הקיץ בשיאו ואיתו גם צליל תקתוק המטקות. לא משנה לאיזה חוף תגיעו בישראל, תמיד תראו המוני רוחצים המשחקים בדבקות במטקות. מדובר במשחק הקיים בארץ מזה עשרות שנים, פופולארי במיוחד ואינו תחרותי. אך האם אפשר באמצעותו לשפר את הכושר האירובי?
איך משפרים יכולת אירובית?
במשחק המטקות ישנם במרבית המקרים 2 שחקנים. לעיתים 3 או 4 המתמסרים ביניהם באמצעות מטקות העשויות מעץ ועם כדור גומי קטן. המשחק מאופיין במסירות הנעשות באופן קבוע בין השחקנים בעוצמה חלשה – גבוהה מאוד והדבר תלוי ברמת השחקנים ומיומנותם.
העומס המופעל על מערכות שלד-שריר בעת משחק המטקות מופעל בעיקר על הגפיים העליונות, מכיוון שבעת המשחק אין צורך ממשי לשנות את המקום עליו עומדים, ללכת או לרוץ באופן משמעותי.לפיכך, קצב הלב הדופק בעת משחק המטקות במרבית המקרים לא יעלה לרמה גבוהה דיה.
על מנת לשפר את היכולת האירובית יש צורך להפעיל קבוצות שרירים גדולות בעצימות המתאימה למתאמן (למתחילים בעצימות נמוכה ולמתקדמים בעצימות גבוהה), למשך זמן ארוך יחסית מה שמצריך שימוש משמעותי במערכות הלב, כלי הדם והנשימה לשם אספקת אנרגיה. פעילות זו ניתן לבצע במגוון אפשרויות כמו: ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים, משחקים מסוגים שונים, ריקודים, שחייה ועוד.
רמת הדופק בעת הפעילות האירובית מהווה מדד לעצימות המאמץ והשגת מטרת אימון זו או אחרת. קצב הלב מושפע מגורמים מסוימים כמו:
גודל המסה השרירית ומספר קבוצות השרירים – לגודל המסה השרירית המעורבת בפעילות הגופנית מחד, ולמספר השרירים המעורבים בפעילות וגודלם מאידך, יש השפעה על רמת קצב הלב שהמתאמן יגיע אליה בעת האימון.
דינאמיות המאמץ - ככל שמספר התנועות המבוצעות בדקה בעת הפעילות האירובית רב יותר, כך עולה גם קצב הלב.
עומס החום – במהלך הפעילות הגופנית מהווה גורם משמעותי שבגינו קצב הלב בדקה עשוי לעלות בעשרות אחוזים, בעקבות הצורך לווסת את טמפרטורת הגוף. חשוב לדעת שהעלאת עומס חום שלא על ידי פעילות גופנית, לא תסייע בהגדלת נפח הלב ולא יחול שיפור בתפקוד הלב.
מנח הגוף בעת הפעילות הגופנית – כשהגוף נמצא במצב מאוזן, קצב הלב יהיה נמוך יותר מאשר כשהוא נמצא במצב מאונך. זו אחת הסיבות שבשחייה קצב הלב המרבי נמוך מאשר בריצה או ברכיבה על אופניים.
מחזוריות יומית – צריכת החמצן, טמפרטורת הגוף וקצב הלב מצויים ברמתם הנמוכה ביותר בסביבות השעה 4 לפנות בוקר ומגיעים לשיאם בסביבות 4 אחר הצהריים. קצב הלב במנוחה בבוקר נמוך בשל מוכנותו הפחותה של הגוף לביצוע מאמצים גופניים בשעות אלו.
עייפות – ההתעייפות בגין ביצוע מאמץ נתון עלולה להיגרם עקב עליית טמפרטורת הגוף, דלדול מקורות האנרגיה (גליקוגן/סוכר הדם) הצטברות חומצת חלב בשרירים הפועלים, פגיעה בהולכה ובתפקוד העצבי ועוד. סוג נוסף של עייפות הנו זה הנובע מחוסר שינה ו/או מכלול של עומסים גופניים ונפשיים במהלך היום או לאורך תקופה. בפעילות גופנית המתבצעת כשהמתאמן עייף גדל המאמץ הנדרש לביצוע הפעילות והדבר יגרום לעלייה בקצב הלב.
בשורה טובה לשחקנים הגרועים
באופן פרדוקסלי, במשחק מטקות דווקא יכולת גרועה של השחקנים עשויה בהחלט לתרום לשיפור ביכולת האירובית במידה מסוימת, מכיוון שכדורים רבים יעופו למקומות שונים בשל חוסר הדיוק והמיומנות של השחקנים ועצם ההליכה או הריצה הכרוכה בהבאתם תביא לשיפור מסוים ביכולת האירובית (תלוי כמובן בגורמים שונים).
אז אילו מרכיבי כושר גופני בכל אופן ניתן לשפר באמצעות משחק מטקות בחוף הים? מרכיבי כושר גופני ספורטיביים כמו זריזות וקואורדינציה ניתן לשפר באופן ממשי במשחק מטקות. זריזות ניתן לשפר על ידי שינוי מצב הגוף בעת הפעילות הגופנית בקצב מהיר במיוחד ואילו קואורדינציה ניתן לשפר באמצעות תיאום בין מפרקים ושרירים שונים הנדרשים לפעול בהרמוניה בעת המשחק.
אז נכון, משחק מטקות הוא משחק מהנה ושכיח במיוחד, אך העצימות אינה מספקת על מנת לשפר יכולת אירובית באופן ממשי. מצד שני, ניתן לשפר מרכיבי כושר גופני אחרים כגון זריזות וקואורדינציה, אך יש לזכור כי הם אינם חלק ממרכיבי הכושר הגופני הבריאותיים ובעלי תרומה נמוכה במיוחד לשיפור הכושר הגופני הכולל, ירידה במשקל ובאחוזי השומן ולהפחתת גורמי סיכון למחלות שכיחות.