
כראוי למדינה על גבול המדבר, גם הקיץ הזה התבשרנו בקול סדוק ודרמטי על המחסור הלאומי במים, ומייד אחרי ההנחיות לקצר במשך המקלחת, בוודאי גם ירצו שנייבש את הגינה שלנו. ולא בצדק - רק 5% מהצריכה הביתית משמשת להשקייה וגינון
ויחד עם זאת, יש מקום לחיסכון גם בגינות וגם במרפסות. בישראל של שנת 2018 עדיין קיימות גינות בבתים משותפים שמושקות בממטרות בזבזניות שהותקנו אי אז בשנות השבעים, ללא מערכת בקרה אוטומטית של כמויות המים או משך ההשקיה. טיפ לרננה רז - רוצה באמת לחסוך כמות משמעותית של מים? בקשי מהאחראים להוציא תקנה המחייבת התקנת מערכת השקיה אוטומטית לכל גינה. מערכת השקיה אמינה שהותקנה תוך חשיבה על חלוקת הגינה בהתאמה לצמחייה יכולה לחסוך לבניין עשרות אלפי ליטרים של מים כל חודש.
החיסכון מתחיל עוד בשלב תכנון הגינה, על ידי שתילה של צמחים חסכוניים במים וריכוזם יחד באותו אזור. כשאנו חושבים על צמחים עמידים לבצורת אנו מדמיינים גינה עגומה ועייפה, אך למעשה תוכלו למצוא צמחים קשוחים בהחלט, אך גם יפים, שמסוגלים לעמוד בחום הישראלי בהשקייה מינימאלית וגם להעניק לנו מופעי צמיחה ופריחה מרהיבים.
גם בגינת המרפסת נוכל לחסוך במים. נכון, כמויות המים בהן נשתמש להשקית העציצים הן מראש מצומצמות יותר, אך גם חיסכון של מאות ליטרים בודדים בחודש מצדיק את המאמץ.
הצמחים בהם נשתמש במרפסת צריכים להיות כאלה שבנוסף להיותם חסכניים, מסוגלים לגדול במיכלי גידול (עציצים לסוגיהם) המוגבלים בגודלם ולשרוד בתנאים המתאימים למרפסת הספציפית שלכם, על פי כיווני השמש, הרוחות והאקלים באזורכם.
10 צמחים שיעזרו לכם לחסוך במים במרפסת ולהשאיר את הגינה יפה ושימושית:
1. פלומריה ריחנית Plumeria rubra - נקראת גם פיטנה, עץ קטן בעל פריחה משגעת וריחנית, מתאים לשתילה ליד קיר או במקום מוגן מרוחות.

2. מרווה צחורה Salvia leucantha - צמח נוי שופע פריחה העלים בעלי גוון כסוף (סימן מובהק לצמח חסכוני המתאים לשמש מלאה). למרות שמה, הפריחה של המרווה היא בצבע סגול נהדר ותמשוך גם פרפרים אל המרפסת שלכם.

3. זיף נוצה ארגמני Pennisetum setaceum purpureum - צמח מרשים ממשפחת הדגניים. העלים שלו נשפכים כמו מזרקה בגוון אדמדם, ובנוסף להיותו צנוע בדרישות המים, יוסיף למרפסת שלכם גם תנועה וצליל אוושת עלים ברוח.

4. קנופיפיה אשכולית KNIPHOFIA UVARIA - צמח בעל בצל הפורח בפריחה מרהיבה בסוף האביב ותחילת הקיץ ומושך אליו גם את יונק הדבש.

5. אלוורה Aloe vera - צמח מרפא שימושי שהוא חובה בכל מרפסת. מורחים את מוהל העלים על כוויות וכוויות שמש להקלה מיידית. האלוורה פורחת בצהוב בתחילת האביב.

6. רגלנית אפריקנית Portulacaria afra - צמח חסון המתאים למרפסות מוצלות או מוצלות למחצה. ניתן בקלות לעצבו כבונסאי לצורת עץ מיניאטורי, והוא זקוק לכמויות מים קטנות במיוחד.

7. פורטולקה רב שנתית Portulaca oleracea - צמח זוחל נמוך הפורח בשלל צבעים המשמש כצמח עונתי של קיץ אך יכול גם לשרוד משנים קודמות, ומעניק גלי פריחה נדיבים. מתאים גם באדניות קטנות במיוחד.

8. צורית מורגן Sedum morganianum - צמח משתפל שאינו זקוק למים כמעט, אך בעל מופע צמיחה מדהים המדמה מים הנשפכים מכד.

9. פיגם מצוי / רודה Ruta chalepensis - צמח תבלין ומרפא נפלא המושך אליו את אחד הפרפרים היפים ביותר בארצנו – זנב סנונית הפיגם. העלים שלו משמשים בכבישת זיתים ובתה וכן, במיצוי בשמן, להקלה בכאבים שונים (אסור לשימוש לנשים בהריון ושימש בעבר כמזרז לידה טבעי).

10. עב גזע הרדופי פכיפודיום Pachypodium Lamerei - צמח פיסולי עוצר נשימה דמוי קקטוס בעל ציצת עלים מבריקים, שמוצאו בצד היבש של האי מדגסקר. בצעירותו יעדיף צל חלקי. ניתן לשתול בקערה שטוחה שתדגיש את גובהו וזקיפותו, ובבגרותו יפרח בלבן צח.

עוד חמישה טיפים לחסכון במים:
1. עשו שימוש חוזר במים ששימשו לשטיפת ירקות, אורז וכדומה.
2. הפנו את צינורות העיבוי של המזגנים לעבר צמחים שזקוקים להשקייה מרובה.
3. צרו הצללה מעל הגינה/מרפסת, כך גם לכם יהיה נעים יותר וגם הצמחים יצרכו פחות מים.
4. אל תשקו בלילה, אלא רק לפנות בוקר. צמחים לא יכולים "לשתות" בלילה ולכן בהשקיה בשעות הערב רוב המים מתנקזים ואינם זמינים לצמח.
5. סיימתם להשקות בצינור המחובר לאקדח השקיה? אל תשכחו לסגור את הברז ולאחר מכן לשחרר את לחץ המים הנותר מהצינור. זה אולי נשמע מצחיק, אבל לצינור ההשקיה אין אפשרות לעמוד בלחצים. ברז שהושאר פתוח יגרום לפיצוץ בצינור ההשקיה וכל מה שחסכתם ירד לטמיון, שלא לדבר על נזקי ההצפה.
ערן רודה
הינו גנן המתמחה בגינות גג ומרפסת, בעל בלוג ומרצה בתחום הגינון.
____________________________________________________
סוס טרויאני בגינה: שבעה צמחים שכדאי להיזהר מהם, הקליקו על התמונה: