בגט.
קשה למצוא מילה יותר צרפתית ויותר טעונה קולינרית מהמילה בגט. כמה מילים נכתבו על הלחם הזה, המלווה כל ארוחה במהלך יומו של הצרפתי הממוצע. הבגט הוא ללא ספק אחד המוסדות היציבים ביותר בקולינריה הצרפתית: כשהשחר עולה, הבולנז'ר כבר עובד שעות רבות על הכנת הבגט לאותו היום; לאט לאט מוכנס הבצק לתוך התנורים וריח משכר ממלא את האוויר הפריזאי; הרחובות מתמלאים בפריזאים, חלקם ממהרים לעבודה, חלקם מלווים את הילדים לבית הספר, ורובם המכריע לא מוותר על הבגט הטרי. לא תהיה זו הגזמה לקבוע כי אין בית צרפתי בלי בגט: רכישת בגט אצל הבולנז'ר היא כמעט פעולה בלתי רצונית - חלק בלתי נפרד משגרת היום.
תשאלו 20 פריזאים מ-20 רבעים מי לדעתם מייצר את הבגט הטוב ביותר בפריז, ותקבלו 20 תשובות שונות. אך טבעי הדבר שמוצר כל כך בסיסי ושגרתי יירכש בקרבת הבית, ולכן לכל אחד בפריז יש את הבגט הטוב שלו, בדרך כלל בקרבת הבית או מקום העבודה.
אז מה כבר יכול להיות כל כך שונה בין בגט לבגט? על פניו, קשה להבין כיצד הבגטים כל כך שונים אחד מהשני, אבל אם חוקרים לעומק מבינים שישנם פרמטרים רבים המשפיעים על איכות הבגט - אפילו סוג המים שבו עושים שימוש בבצק משפיע על התוצאה הסופית. כדי לעשות לנו מעט סדר בים הבגטים, החליטה עיריית פריז לקיים מדי שנה את תחרות הבגט הטוב ביותר בעיר. ביום רביעי האחרון התכנס חבר שופטים שהורכב ממבינים בתחום ומכמה תושבים פריזאים, בראשות לין כהן-סוסל - סגן ראש העיר הממונה על מסחר ומלאכה. בפני השופטים הונחו כ-160 בגטים שונים, שיצרו באופן ארטיזני (בעבודת יד) מיטב הבולנז'רים של פריז. במשך שעות טעמו השופטים כמויות אדירות של פחמימות ובחנו כמה אלמנטים מרכזיים: האפייה, הטעם, הריח והמראה. בסופו של היום הכריזו השופטים על הזוכה המאושר: סבסטיאן מוביו (Sébastien Mauvieux). אורכו של הבגט הנבחר 56 ס"מ, משקלו 270 גרם והוא עומד בכל הקריטריונים הקשיחים של צוות השופטים. מוביו זכה ב-4,000 יורו, בזכות להיות ספק הבגטים של נשיא צרפת בשנה הקרובה - ובעיקר בתהילה שתתלווה אליו עוד שנים רבות. הבולנז'רי של אדון מוביו ממוקמת ברובע ה 18 ברחוב Ordenner. מדובר ברובע פחות תיירותי ומרוחק ממרכז העיר, כך שאת הבולנז'רי פוקדים בעיקר מקומיים מהשכונה - ללמדכם שאכן מתחת לכל בית של פריזאי, גם ברחוב נידח, יכול להימצא הבגט המשובח ביותר. מעניין לדעת שבחמש מתוך שש השנים האחרונות, הזוכה בתואר הבגט הטוב ביותר הגיע מהרובע ה-18. בראיון לאתר העירייה של פריז העיד מוביו על עצמו כי הוא עובד קשה מאוד. עבודת הבולנז'ר מתחילה לפנות בוקר ומסתיימת בערב. זוהי עבודה פיזית מאוד עם שעות מנוחה מעטות. מוביו עובד עם אשתו בתחום הבולנז'רי זה 11 שנה, ורק לפני שלוש שנים פתחו את המקום ברובע ה-18. מוביו הגיש את הבגט שלו לתחרות גם בשנה שעברה, אך לא זכה בתואר. השנה, טוען מוביו, אפה את הבגט מעט יותר - והוא מייחס לכך את הזכייה. מוביו מעיד על עצמו כי בגט אינו ההעדפה שלו בעולם הבולנז'רי: כאשר מוגש בגט בארוחות המשפחתיות, הוא עבור אשתו; הוא עצמו מעדיף פלאן. אז אם אתם מבקרים בפריז, אל תוותרו על הבגט של סבסטיאן. בכל זאת, מדובר בבגט הטוב ביותר בעיר.Boulangerie Mauvieux
159 rue Ordener
מטרו: Jules Joffrin (קו 12)
שעות פתיחה: שני עד שבת 19:00-8:00. סגור בראשון
- שרון היינריך, קונדיטורית, גרה בפריז ועורכת בה סיורים קולינריים. לבלוג שלה, שבו המלצות נוספות על מקומות בעיר: פריז, קונדיטוריה ומה שביניהן