חופש גדול, בלגן ענק - בעיקר במטבח. כך תשתלטו על הכאוס

בין הים לבריכה, לקייטנה, לפיקניק או לאטרקציה הבאה - הכל עובר במטבח. נועה דורון דוידסון עם כמה עצות שיעזרו לכם להשתלט על הבלגן בחדר החשוב הזה

נועה דורון דוידסוןפורסם: 03.08.16 09:29
"הילדים בחופשה וזו הזדמנות נהדרת ללמד אותם לקחת אחריות על הסדר והניקיון בבית בכלל ובמטבח במיוחד" (צילום: Shutterstock)
"הילדים בחופשה וזו הזדמנות נהדרת ללמד אותם לקחת אחריות על הסדר והניקיון בבית בכלל ובמטבח במיוחד" (צילום: Shutterstock)

כולנו מסכימים עם כך שהמטבח הוא לב הבית. בתקופת החופשות של הילדים, המטבח עובד שעות נוספות והמקרר נפתח ונסגר אינספור פעמים ביום. מהסיבות האלה, כדאי לדאוג שלב הבית, המטבח, יהיה מסודר ובעל נגישות גבוהה למצרכי יסוד ואפילו יקנה עצמאות מירבית לילדיכם בגישה לאוכל ואף להכנתו. בנוסף, מטבח מסודר, בו האוכל מונח בצורה אסתטית, יכול להנגיש אוכל בריא בצורה נעימה ויפה יותר.

 

אז איך מתחילים לסדר את המטבח?

 

התחילו מהמזווה

עברו על המצרכים שבמזווה ובדקו אילו מהם כבר פגי תוקף. את המצרכים שנשארו, מיינו לפי קבוצות. למשל - מצרכי האפייה, כגון קמח, אבקת סודה לשתיה וכד' אפסנו במקום אחד. את אריזות הפסטה רכזו במקום מוגדר. כך גם לגבי קופסאות השימורים וכו'.

 

במידה ויש לכם שקיות פתוחות עם דגנים וקטניות, מומלץ להעביר את תוכנן לצנצנות זכוכית. כך המצרכים נשמרים טוב יותר ואפשר לראות מה וכמה יש לכם מאותו מצרך. מומלץ להניח את המצרכים בסלסלות לפי נושא הקבוצה וכך יהיה נוח לשלוף את המצרך כשתזדקקו לו.

 

מיינו את המוצרים שבמקרר ובמקפיא

גם כאן, שימו לב מה פג תוקף ולא ניתן לשימוש. לאחר שרוקנתם את המקרר, נקו אותו היטב ותכננו אילו מדפים יהיו עבור מוצרי היסוד שלכם. לרוב, ירקות ופירות נמצאים במגירות. את העלים הירוקים ועשבי התיבול מומלץ לעטוף בנייר סופג כדי להאריך את חייהם ולמנוע רקבון.

 

במידה ויש מקום במקפיא, מומלץ מאוד לאכסן בו גם את הקמחים, התבלינים והדגנים, היות ואלה נוטים לצבור חרקים ומזיקים.

 

מיינו את כלי המטבח שלכם

תמיד יש כאלה שאינכם זקוקים להם יותר וניתן למסור או למחזר אותם. כך יהיה יותר מקום בארונות ובמגירות המטבח, לאו דוקא על מנת למלא אותם מחדש, אלא כדי ללמוד עוד על הצרכים של הבית והמשפחה ולהתארגן בהתאם.

 

אם יש ילדים קטנים בבית, מומלץ לאכסן את כוסות וצלחות הפלסטיק בהישג ידם וכך לאפשר להם עצמאות נוספת במטבח. לגבי סירים ומחבתות - בידקו איזה מהם בשימוש שוטף ושימו אותם במקום אחד קבוע וזמין. הקדישו מקום מוגדר וקבוע גם למוצרים כגון ניירות אפייה, ניילון נצמד, שקיות וכדומה.

 

הצטיידו בקופסאות פלסטיק מרובעות או מלבניות בעלות מכסה, בגדלים שונים

בקופסאות כאלה ניתן לאחסן את האוכל המבושל (לאחר שהתקרר כמובן) או לחתוך ירקות ולהניח בקופסא, כדי להגביר צריכה של ירקות. בנוסף, כדאי להצטייד בקופסאות בהן ניתן להקפיא חלק מהמזון שהכנתם, על מנת להשתמש בארוחה אחרת ולא לזרוק לפח.

 

שימו במטבח במקום נגיש פתקים קטנים, עט / טוש וסלוטייפ

כך בכל פעם שתמלאו קופסא או צנצנת במזון, כתבו על פתק תאריך הכנת המזון, מה יש בקופסא ושימו במקרר או במקפיא. מומלץ בנוסף לצייר לב או משהו חביב אחר על הפתק וכך לעודד את הילדים ואת עצמכם לאכול מאותו מאכל שנמצא בקופסא.

 

רשימת קניות מסודרת

טיפ שאינו קשור בקשר ישיר לסידור המטבח, אך בהחלט קשור לכמות המצרכים ולחיסכון: התרגלו לארגן רשימת קניות מסודרת ואף לתכנן מה תבשלו למשך השבוע מתוך המצרכים שכבר יש לכם במזווה, במקפיא ובמקרר.

כך תוכלו להימנע מקילקול של המצרכים הקיימים ומקנייה של עודף מצרכים והעמסה של המטבח מחדש.

 

לוח תורנויות

הילדים בחופשה וזו הזדמנות נהדרת ללמד אותם לקחת אחריות על הסדר והניקיון בבית בכלל ובמטבח במיוחד. יכול להיות שבהתחלה זה יגרום ליותר בלגן מסדר - אבל אם תהיו עקביים, הילדים יוכלו ללמוד לבצע פעולות שיקלו עליכם מאוד - להוריד מהשולחן, לשטוף כלים, להכניס ולהוציא מהמדיח ועוד.

 

צמחי תבלין

במידה וניתן, קשטו את המטבח ואת אדן החלון בעציץ תבלינים שימושי. הוספה של צמחי תבלין לרוב מעוררת את היצירתיות והסקרנות להתנסות במטבח ומקשטת את לב הבית גם בריחות טובים ובמצב רוח.

 

לסיכום, סדר, אירגון ואסטטיקה במטבח יכולים להקל עליכם בבישול, בהתמצאות שלכם ושל ילדיכם ברחבי המטבח ואף ליצור חשק לבשל ולאכול מזונות בריאים יותר. זיכרו תמיד לראות את מה שיש לכם לאחר מיון המצרכים וכלי המטבח וכך למנוע קנייה וזריקה עודפת של מזון וכלים. בנוסף, אל תשכחו לקשט קצת את הפתקים שהדבקתם על קופסאות המזון, כדי להוסיף עוד קורטוב של שמחה ואהבה לאוכל שנמצא אצלכם במקרר ובארונות.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלווה משפחות עם ילדים בעלי עודף משקל ובררנות באכילה, בדרך לשחרר מאבקים סביב האוכל וליצור הרגלי אכילה בריאים פיזית ונפשית, בדרך הלב. מאמינה שמזון הוא חוויה ולא רק משהו פונקציונלי. אוכל הוא עוד דרך להביע רגשות ויש לנו חופש לעשות זאת עם ולצד ילדינו. אני מאמינה שמזון הוא אמצעי לחיבור ולריפוי וכשנלמד לחבר את עצמנו מחדש למזון, בצורה בריאה ואיכותית, נרפא את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו וניצור עולם אוהב יותר בחיינו ובמשפחתנו. מזון בעיני הוא גשר לקירוב לבבות במשפחה. דרכו אפשר להתמודד בשלווה עם עודף משקל ובררנות אצל ילדים וליצור שינוי משמעותי, טוב וארוך טווח סביב נושא המזון במשפחה. בעלת תואר B.Ed בחינוך מיוחד, מדריכה ליוגה ומדיטציה, יועצת תזונה אינטגרטיבית ואמא לשלושה.