהווים מקור זמין ואיכותי לחלבון, לברזל ולוויטמין B12, אולם בכמויות עודפות, הם עלולים להזיק לבריאות וכאמור - גם לכדור הארץ.

       

      4. תנו עדיפות לתוצרת חקלאית מקומית, שמבטיחה תנאי גידול עם אחריות סביבתית וחברתית והתחשבות אקולוגית.

       

      5. בשלו יותר בבית. הבישול והכנת המזון בבית יספקו הזדמנויות להפגיש את כל בני הבית סביב השולחן, להעביר מתכונים מדור לדור ויחד איתם גם את הסיפורים והטעמים של מזונות בריאים יותר.

       

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד