הצעיר הישראלי צילם את האמנית הבינלאומית - וחייו השתנו בזכותה

אדר יוסף נתקל בתמונת הפסלת לואיז בורז'ואה, וזו הייתה תחילתה של ידידות מופלאה שכללה עבודה משותפת והשפעה אישית משמעותית. כעת, במוזיאון ת"א, נסגר מעגל

אלון פרס

|

15.09.17 | 00:24

אדר יוסף. "רציתי להתפתח, להיות ספונטני בצילומים; להיות ניסיוני, אסוציאטיבי" (צילום: אלון פרס)
אדר יוסף. "רציתי להתפתח, להיות ספונטני בצילומים; להיות ניסיוני, אסוציאטיבי" (צילום: אלון פרס)
תמונה של בורז'ואה שצולמה על ידי יוסף (מימין) ודיוקן עצמי שלו מאותה תקופה. "היא נדלקה על האנרגיות שלי" (צילום: אדר יוסף)
תמונה של בורז'ואה שצולמה על ידי יוסף (מימין) ודיוקן עצמי שלו מאותה תקופה. "היא נדלקה על האנרגיות שלי" (צילום: אדר יוסף)
יוסף ליד תמונה של בורז'ואה שצילם. "אחרי תקופה ארוכה של שיחות איתה התחלתי להשתחרר, עד שקיבלתי את עצמי כהומוסקסואל" (צילום: אלון פרס)
יוסף ליד תמונה של בורז'ואה שצילם. "אחרי תקופה ארוכה של שיחות איתה התחלתי להשתחרר, עד שקיבלתי את עצמי כהומוסקסואל" (צילום: אלון פרס)
בורז'ואה כפי שהונצחה על ידי הצלם הישראלי. "שאלתי את עצמי: מי זו האישה הזאת? הבנתי שאני חייב להכיר אותה" (צילום: אדר יוסף)
בורז'ואה כפי שהונצחה על ידי הצלם הישראלי. "שאלתי את עצמי: מי זו האישה הזאת? הבנתי שאני חייב להכיר אותה" (צילום: אדר יוסף)
 

הפעם הראשונה שבה נחשף אדר יוסף לדמותה של לואיז בורז'ואה הייתה לפני 25 שנה, בחנות בניו יורק. יוסף היה אז צלם צעיר שעבר לגור במטרופולין האמריקאי במטרה ללמוד ולהתמקצע. בגיל 26, אחרי שנתיים שבהן הכיר וצילם את סביבתו החדשה, נכנס לחנות ספרים ונתקל בתמונתה של הפסלת הידועה על אחת הכריכות. זו הייתה אחת התמונות המפורסמות שלה, שבה היא מחייכת חיוך ממזרי ומחזיקה בשתי ידיה פסל גדול של אבר מין גברי. יוסף לא נשאר אדיש. "שאלתי את עצמי: מי זו האישה הזאת? הבנתי שאני חייב להכיר אותה ולצלם אותה בעצמי".

 

>> בואו לעמוד של Xnet בפייסבוק וקבלו את כל העדכונים והכתבות

 

עוד בערוץ אנשים:

 

 

אינטרנט לא היה אז, ויוסף נדרש לעבור על רשימות טלפונים של אמנים אמריקאים כדי להשיג את המספר של בורז'ואה. "פשוט התקשרתי ואמרתי לה שאני צלם ורוצה לצלם אותה", הוא מספר. "היא הסכימה, קבענו פגישה והצגתי לה עבודות שלי. גיליתי גברת בת 80 עם אנרגיות של בת 50: חזקה, אנרגטית, כריזמטית, עם זוג עיניים סקרניות כמו של נערה בת 17".

 

כשביקש לצלם אותה בפעם הראשונה, היא הסכימה, אבל החוויה לא הייתה קלה עבורו. "הכל היה ניסיוני בשבילי", מספר יוסף. "לא הייתי בטוח בעצמי ולא ידעתי אם התמונות טובות באמת. היא, לעומתי, כן ידעה". היא גם הייתה מרוצה: אחת מתמונותיו נבחרה על ידה לשמש כשער קטלוג לתערוכה שלה וככריכת ספר. במהלך השנים תועדה בורז'ואה על ידי צלמים בכירים רבים, בהם אנני ליבוביץ', ברוס וובר ורוברט מייפלת'ורפ, אבל היא בחרה דווקא בתמונות של יוסף לקטלוגים שהפיצה לתערוכותיה. בימים אלה מוצגת במוזיאון תל אביב התערוכה "שניים", שמוקדשת כולה ליצירותיה של בורז'ואה; בשביל יוסף זו סגירת מעגל.

 

הכירו אותה:

 

 

 

מה שעושה לי כיף

 

הפסלת לואיז בורז'ואה, אמריקאית שנולדה בצרפת, נחשבה לאחת האמניות המבריקות והמשפיעות במאה ה-20 והתפרסמה בפסליה הגדולים, הדרמטיים והסוריאליסטיים, כמו גם באמירותיה החדות והמקוריות על מוות, תת-מודע, משפחה ופמיניזם. הקריירה שלה נמשכה שבעה עשורים, עד שהלכה לעולמה לפני שבע שנים, בגיל 98.

  

גם אדר יוסף (51) נולד בצרפת, אבל בכך מסתכם הדמיון שלו לאמנית הבינלאומית. הוריו הכירו בארץ, ואחרי שנישאו עברו לגור בפריז. כשהיה בנם בן שלוש, חזרו בני המשפחה לישראל וכעבור ארבע שנים עקרו לפריז שוב, לשנתיים. את הזיקה לאמנות קיבל יוסף מאביו, המחזאי והסופר יוסף מונדי ז"ל. "אבא שלי רצה שאהיה אמן", הוא מספר. "התחלתי לצייר וזרמתי עם זה, האמנתי בזה". אמו, שעבדה כמזכירה בעיתון, דווקא רצתה שיהיה צלם, והרצון שלה התממש.

 

בגיל 17 קיבל לידיו מצלמה ראשונה. את ההשראה לצילומיו בתחילת הדרך קיבל מתמונות שצילם אביו בפריז בשנות ה-60, ומחוג צילום קצר שבו השתתף. "ככה יצאתי לדרכי", הוא אומר. "אהבתי את מה שאני עושה; גם תמיד הסתקרנתי, אבל עדיין לא הייתי מספיק בטוח כדי לדעת אם אני מצלם טוב. זה היה תהליך ארוך שנמשך שנים".

 

התהליך כלל לימודים בהולנד, בצרפת ובמכון אבני הישראלי, אבל כל אלה לא תרמו לו כפי שקיווה. "אמן לא יכול להיות אקדמאי", טוען יוסף. "ברגע שהוא אקדמאי, האמנות שלו מיובשת. אני רציתי להתפתח בעצמי, להיות ספונטני בצילומים; להיות ניסיוני, אסוציאטיבי. זה מה שעושה לי כיף". הספונטניות של יוסף העלתה אותו על מטוס לניו יורק כשבידיו כרטיס לכיוון אחד ומצלמת פנטקס קטנה וסקרנית. שנתיים הוא הסתובב בתפוח הגדול, התרשם, צילם, קיבל השראה, ואז נפגש עם לואיז בורז'ואה – פגישה ששינתה את חייו.

 

אדר יוסף מצלם את עצמו. "אמן לא יכול להיות אקדמאי" (צילום: אדר יוסף)
    אדר יוסף מצלם את עצמו. "אמן לא יכול להיות אקדמאי"

    לואיז בורז'ואה כפי שצולמה על ידי יוסף. "האישה הכי חשובה בחיי" (צילום: אדר יוסף)
      לואיז בורז'ואה כפי שצולמה על ידי יוסף. "האישה הכי חשובה בחיי"
       

       

      אנשים ללא סודות

       

      בין השניים נוצר קשר מיוחד. "היא נדלקה על האנרגיות שלי", נזכר יוסף בחיוך. "הכל היה לי חדש. הייתי תמים ונאיבי, והיא אהבה את זה". בורז'ואה גם הזדהתה עם העובדה שיוסף היה אמן צעיר שנפרד מארצו והגיע לניו יורק – בדיוק מה שהיא עשתה ב-1939.

       

      הסטודיו של בורז'ואה היה במרחק עשר דקות הליכה מביתו, ויוסף היה מגיע לשם לעיתים קרובות. "הדמות שלה ריתקה אותי. היא אמנם לא רצתה להיות מורה לאמנות, אבל נעשתה המורה לאמנות שלי, ואני הרגשתי שזכיתי במורה הטובה ביותר בעולם. היה לי מזל".

       

      הקשר ביניהם לא כלל רק שיחות בנושאי אמנות: בורז'ואה עזרה ליוסף להשלים עם היותו גיי ולצאת מהארון. "היא הייתה כמו פסיכולוגית שלי ותמיד אמרה לי שאמנים הם אנשים ללא סודות, אנשים חופשיים. אחרי תקופה ארוכה של שיחות איתה התחלתי להשתחרר, עד שקיבלתי את עצמי סופית כהומוסקסואל. בזכותה זה היה לי יותר קל". 

       

      אחרי חמש שנים בניו יורק החליט לחזור לישראל. עם בורז'ואה שמר על קשר טלפוני, אבל לא ראה אותה יותר. עד היום, לדבריו, ניכרת ההשפעה שלה על חייו ויצירתו. "לואיז פיצחה קוד חיים מסוים וידעה איך לחיות", הוא אומר. "היא תמיד הקיפה את עצמה בבחורים צעירים שאפתנים ומלאי תקווה. היצירה האמנותית שלה הטעינה אותה כל פעם באנרגיות חדשות, ופניה תמיד היו אל העתיד. אני מנסה ליישם את מה שלמדתי ממנה. אחרי המשפחה שלי, לואיז בורז'ואה היא האישה הכי חשובה בחיי, וזה יהיה לנצח".

      ______________________________________________________

       

      גם תם ביקלס היא צלמת, אבל הסגנון שלה שונה לגמרי. הקליקו על התמונה:

       

      "אומרים שאחרי שבע שנים נקיות, הסיכויים לטובתך". הקליקו על התמונה (צילום: שאול גולן)
      "אומרים שאחרי שבע שנים נקיות, הסיכויים לטובתך". הקליקו על התמונה (צילום: שאול גולן)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד