פוליטיקאים, מנהיגים ונשותיהם כבר מזמן הבינו שבגדים אינם רק כסות, אלא חלק בלתי נפרד מחוקי המשחק הפוליטי, דרך מתוחכמת להעביר מסרים ולתמוך בתדמית שהם מבקשים להשיג לעצמם. שנת 2014 סימנה כמה וכמה דמויות שבלטו בסגנונן הייחודי בזירה הפוליטית, הנשיאותית והמלכותית, וגם חיזקה את מעמדן של כמה מהאושיות שמאז ומתמיד נישאו על נס מגזיני האופנה בעולם. מי הן הנשים הראשונות שבלטו השנה בלבושן, מי הם ראשי הממשלה שסומנו כאייקוני אופנה, וכיצד מישל אובמה וקייט מידלטון חיזקו את מעמדן השנה כפייבוריטיות בגזרת הסטייל? רגעי האופנה הגדולים של 2014 בפוליטיקה העולמית (הפוליטיקאים בישראל, לצערנו, עדיין לא עברו את אחוז החסימה). כתבה אחרונה בסדרה.
עוד בערוץ האופנה
- מבצע סופשנה, חלק 1: רגעי האופנה הגדולים של 2014 במוזיקה
- מבצע סופשנה, חלק 2: רגעי האופנה הגדולים של 2014 בקולנוע
- מהשטיח האדום למסיבת הסילבסטר: השמלות היפות שיספקו לכן השראה
אייקון האופנה החדש: ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי
חייט אישי צמוד, סגנון לבוש שמשחק על התפר שבין המסורתי למודרני ושימוש נכון בבגדים כדרך להעברת מסרים – כל אלה זיכו את ראש ממשלת הודו החדש, נרנדרה מודי, בתואר אייקון אופנה, שסומן זה מכבר על ידי מגזין ווג אינדיה מחד, והניו יורק טיימס מאידך. "מודי הוא מנהיג שהצליח לחבר בין הסגנון האישי לפלטפורמה הפוליטית שלו", כתבה ונסה פרידמן, מבקרת האופנה של "ניו יורק טיימס". פרייה טאנה, עורכת הווג ההודי, אף ציינה כי "מעולם לא היתה התאמה חזקה כל כך בין מה שפוליטיקאי הודי עומד מאחוריו והבגדים שהוא לובש". סוד הקסם של מודי הוא החיבור בין מסורת לקדמה. מצד אחד, הוא עוטה על עצמו את בגד הקורטה המסורתי, פריט לבוש בעל סממנים מקומיים הטעון בערכים של דמוקרטיה, מכיוון שכל אחד יכול לרכוש לעצמו קורטה וללבוש אותה, ומנגד, הוא מקפיד על שילוב פריטים בעלי אופי מערבי, כמו מקטורנים מחויטים בצבעים כהים וצעיפים מסוגננים. מודי הוא בן למשפחת מוכרי תה, וככזה הוא מבקש לשמור על ערכים של פשטות, קווים נקיים וצבעוניות מתונה של שחור, לבן וגווני אדמה. גם מתנגדיו של מודי בוחרים לנגח אותו דווקא מהזווית האופנתית, וטוענים בלעג כי הוא מחליף כ-500 קורטות ביום, מה שבמציאות מתברר כשקר גס.
צו האופנה: שליט צפון קוריאה פוקד על כל הגברים במדינה מראה אחיד
חודש עמוס באירועים עובר על שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און, ששב לככב בכותרות לאחר שנעלם מהתקשורת הבינלאומית כתוצאה ממחלה. הוא חזר עם מקל הליכה ושורה של איומים על המערב, ובראשם להפציץ את הבית הלבן, לא פחות. איום זה מגיע לאחר פריצה ופגיעה בשרתים של חברת סוני, שעמדה להוציא את הקומדיה הקולנועית "ראיון סוף", שבמרכז עלילתה ניסיון התנקשות במנהיג צפון קוריאה. אבל גם בגבולות המדינה שבשליטתו, לא חסך השנה ג'ונג און שבטו, ובין היתר החליט על סדר אופנתי חדש, כשחוקק חוק בו מצווים הגברים בצפון קוריאה להסתפר כמוהו: גלאח בצדדים, כרבולת במרכז. שנה קודם נדרשו האזרחים לבחור לעצמם תספורת מתוך מבחר מצומצם של עשר תספורות שהוצעו להם על ידי השלטון, והשנה, כאמור, ההגבלה האסתטית הוחרפה לסגנון אחד. נשים, לעומת זאת, עדיין יכולות לבחור מתוך 18 סגנונות תספורת המוצעים להן. את כל התהיות על המהלכים התמוהים הללו ניתן לפתור במילה אחת – דיקטטורה, אבל אנחנו עדיין נותרנו עם שאלה אחת פתוחה: מדוע שליט רוצה לראות את בבואתו בפרצופם של כל גברברי מדינתו, במקום לאסור עליהם להסתפר כמותו ובכך לשמר את מעמדו הייחודי והנישא.
הנשים הראשונות של האופנה: מישל אובמה, שאנטל ביה ופנג ליואן
מעמדה של מישל אובמה, האישה הראשונה של ארצות הברית ואייקון אופנה בולט מיום הכתרתו של ברק אובמה כנשיא, התערער כבר לפני כשנה, עם דריסת הרגל האופנתית של פנג ליואן, האישה הראשונה של סין, ברשימת המתלבשות הטובות של מגזין וניטי פייר, ממנה נפקדה אותה שנה אובמה עצמה. בכתבות רבות שפורסמו השנה על סגנון הלבוש של ליואן, אשתו של נשיא סין, שי ג'ינפינג, שהלכו והתרבו לקראת ביקורם של בני הזוג אובמה בסין במרץ השנה, היא הוצגה כבעלת טעם אופנתי קלאסי ואלגנטי, המשלב בין מותגים בינלאומיים כדיור ושאנל לפריטים בעלי מסורת סינית עתיקה בעיצובם של מעצבים מקומיים. ניצחון הרוח הסינית על זו האמריקאית וההכרזות על ליואן כאייקון אופנה בינלאומי, הובילו לגאווה מקומית בקרב אזרחי המדינה, כפי שניתן להתרשם מדברים שאמר אחד האזרחים הסינים ל"ביזנס אינסיידר": "האישה הראשונה שלנו כל כך עדינה ואלגנטית, שהיא מותירה את מישל רחוק מאחור. אנחנו ניצחנו הפעם, האישה שלנו יותר מעודנת ותופסת את העין".
ובמעבר חד לאפריקה, מי שזכתה לתהילת עולם בקיץ האחרון היא שאנטל ביה, אשת נשיא קמרון, שכבשה את עולם האופנה במהלך ביקורה הרשמי עם בעלה אצל הזוג אובמה. ביה היא ההפך הגמור מהאלגנטיות שמציגה ליואן. היא חולת מותגים, לא מפחדת להפציע בשמלות צבעוניות בגווני פוקסיה, ירוק דשא ואדום, ומתחזקת רעמת שיער אדומה שלא היתה מביישת דראג קווינז במועדוני גייז. בהופעותיה הציבוריות ניתן לראות את חיבתה הגדולה ליהלומים, תיקים של שאנל ונעליים של לובוטן, המשתלבים עם כובעי ענק צבעוניים כמיטב המסורת האפריקאית.
בין השתיים האלה, האלגנטית והצעקנית, קשה שלא לחזור למישל אובמה, שעשתה השנה שני צעדים נוספים לחיזוק מעמדה כשגרירה של תעשיית האופנה האמריקאית בעולם. בחודש אוקטובר הזמינה מישל אל הבית הלבן בצעד ראשון מסוגו את קודקודי תעשיית האופנה האמריקאית, ובראשם עורכת ווג אמריקה אנה ווינטור והמעצבים ריד קרקוף, פראבל גורונג וג'ימי צ'ו, לסדנת אופנה במסגרתה נפגשו עם תלמידי תיכון וקולג' מוושינגטון, מרילנד ופנסילבניה. אובמה סיפרה כי מטרת הסדנה היא לקרב את התלמידים אל תחומי העיצוב ולמנף את לימודי האופנה במדינה.
באותו אירוע נרשם צעד אופנתי חשוב נוסף של אובמה, אשר לבשה בו לראשונה שמלה המעצב האמריקאי אוסקר דה לה רנטה, עשרה ימים בלבד לפני שהלך לעולמו. אובמה לבשה שמלת קוקטייל מקולקציית סתיו-חורף 2014-15 של המעצב לאירוע הפתיחה של סמינר האופנה, ובכך סגרה סופית את הגולל על הטענות כי היא ממדרת בכוונה את מלך האופנה האמריקאית מהמלתחה שלה. הציניקנים צקצקו ואמרו שלפחות הוא נפטר לאחר שניצח בקרב מול אובמה, שעד כה סירבה ללבוש את עיצוביו.
הנסיכה והמלבישה: קייט מידלטון ממנה לעצמה סטייליסטית
הממלכה הבריטית הזדעזעה לרגע השנה, לאחר שנודע כי קייט מידלטון הודרה מרשימת המועמדים לפרס אייקון הסטייל של השנה בבריטניה . התקשורת דיווחה כי מידלטון לא נכללה ברשימה מכיוון שהיתה מועמדת בשנה שעברה ולכן הגיעה זמנה לפנות מקום לפנים חדשות, אולם הצצה בהיסטוריה של הטקס מגלה כי גם המועמדת קארה דלווין, למשל, הופיעה ברשימה גם בשנה שעברה. כך גם במקרה של אלכסה צ'אנג, שזכתה בעבר בפרס שלוש שנים ברציפות. הפרשייה הזו העסיקה את הבריטים, למשך זמן קצר מאוד, פשוט כי במהירה הם עברו להתרכז במלתחה שהפגינה מידלטון במהלך ביקורה בניו יורק בתחילת החודש, ולראות כיצד תפחה הדוכסית הנמצאת בהיריון בחודש החמישי.
אולם החדשות המעניינות ביותר מכיוונה של מידלטון, הגיעו השנה בעת ביקורם של בני הזוג המלכותי באוסטרליה וניו זילנד, אז נודע כי הנסיכה האופנתית אוחזת בסטייליסטית חדשה. מגזין האופנה Grazia חשף כי מאחורי הופעותיה המתוקשרות של מידלטון עומדת נטשה ארצ'ר, שתפקידה הרשמי בארמון קנזינגטון הוא עוזרת אישית. השמועות על ארצ'ר אושרו מאוחר יותר על ידי בית המלוכה, מה שתפס את תעשיית האופנה בהפתעה, כי עד אז נטו להאמין כי מידלטון בוררת את מלבושיה בעצמה. ארצ'ר הצליחה לשמור על מעמדה של מידלטון כאייקון אופנה גם בביקורה האחרון בניו יורק, עם שלל הופעות יום וערב מרהיבות.
המושכת האמיתית בחוטים: שייח'ה מוזה
שייח'ה מוזה בינת נאסר, אשתו השנייה של שייח' חמאד, אמיר קטאר הקודם, שהצליחה להפוך את בנה לשליט הנוכחי של קטאר, היא לא רק האישה הכי חזקה בעולם הערבי, אלא גם אחת הנשים החזקות בתעשיית האופנה העולמית. שמה של השייח'ה עלה לכותרות בישראל במהלך מבצע צוק איתן בקיץ האחרון, לאחר שנודע כי קטאר היא המממנת העיקרית של ארגון החמאס.
הכסף של ממשלת קטאר מגיע משני מוקדים עיקריים: עתודות הנפט הרבות בה, ושלל חברות אופנה בהן מחזיקה המדינה, באמצעות חברות בת עסקיות, כמו בית האופנה האיטלקי ולנטינו, בית הכלבו הרודס שבלונדון, ורשת בתי הכלבו הצרפתי Printemps. בנוסף, קטאר היא בעלת אחוזים במותגים הבאים: טיפאני אנד קו, קבוצת היוקרה LVMH (המחזיקה במותגים לואי ויטון, ז'יבנשי, דיור ואחרים) ומעצבת התיקים אניה הינדמרץ'. החודש אף פורסם כי השייח'ה לוטשת עיניים אל חברת הג'ינסים הפופולארית פפה ג'ינס, שעומדת למכירה תמורת 550 מיליון ליש"ט.
מסע הרכישות של הדיווה מקטאר, המפורסמת בעיקר בזכות מערכות הלבוש המדויקות שלה, לרוב בצבעוניות מונוכרומטית הכוללת שמלה וחיג'אב תואם, מגלם את ההשתלטות של הנסיכות הערבית על מוקדי כוח באירופה ובעולם המערבי. העניין הנוכחי של קטאר במותגי יוקרה הוא משולש: תדמיתי, כלכלי ופוליטי. רכישה של מותגי אופנה מערביים מסמנת את קטאר כמדינה פתוחה, מודרנית ואף אופנתית, ובאמצעות השגת שליטה בחברות אופנה בינלאומיות, כמו ולנטינו או הרודס, מעמיקה קטאר את קשריה עם לקוחותיהם הוותיקים, בני מלוכה ודמויות מפתח מהצמרת הכלכלית והפוליטית בעולם.
אנגלה מרקל מציגה: העקביות מנצחת
אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, והפוליטיקאית החזקה ביותר באירופה, מציגה חזות נחושה ועקבית לאורך השנים. הדבר בולט לא רק בהחלטותיה המדיניות, אלא גם באלה שהיא מבצעת במלתחה שלה. בקיץ האחרון פירסם ה"בילד" הגרמני ידיעה על טוניקה צבעונית שמרקל לבשה לפסטיבל מוזיקה בזלצבורג, שהתברר כי אותה היא נוהגת ללבוש בקביעות מזה שנים רבות. מרקל תועדה לראשונה עם הטוניקה בפסטיבל ביירות' בגרמניה ב-1996, ושוב בשנת 2002 לאותו פסטיבל.
האייטם הזה היה אומנם קוריוז אופנתי, אך הוא בהחלט שופך אור על מדיניות הסטיילינג של מרקל, שהצליחה לנסח קוד לבוש עצמי, כאישה ופוליטיקאית, בתחום מלא בגברים לבושים חליפות כהות. מאחר שהיא נמנית על הנשים הבודדות בפוליטיקה הגרמנית, ומראשות הממשלה הבודדות בעולם, אימצה מרקל סגנון אחיד של חליפות מכנסיים אלגנטיות עם משתנה אחד: צבע המקטורן. דבר זה מעניק לה בולטות בחברה גברית ומונוכרומטית בגווני שחור, אפור וכחול נייבי. מדי יום מגוונת מרקל בז'קט בצבעוניות אחרת, אך שומרת על גזרה מחויטת וקלאסית. יום אחד היא באדום, למחרת בפוקסיה, ירוק דשא, צהוב, כחול ועוד. לאירועים ממלכתיים יותר, כמו המפגש עם פיליפה מלך ספרד, היא התעטפה בז'קט קטיפה בגוון כחול שמיים.
הבחירות של מרקל מושכלות ומשדרות עקביות ורצינות, ערכים שמשליכים אוטומטית גם על התדמית שלה כראש ממשלה. היא לא מאלה שיתכופפו אל מול הגדרות של טרנדים עונתיים, לבושה הוא נוח ומשדר לציבור כי היא כאן כדי לעבוד ולשרת אותם, ולא כדי להאדיר את שמה. בשורה התחתונה: מרקל לא הפכה לאייקון אופנה, אבל אולי יותר מכל איקונות האופנה בדרגים הגבוהים, היא מפגינה הבנה עמוקה מאוד של הכוח הטמון באופנה – וזה כשלעצמו הישג שאין להמעיט בערכו.