רחבת הכניסה לסמטת המחוגה מצד רחוב אברבנאל, זו ששימשה במשך שנים כחניון פרוע בשעות העומס וכנתיב חצי-סלול לנהיגת סלאלום בכביש הצר, שופצה באחרונה – רוצפה ונחסמה בעמודים. מצדה האחד ניצב בית הכנסת "אהבת חסד", שאליו עולים לרגל סיורי השכונה, ומצדה השני רחבה מוגבהת ומחסן ישן לסחורות מתחלפות (שבקיץ שעבר היה לרגע קצר "נרגילה בר"). שני אלה, ותיקים ככל שיהיו, לא מסגירים את ההסטוריה שנרשמת עכשיו כמה צעדים משם, בעומק הסמטה. בום:
על המגרש המגולח הזה, שמידותיו (בצעדים) הן משהו כמו 35 על 50 צעד, עמד עד לפני כשבועיים המועדון "קומפורט 13", שנהרס כהרף עין:
+
הריסת המועדון ופינוי המגרש הם יריית הפתיחה (המעשית) של פרויקט פינוי בינוי, שיהפוך את השטח המכונה "מתחם החרש והאומן" לשכונת מגורים. המתחם משתרע בין רחוב אברבנאל במזרח לרחוב קומפרט במערב, ובין רחוב הרבי מבכרך בצפון לסמטת המחוגה בדרום (בתוספת שטח מצדו המזרחי של רחוב אברבנאל, הנמשך עד רחוב גנני; ושטח נוסף בצפון רחוב אברבנאל, סמוך לרחוב אילת).
כשהוקם ב-1933, כלל מתחם "החרש והאומן" כמאתיים סדנאות ובתי מלאכה. הוא נקרא אז, על פי האתר "תל אביב 100, האנציקלופדיה העירונית", "מרכז וולובלסקי", על שם מייסדו, שלום וולובלסקי. על קיר באחת הסמטאות נותר לכך זכר חלקי גם כעבור 83 שנים:
בתי המלאכה בשטח המתחם מסודרים בסמטאות, שנקראות כיום במספרים שקבעה העירייה. לחלקן יש גם שמות שניתנו להן בעת הקמת המתחם. כך, למשל, סמטה 3361 נקראת גם רחוב תשע, וסמטה 3362 נקראת גם רחוב ארבע. עם השנים הפכו הסמטאות האלה, וסמטאות נוספות של בתי מלאכה מדרום להן, ליעד מועדף על ציירי גרפיטי ואמני רחוב, ולאתר תיירות המזמן אליו סיורים יומיומיים רבי משתתפים.
למרות העובדה שהמתחם נמצא בחלקה הצפון-מערבי של פלורנטין, מנותק מאזור המגורים הראשי שלה, הוא אחראי במידה רבה לאופיה, המצטיין בעירוב שימושים נדיר. אבל מלאכות הכפיים עוברות לצערנו מהעולם, ובעלי המלאכה במתחם - חלקם בנים ממשיכים, בני דור שני ושלישי למקצוע - נכונים, אחרי שנים ארוכות של משאים ומתנים, להתפנות מהמקום תמורת דירות לילדיהם ונכדיהם. "אני בן 47, דור שלישי כאן", אמר לי בעליו של בית מלאכה לעיבוד מתכות, "אבל אשתי הטילה וטו על הצטרפות הילדים למקצוע". בית המלאכה שלו נמצא בשולי המגרש הראשון שהתפנה כעת, בסמטה הקצרה שנקראת 1253.
הסמטה שנראית בצילום פתוחה וחשופה היתה עד לפינוי המגרש מעין שביל צר, התחום בצד אחד בגדר גבוהה מפח מגולוון:
הגדר כוסתה עם השנים במיני עיטורים אופייניים לרחובות שלנו:
לצד בית המלאכה יש בסמטה שנחשפה גם מחסן, מאחורי הדלת הכחולה והמעוטרת:
ולידו סטודיו אחד מטופח ולידו דירת מגורים, גם היא מאחורי דלת כחולה מעוטרת:
למגרש (הריק כעת) מול הדלתות הכחולות יש היסטוריה מלפני עידן המסיבות של "קומפורט 13": במשך כחמישים שנה פעל כאן מפעל ליציקת מתכות לענפי הדפוס, הביטחון, התכשיטים והרכב, שהתיך גם מטבעות שיצאו מהמחזור בעבור בנק ישראל. "המפעל הוקם כבית מלאכה על ידי סבי, שמואל, בשנת 1942", מספרת באימייל קרין וגר, מנכ"לית קבוצת וגר, שיזמה את התב"ע למתחם "החרש והאומן", יחד עם אדריכל רמי גיל ועיריית תל אביב-יפו. "אבי, גדעון", היא מוסיפה, "נכנס לעסק המשפחתי ב-1956, לאחר שירותו הצבאי כלוחם בחיל הים, ופיתח את בית המלאכה למפעל יצרני מוביל". לכן, כנראה, נפלט עכשיו מעומק הקרקע גם לווייתן חלוד:
אחרי שמפעל המתכת המשפחתי נסגר, הושכר המבנה לאולפני הבירה, ורק לאחר מכן הוקם במקום ה"קומפורט 13", שפעל עד לאחרונה. המועדון הותיר אחריו, בערימות הפסולת, מה שמותיר מועדון - סימני מסיבות שמחות ושרידי היענות לחוקי הכבאות:
+
"קומפורט 13" יכול בהחלט להיחשב למוסד תל אביבי (עוד אחד שעבר מהעולם), לא רק בזכות הצלחתו לנהל במשך שנים מסיבות סוערות והומות מבליינים ושתיינים, אלא גם בזכות העובדה שהיה הבית של ליין "אריסה", האחראי, בין שאר הישגיו, ללהיט "הופה, הופה, פה זה לא אירופה". לא אירופה, לא אירופה, עד שזה מגיע לנדל"ן. הכסף הגדול עובד כאן בדיוק כמו באירופה.
יזמי נדל"ן עם כיסים עמוקים לא נבהלים מהחיה הזאת "ג'נטריפיקציה", וגם לא מכושר הזלילה שלה. הם, כמו בעלי המלאכה שיתפנו בהדרגה ממתחם "החרש והאומן", מקבלים את התהליך הזה כבלתי נמנע ואפילו רצוי: "הבנייה החדשה במתחם", כותבת וגר בתשובה לשאלתי, "היא חלק מתהליך התחדשות עירונית, שהרעיון העומד מאחוריו הוא הפיכת מתחם מסחרי בלוי וישן (slums) - שאינו ראוי למגורים, בעל תשתיות רעועות (חשמל, ביוב וכו'), נעדר שטחים ירוקים ומבנים לשימוש הציבור - לשכונה ירוקה ומודרנית, המתאימה למשפחות ונותנת מענה לדירות גדולות, שאין כלל באזור".
***
בחמש חלקות המתחם, ששטחן הכולל כ-16 דונם (ושכל אחת מהן יצאה לבנייה עצמאית), ייבנו בסך הכל שישה-שבעה בניינים. על השאלה כמה דירות יהיו בהם' מקבלים ההדיוטות תשובה בסינית: בתב"ע תוכננו 314 דירות, אבל הקלת "שבס", המקטינה את הדירות ומוסיפה על אותו שטח 30% דירות, ותקנת כחלון, שנכנסה לתוקף ומאפשרת תוספת שטח סביר, הובילו לכך שבסופו של דבר ייבנו במתחם 400 דירות. "בבנייה משתלבת ולא כובשת", כותבת וגר.
השכונה, היא מבטיחה, תהיה עתירת שטחים ירוקים וגינות, שינותבו כולן לפארק מרכזי פתוח. יהיו בה גם מתקנים לתועלת הציבור (גני ילדים, מתנ"סים וכדומה), שייבנו בתרומת בעלי הנכסים במתחם. "התושבים הוותיקים", היא זורה לי מלח על הפצעים, "צריכים לברך על המהלך, שכן הוא מעמיד לכל השכונה שירותים קהילתיים ושטחים ירוקים שלא היו מתאפשרים באזור זה אלמלא יוזמת הפינוי בינוי".
***
ולא ראוי, שאלתי אותה, במיוחד לאור ההיסטוריה המשפחתית שלכם, להותיר זכר לעבר היצרני של המתחם, שיכבד את החרשים והאומנים שפעלו בו שנים? וגר השיבה: "אנחנו שמחים להוקיר ולשמר את מה שהיה, ויהיו הפתעות בעניין".
להפתעות האלה נצטרך לחכות. למשפחת וגר יש סבלנות לחכות. העבודה על התוכניות לפינוי ובינוי המתחם החלה בשנת 2000, ורק בימים אלה, אחרי 16 שנים, פונה השטח הראשון בה (שבמסמכים הרשמיים נקרא חלקה 33 בגוש 7083). על השטח הזה יקום "בית המחוגה", שתכנן האדריכל רמי גיל:
הבניין יהיה בן תשע קומות, ויהיו בו 31 דירות, שטחים מסחריים ומשרד של עיריית תל אביב. לכל דירה, אגב, מובטחת חניה. אך ילדי המשפחות שיתגוררו בעוד כמה שנים ב"בית המחוגה" לא יצטרכו הסעה לגן ולבית הספר. אלה הוקמו זה עתה בקצה המערבי של הסמטה:
בדרכם הקצרה למוסדות החינוך, לא יוכלו הילדים לאסוף קרשים מנגרייה שנסגרה או שאריות בדים ממרפדיה שהתפנתה, לא יוכלו להציץ לסטודיו לעיצוב שעבר למקום אחר, ובוודאי שלא יוכלו להנות מגולת הכותרת של השכונה -- אמנות הרחוב החיה והתוססת בה, כמו זו שנחגגה על הקירות שנהרסו כעת. תהליך ההתחדשות המואץ, שהחל לפני שנים אחדות גם בחלקי השכונה האחרים, הופך את הסביבה המיוחדת במינה לשכונת מגורים סטנדרטית. בתהליך הזה נוספות אמנם דירות מגורים ומתרבים שטחי המסחר, אך המגוון מתחלף באחידות, ואיתה נעלמים התנאים המגרים ומעודדים ביטוי אישי ויצירתי גם במרחב הציבורי.
עד כמה משמעותית בסביבה הזאת אמנות הרחוב? תושבי השכונה המטיילים בימים אלה בסמטת המחוגה ומגיעים למגרש הריק, סובלים לרגע מדיסאוריינטציה, ומנסים להזכיר לעצמם מה היה כאן רק בשבוע שעבר. "אוי, רגע", שמעתי בחור המום אומר לבת זוגו, "פה היו האיילים של dede, לא?". אכן כן. פה הם היו. dede הוא אחד מאמני הרחוב הפוריים ביותר, וביום קיץ אחד בשנה שעברה, תפסתי אותו על חם בפינת רחוב תשע וסמטת המחוגה:
הוא עבד יום ארוך, ולמחרת כיסה הציור הגדול שלו את כל הקיר:
ומכיוון שאמנות רחוב היא לא רק ציור על קיר אלא גם אורח חיים והזמנה לדיאלוג, כעבור זמן נמצא מי שהציע לאיילים של dede משהו להריח:
מפגש הסמטאות הזה שנהרס כעת (3361 פינת המחוגה) היה אתר נחשק ליוצרים. אך לא תמיד הקיר היה לבן ומזמין. פעם, למשל, הוא כוסה (מסיבות חסויות):
תקופה מסוימת פעלה כאן גלריה 3361, שהקימה האמנית שרון פזנר. בגלריה שעל הקיר הוצגו עבודות הבטון שלה:
וגם עבודות של אמנים אחרים, ובהם שי ליטמן, המכונה TRA, ילד הפלא האקספרסיבי של אמנות הרחוב:
הקיר היה פתוח לכל. עם מותו של ממסגר האמנות יהודה יבנאי, מרחוב וולפסון, כיבד אלמוני את זכרו, על מסגרת שנתלתה סביב ציורים של האמן עדי סנד:
*
פעם היתה מצוירת על הקיר הזה:
ובדרך כלל היה עליו וסביבו סלט:
ותקופה מסוימת גם עבודה אחת יוצאת דופן של האמן טל רוזן. במאי 2014 הוא תלה על מנורה שבקיר פירמידת מלפפונים נעוצים על קסמים, והשאיר אותם להיאכל על ידי שיני הזמן ומזג האוויר. המלפפונים שרדו על המנורה בשמש ובגשם, החליפו צבעים, הלכו והצטמקו עד שכעבור חצי שנה התייבשו ונפלו:
אם רוצים להיות קצת צ'יזיים, אפשר לראות בגורלם של המלפפונים אות וסימן לגורלם של הרחובות שלנו (אבל לא חייבים). וכל זה, אגב, רק על קיר אחד שנהרס עכשיו. מעבר לפינה, על הקיר של סמטת המחוגה, היו אוצרות נוספים, שנעלמו עם תחילת הפינוי שלפני הבינוי:
+
+
+
+
+
וכמובן שהיו גם שטויות:
על חזית הפח של המועדון, ברחוב קומפרט, התנוססו במשך השנים ציורים משתנים:
ועל דלת הכניסה שלו ראיתי פעם שלט אזהרה עם טאץ' אישי:
שעכשיו נזנח והתגולל בערימות הפסולת:
יחד עם שרידי ציורי הקיר וכל מה שהם מסמלים:
+
+
מכיוון שאת הנעשה אין להשיב, ולא בוכים על חלב שנשפך, אסיים את הקינה באנקדוטה: לצד קיר הפח ברחוב תשע חנה זמן רב טנדר, שהסתיר כתובת קטנה:
לתומי חשבתי שמישהו בוכה על חיית המחמד האהובה שלו. עד שבאחד מימי ההריסה, הטנדר זז והכתובת נחשפה (על שגיאות הכתיב שלה או שיכולי האותיות):
כך או כך, משהו מת כאן. הטנדר אמנם חזר כעבור שבוע למקומו, אבל אופס -- הקיר והכתובת כבר לא היו:
צדק מי שכתב שם פעם:
רק שברחובות שלנו יש אחריו חיים (אם כי, לצערי, אחרים):