במרפסת הבית אפשר לגדל בקלות כמעט כל ירק העולה על דעתכם, באדניות ובכדים, ואפילו לא צריך להסתובב עם מגפיים מגומי, קילשון ומעדר. בקיץ בכלל, ובחופש הגדול בפרט, ילדים וירקות באדניות זה שילוב פשוט נפלא, ולהם ממש לא אכפת אם יצא פרי אחד או 12.
יש לנו נטיה לחשוב שאם השיח החדש ששתלנו הניב רק שלוש עגבניות, אז נכשלנו בגידול. אז זה שלא: א. לא הכל תלוי בכם. ב. ככה זה בגינון: שחררו, אתם לא כאן במטרה לגדל מטעים וחממות לצריכה עצמית במרפסת.
גידול ירקות במרפסת - תנאים בסיסיים להצלחה
אור
אלף סליחות מבעלי מרפסות צפוניות. ירקות במרפסת ובכלל, זקוקים לפחות לחצי יום של שמש ישירה.
מים
חשוב מאד. כמה מים? כמה שצריך ולא כמה שמתחשק או נדמה לנו. ראו פירוט בהמשך.
ניקוז
ניקוז המים באדניות עניין מהותי. ככל שהמים "עוזבים" מהר יותר את שורשי צמח, כן ייטב לו. לחות או רטיבות חשובים אמנם אבל רוב הצמחים לא אוהבים לטבול את שורשיהם במים, וזקוקים גם לאוויר. לכן, ככל שמים יעזבו מהר יותר את איזור השורשים, כך תעלה רמת האיוורור לשורשים ונמנע רקב פוטנציאלי של השורש. איך מווסתים? דואגים לניקוז מהיר של המים מהאדנית או הכד.
אדמה ודישון
תערובת השתילה חייבת להיות איכותית ומאחר ואנו מגדלים במיכלים, בוודאי כאשר מדובר בירקות עניין הדישון חשוב שבעתיים. במיכלים של עד 25 ליטר מומלץ להשתמש ב"תערובת קלה" המאפשרת ניקוז מהיר יותר של מים.
עומק וגודל מכל השתילה
לאלו מכם המתחילים אני מציע לגדל ירק בודד בכל עציץ, כלומר בית לכל ירק.
בשלב הראשון אל תעסקו במרחקי השתילה בין ירק לירק. את זה תעשו לאחר שתראו מה עובד לכם, מה לא עובד ובעיקר אם אתם מעוניינים להמשיך לגדל ירקות. אין צורך לרוץ לקנות אדנית צרה וארוכה ולנסות לסדר השתילים בקו ישר כמו בשדות החקלאים, חכו עם זה.
העומק המינימלי הנדרש לגידול ירקות עומד על 25 ס"מ. ניתן לשתול גם בפחות מכך, אך התוצאות יהיו בהתאם.
ירקות למתחילים – עונת הקיץ
המלצה: אל תרוצו לגדל מיד כל ירק, צברו קצת נסיון ורק אז עברו לירק הבא. אם זו השתילה הראשונה שלכם, כדאי להתנסות בקיץ עם הירקות הבאים:
(מצוין נפח עציץ מומלץ לשתיל אחד ומרחק השתילה הדרוש בין השתילים באדנית מלבנית):
- מלפפון - 15 ליטר (25 ס"מ)
- עגבניות שרי - 15 ליטר (15 ס"מ)
- פלפל - 10 ליטר (30 ס"מ)
- חצילים - 20 ליטר (5 ס"מ)
מתכון לאדנית עגבניות
מה צריך?
- מרפסת/חצר הפונה לכיוונים דרום, דרום-מזרח או דרום-מערב
- שתיל אחד של עגבניות שרי
- מכל שתילה / אדנית/ כד בנפח 15 ליטר לפחות ובעומק מינימלי של 25 ס”מ.
- שק תערובת שתילה לעציצים
- שק הומוס
- 4 ספלי טוף גס
- 2 חופנים של רסק עץ (לא חובה, למראה יפה והפחתת אידוי מים).
- כף שתילה
- משפך
- מזמרה
מה עושים?
1. מניחים בתחתית העציץ / אדנית / כד שכבת טוף גס ללשיפור הניקוז ולמניעת סתימה אפשרית בעתיד של חורי הניקוז על ידי השורשים.
2. יוצקים לתוך הכד את תערובת השתילה ומוסיפים לה הומוס ביחס של 5%.
3. מרטיבים מעט את תערובת השתילה ומערבבים היטב.
4. שותלים את שתיל העגבניות במרכז הכד.
5. משקים השקיה ראשונית – עם משפך, תנו השקיה טובה ושטיפה עד שתראו מים יוצאים מתחתית הכד וכשזה קורה, פשוט תעצרו.
אם בחרתם לעשות שימוש ב 2 חופני רסק העץ, חפו את תערובת השתילה וסביב השתיל הצעיר בזהירות.
חשוב: מקמו את כד העגבניות שלכם במקום מוגן מרוחות. הקפידו על מינימום 1/2 יום שמש ישירה ועדיף בסמוך לקיר או מעקה, כי בהמשך, עם התפתחות שיח העגבניות תצטרכו לבנות / לקנות מתקן הדליה.
טיפול שוטף
השקו רק לאחר שתערובת השתילה נמצאת ברמת לחות נמוכה. כלומר כמעט יבשה. השקיה טובה ושטיפה עד שהמים נראים יוצאים מתחתית הכד ועצירה. חוזרים להשקות באותה הצורה רק לאחר שייבשתם מעט את תערובת השתילה. לא ברור לכם מתי צריך? דחפו אצבע מבעד לשכבת רסק העץ (במידה ועשיתם בה שימוש) והרגישו. עדיין רטוב ? דלגו יום-יומיים נוספים עד שיעלה צורך אמיתי להשקות.
למשקים עם טפטפות – מקמו את הטפטפות במרחק 10 ס"מ לפחות מהשתיל.
טיפול המשך – הוספה והצנעת חופן הומוס אחת לחודש-חודש וחצי.
אייל מליון הוא הנדסאי אדריכלות נוף ומומחה לגינון במרפסות, בעל הבלוג אדנית