אני יודעת שלא יכולתם להתאפק. אני יודעת שאתם כוססים ציפורניים כבר שבוע. לכן לא אלאה אתכם עוד ונעבור מיד ל...

נפלאות הקורנפלור!

מסע קולינרי מרתק להבנת העמילן האהוב על כולנו

חלק ב' (חלק א' נמצא כאן)

בשבוע שעבר הסברנו איך עובד קורנפלור (בערך). היום נדבר על תכונה לא מאוד שימושית, אבל סופר מגניבה של הקורנפלור: כשמערבבים קורנפלור עם מים מקבלים נוזל לא ניוטוני!

כעת אתם מוזמנים לירוק החוצה את המשקה שאתם שותים, להפיל משהו באופן פתאומי או באופן כללי לבצע פעולות המעידות על תדהמה.

אה... מה? אתם לא יודעים מה זה אומר? זה בסדר, גם אני לא ידעתי עד לפני שבוע וחצי. בגדול (אם הבנתי נכון עם השכלתי התיכונית בלבד בתחום הפיזיקה והכימיה), מדובר בנוזל בעל צמיגות לא קבועה, שמשתנה בהתאם ללחץ המופעל עליו. לפעמים הוא סמיך יותר, כמעט מוצק, לפעמים הוא נוזלי - וכל זה בטמפרטורת החדר. כמו זה.

אתם יכולים ליצור בקלות נוזל לא ניוטוני ביתי באמצעות ערבוב של קורנפלור ומים ביחס של 1:2. התערובת הזאת נוזלית, נכון? אלא אם כן אתם מנסים לערבב אותה או ללוש אותה. פתאום היא מתעבה והופכת לכמעט מוצקה.

הניסוי המתבקש הבא הוא כמובן למלא בריכה בתערובת של מים וקורנפלור ולנסות לחצות אותה בריצה. כן, זה עובד. מתברר שיוטיוב מפוצץ בסרטונים של אנשים שמתרוצצים להם מעל בריכות מי קורנפלור. כמו זה:

רק שימו לב, בבקשה: קורנפלור וקמח תירס זה לא אותו הדבר(!!) אני לא רוצה שתמלאו את הבריכה הפרטית שלכם בקמח תירס ומים, תזמינו את כל החברים לצפות בפלא ואז תתבעו אותי על זה שהטריק לא עבד ושדודה חוה טבעה בבריכת הממליגה שלכם.

לבסוף, כדי לסכם את הסדרה המרתקת הזאת, הנה כמה כללים פשוטים לעבודה עם קורנפלור:

  1. אם אתם צריכים להוסיף קורנפלור לכמות גדולה של נוזלים, אל תשפכו אותו ישירות לתור הסיר, כי הוא ייצור גושים. במקום, שימו את הקורנפלור בקערה וערבבו פנימה בהדרגתיות נוזל כלשהו (אפשר סתם מים, אפשר מהתערובת שאתם מוסיפים לה, לרוב זה יצוין במתכון) – צריך שיהיו בתערובת בערך פי 2 מים מקורנפלור. לאחר שנוצרת משחה אחידה הוסיפו את תערובת הקורנפלור לתערובת הכללית, וכך הקורנפלור יתפזר בה באופן אחיד.
  2. הקפאה שוברת את העיבוי שיצר הקורנפלור, כך שמאכל שהוקפא והופשר יהיה פחות סמיך ויותר נוזלי משהיה לפני ההקפאה. קחו זאת בחשבון.
  3. חימום יתר וערבוב יתר פוגעים אף הם בעיבוי. לכן, אל תרתיחו נוזל עם קורנפלור יותר משתיים-שלוש דקות. ערבבו תוך כדי ההרתחה - אבל בעדינות, לא בהיסטריה.
  4. אם אתם מחליפים קמח בקורנפלור או להפך, דעו שקורנפלור מעבה פי שניים מאשר קמח. לכן משתמשים בחצי מהכמות אם מחליפים קמח בקורנפלור ובכמות כפולה אם מחליפים קורנפלור בקמח. זכרו גם שנוזלים שעובו עם קורנפלור הם שקופים יותר ומבריקים מעט.
  5. אני חוזרת שוב: קורנפלור וקמח תירס זה לא אותו דבר(!!) הם עשויים מחלקים שונים של גרעין התירס, נראים אחרת ויש להם שימושים שונים. הקורנפלור הוא אבקתי, לבן, וחסר טעם. משתמשים בו לעיבוי או כדי למנוע הדבקה (בהכנת ממתקים - מרשמלו ביתי, למשל), ובכמויות קטנות - כמה כפות למתכון לכל היותר. קמח תירס, לעומת זאת, הוא צהוב, גרגירי ואשכרה יש לו טעם. הוא משמש להכנת מאפים ופולנטה - וכמובן שמשתמשים בו בכמויות גדולות יותר מאשר בקורנפלור.

אם אתם לא מנוסים בתחום הקורנפלור עדיף שתתחילו עם מתכונים שאתם סומכים עליהם ותעקבו במדויק אחר ההוראות - בלי כל מיני תוספות ספונטניות שישאירו אתכם מערבבים סיר מבעבע במשך חצי שעה ותוהים מתי זה יתעבה כבר. לאחר שתכינו כמה מתכונים כבר תדעו איך נראית ומרגישה תערובת שמתעבית, ולא תזדקקו למתכון כדי לדעת בכמה קורנפלור צריך להשתמש כדי לעבות רטבים ותבשילים.

שלום לכם חברים, ותודה שהצטרפתם אלי לעוד פרק של... נפלאות הקורנפלור!(נעימת נושא. זוכרים?)

לסיכום החומר הנלמד של היום, הנה הגרסה שלי לשילוב הכל-ישראלי של עוף, בטטות, סויה ומתוק. התבשיל הזה קל להכנה, מהיר, פשוט אבל משביע, ועם טעם של בית. הוא גם מותח חזה עוף יחיד לכדי ארוחה כמעט שלמה לכמה משתתפים: מגישים מעל אורז ויש ארוחת ערב.

הטריק פה לשמירה על עסיסיות העוף הוא הקפצתו בנפרד בהתחלה, עד שהוא מבושל ברובו, ואז החזרתו לרוטב הרותח לסיום הבישול. ככה הוא מוקפץ ולא מכובס, אבל גם לא מבושל למוות בזמן שהבטטות (שצריכות יותר זמן בישול וריכוך) מתבשלות.

תבשיל חזה עוף מתוק עם בטטות וסויה

עלות: כ-18 שקלים

כמות: כ-6 מנות

מרכיבים
  • 1 חזה עוף (פרפר אחד, 600-500 גרם)
  • 1 כף שמן
  • 1 בצל בינוני קצוץ
  • 1 כף שמן (כן, זה בכווונה)
  • 1 בטטה בינונית חתוכה לקוביות
  • מים לכיסוי
  • 1 כף קורנפלור
  • 2 כפות סוכר חום
  • 2 כפות סויה

אופן ההכנה
  1. מנקים את חזה העוף וחותכים לקוביות בגודל של כ-3X3 ס"מ.
  2. מחממים כף שמן בסיר על חום בינוני, ומקפיצים את קוביות העוף עד שהן מלבינות ומבושלות ברובן, אבל לא מבושלות לגמרי - כ-5 דקות. מוציאים את העוף לצלחת ושומרים בצד.
  3. מוסיפים לסיר את כף השמן הנוספת, ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ומתחיל להזהיב - כ-10 דקות.
  4. מוסיפים את קוביות הבטטה לסיר, מקפיצים עוד דקה, ומוסיפים מים רק עד לגובה הבטטות (אנחנו מכינים תבשיל, לא מרק). מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה במשך כ-10 דקות, עד שהבטטות רכות.
  5. בינתיים מערבבים בקערה את הקורנפלור והסוכר, ומוסיפים בהדרגה את הסויה תוך ערבוב.
  6. כשהבטטות מוכנות, מערבבים בהדרגה כמה כפות מנוזלי הבישול לתוך תערובת הקורנפלור והסויה. מוסיפים את התערובת חזרה לסיר ומערבבים כדי שהקורנפלור יתפזר בצורה אחידה ולא ייצור גושים.
  7. מחזירים את העוף לסיר, מערבבים, מביאים לרתיחה, ומבשלים לא יותר מ-2 דקות, כדי שהעוף ישמור על עסיסיותו.
  8. מגישים חם עם אורז לבן.