צילום: שי יחזקאל

שיהיה לכם קיץ בטוח: 25 דברים שכדאי לדעת לפני שיוצאים לשמש

איזו כמות של קרם הגנה באמת צריך למרוח, איך לבחור את צבע עדשות המשקפיים, מה מסוכן בבושם ולמה מים קרים עדיפים על פושרים - טיפים חיוניים לעונה החמה

פחות מ־20% מהאנשים משתמשים במסנני קרינה על בסיס יומי, וגם כשהם כבר עושים זאת, 85% מהם אינם משתמשים בכמות מספקת (צילום: Shutterstock)
פחות מ־20% מהאנשים משתמשים במסנני קרינה על בסיס יומי, וגם כשהם כבר עושים זאת, 85% מהם אינם משתמשים בכמות מספקת (צילום: Shutterstock)

1. הצטיידו במסנני קרינה

יעילותם של מסנני הקרינה במניעת נזקי עור ובשינויים סרטניים בעור הוכחה במחקרים רבים. למרות זאת רוב האנשים אינם משתמשים בהם נכון. מחקר שפורסם ב־2015 בכתב העת Australasian Journal of Dermatology הראה שפחות מ־20% מהאנשים משתמשים במסנני קרינה על בסיס יומי, וגם כשהם כבר עושים זאת, 85% מהם אינם משתמשים בכמות מספקת מהתכשיר.

 

2. אמצו הרגלי מריחה נכונים

אז איך נמרחים נכון? ודאו שהתכשיר מספק הגנה בפני קרינת UVA ו־UVB ושהוא בעל מקדם הגנה SPF15 לפחות, ומרחו אותו על כל האזורים החשופים (כולל העורף והאוזניים). כמויות המריחה המומלצות: כפית לכל זרוע ולכל רגל; כפית לפנים ולצוואר, 2 כפיות לאזור הגב והכתפיים; ו־2 כפיות לאזור החזה והבטן. אצל ילדים נדרשת מחצית מהכמות הזאת.

 

3. אבל לפני שאתם נמרחים, תנו לעצמכם 10 דקות בשמש

לצד החשיבות של מסנני הקרינה במניעת סרטן העור כדאי לדעת שמריחה נכונה שלהם מפחיתה את יכולת העור לייצר ויטמין D באופן ניכר.  בקיץ הישראלי מספיקות 10 דקות יומיות של חשיפה לשמש כדי להשיג את כמות הוויטמין הנחוצה בלי להעלות את הסיכון למלנומה. כדאי לחשוף את הזרועות, הרגליים, הגב והבטן העליונים ובו בזמן להגן היטב על עור הפנים.

 

4. אל תוותרו על כובע

סקרים שערכה האגודה למלחמה בסרטן בישראל מראים, כמה לא מפתיע, שהאזור העיקרי שבו רובנו נוטים לסבול מכוויות שמש הוא הפנים והראש. הדרך המומלצת ביותר להימנע מכך בקיץ היא לחבוש כובע. מומלץ לבחור בכובע רחב שוליים שיצל על הפנים, האף והאוזניים (כובע מצחייה מספק הגנה טובה לפנים, אבל אזורי האוזניים והצוואר נותרים חשופים ולכן כדאי להגן עליהם בצווארון או בנדנה). ככל שהחומר שממנו עשוי הכובע צפוף יותר, כך הוא ימנע טוב יותר מקרני השמש לחדור ולהזיק לעור.

 

5. הלבישו את הילדים בבגדים חוסמי קרינה

יוצאים עם הילדים לשהות ממושכת בשמש? במקרה כזה מסנני קרינה אינם מספיקים ומומלץ להגן עליהם באמצעות בגדים ארוכים שיספקו הגנה מרבית מפני הקרינה. החסימה הטובה ביותר היא על ידי בגדים בצבעים כהים שצפיפות הבד שלהם גבוהה. דעו שכשהבד נרטב, ההגנה שהוא מעניק פוחתת מאוד. בשנים האחרונות מוצעים בגדים ייעודיים לשמש שעשויים מבדים חוסמי קרינה. אם אתם קונים בגד כזה, ודאו שהוא נושא אישור של מכון התקנים הישראלי. מקדם ההגנה בביגוד נקרא Ultraviolet Protection Factor, ודרגת ההגנה המרבית שלו היא UPF50+ המבטיחה שהבד חוסם יותר מ־97.5% מהקרינה המסוכנת לעור. לשם השוואה, דרגת ההגנה של חולצת טריקו מקבילה ל־UPF15 (וכשהיא רטובה - ל־UPF8 בלבד).

 

6. התאבזרו במשקפי שמש איכותיים

ודאו שלמשקפיים שבחרתם יש תו תקן אוסטרלי, שהוא המחמיר ביותר ומבטיח לא רק מניעת סנוור ועייפות אלא גם סינון מרבי של הקרינה האולטרה סגולה. המסגרת צריכה לכסות את העיניים מהגבות ועד ללחיים, וכדאי שהיא תהיה קמורה כדי למנוע כניסת אור מהצדדים.

 

7. ואבזרו בהם גם את הילדים

ההשפעות ארוכות הטווח של החשיפה לקרינה האולטרה סגולה של השמש, בייחוד במדינה חמה כמו ישראל, הן פונקציה של זמן: ככל שאנו חשופים לה שנים רבות יותר, כך הנזק לעיניים עלול להיות גדול יותר. בילדים, שאצלם הרקמות עדיין בתהליך התפתחות ולכן הן רגישות יותר, הסיכון גדול במיוחד. לכן ההמלצה היא לחבוש משקפי שמש כבר לתינוקות קטנים. מומלץ להשתמש במשקפיים ייעודיים לתינוקות ולילדים, שעשויים מחומר פלסטי המסנן את הקרינה המזיקה ואת עוצמת האור, מעוצבים באופן המונע חדירת אור מהצדדים, ועשויים כך שלא יגלשו מהאף הקטן שלהם.

 

שתייה, אוכל ואבזור נכון (צילום: Shutterstock)
    שתייה, אוכל ואבזור נכון(צילום: Shutterstock)

     

    8. התאימו את צבע העדשה למזג האוויר ולפעילות

    לפעילות באור חזק כמו נהיגה מומלץ לבחור בעדשות בגוון אפור שמפחיתות מאוד את הבוהק ואת הסנוור (גוון כהה מדי עלול להפריע בנהיגה). עדשות בצבע חום מעניקות קונטרסט גבוה והן מומלצות בעיקר לימים עם ראות לקויה כמו ימים מעוננים.

     

    9. לפעילות שטח או לפעילות ספורטיבית העדיפו עדשות פלסטיק

    מומלץ מסוג פוליקרבונט או פניקס (טרייבקס). לעדשות מפלסטיק יש סינון UV טבעי והן קלות יותר ועמידות הרבה יותר מפני שבירה מעדשות זכוכית. עם זאת, הראות בהן חדה פחות והן עלולות להישרט. אם אתם עוסקים בספורט אקסטרים, כדאי שתצטיידו במשקפי פולרויד או ניו־פולאר, שמסננים ומונעים סנוור ממשטחים מחזירי אור כמו פני המים, חול ושלג.

     

    10. מתאמנים? לבשו בגדים מנדפים

    בקיץ הישראלי חולצת הכותנה נעשית רטובה ודביקה בתוך דקות ספורות של ריצה או צעידה. כדי לפתור את הבעיה פותחו בשנים האחרונות בגדים מנדפי זיעה. בגדים אלה מבוססים על טכנולוגיית טקסטיל המשלבת כמה בדים שבמקום לספוג את הזיעה הם מרחיקים אותה מפני העור, מנדפים אותה, וכך מאפשרים להמשיך לבצע את הפעילות בנוחות מרבית.

     

    11. לוקחים תרופות? היזהרו מהשמש כפליים

    אם אתם נוטלים תרופות, כולל אנטיביוטיקה או תרופות נגד כאבים, כדאי שתדעו שלא מעט מהן מגבירות את רגישות העור לשמש. חלקן גורמות לתגובות פוטו־טוקסיות שנראות כמו כוויות ומופיעות באזורים חשופים לשמש, ואחרות לתגובות פוטו־אלרגיות שהן כרוניות יותר, נראות יותר כמו אקזמה ומופיעות גם באזורים שלא היו חשופים לשמש. ברשימת התרופות המגבירות את הרגישות נכללות מגוון תרופות אנטיביוטיות, תרופות אנטי־היסטמיניות, תרופות ללב, תרופות משַתנות, תרופות נגד סוכרת מקבוצת הסולפונילאוריאה, משככי כאב מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידיים כמו נורופן, אדוויל, וולטרן ואדקס, תרופות פסיכיאטריות, תרופות לטיפול באקנה (כמו רואקוטן) ותרופות כימותרפיות.

     

    12. הרגיעו את העור אם נחשפתם לשמש

    לא הצלחתם להימנע מחשיפה לא מוגנת לשמש ואתם סובלים מכוויות שמש? ערבבו –

    • 100 מ"ל ג'ל קומפרי
    • 5 מ"ל ויטמין E
    • 5 מ"ל שמן לבנדר־פרופוליס
    • 2 מ"ל שמן אביס־אלבה

    (ניתן להשיג את התערובת אצל ארומתרפיסטים מוסמכים או לרכוש את המרכיבים בחנויות טבע ולהכין בעצמכם). צמח הקומפרי עשיר באלנטואין שהוא מרגיע, מכווץ, מקרר ומחדש את תאי העור, ובשילוב עם יתר החומרים הוא פועל לריפוי מהיר של הכווייה.

      

    13. הגבירו את צריכת המים

    כדי למנוע התייבשות ההמלצה החד משמעית היא לשתות בעיקר מים ולהעדיפם על פני משקאות מתוקים. אבל כמה צריך לשתות? אין הנחיה אחידה. הכמות תלויה בגורמים רבים כמו גיל, מזג האוויר, רמת הלחות, רמת הפעילות הגופנית, המצב הבריאותי ועוד. על פי הנחיה אחת, יש לשתות 30 מ"ל מים על כל ק"ג משקל גוף (כלומר אישה במשקל 60 ק"ג צריכה לשתות 1.8 ליטר ביום). על פי הנחיות ה־DRI האמריקאי לעומת זאת, נשים צריכות לשתות 2.2 ליטר ביום וגברים - 3 ליטר. בכל מקרה, חשוב להדגיש כי מדובר על צריכה במהלך כל היממה וכי שתייה מרובה בבת אחת עלולה להיות מסוכנת. לילדים, על פי המלצות המוסד לרפואה של האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית, מומלץ לשתות ארבע כוסות מים ליום בגילאי 1־3; 5 כוסות בגילאי 4־8; 7־8 כוסות בגילאי 9־13; ו־8־11 כוסות בגילאי 14־18. המלצות אלה מתייחסות לימים לא חמים מדי ולפעילות לא מאומצת מדי. בימים חמים ובמהלך פעילות מאומצת יש להגדיל את הכמויות.

     

    14. אל תסמכו על תחושת הצימאון

    ודאו שאתם שותים מספיק. איך תדעו? הדרך הפשוטה ביותר היא לבחון את צבע השתן. אם השתן צלול וצבעו בהיר עד שקוף, סימן ששתיתם מספיק. כשהוא סמיך וכהה יותר, כדאי שתשתו יותר.

     

    15. נדנדו לעצמכם

    הפעילו את הנודניק בטלפון הנייד כדי שיזכיר לכם לשתות מדי שעה.

     

    16. הוסיפו להם תוספות מרעננות

    אם אתם מתקשים לשתות מים, הוסיפו להם תוספות טעם מרעננות ובריאות, כמו נענע, מלפפון ירוק או לימון.

     

    שמרי על העור היפה שלך וגם על השיער (צילום: Shutterstock)
      שמרי על העור היפה שלך וגם על השיער(צילום: Shutterstock)

       

      17. היצמדו לבקבוקים לאורך כל היום

      כדי להגדיל את כמות המים שאתם שותים, תמיד הסתובבו עם בקבוק מים אישי בתיק, ושימו אחד על השולחן

      במשרד. כך תוכלו לדעת כמה בדיוק שתיתם וכמה אתם עדיין צריכים לשתות עד סוף היום.

       

      18. שתו מים קרים

      או לפחות נסו. הם מעודדים שתייה יותר ממים בטמפרטורת החדר. מעבר לזה, הם יגבירו את שריפות הקלוריות ויקררו את הגוף מהר יותר.

       

      19. אכלו לרוויה

      הכניסו לתפריט היומי שלכם יותר ירקות ופירות עשירים במים, כמו מלפפונים, מלון ואבטיח. האבטיח, לדוגמה, מכיל 91% מים ובנוסף גם עשיר באשלגן, בוויטמיני B1, B6 ו־C, ובפלבונואידים נוגדי חמצון כמו לוטאין וליקופן.

       

      20. הקפידו למרוח קרם לחות איכותי

      פרט לאחוז גבוה של מים מכילים קרמי לחות איכותיים גם מרכיבים מתוחכמים נוספים שמסייעים להחדרת המים לעור וגם מונעים מהם להתאדות ולהתנדף לסביבה. לדוגמה, החומצה ההיאלורונית, המבוססת על חלבונים סוכריים, משמשת מעין ספוג הסופח את המים ומחזיק אותם בתוך העור. ללא חומרים אלה, מריחת קרם הלחות דומה למריחת מים על העור. המים מתנדפים מהעור ואף מושכים איתם מים נוספים שנמצאים בעור וכך עלולים לייבש אותו עוד יותר. חשוב להקפיד למרוח את קרם הלחות לפחות פעמיים ביום, בבוקר ובערב, ובקיץ רצוי לחדש את המריחה גם פעם נוספת במהלך היום.

       

      21. אל תוותרי על מסקרה עמידה

      קיימים מוצרי איפור ייעודיים לעמידות ממושכת המספקים פתרונות לכל אלמנט בפנים, החל בקרמי בסיס (מייק־אפ וקונסילר) וכלה בצלליות בקרם ובאבקה, סומק, פודרה, עפרונות עיניים, שפתונים וגלוסים. שימוש בתכשירים אלה בשגרת האיפור היומית הקיצית יתרמו לעמידות לאורך זמן ולשרידות המראה שלך למשך שעות רבות יותר. לא רוצה להיכנס להוצאות היסטריות ולהחליף את כל האיפור שכבר יש לך? לפחות התאבזרי במסקרה עמידה במים. זה המאסט שאת חייבת לעצמך בימים השמשיים והמיוזעים. בסיומו של יום השתמשי במסיר איפור ייעודי לאיפור עמיד מהעיניים כדי להסיר את המסקרה ביעילות, במהירות ובעדינות בלי לפגוע בעיניים או בעור העדין שסביבן.

       

      22. הימנעי מהתזת בושם במקומות החשופים לשמש

      האינטראקציה בין האלכוהול שבבושם ובין השמש עלולה לגרום לפיגמנטציה בעור. הפתרון: להתיז את הבושם במקומות שאינם חשופים לשמש, כמו מאחורי האוזניים או המרפקים או עמוק במחשוף. לחלופין, אפשר לבחור בבשמים על בסיס שמן שאינם מכילים אלכוהול, ואז אפשר להתיז אותם גם באזורים החשופים לשמש.

       

      23. סנני קרינה גם מהשיער

      הקרינה האולטרה סגולה מזיקה גם לשיער וגורמת לו לאבד את הלחות, הגמישות והבוהק. כדי להגן על השיער לפני חשיפה ממושכת לשמש בבריכה, בים או בפעילות ספורטיבית, מומלץ להשתמש בתרסיס מטפח המכיל מסנני UV ולהתיז אותו על כל השיער שנותר חשוף לשמש. אם אין לכם תרסיס מטפח לשיער המכיל מסנני קרינה, השתמשו בתרסיס ההגנה לגוף. במקרה כזה חשוב להשתמש בתרסיס מהסוג השקוף ולא בתרסיס חלבי ולשטוף אותו מהשיער כשאתם חוזרים הביתה.

       

      24. השתמשי בפריימר עם מסנן קרינה

      פריימר מסוג קרם CC המכיל מסנן קרינה, ישפר את ההגנה מפני קרינת השמש ובו זמנית יסייע לעמידות האיפור המונח מעליו. קרמי ה־CC משפרים את אחידות הגוון של העור, מטשטשים פגמי עור, וכך מאפשרים לעשות שימוש בכמות קטנה יותר של מייק־אפ, מה שמקל על עומס החומרים על העור ומאפשר מראה מאוורר וטבעי יותר. חלק מתכשירי ה־CC מכילים מקדמי הגנה SPF30 שמספיקים כשלא יוצאים לשהות ממושכת לשמש. לחשיפה ממושכת לשמש קיימים אף פריימרים ייעודיים עם SPF50, שגם הם קלילים ואינם מכבידים בתחושה או במראה על האיפור המונח מעליהם.

       

      25. גלי איפוק

      זיעה לא הולכת טוב עם נקבוביות סתומות. הימנעי מלהעמיס על העור שכבות מרובות של איפור. מומלץ לבחור בכמה תכשירי איפור בסיסיים המתאימים לך ביותר ולהסתפק בהם.

       

      ייעוץ מקצועי: ד"ר עידי מצר, ראש השירות למחלות עיניים בילדים, המרכז הרפואי רמב"ם; ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור; אסנת ניב, ארומתרפיסטית, מאבחנת ומטפלת בצמחי באך ובשמנים אתריים; ארז אלון, מעצב שיער; נטע סקלי, סניור ארטיסט, MAC ישראל

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד