ההתלבטות הזו מתחילה בדרך כלל אחרי הלידה. כשמולך שוכב פעוט מתוק וחייכני, ואת צריכה להחליט אם להיות (רק אמא) או לא להיות (ולעבוד גם מחוץ לבית). לכאורה, החוק מאפשר לך להתפטר, אך גם ליהנות מתנאים של מפוטרת ולקבל פיצויי פיטורים ושאר הטבות, בתשעת החודשים שאחרי חופשת הלידה. אבל האם זו באמת הזדמנות שמיטיבה איתך?
בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
"הפסקות עבודה, אצל נשים וגברים כאחד, גורמות לנזק כלכלי בשתי צורות: בטווח המיידי, נפגעת רמת החיים של מי שמפסיקים לעבוד, כי יש פחות הכנסה. בטווח הארוך, אין צבירה של משאבים כמו ידע, ניסיון וכישורים ומפסידים את היכולת לשפר שכר ולצבור הטבות כמו פנסיה, למשל", מסבירה פרופ' חיה שטייר, מהחוג ללימודי עבודה וסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב.
"הפסקת עבודה ארוכה גם מצמצמת מאוד את הסיכויים לחזור לאותו מקום או מעמד בשוק העבודה. בעיקר מפני שבמהלך ההפסקה הזו תחום ההתמחות משתנה, הכישורים מתיישנים, קשה להתעדכן ולמעשה את נשארת מאחור. הנזק שגורמת הפסקת העבודה הממושכת תלוי בשלב שבו נמצאים בקריירה. מי שהספיקה לבסס את הקריירה שלה, תינזק פחות ממי שרק מתחילה את דרכה בעולם העבודה.
גם בעלת מקצוע הנחשב מסורתית לנשים, כמו הוראה או סיעוד, למשל, נפגעת פחות ממי שבחרה בתחום עיסוק גברי מסורתי, כמו למשל הנדסה".
אז את ממליצה לא להתפטר כדי לטפל בילדים?"אני טוענת שאישה חייבת לדעת שמדובר בהימור. לדעתי, ההנחה הבסיסית שנישאר תמיד נשואים ושכל מה שצריך זה רק שהבעל יעבוד קצת יותר, היא הנחה שגויה. בשנים האחרונות, שיעור הגירושים עולה ובארצות הברית, למשל, כבר כל זוג שני מתגרש. גם בישראל הנתונים מראים שאחד מתוך כל שלושה זוגות שנישאים, עתיד להתפרק. ואז, כשמתגרשים, אלה שוויתרו על מקומן בעולם העבודה לטובת הבית, משלמות מחיר כפול. הן נשארות גם ללא המפרנס וגם ללא היכולת להתפרנס כראוי".
ד"ר ענת הרבסט, מומחית למדיניות רווחה ומגדר מהמחלקה ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן מוסיפה: "אישה הפורשת ממשרתה כדי לטפל בילדים, מאבדת את הרציפות התעסוקתית שלה ומפסיקה לצבור הון אנושי או כספי. מחקרים מצביעים על כך שכאשר אישה כזו מתגרשת, בשלוש השנים הראשונות היא יורדת ברמת החיים בכ- 70 אחוזים!"
להחלטה לא לחזור לעבוד אחרי הלידה, יש השפעה רבה גם על אפליית הנשים בשוק העבודה, טוענת פרופ' שטייר. לדבריה, "מעסיקים החוששים שעובדות שיולדות לא יחזרו לאייש את משרותיהן בתום חופשת הלידה, מעדיפים לא להשקיע בהכשרתן או בקידומן. מדובר אמנם בחשש שאינו מוצדק, כי מנתונים שאספנו, עולה כי רק 30 אחוז מהעובדות שילדו, האריכו את חופשת הלידה שלהן מעבר לפרק הזמן המוגדר בחוק. אבל במציאות שבה אחת מתוך כל עשר יולדות אכן בוחרת שלא לחזור לעבוד, נוצרת אצל המעסיקים תחושה שגויה שכולן מתכננות לפעול כך".
חוה בלום, מנכ"ל "חוות דעת" מרכז למיון, ייעוץ והכוונה תעסוקתית, ממליצה לנשים לא לעזוב מקום עבודה ולחזור הביתה, אלא רק במקרים מיוחדים. היא מודעת לכמיהתן של רבות לבלות עם הרך הנולד ולגדל את הילדים במשרה מלאה, אך מציעה לבחון בכנות מה הוא המניע האמיתי לעשיית הצעד הזה.
"מניסיוני, בהרבה מקרים נשים מחליטות לעזוב את משרתן אחרי הלידה, בעיקר מפני שבן הזוג מעודד לחזור הביתה ולטפל בילדים, כי כך ראה את אימא שלו נוהגת, או כך רצה שתנהג. אך המציאות מראה כי נשים שיצאו משוק העבודה למשך תקופה ממושכת מתקשות לשוב ולמצוא תעסוקה בתחום עיסוקן הקודם. במקרים רבים, בסופו של תהליך מתיש, הן נאלצות להסתפק במשרות הרבה פחות מתגמלות, בעיקר במקצועות טיפוליים וסיעודיים. לכן, לדעתי, מי שעומדת כעת בפני החלטה כזו, חייבת לבחון מה היא באמת רוצה וגם להבין את מכלול ההשלכות המקצועיות והכלכליות של החלטה כזו.
"בעידן שבו אי אפשר לשקוט על השמרים ועובדים חייבים להתעדכן כל הזמן, יציאה ממעגל העבודה משאירה אותך לא מעודכנת בתוכנות מחשב, למשל, ובלעדיהן הרי אי אפשר לחזור לעבוד. חשוב לדעת שמנהלים לא רואים בעין יפה תקופות חיים שבהן עובדים מפסיקים לעבוד. כשבקורות חיים מצוינת הפסקת עבודה ממושכת כזו, מעסיקים נוטים להאמין שמדובר בעובדת שאינה מעודכנת, שאינה חזקה מספיק, או שאינה מסוגלת לתפקד בצורה מקצועית או להתמודד עם מספר מטלות בו זמנית.
גם במהלך ראיונות עבודה, תקופת היעדרות משוק העבודה יוצרת נזק, כי בדרך כלל נשים מתנצלות עליה ומשדרות תוך כדי כך גם חוסר ביטחון עצמי ומקצועיות. למרבה הצער, אין גמישות כלפי מי שעזבה את עבודתה לתקופה ממושכת של שנתיים ויותר כדי לטפל בילדים. חשוב לדעת זאת!"
מה אפשר ללמוד ממדינות אחרות?
יש מגוון אפשרויות לעודד נשים לשוב לשוק העבודה בתום חופשת הלידה. פרופ' חיה שטייר וד"ר ענת הרבסט, מדווחות מהנעשה בעולם.
בסקנדינביה משלמים קצבה לכל הורה שבוחר לקחת חופשה למטרות גידול וטיפול בילד. הגיבוי הכלכלי שמספקת קצבה כזו, שמקבלים לאחר סיומה של חופשת הלידה בשכר, מונע את ההידרדרות למעגל העוני. הקצבה, גם אם היא רק בגובה שכר המינימום, מקטינה את הנזק הכספי שנגרם למשפחה שבה אחד ההורים, בדרך כלל האם, יוצא ממעגל העבודה. היא גם מאפשרת להמשיך ולחסוך לפנסיה.
בשוודיה הוכח שהקמת מעונות יום איכותיים וסבסוד התשלום תמורת השירות החשוב הזה, מסייעת. שם, רק חמישה אחוזים מכלל החד הוריות, מצויות מתחת לקו העוני, לעומת 50 אחוזים בארצות הברית ו- 30 אחוז בישראל.
בבלגיה ניתנת לכל עובד אפשרות לקחת תקופת שבתון, שבה הוא מקבל קצבה נמוכה מהמדינה ויכול להתפנות לעסוק בתחום שחשוב לו, כמו הטיפול בתינוק שנולד.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
עוד בנושא:
- מי זכאית לקבל דמי לידה?
_____________________________________________________________________________________________________________________________
ואולי כדאי לך לשקול לעבוד בחצי משרה
חוה בלום, מנכ"ל "חוות דעת" מרכז למיון, ייעוץ והכוונה תעסוקתית, מספקת חומר למחשבה. "נכון שבשוק העבודה השכירה, שכולל בעיקר משרות תובעניות, עבודה בחצי משרה היא בעצם פיקציה. גם אם מסכימים להעסיקך בהיקף משרה חלקי, השכר נמוך ולעומת זאת מידת ההשקעה הנדרשת היא גבוהה. אין ספק שבמשרות חלקיות רבות צריך להשקיע בדיוק כמו שמשקיעים במשרה מלאה וכמובן שצריך לדאוג גם לשכרה של המטפלת. ולמרות הכול, אני מאמינה שעדיף לרדת בהיקף המשרה ולא לעזוב. אף כי במשך תקופה מסוימת זה לא משתלם כלכלית. אני ממליצה ללמוד להציב גבולות, במהלך התקופה שבה עובדים במשרה חלקית, אבל לא לעזוב. כי עולם העבודה לא יחכה לך".
נשארת בבית? דאגי לפנסיה שלך
ד"ר ענת הרבסט מציעה לנשים המחליטות להישאר בבית כדי לטפל בילדים, להמשיך להפריש לעצמן כספים לצורכי פנסיה, כדי להגן על עצמן מפני עוני בגיל זקנה. "כי ללא חיסכון כזה, כל מה שיעמוד לרשותן בגיל הפנסיה הוא קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי, העומדת היום על כ- 1,200 שקלים לנפש בלבד".