בית חולים שיבא, תתעוררו. הגיע הזמן להקשיב ליולדות שלכם

בזמן שכל בתי היולדות הולכים קדימה לעבר חופש בחירה בלידה, שיבא, לטענת זהר כרמי, צועד במקום. למה עדיין מפרידים שם תינוקות מאמם אחרי הלידה?

זהר כרמי

|

14.12.15 | 09:45

"'אפס הפרדה' הינו היום הטרנד הכי חזק בעולם הלידה". צילום אילוסטציה (צילום: shutterstock)
"'אפס הפרדה' הינו היום הטרנד הכי חזק בעולם הלידה". צילום אילוסטציה (צילום: shutterstock)

עולם הלידה סוער ומתחדש. בתי החולים בארץ לוקחים מאוד ברצינות את המירוץ להשגת דמי הביטוח הלאומי שהם מקבלים עבור כל יולדת שמחליטה ללדת דווקא אצלם. בכל זאת, מדובר בכ-12 אלף שקל עבור כל לידה, ישירות מהביטוח הלאומי. שוס.

בית היולדות שבוחר להישאר מאחור

המירוץ לדמי הלידה סב מאז ומתמיד סביב חופש הבחירה של היולדת: ללדת בלידה טבעית אם היא רוצה, להביא דולה לבחירתה, להיות עם התינוק שלה מיד אחרי הלידה בלי להיפרד. "אפס הפרדה" הינו היום הטרנד הכי חזק בעולם הלידה, אבל יש חדר לידה אחד שאפילו לא מדבר על ביות מלא אמיתי, מתעקש להפריד בין האם לתינוק לכ-6 שעות לאחר הלידה ובאופן כללי די גורר רגליים לכיוון שנת 2016.

תגידו בוקר טוב לבית היולדות שיבא תל השומר, המקום בו שיפוצי מחלקת היולדות לא מסתיימים לעולם ובסיורי חדר הלידה תוכלו ללקט (כך על פי עדויות של נשים הרות שפנו לסיור היכרות בשיבא ושיתפו אותי), פנינים אנכרוניסטיות, כגון "אמא ותינוק ביחד ללא הפרדה? אין אצלנו דבר כזה", "דולה? אל תגידו שהיא דולה", "ביות מלא... יש. חוץ משעות ביקור רופא ואם השותפה לחדר לא בעניין" ועוד. שיבא, תתעוררו על החיים שלנו.

חדר היולדות של שיבא היה תמיד חדר לידה עמוס של כאלף לידות בחודש. זה כבר לא המצב. בעוד ליס נושקים למספר הנחשק הנ"ל; מעייני הישועה כנ"ל; בילינסון ומאיר עפים על הבייבי בום בריאליטי ובחיים עצמם; מספר הלידות בתל השומר יורד. על פי מידע שהגיע לידי, כ-850 לידות בחודש בלבד. אוי, פחות כסף! איזה באסה. נשים הולכות ללדת איפה שנותנים להן את מה שהן רוצות. מעצבן.

"אז את לא ממליצה ללדת בתל השומר?", שואלים אותי כבר למעלה מעשר שנים. אני? לא ממליצה? למה להגיד ככה? הם עושים את כל העבודה בעצמם כל כך יפה. לי נשאר רק לספר לכם את האמת, כפי שאני שומעת אותה מנשים שפונות אלי: שהם מפרידים אמא ותינוק לשעות ארוכות אחרי הלידה; שיש שיפריעו לדולות לתמוך באמהות אותן הן מלוות; שהם סגרו בעבר את המרכז ללידה טבעית ועוד.

חדרי הלידה בישראל יודעים מה נשים רוצות כדי לבוא ללדת אצלם. דוגמאות? בבקשה.

  • בבית היולדות "העמק" בעפולה, החל מנובמבר 2015, מאפשרים "אפס הפרדה" לאחר לידה וגינלית ומנתחים ב"קיסרי טבעי" כבר למעלה משנה, בהצלחה ניכרת. כל כך ניכרת, שכבר כ-100 נשים ילדו במרכז הרפואי "העמק" בקיסרי טבעי.

    ובינתיים בשיבא? ביות מלא אם מסתדר, אתם יודעים; 6 שעות הפרדה ארוכות מנשוא (לפעמים יותר) אחרי הלידה; יש מלונית אם את מעדיפה שקט; אפס הפרדה כמובן לא וקיסרי טבעי? אה, לא.
  • בבית היולדות "מאיר" מחלקת "אפס הפרדה וביות מלא" נבנית בימים אלו ותיפתח כבר בפברואר 2016. המחלקה תאפשר לאמהות ולתינוקות לא להיפרד כלל לאחר הלידה ועד השחרור מבית החולים; לקבל עזרת מלווה לאחר הלידה גם בלילה (נו מור "בעלים החוצה!") וליהנות מתחילת החיים המשותפים מתמיכה רפואית במחלקה, אך בפרטיות יחסית.

    ובינתיים בשיבא? משפצים את מחלקת היולדות מאז האלף הקודם. אל תתפסו אותי במילה.

  • בבית היולדות "אסף הרופא"
    , פרסמו ב-21 לנובמבר 2015 בעמוד הפייסבוק שלהם את ההודעה הבאה: "המרכז הרפואי אסף הרופא מקדם בברכה את הדולות, אשר עובדות בשיתוף פעולה לצד המיילדות ולרווחת היולדת. הנה עדות של דולה ויולדת שעברו יחד לידה קסומה בניצוחה של קארן לי עובדיה, אחראית חדר לידה. כיף גדול!"

    ובינתיים בשיבא? עדיין מגמגמים לשאלותיהן של יולדות האם אפשר להביא דולה ללידה. גמגומים בנוסח: "אל תגידו שהיא דולה", "בשביל מה לך דולה? יש פה מיילדות" ושאר ניסוחים הלקוחים הישר ממנהרת הזמן. חלאס, תתעדכנו.

ומה הסיפור עם המרכז ללידה טבעית?

ב-1.1.2014 נסגרו המרכזים ללידה טבעית בשיבא תל השומר ובאיכילוב-ליס. סגירת המרכז בשיבא, בהוראת הנהלת המרכז הרפואי, התרחשה בהקשר להחלטת מנכ"ל משרד הבריאות דאז, הפרופ' רוני גמזו, להפסיק לאפשר לבתי החולים הממשלתיים להציע שירותים רפואיים פרטיים בתשלום. הנחיית מנכ"ל המשרד לא היתה לסגור את מרכזי הלידה הטבעיים, אלא להפסיק לגבות בגינם תשלום. תגובת שיבא ואיכילוב היתה סגירת המרכזים.

ב-15.10.2015 נפתח מחדש המרכז ללידה טבעית באיכילוב-ליס, בחינם, בהחלטת מנהל המרכז הרפואי איכילוב, פרופ' רוני גמזו. ואיזה קטע? תוך פחות מחודשים, בתאריך 6.12.2015, מודיעים חגיגית שיבא תל השומר על פתיחתו של המרכז הטבעי שלהם, בחינם. מרכז שעמד שומם מלידות במשך לא פחות משנתיים, למרות דף פייסבוק פעיל שקרא לפתיחתו, למרות הפגנה שהתקיימה עם סגירתו מול ביתה של שרת הבריאות דאז, למרות מאבק שכלל אפילו בג"צ, למרות כל ההסברים על כך שלא ניתן לפתוח את המרכז מחדש עקב מצוקת כוח האדם ועוד ועוד. פתאום זה הפך לאפשרי. ועם זאת, דיווחים מהשטח מעלים כי המרכז פעיל במשמרות הבוקר והערב, אך לא במשמרת הלילה וכי הפרדה בת 6 שעות מיושמת גם ליולדות במרכז הטבעי, מה שלא התקיים כשהלידות במרכז היו בתשלום.

אז רגע, ירד מספר הלידות בתל השומר? אה, כי נשים הלכו ללדת בחדרי לידה שלוקחים ברצינות את זכויותיהן ורצונן? איזה קטע. אגב, זה עובד גם הפוך. ב"לניאדו" בנתניה משדרים כבר שנים רבות כי רצון היולדות הוא נר לרגליהם. דולה? ברור שדולה. הם גם אלה שפתחו לפני כולם, בינואר 2015, את המרכז ללידה טבעית בחינם וביוזמתם. המסר ברור ומספר הלידות עולה בהתמדה כבר 15 שנים אנד קאונטינג.

אני קוראת לתל השומר, אחרי שנים רבות של סירוב, לפתוח את שנת 2016 עם החלטות אמיצות. אפס הפרדה בין אימהות ותינוקות; תמיכה בלידה לבחירת היולדת; תמיכה אמיתית בחופש של נשים ללדת כרצונן.

  • זהר כרמי, בעלת האתר זהר כבר בדקה , הבודק את כל העובדות לגבי בתי יולדות בישראל, למען חופש בחירה של היולדת בלידתה.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

תגובת בית החולים שיבא תל השומר:

נבקש לחדד ולהבהיר כי:

לא מעט תינוקות בשיבא ניצלו כתוצאה מכך שבשיבא מקפידים לנטר את התינוקות במשך שעתיים לאחר ששהו עם אמם, כשעתיים לאחר הלידה. המדיניות אינה להפריד את הילד מאימו. לאחר שהאם שוהה עם הילוד מתבצעת בדיקה רפואית של הילוד שלאחריה הוא מוחזר לאימו ללא הגבלה. מטבע הדברים, בדיקה זו מצילה חיים.

חשוב להדגיש כי ברירת המחדל מבחינתנו הינה הנקה. גם לאם אשר מתקשה עם ההנקה בתחילה, ניתנת האפשרות לשאוב קולסטרום על מנת שינתן לתינוק בזמן שהוא שוהה בתינוקיה. לא ינתנו תחליפי חלב אלא אם זו בקשת האם או בכפוף לצורך רפואי.

בתל השומר מאמינים שיש לעודד לידה בסיוע דולה או מילדת אישית. דא עקא, האיסור הוא איסור של משרד הבריאות ולא שלנו.

בשיבא מתקיים ביות מלא, ללא כל קשר לשותפות לחדר.

אנו נמצאים בעיצומו של הליך לקראת ביצוע ניתוחים קיסריים באווירה ידידותית.

השיפוצים במחלקות היולדות הסתיימו. על מנת להבהיר, השיפוצים נערכו לטובת ותועלת ציבור המטופלות. אי הנוחות היתה זמנית, על מנת לאפשר התחדשות.

מרכז הלידה הטבעית בשיבא פועל במתכונת של 3 משמרות ביממה (משמע, כל שעות היום והלילה). גם במרכז הלידה הטבעית חלים אותם נהלים של לידה רגילה (בנוגע לבדיקות חיונית של הילוד).




 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא, דולה, אספנית כפייתית של מידע והאדם היחיד בארץ שבדק באישית-לוחצת את כל בתי היולדות - מצפת ועד אילת. חוץ ממידע, יש לי גם ים תובנות על הריון ולידה בארץ הקודש ואיך לעשות את זה בטוב. מכשירה דולות, מרצה בתחומי הריון ולידה לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.עוסקת ביעוץ לנשים בהריון לקראת לידה, כי לכל אחת יש לידת חלומות שמחכה לה.את מביאה את החלום, אני את הידע והקשרים שיגשימו לך בדיוק את הלידה שאת רוצה.לאתר של זהר כרמי.