הבמה של מישל אובמה: נפרדים מאישה ראשונה עם חוכמת אופנה

מנעלי הסניקרס ועד מכנסי השורטס, מבחירת מעצבים בהתאם לאינטרסים מדיניים ועד היחסים עם החברה אנה ווינטור – הבית הלבן נפרד מגיבורת הפוליטיקה של הבגדים

איתי יעקב

|

30.10.16 | 09:17

מאחורי כל בחירת לבוש ניצבת אמירה. מישל אובמה לובשת J.Crew  (צילום: Gettyimages)
מאחורי כל בחירת לבוש ניצבת אמירה. מישל אובמה לובשת J.Crew (צילום: Gettyimages)
תומכת בכישרונות צעירים. שמלת ההשבעה הלבנה שעיצב ג'ייסון וו (צילום: Gettyimages)
תומכת בכישרונות צעירים. שמלת ההשבעה הלבנה שעיצב ג'ייסון וו (צילום: Gettyimages)
גאה לקרוא לאנה ווינטור "חברה" (צילום: Gettyimages)
גאה לקרוא לאנה ווינטור "חברה" (צילום: Gettyimages)
"המטרה היא לחלוק כבוד לכל מקום בו נבקר, אך עם זאת, לא לאבד את הרוח של ארצות הברית". אובמה מתאימה את המותגים למדינות שבהן היא מתארחת (צילום: Gettyimages)
"המטרה היא לחלוק כבוד לכל מקום בו נבקר, אך עם זאת, לא לאבד את הרוח של ארצות הברית". אובמה מתאימה את המותגים למדינות שבהן היא מתארחת (צילום: Gettyimages)
בהשראת ז'קלין קנדי אונסיס: שמלה היישר מהמסלול של קרולינה הררה (צילום: Gettyimages)
בהשראת ז'קלין קנדי אונסיס: שמלה היישר מהמסלול של קרולינה הררה (צילום: Gettyimages)
כשמלכת אנגליה ומלכת הסטייל האמריקאי נפגשו (צילום: Gettyimages)
כשמלכת אנגליה ומלכת הסטייל האמריקאי נפגשו (צילום: Gettyimages)
השמלה של המעצב נרסיסו רודריגז הפכה ל"סולד אאוט" תוך שעות ספורות (צילום: Gettyimages)
השמלה של המעצב נרסיסו רודריגז הפכה ל"סולד אאוט" תוך שעות ספורות (צילום: Gettyimages)
 

בחודש הבא יצעדו מיליוני אמריקאים אל הקלפיות ברחבי ארה"ב על מנת לקחת חלק בהחלטה על עתידם המשותף – הילרי קלינטון או דונלד טראמפ. תעשיית האופנה והרוח הגבית שהיא נותנת לקלינטון ולמפלגה הדמוקרטית בכלל, לרוב באירועי תמיכה פומביים לגיוס תרומות של מעצבי אופנה, מתכוננת במקביל לסיכום שמונה שנות כהונתם של מישל אובמה בבית הלבן, והמלתחה הוורסטילית שליוותה את האישה הראשונה בעלת התבונה האופנתית הגדולה ביותר שידעה ארצות הברית.

 

כידוע, פעילותה של מישל אובמה לא הסתכמה בהגעה לאירועים רשמיים לצד בעלה, וגידול בנותיהם המתבגרות מאליה וסשה, אלא גם בקידום נשים, הקמת פרויקטים למניעת השמנה בארצות הברית, חיזוק הפעילות הספורטיבית במערכת החינוך האמריקאית, וכמובן, קידום האופנה האמריקאית - תפקיד שלקחה על עצמה במלוא הרצינות, ואשר התבטא הן בלבוש שלה עצמה והן במגוון פעילויות ביוזמתה, שקרו בבית הלבן ומחוצה לו. למשל, סדנה שמטרתה לקרב בין אנשי מקצוע מתעשיית האופנה לתלמידי תיכון וקולג' המעוניינים להכיר את התחום, "על מנת שיחנכו, יאירו ויהוו מנטורים לדור הבא של מנהיגי האופנה", כפי שהסבירה אובמה עצמה.

 

עוד בערוץ האופנה

 

אלא שקידום האופנה האמריקאית הוא לא האינטרס היחיד שאובמה ניהלה ביד רמה באמצעות הבגדים שבהם היא מתהדרת באירועים מתוקשרים. התבוננות במלבושיה של אובמה לאורך שנותה בבית הלבן מגלה כי מאחורי כל בחירת לבוש ניצבת אמירה, כמו גם לא מעט ניסיונות לנפץ מוסכמות או לעורר דיון, בין אם באמצעות צבעוניות בולטת, בחירה במעצבים צעירים, ורוח כללית שמגדירה מחדש את הסגנון השמרני שדבק בטייטל "אישה ראשונה". אובמה חשפה רגליים וזרועות בניגוד למקובל במקרה של אישה בגילה ובטח במעמדה, שילבה בטבעיות בין ורוד לכתום, ושילבה באופן תדיר בין גבוה לנמוך, בין יקר לזול, בין רשתות ענק למעצבים צעירים, וגם בין מעצבים אמריקאים לבין זרים. היותה האישה השחורה הראשונה בתפקיד, אפשרה לה להגדיר מחדש את מקומה, והיא לקחה מאוד ברצינות את כוחם של בגדים בהעברת מסרים.

 

הגדירה מחדש את הסגנון השמרני שדבק בטייטל "אישה ראשונה" (צילום: Gettyimages)
    הגדירה מחדש את הסגנון השמרני שדבק בטייטל "אישה ראשונה"(צילום: Gettyimages)

     

    מי שסייעה לה להתבטא באמצעות בגדים ברוב המקרים, היתה הסטייליסטית מרדית' קופ, שעובדת איתה בצמוד משנת 2009. לאחרונה העניקה קופ ראיון בלעדי וראשון להרפר'ס בזאר, בו סיפרה כי "כאשר הגברת הראשונה לובשת מעצב צעיר, היא יוצרת את התחושה שהכול אפשרי", אמרה. "הגברת הראשונה מדברת הרבה עם צעירים, על כמה זה חשוב ללכת בעקבות החלומות שלך ולעבוד קשה. רציתי לתרגם את המסר הזה אל תוך הבגדים שהיא לבשה".

     

    במהלך כל כהונתה בחרה אובמה להיות פוליטית בלבושה, כך שבעת ביקוריה עם הנשיא במדינות זרות לבשה בגדים של מעצבים מהמדינה אליה הגיעו – קנזו לביקור בטוקיו או מרי קטרנצו וכריסטופר קיין לביקור בלונדון. "אנחנו תמיד לוקחים בחשבון לאן אנחנו מגיעים ומה הנורמות התרבותיות של אותה מדינה", אמרה קופ. "המטרה היא לחלוק כבוד לכל מקום בו נבקר, אך עם זאת, לא לאבד את הרוח של ארצות הברית".

     

    לרגל הפרידה מהאישה הראשונה שהדגימה ממרומי הבית הלבן את חוכמת האופנה, ליקטנו את עשרת הרגעים הבלתי נשכחים שידענו בזכותה בתקופת כהונתה.

     

     

    מכנסי השורטס

     

    שנה לאחר שנכנסו לבית הלבן יצאו האובמס לטיול משפחתי בגרנד קניון, שם נצפתה מישל במכנסי שורטס, גופייה לבנה וחולצת משבצות פתוחה מעל. תמונה של אובמה באותו הלוק, יורדת ממטוס האייר פורס 1, הופצה למחרת בכל העולם ועוררה פולמוס חסר תקדים סביב המכנסיים הקצרים, שהוכרזו כ"התנהגות לא מכובדת" עבור דמות פורמלית כאובמה. שדרן הטלוויזיה של רשת News22 (ראו סרטון למטה), למשל, גלגל את עיניו ואמר בטון מתנשא כי אחרי שחשפה את זרועותיה, עכשיו הגיעו תורן של הרגליים של אובמה להיחשף. מאז נצפתה אובמה לבושה מכנסיים קצרים בהזדמנויות נוספות, אולם בראיון לתוכנית האירוח 106 and Park, אמרה כי מכל הופעותיה הציבוריות, על זו היא מתחרטת יותר מכל.

     

    מראה נגיש גם בארמון בקינגהאם (צילום: Gettyimages)
      מראה נגיש גם בארמון בקינגהאם(צילום: Gettyimages)

       

      המלכה והקרדיגן

       

      באפריל 2009, פחות מחצי שנה מאז הכתרתו של אובמה, הוזמנו בני הזוג לביקור רשמי בארמון בקינגהאם. אובמה בחרה במראה נגיש ומודרני של חצאית טאפט שחורה, גופייה לבנה, ענק פנינים וקרדיגן שחור של רשת האופנה J.Crew. גם כאן קפצו מתנגדיה של אובמה וטענו כי הופעתה מבזה את המעמד. מעצב האופנה המנוח אוסקר דה לה רנטה, סיכם את הביקור במשפט נחרץ שכבר הפך למטבע לשון: "לא מגיעים עם סוודר לארמון בקינגהאם".

       

      הזוג אובמה בביקור בסין (צילום: Gettyimages)
        הזוג אובמה בביקור בסין(צילום: Gettyimages)

         

        לאומיות אופנתית

         

        בשבוע שעבר אירחו בני הזוג אובמה את ראש ממשלת איטליה במה שהסתמן כארוחת הערב הרשמית האחרונה שהם מקיימים בבית הלבן. לטובת האירוע בחרה מישל בלא פחות משמלה נוצצת של בית האופנה ורסאצ'ה, שרחוק אלפי שנות אור מסגנונה המוכר. כאמור, זו לא הפעם היחידה שאובמה בוחרת במעצבים בעלי קשר לאומי לביקור רשמי. למפגש עם נשיא דרום קוריאה ב-2011 היא לבשה שמלת מקסי סגולה של המעצבת ממוצא קוריאני דו-רי צ'אנג, ושנתיים קודם לכן לבשה שמלה של המעצב ההודי נעים קאן למפגש, ובכן, עם ראש ממשלת הודו. ב-2015 היתה זו שמלה של המעצב האמריקאי-יפני טדאשי שוג'י, שלבשה אובמה למפגש עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה ורעייתו אקי אבה. כפי שהסבירה קופ, זהו מהלך מתוכנן מראש היוצר הזדהות בין האורחים והמארחים.

         

        אוהבת לרכוש אונליין מרשתות אופנה. אובמה לובשת גאפ (צילום: Gettyimages)
          אוהבת לרכוש אונליין מרשתות אופנה. אובמה לובשת גאפ(צילום: Gettyimages)

           

          מותגים נגישים

           

          לאורך השנים התבררה המלתחה של אובמה שעשירה בפריטים של רשתות אופנה נגישות ועממיות, ביניהן טארגט, גאפ, J.Crew ובננה ריפבליק. אובמה עצמה הודתה בעבר כי היא אוהבת לרכוש אונליין מרשתות אלה, ומוצאת בהן פריטים המשמשים אותה ביומיום. וכשהגברת הראשונה של ארצות הברית לובשת פריטי המונים בגאווה, היא מבקשת לומר ללא מילים כי היא אחת מהעם, ואין דרך טובה מבגדים ומותגים כדי להעביר מסר של נגישות והזדהות ולייצר אהדה ציבורית.

           

          ביקורות מעורבות בתקשורת. השמלה הלבנה שעיצב ברנדון מקסוול (צילום: Gettyimages)
            ביקורות מעורבות בתקשורת. השמלה הלבנה שעיצב ברנדון מקסוול(צילום: Gettyimages)

             

            מעצבים צעירים

             

            רבבות מילים נכתבו זה מכבר על שמלת ההשבעה הלבנה שעיצב ג'ייסון וו למישל אובמה, בהמלצתו של עורך ווג אנדרה לאון טאלי, שחיבר בין השניים. וו, אז מעצב צעיר ואנונימי בן 26, בהחלט חייב את הקריירה שלו לאובמה, שהפכה אותו בין לילה למעצב האופנה המפורסם בעולם. מאז ועד היום ניכר כי אובמה בהחלט מאמינה ביכולתה למנף כישרונות צעירים ונהנית לעשות זאת בהזדמנויות שונות, למשל, עם שמלת הסטרפלס הלבנה בעיצובו של ברנדון מקסוול (לשעבר הסטייליסט של ליידי גאגא וכיום המלביש של כוכבות הוליווד), שלבשה בספטמבר השנה למפגש עם ראש ממשלת סינגפור, וזכתה לביקורות מעורבות בתקשורת. זאת, בניגוד לשמלה הכחולה של המעצב הצעיר כריסטיאן סיריאנו, שלבשה לוועידת המפלגה הדמוקרטית ביולי השנה.

             

            רגליים על הקרקע. אובמה והסניקרס (צילום: Gettyimages)
              רגליים על הקרקע. אובמה והסניקרס(צילום: Gettyimages)

               

              הסניקרס

               

              לא פעם ולא פעמיים בחרה מישל אובמה לרדת מהעקבים עם שתי רגליים על הקרקע, ולהציג מראה נינוח וספורטיבי בנעלי סניקרס. לאחרונה היא עשתה זאת עם דגם אולסטאר וינטג' של קונברס, אבל ספק אם היא תשכח את הפעם הראשונה שלה, כשהגיעה ב-2009 למרכז מזון לנזקקים, כשלרגליה סניקרס מטאליות של בית האופנה לנוון בעיצובו של אלבר אלבז, שתג המחיר שלהן עמד על 450 יורו (!) - סכום שבאמצעותו ניתן להאכיל משפחה בת חמש נפשות במשך חודש. בדברי הימים של אובמה נרשם כאן שיא של טעם לפגם.

               

              מקום של כבוד על שערי מגזין ווג
                מקום של כבוד על שערי מגזין ווג

                 

                הפוליטיקה של האופנה. עם אנה ווינטור (צילום: Gettyimages)
                  הפוליטיקה של האופנה. עם אנה ווינטור(צילום: Gettyimages)

                   

                  החברה אנה ווינטור

                   

                  אנה ווינטור אולי מוכרת כשטן של תעשיית האופנה, אבל בכל הנוגע ליחסיה עם מישל אובמה היא נראית כמלאך גבריאל. אפילו מישל אובמה סיפרה בראיון כי היא "גאה לכנות אותה חברה". הקרבה בין השתיים גדולה: ווינטור סייעה לבני הזוג אובמה בגיוס כספים לשני מסעות הבחירות, ואף הציבה את אובמה על שער מגזין ווג אמריקה בעריכתה פעמיים: הראשונה במרץ 2009, בתצלום של אנני לייבוביץ בבית הלבן, לבושה שמלה בצבע מג'נטה של ג'ייסון וו; ובפעם השנייה באפריל 2013, בשמלה כחולה של ריד קראקוף. אובמה, מצדה, החזירה לווינטור בתוכנית לחיזוק תעשיית האופנה האמריקאית בבית הלבן, ואף הגיעה לחתוך את הסרט בטקס חניכת מכון התלבושות של מוזיאון המטרופוליטן על שם אנה ווינטור.

                   

                   

                  נפש בריאה בגוף חטוב

                   

                  כמי שהכניסה תוכניות בריאות והרזיה לבתי הספר וקראה מעל כל במה לדגש על פעילות ספורטיבית, עם הקמפיין הציבורי Let's Move - מישל אובמה לא נשארה רק במילים והצטלמה לסרטון בו היא מדגימה את תרגילי הקיק בוקסינג שלה, לבושה בבגדי גוף צמודים המדגישים גוף חטוב ובריא.

                   

                  בואו נזוז! (צילום: Gettyimages)
                    בואו נזוז!(צילום: Gettyimages)

                      

                    אפקט הסולד אאוט

                     

                    בינואר השנה הגיעה אובמה לאירוע של המפלגה הדמוקרטית, כשהיא לבושה שמלה נטולת שרוולים בצבע צהוב זהב של המעצב האמריקאי ממוצא קובני נרסיסו רודריגז, החביב עליה. מכירות סוף העונה באתר נט א-פורטה הציגו את השמלה בהנחה של 70 אחוז (במחיר של 628 דולר לאחר הנחה), ובתוך שעות ספורות היא הפכה ל"סולד אאוט". כמו במקרה של קייט מידלטון באנגליה, גם בארצות הברית של אמריקה, אין כמו מישל אובמה לקידום המכירות.

                     

                    אופנתית, משפיעה ועל זמנית. בשמלה של קרולינה הררה (צילום: Gettyimages)
                      אופנתית, משפיעה ועל זמנית. בשמלה של קרולינה הררה(צילום: Gettyimages)

                       

                      אובמה א-לה אונסיס

                       

                      בפברואר 2014 הגיעה אובמה לערב חגיגי בוושינגטון, בו אירחו בני הזוג את נשיא צרפת פרנסואה הולנד, כשהיא לבושה שמלת ערב שהוצגה יום קודם לכן על המסלול של המעצבת קרולינה הררה בשבוע האופנה בניו יורק. הררה סיפרה לתקשורת כי ההשראה לשמלה היתה ז'קלין קנדי אונסיס, האישה הראשונה של ארצות הברית לשעבר, ובכך גם רמזה כיצד היתה רוצה שנזכור את מישל אובמה בעתיד: אופנתית, משפיעה ועל זמנית.

                       

                      ואיך נראית הדירה הפוליטית של סיביל גולדפיינר מקום איל פו? 

                      לחצו על התמונה כדי לגלות (צילום: איתי סיקולסקי)
                      לחצו על התמונה כדי לגלות (צילום: איתי סיקולסקי)

                       

                       

                       
                      הצג:
                      אזהרה:
                      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד