היכון, הכן, הפעל! אקטיבציה של זרעים, אגוזים, קטניות ואף דגנים

הסבתות שלנו ידעו יותר טוב: לפני שאוכלים אגוז, צריך להפעיל אותו. למה? כך הוא יגרום לפחות רעשים במערכת העיכול ואף יפרגן לכם בערך תזונתי גבוה יותר

ענבר חוברה

|

30.04.18 | 07:16

אל תאכלו את האגוזים כמו שהם. למה? המשיכו לקרוא (צילום: Shutterstock)
אל תאכלו את האגוזים כמו שהם. למה? המשיכו לקרוא (צילום: Shutterstock)

כמו בכל טרנד, על כל בלוגר שמספר לעולם על היתרונות של החידוש המהפכני שגילה, יש אלף סבתות אסיאתיות שמתרגלות אותו ללא התרגשות כבר כמה דורות. יותר מזה, הן בכלל לא חייבות להיות אסיאתיות או להבין בתזונה. בטח תופעו לגלות שגם אתם שמעתם על הטרנד הזה הרבה לפני שהייתם מודעים לאורח חיים בריא: כשהנבטתם חומוסים בגן.

 

עם זאת, אקטיבציה (או: הפעלה) היא לא בדיוק הנבטה. כדי להנביט אנחנו משרים את האגוזים, הזרעים, הדגנים, העדשים או הקטניות (להלן: הזרעים) במים ומחכים שינבטו. בעוד שכדי להפעיל אותם, צריך להשתמש במלח או בחומץ וגם משך הזמן שיש להשרות אותם במים.

 

למה בעצם עושים את זה?

בטבע, הצמחים דואגים לעתידם בכך שהזרעים שלהם מכילים חומרים מעכבי נביטה, וביניהם חומצה פיטית (Phytic Acid), חומרים אלה מונעים נביטה של הצמח כל עוד אין תנאים אידיאליים לנביטה וצמחיה. כאשר החומצה מגיעה למערכת העיכול שלנו, היא נקשרת לרכיבים תזונתיים, כגון: אבץ, ברזל, מגנזיום, סידן ועוד ובעצם מפריעה לגופנו לספוג את מינרלים חיוניים אלה. בנוסף, החומרים האלה הם גם קשים לעיכול ועלולים לגרום לכאבי בטן, נפיחות ואי נוחות במערכת העיכול.

 

אכילת חופן אגוזים פה ושם, לא תפגע בכם באופן משמעותי, אבל אם תזונתכם מתבססת בעיקר על זרעים (כזכור גם אגוזים, קטניות, עדשים וכו'), כדאי לכם לשים לב. רק כשהזרע נשטף בכמויות גדולות יחסית של מים, שמורידים ממנו את החומצה (כמו שאנחנו עושים בתהליך הנבטה או אקטיבציה), מקבל הזרע איתות שהגיע הזמן לנבוט. לכן תהליכי הנבטה ואקטיבציה הופכים את הזרעים לקלים יותר לעיכול ולבעלי ערכים תזונתיים גבוהים יותר מבחינתינו.

 

השתכנעתם? ככה תפעילו את הזרעים:

ראשית יש לרכוש אגוזים/ זרעים/ דגנים/ עדשים וקטניות במצבם הטבעי והנא (לא מונבטים/ קלויים/ מבושלים וכו) ורצוי אף אורגני.

כמו כן, תצטרכו צנצנות או קערות, מים (עדיף מינרליים), מלח/חומץ תפוחים ותנור או מייבש מזון.

 

יש לכם את הכול? היעזרו בטבלאות כדי להפעיל נכון:

 

אגוזים וזרעים

 

היעזרו בטבלה להפעלה נכונה של אגוזים
    היעזרו בטבלה להפעלה נכונה של אגוזים

     

    שלב ראשון

    מערבבים בקערה מלח בכמות שתספיק לכמות האגוזים שברשותכם עם כמות מים שתספיק לכיסוי האגוזים. לדוגמה: לכוס אחת של שקדים, מערבבים כפית מלח אחת בתוך קערה עם מים מינרליים שיספיקו לכיסוי כל כמות השקדים.

    שמים את האגוזים בקערה ומכסים שמגבת מטבח נקייה.

     

    שלב שני

    משרים את האגוזים על פי הרשום בטבלה.

    אם משרים ליותר מ-12 שעות,מסננים, שוטפים את האגוזים כל 12 שעות ומשרים שוב.

     

    שלב שלישי

    מסננים, שוטפים היטב ומסננים שוב.

     

    שלב רביעי

    מחממים את התנור לטמפרטורה הכי נמוכה שיש (לא יותר מ-65 מעלות). מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

    פורסים את האגוזים על גבי התבנית בשכבה אחידה ואופים על פי הרשום בטבלה. מדי פעם כדאי להפוך את האגוזים.

     

    שימו לב שהאגוזים יבשים לחלוטין כאשר אתם מוציאים אותם מהתנור. עדיף לשמור אותם בקופסאות ואקום במקרר כדי לשמור על הטריות ועל הערכים התזונתיים שלהם. כדאי לצרוך מספר ימים לאחר ההכנה או להכניס להקפאה.

     

    דגנים, עדשים וקטניות

     

    היעזרו בטבלה להפעלה נכונה של דגנים
      היעזרו בטבלה להפעלה נכונה של דגנים

       

      שלב ראשון

      שמים את הדגנים/עדשים/קטניות בקערה ומוסיפים את המים עם מיץ הלימון או החומץ. מוודאים שהמים מכסים לגמרי את הדגנים/עדשים/קטניות. מכסים במגבת מטבח נקייה.

       

      שלב שני

      משרים את הדגנים/עדשים/קטניות למשל הזמן הכתוב בטבלה.

      אם משרים ליותר מ-8 שעות, צריך לסנן, לשטוף ולהשרות שוב.

       

      שלב שלישי

      מסננים, שוטפים היטב ומסננים שוב.

       

      שלב רביעי

      מבשלים את הדגנים/עדשים/קטניות מיד לאחר ההשרייה או מקפיאים.

      אם לא מבשלים, מייבשים את הדגנים/עדשים/קטניות בתנור, לפי ההוראות בטבלה, כמו בשלב רביעי של האגוזים.

       

      גם כאן, חשוב מאוד לשים לב שהדגנים/עדשים/קטניות יוצאים יבשים מהתנור.

       

      היעזרו בטבלה להפעלה נכונה של קטניות
        היעזרו בטבלה להפעלה נכונה של קטניות

         

        • ייעוץ מקצועי: ליאורה חוברה , דיאטנית קלינית M.Sc ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה
        • ענבר חוברה היא בעלת בלוגEndless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות

         

        _______________________________________________________

         

        מחפשים עוד קצת בריאות מבית סבתות? נסו גם יוגורט קפיר

         

         לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
        לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

         

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד