כשמנסים לעקוב אחרי סדר היום של האישה והגבר הממוצעים, אלה המטפלים ב-2.7 ילדים, מנהלים משק בית והולכים מדי יום לעבודה, לא מפתיע לגלות שבסוף היום לאיש מהם לא נשאר זמן או כוח לסקס.

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

התשוקה המינית שלנו, מסתבר, היא עניין שברירי למדי, המושפע לא רק ממצב הרוח, אלא גם מהתזונה ומהרגלי החיים הפשוטים שלנו.

הנה רשימה חלקית של הגורמים שמחבלים בתשוקה ואף עלולים להרוג אותה:

1. סוכר גונב אנרגיה:

לחם לבן, אורז לבן, ממתקים, ריבות, עוגות, גלידה, וכל דבר שמכיל שפע של פחמימות פשוטות ומעלה בצורה מהירה את רמת הסוכר בדם – עלולים לפגוע בחיי הסקס שלכם.

על פי איגוד הדיאטנים הבריטי, רמות סוכר גבוהות בדם גוררות מחסור באנרגיה. הגוף חווה עלייה מהירה באנרגיה וצניחה מהירה לא פחות, מה שאומר שלאכלני סוכר פשוט אין כוח לסקס.

מה עושים? אוכלים פחמימות מורכבות: ממעיטים בצריכת המזונות המופיעים למעלה; מעדיפים לחם מקמח מלא, דגנים מלאים ואם ממש מתחשק משהו מתוק – אז תמיד כדאי לקחת פרי ולא ממתק מעובד.

2. אלכוהול מפריע לביצוע:

האלכוהול לא בהכרח מפחית תשוקה, אבל בהחלט עלול לעתים קרובות להפריע לביצוע. צריכה מוגברת של אלכוהול עלולה לגרום לבעיות זקפה אצל גברים, והעדר תחושה אצל נשים וכתוצאה מכך קושי להגיע לאורגזמה.

מעבר לזה, צריכה מוגברת ועקבית של אלכוהול עלולה לגרום גם להשמנה (ראו בהמשך) שמשבשת, אף היא, את חיי המין.

מה עושים? מסתפקים בכוס יין אחת ביום. שתיית יין בזמן ארוחה טובה יכולה דווקא להועיל. יש בו נוגדי חמצון, הוא מעורר ומגביר את רמות הטסטוסטרון.

3. ארוחה כבדה מחסלת את התשוקה:

זוגות רבים חוגגים אירועים מיוחדים וגם מפגשים רומנטיים בארוחה כבדה במיוחד, הכוללת לפחות שלוש מנות. אלה ידועות כמחסלות תשוקה מקצועיות: כשהגוף עסוק בעיכול כמויות גדולות של שומנים, פחמימות וחלבונים, אין לו פנאי ואין לו משאבים ליהנות ממין. אחרי ארוחה כבדה תרגישו ישנוניים, וזה אכן הזמן לתנומה קצרה.

מה עושים? עדיף קודם לעשות סקס ורק אז לאכול ארוחה רומנטית.

4. השמנה מפחיתה את הורמון החשק:

עודפי משקל מפריעים לנו ליהנות סקס, לא משום ששמנים אינם יכולים להיות סקסיים או שההערכה העצמית שלהם נמוכה יותר, ולא רק משום שההשמנה מלווה בכל מיני בעיות בתנועה, שפשפות, הזעות יתר וצרות כאלה.

מתברר שהשמנה מביאה לעלייה ברמת ההורמון אסטרוגן בגוף, ולירידה ברמות הטסטוסטרון – ההורמון הגברי האחראי במידה לא מבוטלת לייצר המיני אצל שני המינים.

כדאי לדעת שהשמנה באזור המותניים, טומנת בחובה גם את הסכנה הבאה: הכבד מייצר פחות הורמונים הנקשרים לטסטוסטרון (ומכונים SHBG ) ואשר תפקידם לנייד את הטסטוסטרון בגוף, וכתוצאה מכך החשק פוחת. ועוד משהו: השמנה משפיעה על זרימת הדם ועלולה להביא לזרימת דם מוחלשת לאיברי המין, ולגירוי מופחת.

מה עושים? במילה אחת – דיאטה, אבל לא קיצונית, כפי שתקראו בסעיף הבא.

5. דיאטת כאסח משבשת את ההורמונים:

הניסיון לרזות מהר מדי באמצעות כל מיני דיאטות מחץ ותפריטי תזונה לא מאוזנים, עלול להוביל לשיבושים הורמונאליים וכתוצאה מכך גם לירידה תלולה או אפילו היעלמות של היצר המיני.

כשהגוף מאבד בבת אחת אחוזים ניכרים ממשקלו, הוא נכנס ללחץ – הוא מבין שמדובר במצב חירום, ובמצב כזה הוא לא מתכנן הולדה ואין לו חשק לסקס.

מה עושים? כדי לרזות בלי לשבש את מערך ההורמונים שלכם, פנו לאנשי מקצוע וקבלו תפריט מתון, שיעזור לכם לשמור על הישגי הדיאטה לאורך זמן.

6. אין און בלי ברזל:

רבע מאוכלוסיית הנשים בעולם המערבי סובלת ממחסור בברזל ואפילו לא יודעת על כך. אלו הנתונים שמפרסם ארגון הבריאות העולמי. מסתבר שבמזון שאנחנו אוכלות אין די ברזל זמין לגוף, ובהיעדר ברזל, זרימת הדם שלנו מובילה פחות חמצן לכל האיברים החיוניים. כתוצאה מכך אנו תשושות, אין לנו מצב רוח וגם הליבידו שלנו צונח.

מה עושות? אפשר לקחת גלולות ברזל כתוסף מזון (אחרי התייעצות עם תזונאית או רופאה), ואפשר לאכול כבד, אגוזים ובשר אדום. האחרון מהווה מקור גם לוויטמין B ולאבץ, ומשפר את רמות הטסטוסטרון, שכאמור מעודד תשוקה מינית.

7. התרופות שפוגעות בליבידו:

הרבה תרופות תמימות שנועדו לטיפול במיני מצבים ומחלות קלות, עלולות לפגוע בתשוקה המינית שלהם, ולא תמיד הרופא המטפל יזהיר אתכם. תרופות נגד יתר לחץ דם, למשל, ידועות כמדכאות תשוקה ומפריעות לזקפה, תרופות פסיכיאטריות שונות, כמו נוגדי דיכאון וחרדה, עלולות לגרום לירידה ברמת התשוקה המינית באופן זמני.

משככי כאבים למיניהם משפיעים גם הם לרעה על מערך ההורמונלי שלנו, ועלולים להביא לשחרור הורמונים שמדכאים את הליבידו. מחקרים שבוצעו באנגליה ועקבו אחר מטופלים שצרכו משככי כאבים כבדים המכילים אופיאטים (נגזרות של אופיום) לאורך זמן, גילו כי מטופלים אלה סבלו מהיעדר כל תשוקה מינית.

אפילו הגלולה נגד היריון עלולה להפריע לחשק. איך זה קורה? המומחים חושבים שהגוף חושב בטעות שאנחנו בהיריון ובשל כך מתנער מרצון לקיים יחסי מין. כמו כן, העדר ביוץ מפחית את רמות הטסטוסטרון ומקטין את הצורך במין.

מחקרים שנעשו לאחרונה בגרמניה הראו כי כל הסוגים של אמצעי המניעה ההורמונליים (גלולות, זריקות, התקנים תוך רחמיים ועוד) עלולים להפחית את התשוקה, אם כי אצל נשים רבות הם משחררים מן הדאגה מפני היריון לא רצוי, ולכן מעצימים את ההנאה ממין.

מה עושים? בודקים כל תרופה לגופה ופועלים בהתאם לייעוץ רפואי.

8. האינסולין וחיי המין:

סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות בעולמנו השבע והדשן. לכאורה מחלה שניתן לטפל בה באמצעות שינוי תזונתי והרבה פעילות גופנית, אבל בפועל סוכרתיים רבים לא טורחים לבצע את השינוי הזה באורח החיים וממשיכים לסבול ממחלה, שתוצאותיה עלולות להיות קשות מאוד.

אחת מהן היא טרשת העורקים ופגיעות נוספות בזרימת הדם וכן פגיעות עצביות. אלה מסכלים את האפשרות לחיי מין תקינים אצל הגברים, ומפחיתים את התשוקה אצל נשים.

מה עושים? שינוי מבוקר באורח החיים ובתפריט היומי, לאחר התייעצות עם מומחים בתחום.

9. טרדות נכנסות לחדר המיטות:

חרדות, מתחים וטרדות כמו גם מצבים של לחץ נפשי, דיכאון או ניסיונות אינטנסיביים להיכנס להיריון, עלולים כולם למזער ואפילו למחוק את הרצון לסקס. בכל אחד מהמצבים הללו, כשהראש עמוס במחשבות קודרות, שאינן מיטיבות עם מצב הרוח, הסקס עלול להיות מכני, סתמי ונטול תשוקה.

מה עושים? מאמצים טכניקות להרגעה עצמית, הולכים לייעוץ, לוקחים פסק זמן מסקס (לאחר שיחה גלויה עם בן הזוג), ומטפלים בדיכאון או בחרדה. אם מחליטים להיעזר בטיפול תרופתי – יש צורך כמובן להתייעץ עם הרופא ולבחור תרופה שתתאים לכם ותגרום לכמה שפחות תופעות לוואי.

10. הגיל והתרגיל:

רמת הטסטוסטרון בגופנו יורדת והולכת עם השנים ומכרסמת גם ברצון שלנו לקיים יחסי מין. אצל גבר בן 70 רמת הטסטוסטרון נמוכה ביותר משליש מזו של בן 20, מה שאומר שגם אם הוא נעזר בתרופות לעידוד הזקפה, בהרבה מקרים המנגנון יתפקד, אבל פשוט לא יתחשק לו.

נשים, אמנם, מסוגלות לקיים יחסי מין בגיל מבוגר, אבל גם אצלן רמות ההורמונים היורדות גורמות לכך, שהן מגלות פחות ופחות עניין בתחום.

מה עושים? מטפחים יחסים של אינטימיות, חברות וקרבה ומנסים לחדש. לפעמים מספיק לפנות זמן זה לזה, להשקיע תשומת לב, להביע תשוקה בקול רם ולהפגין חום, כדי שהחשק יתעורר אצלכם ואצל הפרטנר.

>> בהכנת כתבה זו סייעו: התזונאית ענת אילן, התזונאית עירית רוטברג, ד"ר רונית אלוני מטפלת מינית, ד"ר צבי פישל, פסיכיאטר

__________________________________________________________________________________________________________

עוד בלאשה: