




עד שנפתח לפני כחצי שנה מתחם "פרטנרס" בתל אביב, עורכי דין לא יכלו לשכור לעצמם חלק בפרויקט שיתופי אופנתי. על פי חוקי האתיקה של לשכת עורכי הדין נאסר עליהם לחלוק משרד עם בעלי מקצועות אחרים.
את ההזדמנות זיהה אלעד נץ, בן 43, מושבניק בעבר ועורך דין ויזם בהווה. "עבדתי במשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ, ובהמשך פתחתי משרד פרטי שהתמחה בתחום האזרחי", מספר נץ. "מתוך עניין יזמי עקבתי אחרי מה ש-WeWork עושים. הרגשתי שניתן להביא את הרעיון הזה לגילדת עורכי הדין, בצורה שמותאמת להם".

למימוש הרעיון גייס נץ קבוצת משקיעים מהתחום, בהם עורכי הדין צבי אגמון, רובי בכר ורוני בירם; בעל חברת הייעוץ דודי זלמנוביץ'; ומשפחת חשין, התורמת לעסקים שתומכים בקהילה באמצעות קרן משפחתית. "הרעיון שלנו", מסביר נץ, "הוא לתת למשרדים קטנים בית שיענה על צרכים ייחודים לעורכי דין, כמו דיסקרטיות, הופעה מכובדת כלפי חוץ ושקט".
להקמת המתחם נבחרה הקומה החמישית באחד ממגדלי חג'ג', הסמוכים לפארק שרונה בתל אביב. 1,300 מטרים רבועים, כ-70 משרדים ומרפסת המשקיפה לכיכר גבעון. עיצוב המתחם הופקד בידיו של מעצב הפנים גדי הלפרין, שזה חלל העבודה המשותף הראשון שהוא מתכנן. "בניגוד לחללי עבודה משותפים", אומר הלפרין, "כאן אין שקיפות, אלא להיפך - סגירות ואפילו הסתרה, שנועדה לספק פרטיות ללקוחות".
קבלת פנים מהודרת
שביל של אריחי טראצו, בולט ברצפת הפרקט, מוביל את הבאים אל שולחן קבלה אליפטי מחופה עץ בהיר, שעליו מנצנץ בזהב לוגו ושם המתחם. בכניסה, לצד דלפק הקבלה, פינת ישיבה קטנה, שבגבה יחידת תאי דואר מרשימה עשויה ברזל ותלויה מהתקרה.

במרכז האולם, מול המרפסת והנוף, נפרש אזור המתנה והסבה. מעין לאונג' רחב ידיים, מעונב ואלגנטי כמועדון אקסקלוסיבי, רחוק מאוד מדימוי החלל הצעיר והפתוח שמאפיין חללי עבודה משותפים, רחוק מאוד גם מהנוף התל אביבי המתפורר שנשקף מבעד לוויטרינות הגדולות. הקיר מחופה טפט בטקסטורת בד אפרפר; ספת העור רחבה ובדגם קפיטונאז'; הכורסאות תואמות בצבעוניות מתונה של חומים וצהובים. ממול "רץ" שולחן ישיבה שחור, ארוך וצר ובעל קצוות מעוגלים.
כמקובל בחללי עבודה שיתופיים, גם כאן יש בר. הוא ממוקם בין שני עמודי תמך. המשקאות מוצגים על מערכת מדפי ברזל שחורה, המשתלבת עם תקרת המערכות החשופה והשחורה גם היא. בבר המעוגל, דלפק עץ שחור 'המרחף' מעל חזית בגוון קורטן. הקיר ממול צבוע בסגסוגת ברונזה מעורבת בדבק, שיוצרת טקסטורה חומרית בגוון נחושת.

את האופי הטרקליני של הלובי חותמת התאורה, שאינה גנרית ושוטפת חלל כמקובל. מספר גדול יחסית של גופי תאורה דקורטיביים, תלויים ועומדים, מספקים תאורה חמה, ורק מעט תאורה טכנית נבלעת בתקרה השחורה החשופה. התוצאה היא חלל חשוך יחסית, עם מגוון פינות ישיבה באווירה שונה זו מזו. "רצינו", מסביר הלפרין, "ליצור את הקונטרסט הזה בין החוץ המשתקף, העיר עם החספוס שלה, לבין הפנים שעשוי מחומרים עשירים שיודעים להתיישן יפה".
פרטיות לפני הכל
הלובי הוא כמעט המקום היחיד בקומה שבו יכולות להיווצר אינטראקציות חברתיות ספונטניות בין העובדים. ממנו והלאה כל החדרים פרטיים וסגורים.
מסביב לגרעין המרכזי נפרשות שתי שדרות משרדים. לאורך המסדרון ביניהן מתחלף הפרקט לסירוגין באריחי טראצו גדולים בגווני אפור כהה, ובאריחי שטיח גאומטריים בגווני אפור, שחור ולבן. "רצינו לטשטש את התחושה המסדרונית", אומר הלפרין, "ולכן עשינו הפסקות עם אריחי שטיח, שהם גם חומר אקוסטי נהדר שבולע רעשים ומתאים למקום".

במתחם משרדים מכמה סוגים: עמדות העבודה הפרטיות, הצמודות לגרעין הפנימי, הן תאים קטנים עבור עובד אחד. המשרדים היותר גדולים פרושים לאורך המעטפת החיצונית, ויש מהם מבט החוצה כלפי המגדל הסמוך, הכיכר הציבורית ודרך מנחם בגין.
בין משרד למשרד מפרידים קירות אטומים, וכלפי המסדרון הפנימי סגורים כל המשרדים במחיצות זכוכית אטומה בחלקה, הממוסגרות במשקופי אלומיניום שחורים. לאורך המסדרון, בין המשרדים, יש הפוגות של כמה חדרי ישיבות, וספריית חומרים מקצועית, הנגישה לכל השוכרים.

הריהוט במשרדים בסיסי, וכל שוכר רשאי להביא פריטים כרצונו, כך שניתן להעניק למשרד אופי יותר אישי, ובמתחם נוצרים משרדים בסגנונות מגוונים.
"אחת המטרות שלנו", אומר נץ, "היא ליצור שיתופי פעולה בקהילה של עורכי דין ממגוון תחומים. זה כבר קורה כאן. אבל חשוב לנו גם שהקהילה תסתכל החוצה לחברה הישראלית. לכן הכנסנו מנטורים, אנשים מהשורה הראשונה של עולם המשפט בארץ. בתמורה לשעת מנטורינג חודשית, כל עורך דין בקהילה תורם 3 שעות חודשיות פרו בונו לאוכלוסיות מוחלשות בפריפריה".
בתוכנית ההרחבה מרכז בוררות וגישור
כיום, כחצי שנה לאחר הפתיחה, עובדים ב"פרטנרס" כ-65 עורכי דין - חלקם בעמדות הבודדות וחלקם במשרדים יותר גדולים, ששכרו במקום כמה חדרים. בעקבות ההצלחה, עתיד המתחם להתרחב לעוד שתי קומות במגדל, שנמצאות כעת בשלב התכנון ומיועדות לאכלס משרדי עורכי דין בגודל בינוני.
בסך הכל מקווים היזמים שעד סוף השנה יעבדו כאן 250 עורכי דין. "אנחנו רואים את עצמנו כבונים קומפלקסים משפטיים", אומר נץ. "תוכנית ההרחבה כוללת גם מרכז בוררות וגישור, ומעבר לזה לצאת בשנה הבאה גם לחו"ל".

מחירי המשרדים נעים מ-800 שקלים בחודש לכתובת ו"משרד וירטואלי" (ללא עמדה); דרך 2,000 שקלים בחודש לחדר עם עמדה בודדת, ועד 8,000 בחודש לחדר רחב עם נוף פנורמי. למשרדי עורכי דין גדולים יש אפשרות להתאמה אישית של אזורים שלמים בקומה, עם כניסה וקבלה נפרדות, בעלויות משתנות.
----------------------------------------------
איך נראות שש הקומות של WeWork בבניין ToHa החדש? לחצו על התמונה: