
אם העציצים שלכם יצאו לחופשה ואתם נשארתם בבית, אני מזהה בעיה. אבל אם אתם אלו שיצאו לחופשה ודואגים לעציצים שהותרתם מאחור, אז הדרך הבטוחה והנכונה ביותר לוודא שתחזרו לבית ירוק ופרחוני, היא לעקוב אחרי ההנחיות הבאות:
>> גם שלוש עגבניות בעציץ זו הצלחה: כך תגדלו בקלות ירקות במרפסת
להזיז או לא להזיז?
אין כל סיבה להכניס את הצמחים הביתה, לכסות אותם בשמיכה ולהדליק להם מזגן. העציץ נראה טוב? מרגיש נהדר? אתם כנראה עושים עבודה מעולה! זה אומר שהעציץ שלכם התרגל לתנאים, לכמות האור, הצל, המים ומרגיש מצוין. אז למה להזיז? כל שינוי במיקום יכול להשפיע ולא בהכרח לטובה.
אם כעת העציץ שלכם נהנה מתנאי אור מדויקים והזזתם אותו לאזור מוצל, למשל, ותבקשו מהשכנים להשקות אותו באותה תדירות שהשקתם עד כה, כנראה שתקבלו צמח מותש מעודף מים כשתחזרו. גם השכן השקה בעודף מים, בגלל הלחץ שלכם, וגם הוא קיבל פחות אור = פחות אידוי = עודף לחות ורטיבות. הרי היה לו טוב עד עכשיו, אז למה לקלקל?
טוב, לא הזזנו, אז כמה להשקות?
הנטיה הטבעית היא להשקות יותר כי אתם חייבים ספייר לימים בהם שאתם לא בשליטה. ואולם, הכמות צריכה להיות זהה לכמות ההשקייה בימים בהם אינכם בחופש. הרעיון בסופו של דבר הוא לשמר רמה של לחות במצע השתילה בעציץ, ואין צורך להציף אותו אחרי שסיימתם לארוז.
נוהל "שכן טוב"
איך מפעילים? רגע לפני שיצאתם מהבית, השקו את הצמחים עד נגר, כלומר עד שתראו מים יוצאים מתחתית האדניות. בקשו מהשכנים להיכנס אחרי יומיים-שלושה ולבצע בדיקה פיזית בעזרת האצבע האם הקרקע לחה. אם היא לחה - הנחו אותם לא להשקות ולדלג יום או יומיים נוספים עד לבדיקה חוזרת והשקייה במידת הצורך.
יתרונות: הרעיון הבסיסי הוא לשמור את הקרקע מעט לחה עד חזרתכם מהחופשה, וזהו. תזכרו שהצמחים שלכם רגילים למשטר מים קבוע בכמות ובזמן ולשכנים, אם הם לא שכחנים ורחפנים, יש סיכוי גבוה לעקוב אחרי ההנחיות ולשמר את הצרכים שלהם.
חסרונות: מהחשש והלחץ שבאחריות שהוטלה עליהם, השכנים היקרים עלולים להשקות יתר על המידה ולהציף את העציץ באופן מוגזם ולא בריא.
שיטת "אני סומך רק על עצמי"
לטובת אלו מכם שלא סומכים על אף אחד (כמוני, כשזה מגיע לצמחיה) בחנתי את המוצרים הבאים. כולם עושים עבודה מצויינת, ועלותם בוודאי שווה את מחיר חיי הצמח:
1. טפטפת אישית עם אפשרות לוויסות עוצמת ההשקייה. מתחברת לבקבוקי פלסטיק סטנדרטיים

2. דוקרני השקייה אוטומטיים עם כבל מוליך.

3. עוד מתקן השקייה עצמאי, והפעם מטרקוטה, רק לחבר לבקבוק ולנסוע בשקט.

כל המתקנים כאן אינם משקים את העציצים, אלא שומרים על רמת לחות סבירה שכל תפקידה הוא למנוע התייבשות של הצמח. אלו פתרונות מוגבלים לימים ספורים בלבד. במקרה של נסיעות ארוכות, תצטרכו לעבור למערכות השקיה ממוחשבות בגיבוי של שכן שבודק שהן אכן מתפקדות.
אייל מליון הוא הנדסאי אדריכלות נוף ומומחה לגינון במרפסות, בעל הבלוג אדנית
______________________________________________________
עשרה צמחים חסכוניים במים לגינה ולמרפסת, הקליקו על התמונה: