דיאטה

    קֶפִיר טיים: משקה חלב שעוקף בסיבוב כל מה שיש לכם במקרר

    כולם שמעו על יוגורט, אבל היוגורט של ענבר חוברה הוא הרבה יותר מיוחד ועשיר בחומרים מזינים שלא תמצאו במיכלים בסופר. צריכים עוד? צירפנו גם שני מתכונים

    ענבר חוברה

    |

    25.06.17 | 08:33

    ככה תכינו משקה פרוביוטי נפלא
    כל הפרוביוטיקה הזאת תעשה לכם רק טוב (צילום: Shutterstock)
    כל הפרוביוטיקה הזאת תעשה לכם רק טוב (צילום: Shutterstock)

    קֶפִיר ( (Kefir) הוא משקה חלב מותסס שמקורו בצפון הקווקז. באופן מסורתי, הקפיר הוכן בתוך נאדות שנתלו על משקופי דלתות, כך שכל עובר ושב היה תורם לתהליך הערבוב. היום תוכלו להכין את המשקה הזה בלי להזדקק לאמצעים כגון אלה. כל שתצטרכו לוודא הוא שכלי העבודה שלכם לא יהיו ממתכת. זרעי הקפיר לא אוהבים אותה ולכן כל כלי הנוגע בזרעים חייב להיות מעץ, פלסטיק, זכוכית או כל חומר אחר. בנוסף, חשוב להקפיד שהזרעים לא יבואו במגע עם חרקים. במידה וחרק כלשהו כבר הגיע לבקר בצנצנת הקפיר, עדיף להיפרד ממנה לשלום (על תכולתה) כי סביר להניח שהזרעים אינם חיים.

     

    גרגירי קפיר קצת רגישים, אבל הם יפצו אתכם על כך (צילום: Shutterstock)
      גרגירי קפיר קצת רגישים, אבל הם יפצו אתכם על כך(צילום: Shutterstock)

       

      הפטריה היוגית או הגרגירים האחראים על ייצור הקפיר, נראית מבחוץ כמו פרחי כרובית קטנים ולבנים, מבפנים מדובר בעצם על שילוב של שמרים וחיידקי חומצה לקטית. במהלך התסיסה החיידקים והשמרים מפרקים את הלקטוז בחלב, כך שהתוצאה הסופית עשויה אף להתאים לבעלי רגישות מכיוון שרוב הלקטוז שבחלב הרגיל מעובד על ידי הפטרייה (במיוחד אם משתמשים בחלב עזים/כבשים). עם זאת, במידה ואסור לכם לקטוז באופן חד משמעי, עדיף לבדוק אופציות אחרות, כמו מי קפיר.

       

      הגרגירים גדלים באופן אופטימאלי בחלב מן החי, אך אם תרצו תוכלו לנסות לגדל אותם בתחליפי חלב צמחיים שהסוכר המצוי בהם יכול גם הוא להזין אותם. אם בחרתם להזין את זרעי הקפיר בחלב צמחי, תצטרכו לרענן אותם עם חלב מן החי כל 10 מחזורים. ללא הרענון, הזרעים ימותו והסימן לכך הוא שצבעם הופך לצהוב כהה והם מפסיקים לגדול. כמו כן, חשוב להמשיך ולהזין את הגרגירים באותו סוג חלב שבחרתם ולא להחליף אותו בכל פעם. במידה והחלפתם את סוג החלב, יתכן והם יפסיקו לגדול לתקופה מסוימת.

       

       

      איך מכינים את הקפיר יוגורט?

      שלב ראשון: הכנת הזרעים

      רוכשים או מקבלים זרעי קפיר מחבר, בתוך שקית או צנצנת עם יוגורט קפיר מוכן או חלב טרי ומכניסים למקרר כמה שיותר מהר:

      אם קיבלתם את הגרגירים בתוך יוגורט מוכן, מסננים במסננת מפלסטיק, שוטפים במים ומכניסים לצנצנת נקייה.

      • אם קיבלתם את הגרגירים בתוך חלב, סימן שהם כבר סוננו ונשטפו ואתם יכולים פשוט להכניס אותם לתוך צנצנת נקייה.

      אם אתם חלוצים בתחום מבין כל החברים שלכם, אפשר להשיג את הגרגרים בצורתם החיה או המיובשת ברחבי האינטרנט - אל תדאגו, לרוב תקבלו הוראות החייה ותוכלו לפעול לפיהם. אין לכם כוח לחפש? יש כמה קישורים בסוף הכתבה.

       

      שלב שני: הכנת הקפיר

      יוצקים לצנצנת עם הגרגירים חצי ליטר-ליטר חלב (תלוי בכמות הגרגירים שיש לכם).

      מכסים את הצנצנת בבד נושם, נייר אפייה או כמה שכבות גאזה. מהדקים בגומייה. כאמור הזרעים ימותו אם יבואו במגע עם חרקים אך לא כדאי לסגור עם מכסה כי הם צריכים לנשום.

      מניחים את הצנצנת בפינה מוצלת בטמפרטורת החדר.

       

      פתאום כל מה שבא לנו זאת קערת בוקר (צילום: Shutterstock)
        פתאום כל מה שבא לנו זאת קערת בוקר(צילום: Shutterstock)

         

        שלב שלישי: תסיסה

        מניחים לצנצנת לעמוד 48-24 שעות. תוך 24 שעות, תכולת הצנצנת אמורה להתחלק לשכבה לבנה ולשכבה שקופה. מהירות התסיסה תלויה בטמפרטורה: בקיץ התהליך מהיר יחסית ובחורף הוא יכול לקחת יותר זמן, לכן חשוב לשים לב למתרחש בצנצנת.

        • אם רוצים להאט את התהליך, מכניסים את הצנצנת למקרר. הזרעים דורשים טיפול כל יומיים שלושה, מכיוון שבשלב מסוים נגמר להם האוכל (הלקטוז) והם יכולים למות. לכן, אם אתם נוסעים לכמה ימים, יש להכניס אותם לקירור עם הרבה חלב טרי. הקירור מחליש את הזרעים ולכן עדיף לא להפוך את זה להרגל. בכל מקרה, אין להשאיר אותם שם יותר משבוע שלם.

         

        יוגורט חי תוצרת בית: יש במה להשוויץ לאורחים (צילום: Shutterstock)
          יוגורט חי תוצרת בית: יש במה להשוויץ לאורחים(צילום: Shutterstock)

           

          שלב רביעי: סינון ושתייה

          מסירים את הכיסוי ומערבבים היטב את תכולת הצנצנת בכף עץ. מעבירים את היוגורט דרך מסננת פלסטיק לקערה, עד שרק זרעי הקפיר נשארים במסננת. שוטפים את הזרעים במים ומעבירים לצנצנת נקייה עם חצי ליטר חלב טרי (כמו בשלב שתיים). ככל שהזרעים גדלים, יש להוסיף יותר חלב. כמובן שאם אתם מרגישים נדיבים, תוכלו לתת חלק מהזרעים לחברים שלכם וכך לשמור על כמות זרעים קבועה.

          את היוגורט המוכן שסיננו לקערה אפשר להעביר למיכל מתאים לשמור במקרר עד כשבועיים, אם כי מומלץ לשתות ביום-יומיים הראשונים.

           

           

          רוטב קפיר לסלט (צילום: Shutterstock)
            רוטב קפיר לסלט(צילום: Shutterstock)

             

            רוטב יוגורט קפיר ירוק ומרענן 

             

            מרכיבים

            (5 מנות, 20 קלוריות למנה)

             

            • 1 כוס יוגרט קפיר
            • 10 עלים בזיליקום טרי
            • 2 כפות עירית
            • מיץ מחצי לימון
            • 1 שן שום
            • מלח ופלפל גרוס

             

            אופן הכנה

            מכניסים את כל המרכיבים לבלנדר ומעבדים עד שנוצר מרקם אחיד.

             

            שחקו עם המרכיבים ותגרמו לכולם בעבודה לקנא (צילום: Shutterstock)
              שחקו עם המרכיבים ותגרמו לכולם בעבודה לקנא(צילום: Shutterstock)

               

              ארוחת בוקר פרוביוטית בצנצנת

               

              מרכיבים

              מנה אחת

               

              לבסיס

              • 1/2 כוס קפיר
              • 1 כף צ׳יאה
              • 2 כפות שיבולת שועל
              • 1/2 כפית קינמון טחון
              • 1/2 כפית מאצ׳ה
              • כמה טיפול תמצית וניל

               

              לשכבת הסמודי

              • 1/4 כוס פפאיה
              • 1/4 בננה
              • 2 עלי קייל או חופן עלי בייבי תרד
              • 1/4 כוס קפיר או חלב צמחי

               

              חופן אגוזים קצוצים ו/או פירות יבשים קצוצים

               

              אופן הכנה

              1. הבסיס: מערבבים את כל החומרים היטב ושומרים במהלך הלילה בצנצנת במקרר. לא ממלאים את הצנצנת עד הסוף.
              2. שכבת הסמודי: מעבדים את כל המרכיבים בבלנדר או מעבד מזון.
              3. יוצקים מעל הבסיס את שכבת הסמודי. מוסיפים את האגוזים ואת הפירות היבשים. סוגרים ולוקחים בכיף לעבודה.

               

              ענבר חוברה היא בעלת הבלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות

              שוכנעתם ואתם רוצים להתחיל להכין קפיר אבל אין לכם כיוון? יש כמה אנשים נפלאים שיכולים לעזור:

              גם בארץ - Shubj1950@gmail.com 

              וגם בחו"ל - kefir@chariot.net.au

               

              ______________________________________________________

               

              מחפשים מזונות מותססים נוספים? קראו את הכתבה הראשונה בסדרה

               

               

              לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

               

               

               
              הצג:
              כל התגובות לכתבה "קֶפִיר טיים: משקה חלב שעוקף בסיבוב כל מה שיש לכם במקרר"
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד