מי הם אנשי הבאוהאוס של ימינו? יוצרים מוזמנים להגיש מועמדות

במסגרת שנת ה-100 שנה לבית הספר המיתולוגי, תחרות בינלאומית מחפשת פרויקטים עדכניים שמבקשים ליצור עולם טוב יותר. 20 הזוכים יציגו בתערוכה שתתקיים בקיץ בברלין

איתי כ"ץ

|

11.03.19 | 12:01

מגוון תוצרים של בית ספר ''באוהאוס''. מי יכול להיחשב ממשיך דרכם מבחינת יצירתיות ותרומה לעולם? (איור: לשכת התיירות של תורינגיה)
מגוון תוצרים של בית ספר ''באוהאוס''. מי יכול להיחשב ממשיך דרכם מבחינת יצירתיות ותרומה לעולם? (איור: לשכת התיירות של תורינגיה)

במלאת 100 שנה לבית הספר "באוהאוס", יזם הארגון "גרמניה - ארץ הרעיונות" (גוף משותף של ממשלת גרמניה ואיגוד התעשיות הגרמני) תחרות בינלאומית למציאת ה"באוהאוסלרים" של היום: אדריכלים, מעצבים, אמנים ואנשי טכנולוגיה בעלי חזון, שפועלים, ברוח הבאוהאוס, למען עולם בריא, הוגן וטוב יותר.

 

באוהאוסלר (Bauhausler), כמו "גולנצ'יק" או "קיבוצניק" אצלנו, היה הכינוי של כל מי שעבר בבית ספר "באוהאוס" - בין אם היה מורה ובין אם היה אחד מ-1,300 הסטודנטים שעברו שם ב-14 שנות הפעילות. במניפסט שניסח ב-1919, קרא ולטר גרופיוס, מייסד בית הספר, ליצור גילדה חדשה של בעלי מלאכה "בלי ההבדלים החברתיים המעמידים חיץ של יהירות בין בעל מלאכה לאמן! הבה נשתוקק ביחד, נהגה וניצור את הבניין החדש של העתיד".

 

מייסד ''באוהאוס'', ולטר גרופיוס: ''ניצור את הבניין החדש של העתיד'' (צילום: Louis Held, o.D)
    מייסד ''באוהאוס'', ולטר גרופיוס: ''ניצור את הבניין החדש של העתיד''(צילום: Louis Held, o.D)

    משרדו של גרופיוס בבית הספר, בגלגולו הראשון בעיר ויימאר. איך היה נראה היום? (צילום: Samuel Zuder)
      משרדו של גרופיוס בבית הספר, בגלגולו הראשון בעיר ויימאר. איך היה נראה היום?(צילום: Samuel Zuder)

       

      תוכנית הלימודים בבית הספר כללה, בתחילת הדרך, שילוב של תחומי לימוד מגוונים – מתאוריה עד מלאכה; מתורת החומרים ואנטומיה עד סיתות באבן, גילוף בעץ, אריגה וציורי קיר וזכוכית (ויטראז'ים). הגבולות בין התחומים טושטשו במכוון, וביתי הספר עודד שיתופי פעולה. מאסטרים עבדו לצד מתמחים בסדנאות, ופיתחו יחד שיטות עבודה ומוצרים. אנשי בית הספר פעלו ברוח רעיון "הקתדרלה שתאיר מחדש את העולם" – שמו של גילוף העץ שיצר ליונל פיינינגר, והודפס עם המניפסט של גרופיוס. כיום מחפשים בגרמניה את ממשיכי הדרך.

       

      • לכתבות הקודמות בסדרת מאה שנה לבאוהאוס:

       

      - מיתוס הבאוהאוס: כל מה שצריך לדעת על בית הספר

      - לגעת בבאוהאוס: כל האירועים והמוזיאונים שייפתחו השנה

      - מרכז העיר הלבנה: סמל הסגנון הבינלאומי בגלגולו החדש

       

       

      קשה להגזים בתיאור השפעתו של הבאוהאוס, ש"יצר את התבניות וקבע את הסטטנדרטים של העיצוב התעשייתי בן-זמננו; סייע להמציא אדריכלות מודרנית; ושינה את המראה של כל דבר- החל בכיסא שאת/ה יושב/ת עליו וכלה בדף שאת/ה קורא/ת עכשיו", כפי שניסח זאת המבקר וולף פון אקארט לפני כ-50 שנה.

       

      התחרות הנוכחית, שזכתה לכותרת "Beyond bauhaus - Prototyping the future", לא מחפשת את מי שפועלים בקו העיצובי של הבאוהאוס ההוא, אלא תרה אחר יוצרים פורצי דרך ופעילים, שאותם היא מזמינה לחלוק רעיונות בתחומים שונים - ערים חכמות, פתרונות דיור, קיימות, תחבורה, רובוטיקה מזון ועוד - החל משלב ההגות או הפיתוח הראשוני ועד מוצרים קיימים המשווקים בחברות גדולות.

       

      צוות שופטים בינלאומי יבחן את הפרויקטים בקריטריונים של חזון יצירתי, קיימות ופוטנציאל להשפעה חברתית. 20 הזוכים יציגו בתערוכה שתתקיים בסוף אוגוסט בברלין, וישתתפו בסדנאות אמן, הרצאות ופעילויות שונות במסגרת החגיגות לציון 100 שנים לבאוהאוס בבירת גרמניה.

       

      מי שרואה עצמו מתאים, יכול להיכנס לעמוד התחרות ולהגיש את עצמו עד 31 במארס.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד