אבוקדו יכול להתחיל כצמח בית. כשהוא בוגר הוא עץ פרי לכל דבר - צריך שטח, אדמה, שמש והרבה מים. אבל בשלב הראשוני, כשרק מנביטים את הגלעין, הוא יכול לחיות כמה חודשים בכיף אצלכם על אדן החלון בתוך הבית. זהירות, זה ממכר.
להנביט ולגדל אבוקדו בעציץ בתוך הבית זה אחד הדברים הכיפיים שאפשר לעשות. זה גם פשוט וזול, גם יפהפה, וגם מוסיף לנו ירוק חי וחיוני בעינים ועל הדרך משפר את איכות האוויר בבית. בקיצור – בטח שכן.
גם ילדים יכולים להיות חלק מהתהליך, לאמן את שריר הסבלנות ולקבל את העובדה שבחיים לכל דבר יש קצב משלו. וזה בהחלט יכול לקחת זמן - קצב הצמיחה של האבוקדו משתנה בין גלעין לגלעין, אין חוק אחד לכולם.
הנה עשרה דברים שמומלץ לשים אליהם לב כשמחליטים להנביט גלעין אבוקדו:
1. הכנה: כשהגלעין הוא עדיין חלק מהפרי, השתדלו לא לפצוע אותו עם הסכין בזמן שאתם חוצים את האבוקדו. ואם נפצע רק קצת - זה לא קריטי.
2. תיזמון: אל תתנו לגלעין לעמוד ולהתייבש במשך כמה ימים לפני שאתם מכניסים אותו לכלי עם מים להשרשה. הנסיון שלי – והנבטתי כבר כמה עשרות – לימד אותי שסיכויי הנביטה גדלים ככל שהוא מקבל טיפול יחסית מיידי מהרגע שחתכנו את האבוקדו. אם אתם לא פנויים לזה, פשוט תשרו אותו כמו שהוא, בכוס עם מים (רצוי מסוננים אם אפשר).
3. קליפה חומה על הגלעין: לקלף או לא לקלף? פה יש שתי אסכולות: אלה שטוענים שלא לקלף ואלה שמקלפים. רוצים לשמוע משהו? זה מצליח לשניהם.
4. הכלי הנכון להנבטה: עדיף להנביט בכלי שקוף, עשוי זכוכית. האור (לא קרינת שמש ישירה) הוא חלק חשוב בהתפתחות השורשים בשלב ההנבטה. פלסטיק יעבוד גם, אבל פחות מומלץ.
באשר לקיסמים שמחזיקים אותו מעל פתח הכלי או הצנצנת, הכלל הוא: כמה שפחות יותר טוב, אז נסו עם שניים במקום עם שלושה.
5. מים: כל עוד האבוקדו בתהליך הנבטה שימו לב שהם לא נגמרים, כי הוא כל הזמן שותה אותם כדי להתפתח. אם יגמרו המים ולא תשימו לב, ובכן, זה עשוי להיות הסוף של אותו חבוב.
דבר נוסף: יתושים עשויים להטיל ביצים בתוך המים האלה, אז בדקו שמשהו לא זז לכם שם בפנים. בכלל, מומלץ להחליף את המים מדי פעם.
6. נקודות לבנות: נבטו שורשים (קולולו קולולו) ומתישהו מתחילות עליהם נקודות לבנות מוזרות? אלה חיידקים והם חברים, יש להם מערכת סימביוטית עם השורשים והם לא מזיקים, לנו או לגלעין/לצמח המתפתח.
7. אזהרה: שימו לב - לא כדאי שילדים קטנים או חיות המחמד שלכם ינשנשו את עלי הצמח. זה יכול להיות רעיל. לא ברמה מסכנת חיים, כן ברמה של לא נעים. לתשומת לבכם.
8. מתי שותלים באדמה? אחרי שיצאו שלושה-חמישה עלים שכבר הפכו מסיביים ונוכחים, מעבירים את האבוקדו המונבט לעציץ בינוני, עם אדמת שתילה מאווררת. מקפידים לשמור על אדמה לחה בימים הראשונים, עד שיוצאים עלים חדשים שמראים לנו שהשתיל נקלט.
9. צמח בית נהדר: את העציץ אני ממליצה למקם בנקודה הכי מוארת בבית - זה אומר ליד החלון. שמש ישירה? מעולה. ומים לרוב. השקו כשאתם רואים שהשכבה העליונה של מצע השתילה מתחיל להתייבש (התדירות משתנה בין קיץ לחורף). האבוקדו הוא שתיין מים ואלא אם כן ממש תציפו אותו בצורה מוגזמת, האבוקדו לא יסבול מעודף מים. במיוחד אם יהיה לו הרבה אור, כמו שהוא אוהב וצריך.
10. עץ פרי בוגר: כדי להפוך אותו לעץ פרי מניב כנראה שתצטרכו להעביר אותו תהליך של הרכבה (לשדרוג והשבחת הפירות) . עצי פרי הם כבר מחוץ לתחום המומחיות שלי, כך בשלב הזה תצטרכו לברר ולמצוא תשובות אצל אנשי מקצוע (אגרונומים או שתלנים) ו/או בקבוצות ייעודיות לגינון, עצים וצמחיית חוץ.
ולסיום, תראו איזה סרטון מעולה שבין היתר מגלה לנו עוד אופציה מעולה מזו המפורסמת של הנבטה עם הקיסמים. היא אכן עובדת!
האשטגים מוצלחים למעקב באינסטגרם:
מיקה יסוד היא מייסדת הקהילה אורבן ג'ונגל by גברת עם צמחים. לעודענייני אבוקדו וירוק בבית באופן כללי, אתם מוזמנים להצטרף לקהילת אנשי צמחי הבית בישראל – נעים, ירוק ומעורר השראה שם כל השנה.
לא תצליחו להרוג אותם: חמישה צמחים שכל אחד יכול לגדל בבית