מקורו של הצורך הזה במתוק, שלפעמים הוא בלתי ניתן לריסון, נעוץ ברגע הלידה. אנחנו מגיחים לאוויר העולם ומיד מתחברים לחלב האם ולמתיקותו העדינה שמחלחלת לתת מודע, ושנים אחר כך תעשה את הקשר בין טעם מתוק לחמימות הנפלאה של אמא.

אך אין בהסבר האבולוציוני הזה משום תירוץ להתנפל על מזונות מסוכרים בכל הצבעים והסוגים. רגע לפני שאתם מרימים ידיים ומוותרים למתוק, קבלו עשר דרכים לנצח את התשוקה אליו.

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

1. מפחיתים כמויות בהדרגה

מתוק, ידידיי, יש לו תכונה אחת מרכזית: הוא עובד בשיטת "חבר מביא חבר". אכילת מתוק גורמת להפרשת אינסולין על ידי הלבלב, מה שגורם לצורך מוגבר במתוק. כמה שתאכלו יותר - כך תרצו יותר. אבל יש גם צד אחד יותר הוגן - ככל שתתאכלו פחות, תרצו פחות. וכאן אתם מהנהנים בעצב בראש, מבינים למה אתם לכודים במעגל האינסופי של המתיקות. הבשורות הטובות הן שאפשר לעצור את המעגל.

איך עושים את זה? מקטינים כמויות בהדרגה. בשלב הראשון תזדקקו לקצת נחישות ומשמעת עצמית אבל ככול שיחלפו הימים, תיווכחו שהצורך שלכם במתוק מתמעט. תוצאות ראשונות תראו כבר אחרי שבועיים של הפחתת כמויות.

2. מקטינים ריכוזים

בלוטות הטעם אשר חשות בטעם המתוק מצויות בחלק הקדמי של הלשון. אם הרגלנו אותן לסף מתיקות גבוה, הן יתקשו לחוש מזון בעל מתיקות עדינה. ולהיפך, ככל שנרגיל את את הלשון לטעם מתקתק ועדין, כך נחוש בו יותר.

איך עושים את זה? מתרכזים בטעימת המתוק בחלק הקדמי של הלשון, ומפחיתים את ריכוז המתיקות: למשל, אם אתם נוהגים לשתות קפה עם שתי כפיות סוכר הפחיתו בשבוע הראשון את המינון לכפית ושלושה רבעים, ולאחר שבוע לכפית וחצי וכך הלאה. לאחר חודשיים לא תרצו לחזור למינון הסוכר הקודם.

3. ממתיקים את המאכלים המבושלים

לפי הרפואה הסינית המתקת מזון כחלק מארוחה רגילה תפחית את הצורך במתוק המתלווה לסיומה. הכוונה כמובן למתוקים טבעיים כמו פירות גזר, בטטה וכו'.

איך עושים את זה? משלבים צימוקים או גזר מגורד בתוך האורז, מבשלים בשר עם שזיפים, מוסיפים דבש או סילאן לרוטב הסלט או כל שילוב אחר של מתוק טבעי שעולה בדעתכם.

4. מחממים את המתוק

טמפרטורת המזון משפיעה גם היא על מתיקותו. מתברר שמתיקות המזון מוכפלת כאשר מעלים את הטמפרטורה שלו בארבע מעלות.

איך עושים את זה? בוחרים מרשימת המתוקים החביבים עליכם את אלה שניתן לחמם, אפילו במעלה אחת או שתיים, וכך בסופו של דבר תאכלו פחות מתוק.

5. מקפידים על מתוק טבעי

מתוק טבעי בכמות מדודה חשוב לבריאות הגוף, טוענת הרפואה הסינית, אבל חשוב להקפיד על מתוק שמכורו מהטבע: דלעת, פרי יבש, דבש וכו'.

איך עושים את זה? בוחרים מזונות מתוקים, טבעיים ולא מתועשים.

6. נמנעים מסוכר וקמח לבן

סוכר לבן וקמח לבן פוגעים לפי הרפואה בטחול (שאחראי על וויסות הטעמים בגוף) וגורמים לצורך מוגבר במתוק.

איך עושים את זה? כמעט לכל מוצר המכיל סוכר לבן וקמח לבן יש כיום תחליפים המכילים קמח מלא ודבש או סילאן.

7. משלבים טעמים

תפריט מאוזן שיכיל את מגוון הטעמים יאפשר, לפי הרפואה הסינית, איזון בין הטעמים וימנע משיכה לטעם אחד מסוים.

איך עושים את זה? בוחרים מזונות בטעמים טבעיים ומגוונים: חמוצים כמו לימון או יוגורט, מלוחים כמו אצות או רוטב סויה, מעט חריפים כמו בצל ותנון, מעט מרים כמו אשכולים או עולש. משתדלים לשלב בכל יום בתפריט לפחות נציג אחד מכל קבוצה.

8. בוחרים ידיד מתוק

כן, זה נשמע מוזר, אבל בין המתוקים יש כאלה שהם ידידים וכאלה שרק רוצים להכשיל אתכם. איך תדעו מיהו ידיד? מתוק ידידותי הוא כזה שאפשר ממנו כמות מדודה וסבירה.

איך עושים את זה? שאלו את עצמכם כמה עוגיות יספיקו לכם לצד הקפה (2 או 10)? כמה קוביות שוקולד יספקו את תאוות המתוק (3 או חפיסה שלמה)? בחרו את המתוקים שאתם מסוגלים לומר להם "עצור", אל תבחרו במתוקים שמנסים להפיל אתכם.

בחרו בגלידה אם אתם יכולים להסתפק בכוס אחת, בחלבה או בשוקולד אם אתם יכולים לעצור אחרי 20 גרם, העדיפו עוגיות אם זוג אחד יספק אתכם.

9. כמות יומית

לאחר שבחרתם בידיד המתוק, כדאי להגדיר כמות יומית שלו. מילת הקסם היא - 100 קלוריות. תוכלו לשלב 100 קלוריות של ממתק אפילו כאשר אתם מנסים להפחית ממשקלכם.

איך עושים את זה? בודקים את הסימון התזונתי הרשום על אריזת המוצר ובודקים כמה אפשר לאכול ממנו בתמורה ל-100 קלוריות. אם סיימתם את המנה היומית ועדיין מתחשק לכם משהו מתוק, אכלו פרי יבש כמו תמר או תאנה.

10. אוכלים מתוק באמצע היום

אכילת מתוק, כאמור, כורמת להפרשת אינסולין על ידי הלבלב, להגברת הצורך במתוק וכך נפתח מעגל קסמים. אם תאכלו מתוק בתחילת היום, תרגישו צורך מוגבר במתוק במשך כל היום. אם תאכלו מתוק לפני השינה, תקומו בבוקר עם צורך במשהו מתוק.

איך עושים את זה? הכי כדאי לצרוך את המתוק בשעות אחר הצהריים. רובנו נעדיף אותו ממילא בשעה זו, וכך הוא יהיה מספיק רחוק מתחילת היום או מסופו.

__________________________________________________________________________________________________________

עוד בלאשה: