יש את הרגעים האלה, הקטנים, הרעים, שבהם אנחנו מסתכלים על ילדינו הקטנים, ולא מבינים מאיפה הם למדו להיות כאלה – אגואיסטים, לא מתחשבים, אפילו אלימים. ויש רגעים שאנחנו מתפללים שלעולם לא נדע – אלה שבהם הורים כמונו מגלים שילדיהם המתבגרים לקחו סמים. הרביצו. שתו. גנבו. פרצו. סחטו. "הרי גידלנו אותם אחרת לגמרי", אנחנו אומרים. "הערכים שלנו שונים לחלוטין. איך יכול להיות שהם הלכו כל כך רחוק ממה שחינכנו אותם?"
>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
"אם ההורים היו ערים לאופן שבו הם העבירו את הערכים שלהם – או נכון יותר, לאופן שבו הם לא העבירו אותם, הם היו מופתעים פחות", אומרת ד"ר נגה נברו, מנכ"ל ומנהלת מקצועית של "מכון שינוי" לטיפול בפרט ובמשפחה, פסיכולוגית בכירה ומטפלת משפחתית וזוגית. "אנחנו רואים היום איך ההשפעה של ההורים פוחתת והולכת ומתחלפת בהשפעות של גיבורי תקשורת, של האינטרנט, אפילו של המטפלת. אין ספק שקשה היום להורים להעביר ערכים בחינוך".
אז מה – להתייאש? לקוות שהילדים ייצאו בכל זאת בסדר? דווקא לא. "אפשר לעשות משהו כדי לגשר על הפער הגדל בין כוונות ההורים לחינוך בפועל", אומרת ד"ר נברו. "כדי לתת להורים כלים לחנך את הילדים מתוך ערכים, בנינו בעבורם מודל חדש: מודל הניהוג".
מודל הניהוג, שהוא מודל חדש להכשרת הורים, פותח בשנים האחרונות ב"מכון שינוי" עם המרכז הישראלי לניהול על פי ערכים. "המודל מחבר בין שלושה היבטים של ההורות", מסבירה ד"ר נברו ומפרטת.
1. ההורה כמנהיג: הורים אמורים להיות מודל להשראה וחיקוי לילדים. ההורה אמור לאתגר את הילד, לעזור לו לצמוח, להוות דוגמה להתנהגות בחברה; להיות זה שמשפיע על הילד, להיות האדם שהילד מסתכל עליו כדי ללמוד כיצד להתנהג.
2. ההורה כמנהל: עוד תפקיד משמעותי של ההורה הוא הניהול השוטף של המשפחה ושל חייו של הילד. כאן נכנסים תפקידים כמו אחריות לפרנס את הילד, לדאוג לו לאוכל, לרחצה ולמקום לישון, אבל גם היבטים כמו דאגה לסדר היום של הילד ולצרכים החברתיים והפסיכולוגיים שלו (למשל: לרשום אותו לחוגים שיפתחו את היצירתיות שלו, או לקחת אותו לטיפול אצל אנשי מקצוע). כמנהל, תפקידו של ההורה ללמד מיומנויות (למשל – חציית כביש) וגם למנוע התנהגויות מזיקות – באמצעות תגמול ועונש.
3. ההורה כמטמיע ערכים: "לא פחות חשוב הוא התפקיד השלישי: ההורה כמי שחושף את הילד לערכים ודואג שהילד יבין ויפנים אותם.
"מודל הניהול אומר ששלושת ההיבטים האלה צריכים לפעול יחד: כלומר, ההורה ינהיג וינהל את הבית על פי מערכת ערכים ברורה", אומרת ד"ר נברו. "אבל מה שאנחנו רואים בשטח הוא מצב שונה מאוד – ההורים של היום לוקים בשלושת התחומים: גם בניהול, גם במנהיגות וגם בפעולה על פי ערכים.
"הורים לא פעם משמשים כמנהיגים – אבל לא מתוך מודעות. למשל, כשהורה אומר לילד 'לא' על ממתק נוסף בסופרמרקט ('למה? כי ככה אני אמרתי!'), הוא אולי מאתגר את היכולת של הילד להתמודד עם תשובה שלילית, אבל לא מלמד אותו את הכלל המנחה להתנהגות ('לא אוכלים דברים לא בריאים') ולא מלמד אותו את הערך שעומד מאחוריו ('אני כהורה אחראי לבריאותך'). נכון, הוצב פה גבול, אבל מהגבול הזה הילד לא למד דבר שיוכל להשתמש בו כהנחיה להמשך.
"לא פעם הורים מקבלים החלטות ניהוליות (כמו החלטה על תגמול ועונש) אד-הוק, בלי לקשר אותן לערכים. התוצאה היא גבולות שרירותיים, וילד שאולי מציית אבל לא מבין את העמדה שמאחורי הכלל.
"כשמדובר בערכים, הורים נוטים לא פעם להטיף לערך מסוים ('אסור לשקר') ולפעול בדיוק להפך ('תגיד לסבתא שאני לא בבית'). "המודל של ניהוג מטפל בסוגיה הזו: היכולת של ההורים להיות מנהיגים ומנהלים על פי הערכים שקבעו לעצמם. הוא מלמד הורים לגלות את מערכת הערכים שלהם, ואת מה שגורם להם לסטות מהערכים; לפתח סמכות וכריזמה מול הילדים; לבנות תגמולים נכונים.
"לא קל להורה להיות מנהיג משפיע, מנהל טוב ואדם שפועל לפי ערכים. אבל כששלושת ההיבטים האלה מתלכדים, כל הבית מתיישר".
רוצים לתרגל התנהגות ערכית? הנה שלושה תרגילים בסיסיים:
1. הגדרת ערכים. הגדירו עשרה ערכים שחשובים לכם במיוחד (למשל: יושר, הישגיות, עזרה לזולת ועוד). בחרו מתוכם שלושה ערכים שהם בשבילכם ייהרג ובל יעבור. בקשו מבן הזוג לערוך רשימה דומה, ובחרו יחד שני ערכים שעליהם שניכם מסכימים לחלוטין.
2. התאמה בין התנהגות לערך. סקרו את ההתנהלות היומיומית שלכם במשפחה. האם תמיד אתם פועלים על פי הערכים שהגדרתם? נסו להיזכר בשלוש דוגמאות שהן ההתנהגות שלכם עם הילדים לא תאמה אחד או יותר מהערכים הבסיסיים. נסו להבין: מדוע נהגתם שלא לפי הערך? מה הפריע לכם להתנהג לפי אמונתכם?
3. התכוונות לעתיד. חשבו: אילו הייתם מתנהגים בדיוק לפי הערכים המרכזיים שלכם, מה הייתם עושים אחרת בסיטואציות אלו? קבלו החלטה כיצד תנהגו מעתה והלאה במקרים דומים. רוצים לדעת עוד? מכון "שינוי" עורך קורס להורים, שבו לומדים את אבני היסוד של המנהיגות והניהול ההורי, בודקים את הערכים ובונים חזון משפחתי.
__________________________________________________________________________________________________________
עוד בלאשה:
- עד מתי ילדים אמורים לישון צהריים?