כל מי שאי פעם ביקש לפתוח בתהליך הרזיה מודע לעובדה הבאה: פירות הם החטיף המועדף בין הארוחות, משהו מתוק שבהשוואה לשוקולד, יוביל לפחות נקיפות מצפון ול"תחושה" של בריאות. אך פירות הם הרבה יותר מנשנוש צבעוני: הם מסייעים בשמירה על הבריאות, עשירים בוויטמינים ומינרלים ומכילים כמויות רבות של נוגדי חמצון. אז מה מסמנים לנו צבעי הפירות, ואיך מכינים קינוחים נהדרים ללא יסורי מצפון? לפניכם מדריך שלו כל הפתרונים.

עוד במזור מהטבע:

>> מדריך שימושי לשיבולת שועל

>> מדריך למנביט המתחיל

לכל צבע של פרי יתרון בריאותי שלו, ומומלץ לגוון כמה שיותר בבחירת הצבעים. אחד המסרים החזקים שיש למדע התזונה המודרני להציע הוא כי תזונה עשירה בפירות וירקות מגנה מפני סרטן. זאת ועוד: פירות יעילים גם כנגד הזקנות העור, בעיות ראייה, הם לוחמים אמיצים בווירוסים, מונעים דלקות ומורידים לחץ דם.

פירות כתומים-צהובים

 מסייעים לשמירה על בריאות העור. פירות כתומים (צילום: thinkstock)
מסייעים לשמירה על בריאות העור. פירות כתומים (צילום: thinkstock)

פירות: מלון כתום, תפוזים, קלמנטינות, פפאיה, אפרסמון, משמש, מנגו, תפוז סיני, קרמבולה, אננס, בננה ועוד.

צבעם כתום הודות לפיגמנטים בשם קרואטנואידים. לקרוטאנידים מספר צורות, הנפוץ והנחקר ביותר הינו בטא-קרוטן, שמסייע בתפקוד המערכת החיסונית ושמירה על בריאות העור. בנוסף, הוא משמש כמקור עיקרי לוויטמין A החיוני לראייה. כאשר הבטא-קרוטן הופך לוויטמין A הוא עוזר בשיקום ריריות, כגון רירית מערכת העיכול, הנשימה, מראה העור ועוד.

לפירות בצבעים צהובים-כתמים יש נוגד חמצון בשם לוטאין (גם הוא ממשפחת הקרוטנואידים) הנמצא בעין והוא אחד מנוגדי החמצון המגנים מפני קטארקט.

שיפור הספיגה של בטא-קרוטן (פיגמנט כתום- צהוב) וליקופן (פיגמנט אדום) יהיה טוב כאשר הם במצב מבושל ובתוספת שומן בקיבה, כך שאם טרחתם על רוטב עגבניות או שתיתם מיץ גזר הוסיפו גם מעט שמן זית או מספר אגוזים.

ברפואה העממית והסינית: אוכל כתום מחמם ומועיל למי שמנסה לרדת במשקל. על-פי הסינים, הצבע הכתום מחזק את הטחול, שאחראי בין היתר על מנגנון הרעב והשובע.

פירות אדומים

לבריאות המוח. פירות אדומים (צילום: thinkstock)
לבריאות המוח. פירות אדומים (צילום: thinkstock)

פירות: אבטיח, תות שדה, פירות יער (גם אדום וגם סגול), פטל אדום, דובדבנים, רימון ( גם אדום וגם סגול).

שני השחקנים העיקריים בפירות אדומים הם:

1. ליקופן: נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים שמזה שנים ידוע בהשפעתו הנוגדת סרטן, במיוחד סרטן הערמונית בקרב גברים. הפרי העשיר ביותר בליקופן הוא האבטיח והוא משמש גם כנוגד חמצון למחלות לב וכלי דם ומונע טרשת עורקים. גם האבטיח וגם התותים מכילים ויטמין C.

2. אנטוציאנינים: פיגמנטים אדומים-סגולים המגנים מפני הזקנות מוקדמת של הגוף ושומרים על בריאות המוח. הרימון, בין הפירות העשירים ביותר באנטוציאנינים, יסייע לשמור על כלי הדם שלכם מהתחמצנות הכולסטרול ויעכב ייצור כולסטרול בכבד. את הרימונים ניתן לאחסן כארבעה חודשים בקירור והם ישמרו על טריותם. רימונים עשירים גם בטנינים-פוליפנולים אשר ידועים כמפחיתים שומנים בדם. לטנינים יש תכונה של כיווץ ועל כן הטעם שמרגישים נקרא "עפיצות". אותה יכולת לכווץ עלולה לגרום לא אחת גם לעצירות, ועל כן ניתן למהול את המיץ במים או לחליפין לשתות בין כוס אחת לשתיים בשבוע.

ברפואה העממית: תותים מזכירים את צורתו של הלב ועל כן הוא נחשב סמל האהבה. במסורת הצרפתית הוא נחשב למעורר חשק מיני. זו כנראה הסיבה שהצבע האדום נתפס כאפרודיזיאק, צבע החשק.

פירות ירוקים

טובים לראייה. פירות ירוקים (צילום: thinkstock)
טובים לראייה. פירות ירוקים (צילום: thinkstock)

פירות: קיווי, ענבים ירוקים, קליפת התפוח הירוק, קליפת האגס הירוק, אבוקדו, סברס, קליפת התאנה.

הכלורופיל הוא הפיגמנט שנותן את הצבע הירוק. הוא יכול לסייע בהפחתה לסיכון סרטן (אף על פי שהמחקרים אינם חד-משמעיים). נוסף על הכלורופיל, ישנו נוגש חמצון רב עוצמה, לוטאין, אשר הוכח כיעיל במניעת הזדקנות, במיוחד בתחום הראייה ומניעת קטראקט.

ענבים ירוקים מכילים נוגד חמצון בשם רסרברטול, אשר נמצא בעיקר בקליפת הענב. לרסרברטול יכולות במניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן וזיהומים. שאר נוגדי החמצון שענבים ירוקים מכילים מסייעים לגוף להילחם ברדיקלים חופשיים.

המלון הירוק מכיל שפע של ויטמין C, מומלץ להוסיפו לשייקים ירוקים או לסלט פירות בחודשי הקיץ כדי להעשיר את הגוף ולחזקו לקראת החורף.

  • טיפ לממתקי ענבים: שטפו ענבים היטב משאריות ריסוס, יבשו במגבת והקפיאו. כשבא לכם משהו מתוק וקריר ביום חם, שלפו לכם ענבים קפואים מהמקפיא ואיכלו בהנאה.

פירות לבנים

  (צילום: thinkstock)

פירות: ליצ'י, אפרסק, פיטייה, פנים התפוח, פנים האגס, קוקוס.

בתפוחים, אגסים, ל'יצי וענבים ישנם נוגדי חמצון בשם פוליפנולים אשר נמצאו כמפרים את בריאות כלי הדם ומסייעים במניעת סרטן.

  • טיפ לממתק ליצ'י: קלפו ל'יצי, גלענו אותו מהגרעין, שימו בקופסת זכוכית אטומה והקפיאו. כך, תוכלו ליהנות ממנו כל השנה.

פירות סגולים

למניעת טחורים. פירות סגולים (צילום: thinkstock)
למניעת טחורים. פירות סגולים (צילום: thinkstock)

פירות: שזיפים, ענבים סגולים או שחורים, אוכמניות (גם יבשות).

הצבע הכחול-סגול מגיע מפיטוכימיקלים בשם אנטוציאנינים. ישנה התעניינות רבה בקבוצה זו בשל יכולתם של האנטוציאננים לשמש כנוגדי חמצון על-ידי ספיחת רדיקלי חמצן. אוכמניות, פטל ודובדבן סגול מכילים את הרמות הגבוהות ביותר של אנטוציאננים ובשל כך נחשבים לנוגדי חמצון רבי עוצמה.

לפירות ממשפחה זו יכולת לחזק את דפנות כלי הדם ובכך יעזרו למניעת דליות וטחורים. הסיבה לחיזוק כלי הדם נובעת מיכולתם לשמש כנוגדי חמצון בדפנות כלי הדם וגם על-ידי שיפור זרימת הדם.

מתכוני פירות

שייק ירוק חמוץ מתוק

שייק ירוק (צילום: שירי מזור )
שייק ירוק (צילום: שירי מזור )

מרכיבים (ל-1 מנה)

  • 1 כוס מלון ירוק
  • חופן ענבים קפואים
  • 1 קיווי
  • כוס עלים ירוקים (תרד, חסה, נבטי חמניה, עלי מנגולד)
  • 1 תמר
  • חצי כוס מים או קרח

הוראות הכנה

1. מניחים בבלנדר בסדר הבא: מים או קרח ראשונים, פירות ותמר בסוף.

2. טוחנים היטב לפחות 5 דקות עד שאין חלקיקים של פירות או ירק. אם חסרים נוזלים ניתן להוסיף עוד מים קרים.

3. מגישים קר. מומלץ לשתות פעמיים בשבוע.

  • שימו לב: המתכון מכיל את כל הכמות המומלצת של פירות ביום לאדם בריא.

שייק לבן

מרכיבים (ל-1 מנה)

  • 3 תפוחים
  • 2 מקלות סלרי
  • רבע קולורבי

הוראות הכנה

1. טוחנים במסחטה, מוסיפים קוביית קרח ושותים בהנאה.

סלט קינואה בשני צבעים

סלט קינואה מתקתק (צילום: שירי מזור )
סלט קינואה מתקתק (צילום: שירי מזור )

מרכיבים

  • כוס קינואה לבנה
  • כוס קינואה בורדו
  • 2 בצל סגול קצוץ
  • כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, כוסברה, תימין ומעט נענע)
  • 6 כפות אוכמניות סגולות יבשות
  • 6 כפות אגוזי מלך שבורים

לרוטב:

  • 6 כפות שמן זית כתית מעולה
  • 2 כפית סירופ אגבה/ דבש
  • 2 כפיות חומץ בן יין או לימון
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 2 כפות גרידת לימון החלק הצהוב

הוראות הכנה

1. מבשלים את הקינואה ומקררים (על כוס קינואה כוס וחצי מים רותחים).

2. מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים. בקערה נפרדת מכינים את הרוטב ויוצקים לפי הטעם האישי. ניתן להגיש עם מעט גבינת עיזים מגורדת.

בננה אפויה עם שוקולד מריר

בננה אפויה  (צילום: שירי מזור )
בננה אפויה (צילום: שירי מזור )

מרכיבים (ל-1 מנה)

  • בננה
  • כפית פיסטוקים גרוסים
  • כפית סירופ מייפל טבעי
  • 3קוביות שוקולד מריר 80%
  • לגיוון: קורט קינמון

הוראות הכנה

1. שוטפים את הבננה ומנגבים היטב. מניחים את הבננה על תבנית זכוכית ומכניסים לתנור עד שהקליפה שחורה לכ-15 דקות. מוציאים מהתנור ומעבירים לצלחת הגשה אישית.

2. בעזרת סכין חדה חותכים את הקצה מעבירים את הסכין בעדינות לאורך הקליפה עד שהיא נפתחת.

3. בתוך הבננה האפויה והרכה דוחפים פנימה את קוביות השוקולד (אם הבננה עדיין רותחת אז ניתן להיעזר בסכין), מפזרים מלמעלה את הפיסטוקים הגרוסים, שופכים את כפית רוטב המייפל ומגישים עם כפית.

תפוח עץ אפוי

מרכיבים

  • תפוח
  • 4-5 אגוזי מלך קצוצים או פקאן קצוצים
  • קורט קינמון
  • קורט אבקת ג'ינג'ר מיובש
  • כף טחינה גולמית
  • כפית דבש
  • כפית מיץ תפוזים

הוראות הכנה

1. חוצים את החלק העליון של התפוח, ובעזרת כף פריזיאן מוצאים מעט מן המילוי.

2. בחור שנוצר מניחים מעט אגוזי מלך (4-5) קצוצים או אגוזי פקאן קצוצים, קורט קינמון וקורט אבקת ג'ינג'ר מיובש.

3. אופים כ-20 דקות על תבנית או צלוחית קטנה חסינת חום ומעט מים. לאחר האפייה, בזמן שתפוח העץ מעט מצטנן, מכינים בצלוחית רוטב מתוק ובריא מכף טחינה גולמית, כפית דבש וכפית מיץ תפוזים. מערבבים את חומרי הרוטב היטב ויוצקים על התפוח.