מי לובשת את המכנסיים בבית: הקאמבק האופנתי של מישל אובמה

הגברת הראשונה לשעבר חוזרת לאור הזרקורים עם השקת האוטוביוגרפיה שלה. איך היא בוחרת בגדים ולמה זנחה את הקז'ואל שאימצה בבית הלבן לטובת חליפות מחויטות

איתי יעקב

|

09.12.18 | 08:55

הפכה את הופעותיה הציבוריות לכוח מעצים עבור תעשיית האופנה האמריקאית. מישל אובמה (צילום: rex/asap creative)
הפכה את הופעותיה הציבוריות לכוח מעצים עבור תעשיית האופנה האמריקאית. מישל אובמה (צילום: rex/asap creative)
"אם שואלים אותי היום מה היו בחירותיי האופנתיות, התשובה היא – בחירות בלתי צפויות. לא רציתי שינסו לקשר אותי למסרים כלשהם". מישל אובמה חוזרת לבמה (צילום: AP)
"אם שואלים אותי היום מה היו בחירותיי האופנתיות, התשובה היא – בחירות בלתי צפויות. לא רציתי שינסו לקשר אותי למסרים כלשהם". מישל אובמה חוזרת לבמה (צילום: AP)
"בתור אישה שחורה, היה חשוב לי להימנע מבגדים ראוותניים". אובמה, 2018 (צילום: AP)
"בתור אישה שחורה, היה חשוב לי להימנע מבגדים ראוותניים". אובמה, 2018 (צילום: AP)
דגש על הצבע הלבן שמזוהה עם סופרג'יסטיות ופמיניזם. מישל אובמה ואופרה ווינפרי (צילום: Scott Olson/GettyimagesIL)
דגש על הצבע הלבן שמזוהה עם סופרג'יסטיות ופמיניזם. מישל אובמה ואופרה ווינפרי (צילום: Scott Olson/GettyimagesIL)
"שילמתי על כל הבגדים והאביזרים שלי, למעט כמה שמלות שמעצבים נתנו לי לאירועים רשמיים – ואחר כך נתרמו למוזיאון. כך שמרתי על אתיקה בבית הלבן" (צילום: AP)
"שילמתי על כל הבגדים והאביזרים שלי, למעט כמה שמלות שמעצבים נתנו לי לאירועים רשמיים – ואחר כך נתרמו למוזיאון. כך שמרתי על אתיקה בבית הלבן" (צילום: AP)

מישל אובמה היא הרוקסטאר החדשה בארצות הברית. בימים אלה היא בעיצומו של מסע לקידום האוטוביוגרפיה החדשה שלה Becoming (הוצאת Crown Publishing Group), שמאז הושקה לפני כשבועיים, מכרה למעלה מ-2 מיליון עותקים בארצות הברית לבדה. לא פלא שבמסע הדילוגים מעיר לעיר, ממלאת אובמה אצטדיונים מול 20 אלף איש ומעלה, כולם סולד אאוט, כאילו היתה ביונסה בסיבוב הופעות.

 

עם החזרה לקדמת הבמה, שב גם העיסוק במלתחה של הגברת הראשונה לשעבר של ארצות הברית, שזכתה לככב שלוש פעמים על שער מגזין ווג האמריקאי במהלך כהונתו של בעלה; ואשר הפכה את הופעותיה הציבוריות לכוח מעצים עבור תעשיית האופנה האמריקאית – ההפך הגמור ממלניה טראמפ, הדיירת הנוכחית בבית הלבן.

 

"נראה היה שהבגדים שלי חשובים יותר ממה שיש לי לומר". מישל אובמה (צילום: AP)
    "נראה היה שהבגדים שלי חשובים יותר ממה שיש לי לומר". מישל אובמה(צילום: AP)

     

    ההבדלים בין אובמה לטראמפ אינם רק בסגנון הלבוש, הגזרות, סדר היום האופנתי ורשימת המעצבים שהן לובשות בקביעות. בעוד אובמה הפכה לסמל של תמיכה במעצבים האמריקאים, טראמפ נראית כאילו היא עושה טובה כשהיא בוחרת בחליפה של מייקל קורס או בשמלת ערב של ראלף לורן. לרוב היא תעדיף בתי אופנה אירופאים כמו דיור, שאנל ודולצ'ה & גבאנה (אותם לבשה שוב השבוע לאחר התקרית הגזענית של בית האופנה בסין).

     

    אצל טראמפ לא תמצאו גם פריטים מרשתות אופנה זולות כמו טארגט, J.Crew ובננה רפבליק, שאובמה היתה נוהגת ללבוש בקביעות. בתוך כך, נראה כי הקאמבק הנוכחי של אובמה הוא גם דרכה לבדל את עצמה בכל דרך ממחליפתה בבית הלבן, עד שכל ניסיון למצוא נקודות השקה בין השתיים נידון לכישלון. "אם שואלים אותי היום מה היו בחירותיי האופנתיות, התשובה היא – בחירות בלתי צפויות. לא רציתי שינסו לקשר אותי למסרים כלשהם", התייחסה אובמה בספרה החדש לנושא הלבוש שהעסיק את הציבור.

     

    ממלאת אצטדיונים מול 20 אלף איש ומעלה, כולם סולד אאוט, כאילו היתה ביונסה בסיבוב הופעות (צילום: Kevin Winter/GettyimagesIL)
      ממלאת אצטדיונים מול 20 אלף איש ומעלה, כולם סולד אאוט, כאילו היתה ביונסה בסיבוב הופעות(צילום: Kevin Winter/GettyimagesIL)

       

      "בתור אישה שחורה, היה חשוב לי להימנע מבגדים ראוותניים ורציתי להיות כמה שיותר קז'ואל, כדי שלא יבקרו אותי", כותבת אובמה, במה שנראה כמו עקיצה המכוונת היישר אל הגרדרובה של טראמפ, "לכן, לדוגמה, שילבתי חצאית של מייקל קורס עם חולצה מגאפ. רציתי בעיקר ללבוש מעצבים אמריקאים, לתת להם כבוד, ובעיקר צעירים ולא מוכרים. לפעמים זה עצבן את אוסקר דה לה רנטה, שכעס שאני לא לובשת מספיק את העיצובים שלו".

       

      "כשנכנסתי לבית הלבן לא ידעתי הרבה על אופנה"

      את מישל אובמה מודל 2018 אפשר להגדיר כמי שלובשת את המכנסיים בבית, או ליתר דיוק: חליפת מכנסיים מחויטת, כזו שמחמיאה לגובהה ולגזרתה. בכל הופעותיה היא בוחרת בחליפות מכנסיים רכות ועכשוויות, אשר משדרות סמכותיות מצד אחד, אך מנגד רחוקות מאוד מהסגנון הגברי הכוחני. למשל, חליפת מכנסיים כחולה במראה פיג'מתי מקולקציית אביב-קיץ 2019 של בית האופנה Cushine.

       

      מגוון גרסאות לחליפות לבנות (צילום: AP)
        מגוון גרסאות לחליפות לבנות(צילום: AP)

         

        במקרים אחרים היו אלו חליפת מכנסיים לבנה בגזרה רחבה ונשית של המעצב כריסטיאן סיריאנו שעוצבה במיוחד למידותיה, חליפה בדוגמת פסי סיכה בצבע אפור כהה של המעצב הישראלי-אמריקאי ג'ונתן שימחאי, חליפת מכנסיים כחולה בעיצובה של קארן ווקר, וחליפה בצבע אפור כהה עם ז'קט בעיטור אבני סברובסקי בעיצוב כריסטופר קיין הבריטי.

         

        "צריך לצפות כל אפשרות להתקפה וכל תוצאה אפשרית. לכל אחד יש דעה: השמלה לא רשמית מספיק, זה מטורף מדי, זה יקר, זה קונספטואלי מדי", אומרת הסטייליסטית של אובמה, מרדית' קופ (צילום: AP)
          "צריך לצפות כל אפשרות להתקפה וכל תוצאה אפשרית. לכל אחד יש דעה: השמלה לא רשמית מספיק, זה מטורף מדי, זה יקר, זה קונספטואלי מדי", אומרת הסטייליסטית של אובמה, מרדית' קופ(צילום: AP)

           

          פלטת הגוונים משדרת סולידיות, עם דגש על הצבע הלבן שמזוהה עם סופרג'יסטיות ופמיניזם, וכיכב גם בחליפת המכנסיים שלבשה הילרי קלינטון בוועידה הדמוקרטית ב-2016. אצל אובמה הוא הופיע בשמלת הערב הלבנה של בית האופנה דיור שלבשה לשער מגזין Elle ובמערכת לבוש של מכנסיים וחולצה חושפת כתף של סאלי לה פוינט שלבשה לראיון טלוויזיוני עם אופרה ווינפרי. אפשר גם להגדיר זאת כפתיחת דף לבן וחלק בקריירה שלה.

           

          רגע נועז יותר, עם חליפה אדומה (צילום: AP)
            רגע נועז יותר, עם חליפה אדומה(צילום: AP)

             

            על הופעותיה הנוכחיות של אובמה אחראית הסטייליסטית מרדית' קופ, בת 37 מברוקלין הייטס, שעבדה איתה בצמידות לאורך כל שנותיה בבית הלבן. הן הכירו לפני עשור, כשקופ היתה מוכרת זוטרה בבוטיק איקראם בשיקגו, שהלביש בקביעות את אובמה. "כשנכנסתי לבית הלבן לא ידעתי הרבה על אופנה, ובתור אמא ממש לא היה לי זמן לחשוב על מה אני לובשת", כותבת אובמה בספרה, בפרק המוקדש לבגדים ולאופנה, "במהלך הקמפיין לנשיאות של ברק פגשתי את מרדית', ואחרי שברק נבחר לנשיאות שכנעתי אותה לעבור לוושינגטון ולהיות הסטייליסטית האישית שלי. היא הפכה לחברה".

             

            "פעם אחת לבשתי שמלה ללא שרוולים והצטלמנו בתמונה רשמית. כולם דיברו לאחר מכן על הזרועות שלי" (צילום: AP)
              "פעם אחת לבשתי שמלה ללא שרוולים והצטלמנו בתמונה רשמית. כולם דיברו לאחר מכן על הזרועות שלי"(צילום: AP)

               

              בראיון לניו יורק טיימס בשבוע שעבר הוסיפה אובמה: "מרדית' הכינה אותי לכל אירוע – ממראה של חולצת טריקו וכפפות לעבודה בגן עם תלמידי תיכון בשעת אחר צהריים (עקיצה נוספת כלפי טראמפ, שהגיעה לנטיעות בגינה בחולצה משובצת של מותג היוקרה בלמן, א"י), ועד שמלות ערב למפגשים רשמיים עם ראשי מדינות. במהלך השנים למדתי לסמוך עליה יותר מאשר על ארון הבגדים שלי. היא הדריכה גם את בנותיי, ונתנה לכולנו תחושה של נוחות ובית, לא משנה היכן היינו בעולם".

               

              במשך שמונה שנים סייעה קופ להפוך את אובמה לאייקון אופנה ולמי שנחשבת לאחת המתלבשות הטובות בעולם, כזו שזוכה להשתחל לרשימות מפרגנות של מגזין וניטי פייר ולדלת פתוחה אצל עורכת ווג אנה ווינטור. "בזמן קמפיין הבחירות של ברק פתאום אנשים, ובעיקר התקשורת, התחילו לשים לב לבגדים שלי, ולכל דבר ניתנה פרשנות", כותבת אובמה, "פעם אחת לבשתי שמלה ללא שרוולים והצטלמנו בתמונה רשמית. כולם דיברו לאחר מכן על הזרועות שלי. נראה היה שהבגדים שלי חשובים יותר ממה שיש לי לומר. פעם נאמתי בבית ספר בלונדון וכשירדתי מהבמה השאלה הראשונה ששאלו אותי היתה: מי עיצב לך את השמלה? זה הרגיז אותי".

               

              "בכל נסיעה רשמית ניסיתי ללבוש מעצבים, צבעים וסגנונות שיעניקו כבוד למדינה שאליה הגענו" (צילום: AP)
                "בכל נסיעה רשמית ניסיתי ללבוש מעצבים, צבעים וסגנונות שיעניקו כבוד למדינה שאליה הגענו"(צילום: AP)

                 

                בספר מתייחסת אובמה גם לסוגיית המחירים של בגדי המעצבים שלבשה לאורך שתי קדנציות כגברת הראשונה. "שילמתי על כל הבגדים והאביזרים שלי, למעט כמה שמלות שמעצבים נתנו לי לאירועים רשמיים – ואחר כך נתרמו למוזיאון. כך שמרתי על אתיקה בבית הלבן", היא כותבת. עוד הוסיפה כי "בכל נסיעה רשמית ניסיתי ללבוש מעצבים, צבעים וסגנונות שיעניקו כבוד למדינה שאליה הגענו. תמיד היו לי גם תלבושות לגיבוי: שינויי מזג האוויר, אם יישפך עליי יין, אם הבגד יהיה לא נוח. אבל הדבר החשוב שלמדתי בתור הגברת הראשונה – תמיד קחי איתך בגד מתאים להלוויה. לפעמים נערכו טקסים לחיילים שנהרגו וברק הגיע לנאום. זה לא תמיד היה מתוכנן, אבל הייתי צריכה להיות ערוכה לזה".

                 

                הפתיעה את העולם עם בגדים יומיומיים ומכנסיים קצרים בתקופתה בבית הלבן. מישל אובמה ב-2010 (צילום: Gettyimages)
                  הפתיעה את העולם עם בגדים יומיומיים ומכנסיים קצרים בתקופתה בבית הלבן. מישל אובמה ב-2010(צילום: Gettyimages)

                   

                  בראיון לניו יורק טיימס לפני כשבועיים הסבירה קופ כי העבודה על הרכבת המלתחה של אובמה דרשה תחקיר רחב, שכלל לדוגמה גם פגישות עם מומחים למדיניות וקשרי חוץ לפני ביקורים רשמיים בעולם. "לאחר שאספתי את הבגדים מחנויות ומעצבים, הייתי מרכיבה את מערכות הלבוש ואז היתה עולה השאלה החשובה: 'את אוהבת את זה?'", הסבירה קופ בראיון, השני שלה בסך הכול מאז החלה לעבוד עם אובמה, "אחר כך היינו חושבות על לוגיסטיקה: על איזה משטח את הולכת? כמה אירועים יש לך באותו היום? האם את יושבת עם הבגד? עומדת?"

                   

                   

                  "צריך לחגוג אופנה, אבל גם להיות מודע למסר שלה", סיכמה קופ, "בתרחיש הטוב, אופנה יכולה לחזק את התקשורת שלך עם אנשים, או להיות שותפה שקטה, אבל גם יכולה להסיח את הדעת. בעבודה עם מישל אובמה היינו צריכות לחשוב על כל תרחיש אפשרי עם הבגד. צריך לצפות כל אפשרות להתקפה וכל תוצאה אפשרית. לכל אחד יש דעה: השמלה לא רשמית מספיק, זה מטורף מדי, זה יקר, זה קונספטואלי מדי. מאוד חשוב לי שהבגדים ישקפו את מישל בצורה אמיתית ויהדהדו את האישיות שלה".

                   

                     

                    ומהם הפריטים הכי יקרים במלתחה של מלניה טראמפ?

                    מה לובשת מלניה טראמפ בבית הלבן? לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: AP)
                    מה לובשת מלניה טראמפ בבית הלבן? לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: AP)

                     

                     

                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד