
אתם מכבים את הטלוויזיה (ואת האייפון, הפייסבוק, הספינרים והמוח), שמים את הילדים על Mute לפחות עד מחר בבוקר, עוצמים סופסוף בשלווה את העיניים ומפנטזים על שש שעות שינה מטכ"ליות מושלמות - מגיע לכם. אבל זה גם כנראה הרגע שבו סופסוף הילדים של היתושה נרדמו והיא מחליטה לצאת לסיבוב דרינקים בבר הקרוב לאוזן שלכם. מכאן והלאה אתם עלולים למצוא את עצמכם בסרט הקיץ הכי פופולרי בשכונה, "תפוס את היתוש", שיגבה מכם שעות שינה יקרות.
>> מה עקץ אותך? 12 דרכים טבעיות להרחיק יתושים ולטפל בעקיצות
איך מכינים את עצמנו ואת הבית לקיץ, כיצד מתמצאים בין שלל התכשירים השונים בשוק ומה הכי בטוח לשימוש בילדים ופעוטות? איריס מעין כהן, מנהלת סניף ורוקחת אחראית בסופר פארם, ממליצה להתאים את סוג התכשיר ואת הטיפול לגיל ומדגישה כי "בין אם זה תכשיר טבעי ובין אם כימי, ההתייחסות צריכה להיות בהתאם לקבוצת הגיל וחשוב להקפיד לקרוא את ההנחיות על כל תכשיר". הנה עוד כמה המלצות שהיא מציעה למי שמתלבט באילו אמצעים לגבור על היתושות.
תינוקות עד גיל חצי שנה

מה לא לעשות: להשתמש בתכשיר כלשהו למריחה על העור, וגם לא בטבליות או בנוזל המיועדים לשימוש באמצעות מכשיר חשמלי.
מה כן? להשתמש במדבקות טבעיות הספוגות בשמנים ארומתיים כמו לבנדר, ציטרונלה וגרניום. מדביקים אותן בסביבות מיטת התינוק או העגלה תוך שמירה על מרחק נגיעה מידיו למניעת מגע עם העיניים. ואם בכל זאת התינוק נגע והכניס אצבע לעין? לא נורא, זה אמנם עלול לצרוב אבל אין סכנה בריאותית.
100% טבעי:
- הפעילו בחדר התינוק מאוורר. הפתרון הפשוט הזה, שאולי נראה מהסבנטיז, ירחיק כל יתוש שינסה להתקרב לבייבי שלכם. אז איפה הקץ'? אם אתם משתמשים בבייבי סנס, המאוורר עלול לשבש באופן זמני את פעילות המכשיר. לשיקולכם.
- הכינו חיתול ארומתי. הספיגו חיתול בד נקי במעט שמנים ארומתיים (הכי מומלץ ציטרונלה) וקשרו אותו באחת מפינות המיטה או העריסה. ואל תשכחו: מרחק נגיעה ממגע ידו של התינוק.
פעוטות מגיל חצי שנה עד שלוש שנים
מה לא לעשות: להשתמש בתכשירים טבעיים או כימיים המיועדים למבוגרים. חשוב להקפיד לבדוק על האריזה את ריכוז החומר הפעיל ולוודא את התאמתו לגיל הילדים. כמו כן אסור להשתמש בטבליות או בנוזל המיועדים לשימוש באמצעות מכשיר חשמלי.
מה כן?
- תכשירים טבעיים: המדבקות הטבעיות לתינוקות מתאימות גם לפעוטות. כמו כן יש תכשירים טבעיים על בסיס צינטרונלה וגרניום בריכוז של 15% למריחה על העור. מאחר שמדובר בתכשיר ארומתי שריחו הוא זה שדוחה את היתושים, אין צורך למרוח כמו קרם גוף. מספיק למרוח כמה פסים בלבד. כמו כן אין למרוח על כפות הידיים למניעת מגע ישיר עם העיניים (אותו עיקרון כמו המדבקות).
- תכשירים כימיים: רוב התכשירים מסוג זה מבוססים על חומר כימי בשם Diethyl Toluamide (דוגמת "סנו די" ודומיו) שריחו דוחה יתושים. לילדים קיימים תכשירים בריכוז של 9%. שימו לב: מאחר שמדובר בתכשיר המיועד למריחה על העור בלבד הרעיל למגע בפה ו/או העיניים, עד גיל שלוש תדירות המריחה היא פעם ביום. לא יותר!
ילדים בגיל 3־12
מה לא לעשות: להשתמש בתכשירים טבעיים או כימיים המיועדים למבוגרים. חשוב להקפיד לבדוק על האריזה את ריכוז החומר הפעיל ואת התאמתו לגיל הילדים.
מה כן?
- תכשירים טבעיים: כל מה שמתאים לתינוקות ולפעוטות מתאים גם לילדים.
- תכשירים כימיים: אפשר להשתמש בתכשירים למריחה על העור על בסיס Diethyl Toluamide בריכוז של 9%, או בתכשירים למריחה על בסיס Icaridine, חומר כימי שנחשב פחות חזק בריכוז של 10% (מצוי בתכשירים כמו "אוטן" שמותר להשתמש בהם החל מגיל שנתיים). שימו לב: התכשירים מיועדים למריחה על העור בלבד והם רעילים למגע בפה ו/או העיניים. תדירות המריחה המומלצת - פעמיים ביום. לא מומלץ למרוח מעבר למינון זה כי מדובר בחומרים כימיים.
- טבליות/נוזל לחיבור חשמלי: תכשירים אלה מכילים את החומר Prallethrin המופץ בעת החיבור לחשמל. הטבליות אינן מיועדות לשימוש בחדרי תינוקות וגם אינן מומלצות לשימוש למי שסובל מאסתמה או מבעיות במערכת הנשימה בשל החשש לגירוי יתר במערכת הנשימה שעלול להיות מסוכן. הטבליות והנוזל מכילים חומר פעיל באותו ריכוז אך תדירות החלפת המילוי של הנוזל נמוכה יותר והוא נוטה להתחמם פחות ושומר על אותה טמפרטורה. שימו לב: מכיוון שמדובר בחומרי הדברה, יש להשתמש בהם רק בחדר מאוורר. יש להקפיד על חלון פתוח ועל מרחק של שני מטרים לפחות מהשוהים בחדר, כלומר מומלץ שיהיו מחוץ לחדר שישנים בו.
גיל 12 ומעלה
מה לא לעשות: להשתמש בתרסיסי הדברה המיועדים לגינה ולחוץ בתוך הבית, ואם בכל זאת מרססים, אווררו את החדר כ־15 דקות לפני השהייה בו ולהימנע בכלל אם יש בעיות בריאות (בייחוד נשימתיות). כמו כן בתכשירים למריחה על העור לא מומלץ לעבור את תדירות השימוש המצוינת עליהם.
מה כן?
- תכשירים טבעיים: כל התכשירים שהוזכרו בסעיף הילדים.
- תכשירים כימיים: אלה המיועדים למבוגרים ומבוססים על Diethyl Toluamide (ריכוז של 25%) או תכשירים למריחה על בסיס חומר Icaridine (ריכוז של 20%). שימו לב: אין לעבור על תדירות שימוש של שלוש פעמים ביום.
נשים בהיריון
מה לא לעשות: אמנם אין איסור להשתמש בתכשירים המכילים חומרים כימיים כמו Diethyl Toluamide או Icaridine, אך בעיקרון מומלץ להימנע מהם ולהשתמש בתכשירים טבעיים. מתי יש צורך בתכשירים כימיים? בעיקר אם נוסעים לאזורים טרופיים או לדרום אמריקה שבהם יש יתושים שעלולים להעביר את נגיף הזיקה הפוגע בעוברים. שימו לב: מומלץ להשתמש בתכשירים המיועדים לילדים ולפעוטות (ריכוז חומר פעיל נמוך יותר) וגם בתדירות דומה.
נעקצתם בכל זאת? עזרה ראשונה לעקיצות

- ג'ל אנטי היסטמין (דוגמת פניסטיל): בעת העקיצה מופרש בגוף חומר שנקרא היסטמין שגורם לעלייה בחדירות של כלי הדם ולנפיחות ברקמות ולגרד. הג'ל נוגד את תהליך ההפרשה ומקל על הגירוד שנגרם ממנו.
- ג'ל אלוורה להרגעה מיידית של העור, לקירור ולהקלה על הגירוד. מומלץ לשמור במקרר, כך פעולת הקירור יעילה יותר.
- ג'ל קלנדולה מבוסס על צמח הקלנדולה התורם להרגעת העור, עדין מאוד אך יכול להקל.
- קרח או קרחום: בבית אפשר להשתמש בקרח לקירור האזור שמגרד. אם יוצאים לטיול, מומלץ לקחת צידנית עם קרחום, כך גם אפשר לשמור על טמפרטורת המשחות של העזרה הראשונה וגם להשתמש בו ישירות להרגעת האזור העקוץ. כמו כן לא כדאי להתרחץ במים חמים מדי. הם מרחיבים את כלי הדם ומעודדים את הגירוד.
- זהירות, זיהום: מעבר לאי הנוחות הנגרמת מעקיצות יתושים, כמו גירוד ונפיחות, הן גם עלולות להזדהם, במיוחד אצל ילדים, הנוטים לגרד אותן בציפורניים לא נקיות. איך מזהים זיהום? הפרשות ממקום העקיצה או נפיחות ופצע פתוח שאינו נסגר. איך מטפלים? פונים לרופא לקבלת טיפול מתאים.
המוצרים החדשים נגד יתושים

1. ספירה אנתוש ספרי התזה / לילדים ותינוקות מועשר בקמומיל ובאלוורה, 12.90־14.90 שקל; 2. טפטפים בייבי־באזז: רול און, מגבונים ושמנים ארומתיים על בסיס שמן ציטרונלה לשימוש מגיל שלושה חודשים, 19.90־29.90 שקל; 3. סדרת המוצרים של Life נגד עקיצות יתושים, 19.90 שקל; 4. אוטן אפטר בייט, אס.סי ג'ונסון: ג'ל להקלה מיידית לאחר עקיצה, 24.90 שקל; 5. קליפ מגן מיתושים: מכיל טבלית פעילה של פאראקיטו. מותר לשימוש לנשים בהיריון ולילדים, 79.20 שקל באתר טלפארמה.
_______________________________________________________________
קיץ בטוח: 25 דברים שכדאי לדעת לפני שיוצאים לשמש, הקליקו על התמונה: