קובייה אחת של שוקולד משובח מעוררת פי ארבע מנשיקה לוהטת

מעבר לכך שהוא טעים, כדאי לדעת כי לשוקולד יש יכולת להשפיע על הגוף שלנו והכוונה היא ממש לא לקילוגרמים עודפים - שבע סיבות לפתוח חפיסה עכשיו

סיון ורקר-פלג

|

14.02.19 | 00:21

הידעתם שריח השוקולד מרגיע וגם גורם לנו להיות נחמדים יותר?  (צילום: Shutterstock)
הידעתם שריח השוקולד מרגיע וגם גורם לנו להיות נחמדים יותר? (צילום: Shutterstock)

מכירות השוקולדים מרקיעות שחקים סביב ולנטיינ'ס דיי. בין אם זאת בונבוניירה מפונפנת ובין אם זה חבילת שוקולד צ'יפס שנועדה להיטמע בתוך קינוח מושקע מעשה ידיכם, אתם עתידים לרכוש ולצרוך מוצר עם אחוזי קקאו משתנים. גם אם אינכם חלק מזוג שלוקח חלק בחגיגות, סביר להניח שתתפנקו בקובייה או שתיים ולו רק כדי להתנחם בסופו של שבוע ארוך. אך כמו עם כל דבר טעים, תמיד עולות החששות או רגשות האשם (במיוחד אם כרסמתם יותר מאותה קובייה) שמא מדובר בדבר מתיקה מזיק שיעלה לנו ביוקר. הרוב כבר יודעים לצטט כי הנזקים מיוחסים למוצרים בעלי אחוזי קקאו נמוכים, בעוד ששוקולד מריר איכותי עשוי דווקא להשפיע עלינו לטובה. איך בדיוק? המשיכו לקרוא:

 

1) השוקולד עשוי לתרום לבריאות הלב

ידוע כי מחלות לב קשורות בתהליכים מורכבים המתרחשים בגוף הכוללים בין השאר תהליך זיהומי, תפקוד לא תקין של תאי האנדותל (התאים הנמצאים בדפנות כלי הדם) וכן תהליכי קרישה והיצמדות טסיות (התאים האחראיים על קרישת הדם) לא מבוקרים. למרכיבים הנמצאים בפולי הקקאו, ככל הנראה ישנה אפשרות להתערב בכל אחד מהתהליכים הללו ולהטיב את המצב לפני ההתפרצות של מחלות הלב. 

 

מאמר מ-2006 מסכם מחקר ארוך טווח שבוצע על 470 גברים מבוגרים ומצא כי צריכת קקאו מפחיתה במידה ניכרת את הסיכון למות ממחלות לב. מחקר אחר מצא כי אכילת שוקולד יותר מפעמיים בשבוע, מפחיתה את הסיכון להסתיידות העורקים ב-32%. נראה שבאופן כללי המחקר מסמן את הקקאו כבעל השפעה חיובית על הלב וכלי הדם, בזכות הרכיבים המזינים שבו.

 

לחצו על התמונה כדי להגיע למתכוני שוקולד שווים (צילום: רונן מנגן "סופר פוד- שער למטבח חדש")
לחצו על התמונה כדי להגיע למתכוני שוקולד שווים (צילום: רונן מנגן "סופר פוד- שער למטבח חדש")

 

2) הקקאו הוא נוגד חמצון עוצמתי

על מנת לבדוק את יכולותיו של מאכל כלשהו כנוגד חמצון, החוקרים שמים את אותו המזון בתוך מבחנה של רדיקלים חופשיים. אם המזון 'מנצח' אותם, הוא נחשב לנוגד חמצון. כמובן שגופנו פועל אחרת מתנאי מעבדה שתוארו, אך בנקודה זו שווה לציין כי קקאו נא קיבל את אחד הציונים הגבוהים ביותר במבחן זה. שוקולד מריר עשיר בתרכובות אורגניות שפועלות כאנטיאוקסידנטים וביניהן: פלבונולים, פוליפנולים וקטכינים. כמות התרכובות הפעילות שנמצאה בקקאו נא הייתה גבוהה יותר מהכמות שנמצאה באוכמניות ואף בגרגרי האסאיי.

 

3) לשוקולד השפעה מטיבה על ה'כולסטרולים' 

מחקר מבוקר שבוצע על משתתפים בעלי רמות כולסטרול גבוהות, מצא כי לשוקולד יכולת להעלות את רמות הכולסטרול 'הטוב' ולהפחית את החמצון של הכולסטרול 'הרע', מה שמגן על העורקים בתוך שריר הלב. נוגדי החמצון הפעילים בתוך אבקת הקקאו שומרים על התאים מפני נזקי החמצון. כמו כן, השוקולד עשוי להפחית את התנגודת לאינסולין המהווה גורם סיכון למחלות לב והסוכרת.

 

4) השוקולד עשוי לשפר את זרימת הדם

הפלבונולים שמצויים באבקת הקקאו, משפיעים על שכבת התאים המרפדת את פני השטח הפנימיים של כלי הדם ומעודדים אותה לייצר תרכובת שגורמת להם 'להירגע', להפחית את ההתנגדות לזרימת הדם ולכן גם להוריד את לחץ הדם. מחקרים ( זה וגם זה) מצביעים על יכולת מסוימת של השוקולד לשפר את זרימת הדם אם כי לא נראה שזה תופס לגבי אנשים עם לחץ דם גבוה.

 

5) הקקאו עשוי לתרום לבריאות הפה

תאוברומין (Theobromine) מרכיב נוסף המצוי בקקאו (והוא זה הרעיל לבעלי חיים מסוימים), נצפה במחקרים שונים כתורם לבריאות הפה. החוקרים מציינים כי הכמות בה השתמשו במחקר אמנם גדולה יותר מזו שאדם ממוצע יצרוך, אך ממצא זה בהחלט העלה את האפשרות לייצור תמיסות ניקוי פה שונות המכילות מרכיב זה.

 

6) שיפור תפקוד המוח

הפלבנול המצוי בשוקולד עשוי לשפר את זרימת הדם למוח, בצריכה קבועה. הקקאו אף עשוי לשפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים, בעלי תפקוד קוגניטיבי לקוי. קפאין ותאוברומין, חומרים ממריצים שמצויים בשוקולד הם כנראה הסיבה לכך שהשוקולד עשוי לשפר את תפקודי המוח בטווח הקצר

 

7) מרגש ברמות של נשיקות 

אחד המחקרים המעניינים ביותר בנושא מצא כי השוקולד יכול לגרום למוח לשחרר כמות אנדורפינים השווה לארבע נשיקות חושניות. אותו המחקר מצא גם כי השוקולד גם מגביר את הדופק. הסיבה לכך היא כנראה הפנתילאמין (Phenylethylamine), תרכובת טבעית שלמעשה ממריצה, מפקסת וגורמת למוח להינעל על מטרות ולחתור להשיגן. זוגות המשתתפים במחקר התבקשו להניח לקוביית שוקולד לימס בפיהם בעוד הדופק ופעילות המוח שלהם מנוטרים ע"י החוקרים. לאחר מכן הם התבקשו להתנשק בעודם מנוטרים גם כן. החוקרים הופתעו לגלות שהתגובות הגופניות שהגיעו בעקבות השוקולד נמשכו עד פי ארבע יותר זמן מהתגובות שהגיעו בעקבות הנשיקות. קצב הלב הוגבר עד פי שתיים כתוצאה מאכילת הממתק.

 

לסיכום חשוב לציין כי השוקולד הנבדק במחקרים הוא שוקולד מריר בעל אחוזי קקאו גבוהים. שוקולד חלב או שוקולד לבן לא יעשו את העבודה ונחשבים לממתקים רגילים לכל דבר. כמו כן, כדאי לזכור כי מחקרים רבים ממומנים ע"י בעלי אינטרסים ולכן כדאי לקחת אותם עם גרגר מלח. בכל מקרה, לא כדאי להתחיל לצרוך שוקולד מריר בכמויות גדולות מתוך רצון להטיב עם הבריאות - לא לכך הכוונה. כמות מדודה עשויה להטיב עמכם ולספק את כל אותם היתרונות שתוארו לעיל ואין צורך להפריז בכמויות.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

 

    קינוח שוקולדי טבעוני - גם יפה וגם בריא יותר

     

     לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: הודליה כצמן BakeCare)
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: הודליה כצמן BakeCare)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד